Dikke teennagels: oorzaak en behandeling verdikte nagels

Dikke teennagels: oorzaak en behandeling verdikte nagels Dikke teennagels komen vaak voor, vaker dan dikke vingernagels. Veranderingen in je teennagels, waaronder verdikte teennagels, kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening. Er zijn een aantal verschillende oorzaken van dikke teennagels, waarbij een schimmelnagel de meest voorkomende is. De medische term hiervoor is 'onychomycose'. Onycho betekent nagel, en mycose staat voor schimmel. Bijna 10% van de volwassenen in westerse landen, waaronder Nederland, heeft last van een schimmelinfectie van de teennagels. En het is de oorzaak van ongeveer de helft van alle nagelgerelateerde problemen. Schimmelinfecties kunnen moeilijk worden genezen en kunnen maanden van behandeling nodig hebben. Dikke teennagels kunnen ook worden veroorzaakt door een trauma aan de nagel. Dit betekent niet per se dat er iets zwaar op je teen is gevallen of dat je je teen gestoten hebt. Het kan ook worden veroorzaakt door knellende schoenen waardoor de nagel herhaaldelijk tegen de schoen wrijf en drukt.

Dikke teennagels

Je teennagels verdikken en verharden naarmate je ouder wordt. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Verdikte teennagels bij jongere mensen wordt vaak veroorzaakt door infectie of letsel. Als de nagelverdikking wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, kan de nagel een gele of bruine kleur krijgen voordat het begint te verdikken. Schimmelinfecties hebben vaak een vieze geur en er kan zich vocht onder de nagel ophopen. Terwijl een trauma aan de nagel een duidelijke oorzaak is van verdikking, is het vaker het gevolg van herhaalde druk op de nagel tijdens dagelijkse activiteiten. Door de voortdurende druk op de nagel van een te krappe schoen of langeafstandlopen, wordt de nagel gescheiden van het nagelbed en ontstaan er problemen. Dit komt niet alleen voor bij langeafstandlopers of voetballers, maar gewone wandelaars zijn er net zo vatbaar voor. Hoe meer kilometers je aflegt, hoe meer kan dat het optreedt, vooral als je sneakers of schoenen te krap zijn en wandelroutes met steile hellingen leggen vaak meer druk op de voeten en tenen. Dikke teennagels kunnen pijnlijk zijn en moeilijk om af te knippen, en ze kunnen de gevoeligheid voor een infectie vergroten.

Verdikte schimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMediaVerdikte schimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMedia

Symptomen

Een verandering in de dikte van je teennagels kan slechts één symptoom zijn van een schimmelinfectie. Andere symptomen van een schimmelnagels zijn:
 • Teennagels die veranderen in kleur naar geel, bruin of groen;
 • Een vieze geur die afkomstig is van de teennagel;
 • Teennagels die loskomen van het nagelbed en loslaten;
 • Teennagels die splijten, broos en brokkelig worden;
 • Teennagels die kalkachtig zijn;
 • Teennagels met vuil en andere rommel onder de nagel.

In de vroege stadia van de infectie heb je vaak nog nergens last van. Naarmate de infectie voortduurt, kunnen de aangedane teennagels pijnlijk worden.

Oorzaak van dikke nagels

Schimmelnagel

In de meeste gevallen zijn dikke teennagels te wijten aan een schimmelinfectie. Schimmels zitten bij ieder mens op de huid en onder de nagelranden, maar pas op het moment dat de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een infectie. Een schimmelnagel is een veel voorkomend probleem. Schimmelnagels zijn teennagels of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Vocht en warmte zijn gunstige omstandigheden voor schimmels om te gedijen en zich in de huid en nagels te nestelen. Nagels die beschadigd zijn door sporten of knellende schoenen, raken gemakkelijk geïnfecteerd.

Psoriasis van de teennagels / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Psoriasis van de teennagels / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Trauma

Trauma en herhaalde druk op de nagel tijdens dagelijkse activiteiten, zijn andere veel voorkomende oorzaken van dikke nagels. Vooral voetballers, hardlopers en dansers hebben hier last van, maar ook mensen die niet ademende schoenen dragen, hebben meer kans op een letsel aan de teennagels. Een letsel aan de teennagels wordt vaak verward met een schimmelinfectie.

Diabetes

Soms is het te wijten aan een medische aandoening, zoals diabetes. Een van de gevolgen van diabetes is een slechte doorbloeding, vooral aan de onderste ledematen (voeten). Als gevolg van de slechte doorbloeding naar je tenen, krijgen de huid en nagels niet de benodigde voedingsstoffen om goed te groeien.

Ouderdom

Naarmate je ouder wordt worden de kleine slagaderen in de bloedsomloop minder soepel, wat dezelfde resultaten veroorzaken als hierboven beschreven bij mensen met diabetes.

Psoriasis aan de nagels

Psoriasis aan de nagels is een andere medische aandoening die nagels kan verdikken, en wordt gekenmerkt door verdikking van de nagel, loslating aan de top, bruine verkleuringen (het zogeheten 'olievlekfenomeen') en putjes in de nagelplaat.

Gele nagel-syndroom

Het gele nagel syndroom is een zeldzame, erfelijke aandoening, dat wordt gekenmerkt door een gelige verkleuring van de nagels. De nagels zijn bovendien dikker en hebben een lichtgele of groen-gele kleur met randen die iets donkerder zijn.

Risicofactoren

Belangrijkste risicofactoren

Je hebt meer kans om last te krijgen van schimmelnagels als je:
 • Op blote voeten loopt in natte vochtige openbare ruimtes waarin schimmels goed kunnen nestelen en groeien, zoals in zwembaden of in openbare kleedruimtes, bij sportclubs of in sportcomplexen;
 • Frequent of langdurig bent blootgesteld aan water;
 • Schoenen draagt waarin je veel zweet;
 • Schade aan een teennagel hebt;
 • Voetschimmel hebt, die zich verspreidt naar je teennagels
 • Medicijnen slikt die je immuunsysteem onderdrukken;
 • Rookt.

Andere factoren

Je hebt ook meer kans op een schimmelnagel bij een reeds bestaande medische aandoening, zoals:
 • Diabetes type 1 of 2;
 • Aandoening aan de bloedsomloop;
 • Nagelpsoriasis;
 • Hiv-infectie;
 • Het ondergaan van chemotherapie tegen kanker.

Onderzoek en diagnose

Raadpleeg je huisarts als je last hebt van dikke teennagels. Het in een vroeg stadium behandelen van een schimmelinfectie, zal voorkomen dat de aandoening verslechtert en de nagels er nog verder onder moeten lijden. De huisarts zal naar je nagels kijken om de aandoening te diagnosticeren. De arts kan ook wat nagelmateriaal inzenden naar het laboratorium voor een kweek.

Behandeling verdikte teennagels

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak.

Diabetes

Bij klachten aan je voeten, tenen en teennagels als gevolg van diabetes, is het van belang om je bloedsuiker of bloedglucose zo goed mogelijk mogelijk te houden. Ook wordt afgeraden om op blote voeten te lopen. Koop goed zittende schoenen die niet knellen of drukpunten hebben en knip je teennagels recht en niet te kort af. Verder is het belangrijk regelmatig je voeten te checken op wondjes, verkleuringen of vervormingen en ga niet zelf dokteren met wondjes, maar laat er meteen naar kijken.

Schimmelnagel

Bij dikke teennagels door een schimmelnagel zijn de volgende maatregelen zinvol:
 • Voeten wassen zonder zeep en als je wel zeep gebruikt, dan goed afspoelen zodat er geen zeepresten achterblijven.
 • Voeten goed afdrogen, vooral tussen de tenen.
 • Voeten droog houden.
 • Draag elke dag schone, katoenen sokken.
 • Draag dagelijks goed ventilerende, niet te nauwe schoenen en wissel elke dag je schoenen af.
 • Draag slippers in openbare ruimtes waar andere mensen op blote voeten lopen.

Antischimmelzalven of -crèmes bieden veelal geen soelaas bij schimmelnagels. Schimmelnagels laseren helpt vaak wel. Als alleen de nagelplaat is aangetast door de schimmel, kan het geneesmiddel amorolfine uitkomst bieden. Een schimmelnagel behandelen met tea tree is ook een mogelijkheid. De huisarts kan ook zo nodig antischimmelpillen voorschrijven, maar deze helpen niet altijd en bovendien kennen ze veel bijwerkingen.

Nagelpsoriasis

Dikke teennagels door psoriasis aan de nagels kan behandeld worden met corticosteroïden, hetzij in zalfvorm, nagellak of via injecties. Lichttherapie kan ook helpen, maar is vrij intensief aangezien er vaak tussen de 30 en 40 behandelingen nodig zijn. Systemische therapie met tabletten of biologicals is ook mogelijk. Biologicals of biologische medicijnen zijn gemaakt van natuurlijke eiwitten.

Dikke teennagels knippen / Bron: Istock.com/JackFDikke teennagels knippen / Bron: Istock.com/JackF

Dikke nagels knippen

Dikke teennagels zijn meestal moeilijk af te knippen en te verzorgen. Bij het afknippen van verdikte nagels met een gewone nagelknipper, kan het gebeuren dat de nagels gaan scheuren en splijten. Dit is niet alleen pijnlijk, maar het vormt ook een risico voor een infectie.

Nagels weken in een voetbad

Daarom is het verstandig om de nagels eerst gedurende 10 minuten in warm water te weken. Droog daarna je voeten en je teennagels met een handdoek. Nu ben je klaar om je teennagels te knippen. Gebruik bij voorkeur een nagelschaar voor dikke nagels, bijvoorbeeld van Scholl. Deze is gemakkelijk te hanteren en kan bij de meeste drogisterijen worden gekocht. Er zijn ook andere speciale nagelknippers beschikbaar voor mensen die dikkere teennagels hebben. Een nagelschaar kan zeer scherp zijn. Wees daarom voorzichtig wanneer je ze gebruikt, vooral als je last hebt van de volgende aandoeningen:
 • Diabetes;
 • Slechte bloedcirculatie;
 • Verminderde sensatie in je voeten.

Een nageltangetje is geschikt voor het verwijderen van velletjes rondom de nagels.

Begin in de hoek van de teennagel

Begin bij de hoek van je teennagel, knip kleine stukjes af om scheurtjes te voorkomen. Knip je teennagels recht af; bij de hoeken weer naar beneden knippen vergroot de kans op problemen, zeker bij diabetici. Dit vermindert de kans op het ontwikkelen van een ingegroeide teennagel.

Teennagels vijlen

Nadat je alle teennagels hebt bijgeknipt, kan je de nagels vijlen. Vijl altijd in één en dezelfde richting vijlen en maak geen zaagbewegingen. Deze heen en weer beweging bij het vijlen van de nagels, heb je meer kans dat je nagels gaan chippen en breken. Vijl ook niet te diep aan de randen van je nagels, want hierdoor verzwak je ze. De beste keuze voor nagelvijlen zijn de vijlen gemaakt van karton of hout en vermijd metalen nagelvijlen.

Voeten en teennagels verzorgen

Goede sokken

Draag dagelijks schone katoenen of linnen sokken aan te doen. Bij zweetvoeten is het raadzaam om ten minste twee keer per dag de sokken te verschonen. Gebruik zo nodig een voetpoeder dat je voeten goed droog houdt.

Goed passende en ventilerende schoenen

Ventilerende goed passende leren schoenen dragen is belangrijk, om een schimmelinfectie en vieze geurtjes te voorkomen. Wissel ook iedere dag van schoenen, zodat ze kunnen luchten. Je voeten zullen gezonder blijven als je goede schoenen draagt die zijn ontworpen om jouw voeten schoon, droog en comfortabel te houden. Houd ze koel in de zomer met sandalen en schoenen die ademen. Houd ze warm in de winter met waterdichte laarzen en sokken.

Infecties aan nagels voorkomen

Om een schimmelnagel te voorkomen, worden de volgende tips aangeraden:
 • Houd je teennagels kortgeknipt. Dit voorkomt ophoping van vuil onder de nagels en het vermindert het risico op nagelletsel. Knip je nagels recht af om ze sterk te houden en ingegroeide teennagels te vermijden.
 • Draag schoenen die goed passen. Schoenen zouden je teennagels nooit moeten raken. Wissel iedere dag van schoenen, zodat ze kunnen uitluchten voordat je ze weer draagt.
 • Kies ademend schoeisel. Schimmels gedijen in warme, vochtige gebieden, zoals in broeierige, vochtige schoenen. Draag waar mogelijk sandalen of open schoenen, en als je sokken moet dragen, draag dan de juiste sokken die er voor zorgen dat je voeten droog blijven.
 • Vermijd het lopen op blote voeten in openbare faciliteiten zoals zwembaden en kleedkamers. Zelfs bij het douchen op een openbare plaats, is het belangrijk om doucheslippers of badslippers te dragen, zodat je voeten niet besmet worden met voetschimmel.
 • Draag nooit iemand anders zijn schoenen, slippers of sokken. Als je naar een nagelsalon gaat of een ​​pedicure, let er dan op dat het personeel alle instrumenten goed schoonmaakt en een voetbad voor elk gebruik desinfecteert of gebruik je eigen voetbad.

Voeten en tenen wassen

Was iedere dag je voeten en vergeet daarbij de plek tussen je tenen niet. Met een washandje zorgvuldig en regelmatig je voeten wassen wassen is belangrijk. Zorg ervoor dat je daarna je voeten goed afdroogt, ook tussen de tenen. Zorgvuldig je voeten wassen en droogmaken vermindert problemen zoals voetschimmel en vieze geurtjes. Je kan ook regelmatig je voeten verwennen met een voetenbadje met dode zeezout. Daarna de voeten lekker insmeren met een verzorgende voetencrème en je nagels met een nagelcrème.

Prognose van dikke teennagels

Een verdikking van de teennagel kan verergeren als dit euvel niet tijdig behandeld wordt, vooral in het geval van een schimmelinfectie. Soms is de oorzaak niet zo ernstig, maar in andere gevallen is een medicamenteuze of een andersoortige behandeling vereist. Bij dikke teennagels als gevolg van het ouder worden, is behandeling niet nodig en kan je volstaan met een goede nagelverzorging. Je kan de teennagel een beetje gladder maken een bijvijlen. Het is aangewezen om medisch advies te vragen en deze op te volgen bij dikke teennagels als gevolg van een aandoening. Als je trouw de behandeling opvolgt, heb je meer kans dat deze aanslaat.

Preventie van dikke nagels

Je kunt het ontstaan van dikke teennagels op verschillende manieren voorkomen:
 • Houd je voeten schoon door ze regelmatig met water te wassen. Droog ze daarna af met een handdoek.
 • Houd je voeten zo droog mogelijk. Verander je sokken een paar keer per dag, draag katoenen sokken die vocht opvangen van je voeten, wissel iedere dag van schoenen zodat ze kunnen luchten en drogen, en koop schoenen die ademen en je voeten niet afknellen.
 • Gebruik zo nodig een voetpoeder dat je voeten droog houdt. Voetpoeder van bijvoorbeeld Gehwol houdt de voeten droog, soepel en geurvrij.
 • Draag slippers of andere doucheschoenen wanneer je in de kleedkamers of bij het zwembad bent.
 • Houd je teennagels kort. Je teennagels mogen niet langer groeien dan het einde van je teen. Knip teennagels echter ook niet te kort af. Knip ze recht af.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagelstyling: gellak op je teennagelsNagelstyling: gellak op je teennagelsHet is helemaal in om je nagels mooi te kleuren en te verstevigen met gellak of ook wel genoemd soak off gel. Groot voor…
Dikke teennagels: Oorzaken en tips bij verdikte teennagelsDikke teennagels: Oorzaken en tips bij verdikte teennagelsVingernagels en teennagels zitten tussen de zachte weefsels van het onderliggende nagelbed, en de omgeving buiten de nag…
Kalknagels (onychauxis): Verdikte teennagels of vingernagelsKalknagels (onychauxis): Verdikte teennagels of vingernagelsOnychauxis is een nagelaandoening waarbij een patiënt verdikte teennagels en/of vingernagels heeft zonder structurele mi…
Hardlopen en de bijkomende voetproblemenHardlopen is erg goed voor je lichaam. Je moet wel zorgen voor goede hardloopschoenen en een goede verzorging van je voe…

Pijn in borsten (borstpijn): Oorzaken van gevoelige borstenPijn in borsten (borstpijn): Oorzaken van gevoelige borstenPijn in de borsten (mastodynie, mastalgie) kent een aantal normale, fysiologische oorzaken. Zo ervaren vrouwen vaak gevo…
Waterintoxicatie (watervergiftiging): Overmatige waterinnameWaterintoxicatie (watervergiftiging): Overmatige waterinnameWater is de bron van leven voor alle cellen en organen in het lichaam. Vrouwen hebben gemiddeld 2,7 liter per dag nodig,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kommissar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • AAD. Six ways to prevent toenail fungus. https://www.aad.org/media/news-releases/six-ways-to-prevent-toenail-fungus (ingezien op 30-10-2017)
 • Arganwinkel. Hoe Je Je Nagels Het Beste Vorm Kunt Geven. https://arganwinkel.nl/blog/hoe-je-je-nagels-het-beste-vorm-kunt-geven/ (ingezien op 30-10-2017)
 • Diabetes Fonds. Voeten. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/complicaties-van-diabetes/voeten (ingezien op 19-9-2017)
 • FootVitals. Thick Toenails: Trimming, Treatment & Causes. http://www.footvitals.com/toenails/thick-toenails.html (ingezien op 19-9-2017)
 • Healthline. Thick Toenails (Onychomycosis). http://www.healthline.com/health/thick-toenails#overview1 (ingezien op 19-9-2017)
 • Healthy Women. 8 Ways to Treat Your Feet Right. http://www.healthywomen.org/content/article/8-ways-treat-your-feet-right (ingezien op 30-10-2017)
 • Huidarts.com. Psoriasis van de nagels. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/psoriasis-van-de-nagels/ (ingezien op 19-9-2017)
 • Huidziekten.nl. Onychomycosis. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/otxt/Onychomycosis.htm (ingezien op 19-9-2017)
 • Mayo Clinic. Slide show: How to trim thickened toenails. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/multimedia/nails/sls-20076741 (ingezien op 30-10-2017)
 • NiceFeet. I have thick toenails what does that mean? https://www.nice-feet.net/thick-toenails/ (ingezien op 19-9-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb schimmelnagels. https://www.thuisarts.nl/schimmelnagels/ik-heb-schimmelnagels (ingezien op 19-9-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/BrantLeeMedia
 • Afbeelding bron 2: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/JackF
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.