Ontstoken nagelriem vinger: symptomen - nagel laat los

Ontstoken nagelriem vinger: symptomen - nagel laat los Een ontstoken nagelriem of nagelriemontsteking wordt ook wel 'omloop' of paronychia' genoemd. Paronychia is een infectie van de huid rond de vingernagels of teennagels, specifiek de nagelwal - de rand die rondom de nagelplaat loopt. De ontsteking kan worden veroorzaakt door bacteriën (veelal is Staphylococcus aureus de boosdoener) of schimmels (veelal Candida albicans). Bij een gezonde nagel sluit de huid rondom de nagel goed aan op de nagelplaat. Door een kloofje of een wondje van de nagelriem (eponychium) of perionychium (nagelwal) ontstaat echter een toegangsweg (porte d'entrée) naar het lichaam, waardoor micro-organismen zoals bacteriën en schimmels door kunnen dringen in het weefsel rond de nagel. Een ingroeiende teennagel (unguis incarnatus) kan hier bijvoorbeeld aan ten grondslag liggen.
Nagelriemontsteking (paronychia) / Bron: Chris Craig (Ciotog), Wikimedia Commons (Publiek domein)Nagelriemontsteking (paronychia) / Bron: Chris Craig (Ciotog), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is een ontstoken nagelriem?

Paronychia is een infectie van de nagelriem, welke wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels en kan zich uitbreiden tot een klein infiltraat of abces. Bij een acute infectie is een bacterie vaak de boosdoener en bij een chronische vorm is er vaak een schimmel in het spel.

Symptomen van een ontstoken nagelriem aan de vinger

Paronychia begint vaak met pijn (een kloppend plekje), zwelling en roodheid rond de basis of de zijkanten van de nagel. Acute paronychia kan leiden tot een klein infiltraat of abces aan de zijkant of de onderkant van de vingernagel of teennagel. Je kunt bij een nagelriemontsteking de aangedane vinger vaak niet goed gebruiken. Bij chronische paronychia staat pijn niet op de voorgrond, maar is de nagelriem over een groter gedeelte rood en enigszins gezwollen. Paronychia welke wordt veroorzaakt door bacteriën kan snel verergeren. Een door schimmel veroorzaakte paronychia ontstaat meestal veel meer geleidelijk. Wanneer de aandoening niet adequaat wordt behandeld, kan de nagel na verloop van tijd loslaten van het nagelbed en uiteindelijk zelfs afvallen.

Complicaties

Acute nagelriemontsteking kan zich snel uitbreiden naar andere delen van je vingers en hand. Het kan zelfs dusdanig ernstig worden dat de onderliggende botten en pezen beschadigd raken. Daarom is het belangrijk dat je de ontsteking serieus neemt en tijdig naar de huisarts gaat.

Omloop bij een kind / Bron: Zlikovec/Shutterstock.comOmloop bij een kind / Bron: Zlikovec/Shutterstock.com

Oorzaken van een nagelriemontsteking

Porte d'entrée

Je kunt een nagelriemontsteking oplopen door een wondje of beschadiging van de huid, wat een toegangsweg vormt voor bacteriën. Een zogeheten porte d'entrée. Kleine wondjes kunnen veroorzaakt worden door slechte nagelhygiëne, duimzuigen, nagelbijten, het afbijten van loszittende velletjes, het te kort afknippen van de nagels en peuteren. Een ingegroeide teennagel kan ook paronychia veroorzaken.

Schimmel

Een nagelriemontsteking die is veroorzaakt door een schimmel komt vaak voor bij mensen die frequent natte handen hebben (bijvoorbeeld door hun werk als barman, schoonmaker of bordenwasser) of hun handen vaak wassen, wat ervoor zorgt dat de huid rond de nagels opgeweekt wordt en aldus toegankelijk is voor microrganismen, in dit geval vooral schimmels.

Risicogroepen

Paronychia komt vaker voor bij volwassen vrouwen en bij mensen die diabetes (suikerziekte) hebben. Mensen met een verzwakt immuunsysteem —zoals mensen die medicijnen moeten nemen na een orgaantransplantatie of mensen die besmet zijn met hiv— hebben ook een hoger risico op het krijgen van paronychia.

Onderzoek en diagnose

Je huisarts kan paronychia vrij gemakkelijk onderscheiden met andere vingerinfecties. De diagnose wordt meestal à vue gesteld en aanvullende tests zijn meestal niet nodig.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Behandeling van paronychia

Acute nagelriemontsteking

Bij een acute nagelriemontsteking zal de huisarts een incisie maken, zodat de pus kan wegvloeien. Wanneer de infectie zich onder de nagel heeft uitgebreid, zal de huisarts een gedeelte van de nagelbasis verwijderen teneinde een goede drainage te realiseren. Eventueel kan een antibioticum (of corticosteroiden) voorgeschreven worden. Algemeen kan een warm badje met soda worden geadviseerd bij een nagelriemontsteking. Dit meerdere malen per dag.

Chronische nagelriemontsteking

Bij een chronische nagelriemontsteking bestaat de behandeling ten eerste uit het herstellen van de nagelriem door het voorkomen van overmatig water- en zeepgebruik. Vaak is er sprake van een schimmelinfectie, welke bestreden kan worden met een lokaal antimyoticum (anti-schimmel) in de vorm van een crème of een tinctuur.

Prognose van een ontstoken nagelriem

Een ontstoken nagelriem heeft meestal een goede prognose. Acute nagelriemontsteking verdwijnt meestal binnen een paar dagen en zal zelden terugkeren bij gezonde personen. Chronische nagelriemontsteking kan enkele maanden of langer aanhouden en kan terugkeren bij risicogroepen.

Preventie

Je kunt nagelriemontsteking voorkomen door een goede verzorging van de nagels, zodat de nagelriemen intact blijven. Wat je vooral moet vermijden is:
 • nagelbijten;
 • duimzuigen; en
 • (overmatige) blootstelling aan water, zeep en bijtende vloeistoffen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Bij iedere nagel groeit het in een nagelriem. Bij een nagelriemontsteking kan de nagelriem en ook de vingertop pijnlijk…
Paronychia (omloopje)Paronychia (omloopje)Paronychia is een vervelende aandoening aan het nagelbed. Een ontsteking aan het nagelbed kan van een acute of een chron…
Omloop of paronychium, symptomen en behandelingOmloop of paronychium, symptomen en behandelingRuim 2 miljoen Nederlanders hebben last van dwangmatig nagelbijten. Dit is iets dat al vaak in de jeugd ontstaat. Niet a…
Pus onder de nagel: oorzaken van etterende nagelontstekingPus onder de nagel: oorzaken van etterende nagelontstekingEen van de veel voorkomende gevolgen van een pijnlijke nagelontsteking is de ophoping van pus onder de nagel. Pus of ett…

Nierstuwing: pijnlijke schadelijke beklemming nier, urinewegNierstuwing: pijnlijke schadelijke beklemming nier, urinewegTe veel druk op de nieren wordt nierstuwing genoemd, waarbij de urine via leiders onvoldoende wordt afgevoerd. Door de c…
Tekort aan testosteron: een serieus probleemTekort aan testosteron: een serieus probleemOver het hormoon testosteron wordt in de regel vrij laconiek gedaan. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een tekort…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
 • Dulski A, Edwards CW. Paronychia. [Updated 2022 Apr 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544307/
 • Moet ik naar de dokter? Fijt. https://www.moetiknaardedokter.nl/klacht/fijt/ (ingezien op 24-6-2022)
 • W.H.J.M. van den Bosch en Th.B. Voorn: Omloop/paronychia, in: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.679-682.
 • www.huidhuis.nl
 • www.huidziekten.nl
 • Afbeelding bron 1: Chris Craig (Ciotog), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Zlikovec/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.