Dunne nagels: symptomen, oorzaak en behandeling

Dunne nagels: symptomen, oorzaak en behandeling Soms zijn broze of dunne nagels simpelweg het gevolg van veroudering of een gebrek aan vocht. Dunne nagels kunnen ook een aanwijzing kunnen zijn voor schildklieraandoeningen zoals hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier) of hypothyreoïdie (trage schildklier), aangezien deze aandoeningen nagelproblemen kunnen veroorzaken. Je handen tonen vaak hoe oud je bent en dat geldt ook voor je nagels. Als je naar de nagels van baby's en kinderen kijkt, kun je zien dat de kleur en textuur waarschijnlijk heel gezond zijn. Naarmate je ouder wordt, kan de gezondheid van je nagels variëren, maar je kunt ook maatregelen nemen die je nagels verstevigen en gezonder maken en de kans op dunne nagels verkleinen.
Gezonde duimnagel / Bron: Kommissar, Wikimedia Commons (CC0)Gezonde duimnagel / Bron: Kommissar, Wikimedia Commons (CC0)

Wat zijn dunne nagels?

Je vingernagels en teennagels zijn opgebouwd uit een eiwit genaamd keratine. Gezonde nagels zijn soepel en sterk met een gelijkmatige kleuring en zonder vlekken of verkleuring. Soms kunnen gezonde nagels broos en dun worden. Dunne vingernagels worden vaak veel eerder opgemerkt dan dunne teennagels, maar zowel de nagels op je vingers als de nagels op je tenen kunnen om verschillende redenen broos en dun worden. Over het algemeen hebben vrouwen meer moeite met broze, dunne nagels dan mannen. Als je dunne nagels hebt, verkeren ze in een verzwakte staat en hebben ze de neiging om gemakkelijk te breken of te splijten.

Symptomen van dunne nagels

Dunne nagels kun je herkennen aan de volgende symptomen:
 • nagels die gemakkelijk splijten aan de uiteinden
 • kwetsbare uiteinden
 • eenvoudig breken of afbrokkelen
 • moeite om nagels langer te laten groeien
 • soms ook groeven in nagels

Lichen planus van de nagel / Bron: Dimitrios Malamos, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Lichen planus van de nagel / Bron: Dimitrios Malamos, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Dunne nagelplaat door lichen planus

Bij lichen planus, een niet-besmettelijke ontsteking van de huid en slijmvliezen, kan de nagel dun worden, vooral aan het einde van de nagel, waardoor deze kan gaan splijten. Nagelafwijkingen die worden geassocieerd met lichen planus zijn:

Amyloidose

Amyloidose is de naam van een groep stapelingsziekten, gekenmerkt door abnormale neerslag van eiwitten in weefsels en organen. Dystrofische nagels kan de eerste en vaak de enige manifestatie zijn van systemische amyloidose. De nagels kunnen brokkelig en broos zijn.

Ouderdom

Nagelfragiliteit oftewel kwetsbare nagels (met groeven en splijting) wordt vooral gezien op oudere leeftijd. De medische term hiervoor is 'onychorrhexis'.

Nagels van een nagelbijtend kind / Bron: Aboghetto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Nagels van een nagelbijtend kind / Bron: Aboghetto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beschadigde nagels

Beschadigde nagels door nagelbijten kunnen dunne nagels veroorzaken. Een dunne nagelplaat kan ontstaan door trauma; voortdurende blootstelling aan trauma (slijtage) is een veel voorkomende oorzaak van bunnen nagels:
 • regelmatig handen wassen
 • zonnebrand
 • langdurige blootstelling aan koud, droog weer
 • blootstelling aan chemicaliën, zoals nagellakremover
 • herhaald letsel of trauma aan de nagel

Kunstnagels

Nadat je kunstnagels hebt gebruikt, zijn je nagels vaak zacht en dun. Je kunt het beste kiezen voor verzorgende gelnagels in plaats van acrylnagels. Gelnagels zijn flexibeler waardoor je eigen nagels minder snel scheuren.

Schildklier en dunne nagels

Wanneer je een schildklieraandoening hebt, kun je zowel last krijgen van broze en dunne nagels als van haarverlies. Schildklierproblemen komen vaker voor bij vrouwen en vooral hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) staat erom bekend dat het broze nagels veroorzaakt. Hypothyreoïdie betekent dat de schildklier niet voldoende hormonen produceert en dit leidt tot een traag metabolisme. Een te snel werkende schildklier kan ook leiden tot nagelproblemen.

Vitaminen en mineralen

Kunnen je broze of dunne nagels worden veroorzaakt door een vitaminetekort? Waarschijnlijker is dat een ijzertekort dunne nagels veroorzaakt. Samen met zwakke en broze nagels kunnen lepeltjesnagels (koilonychia) ontstaan door een ijzertekort. Lepeltjesnagels is een nagelafwijking in de vorm van dunne en holronde nagels. Een bloedonderzoek kan bloedarmoede door ijzertekort aantonen, teneinde andere mogelijke oorzaken van lepeltjesnagels uit te sluiten.

Dunne nagels behandeling en verstevigen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om dunne nagels te voorkomen en/of je nagels te verstevigen.

Blootstelling aan water vermijden
Nagels drogen uit wanneer ze veel in aanraking komen met water, bijvoorbeeld tijdens de afwas of natte schoonmaakwerkzaamheden in huis of op het werk. Probeer daarom altijd (katoengevoerde) rubberen schoonmaakhandschoenen te dragen bij de afwas en andere natte klussen. Hiermee voorkom je dat je nagels droog en broos worden.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Voldoende drinken

Hoewel je misschien te veel water aan de buitenkant wilt vermijden als het gaat om broze en dunne nagels, is het ontzettend belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Gehydrateerd blijven met water en waterrijke gezonde voedingsmiddelen is een goede manier om je nagels, huid en haar van binnenuit te hydrateren.

Hand- en nagelcrème gebruiken

Het gebruik van een hand- en nagelcrème zorgt voor kalmerende, beschermende, regenererende en vochtinbrengende verzorging van je handen en nagels. Als je kampt met broze, dunne nagels, dan is het een prima idee om je handen en nagels te verzorgen met een hand- en nagelcrème elke keer nadat je je handen hebt gewassen of met je handen in het water bent geweest. Zet de hand- en nagelcrème dichtbij de gootsteen zodat je er automatisch aan denkt. Een goede hand- en nagelcrème verzorgt droge en ruwe handen en huidkloven, en beschermt breekbare nagels. En voorkomen is beter dan genezen.

Gebruik een nagelriemcrème

Heb je last van droge en ingescheurde nagelriemen met losse velletjes, dan is het verstandig om je nagels te verzorgen met een goede nagelriemcrème.

Vermijd agressieve nagellakremover

In de meeste nagellakverwijderaars zitten agressieve chemicaliën die de nagels uitdrogen en schadelijk zijn voor de nagels. Gebruik bij voorkeur een nagellakremover zonder aceton.

Kunstnagels / Bron: Bvasilev1, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Kunstnagels / Bron: Bvasilev1, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Vermijd kunstnagels

Kunstnagels kunnen nagels veroorzaken en het is daarom verstandig om geen kunstnagels aan te brengen als je gevoelig bent voor schimmelnagels of dunne nagels hebben.

Biotine (vitamine B8)

Suppletie met biotine (vitamine B8) kan dunne nagels helpen voorkomen. Zorg ook voor voldoende inname van zink, vitamine C en ijzer.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, nagellak aanbrengen op je nagels, het blijkt niet altijd een eenvoudig klusje. Als je niet goed lakt loop…
8 tips voor sterke nagels8 tips voor sterke nagelsMooie sterke en gezonde nagels zorgen voor een hele verzorgde uitstraling. Iedereen wil ze wel, maar helaas hebben veel…
Tips om je nagels lang mooi gelakt te houdenTips om je nagels lang mooi gelakt te houdenOm gek van te worden! Heb je eindelijk je nagels mooi gelakt, bladdert het na een paar uur alweer af. Eigenlijk kan je o…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…

Gescheurde milt (miltruptuur): Oorzaken en behandelingGescheurde milt (miltruptuur): Oorzaken en behandelingDe milt is een orgaan van een vuist groot dat zich onder de linkerribbenkast in de buurt van de maag bevindt. De milt be…
Reboundhoofdpijn: Hoofdpijn door medicatie voor hoofdpijnReboundhoofdpijn: Hoofdpijn door medicatie voor hoofdpijnWanneer hoofdpijn optreedt, nemen veel patiënten een vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals paracetamol, aspirine of pijns…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kaboompics, Pixabay
 • https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ntxt/nagel-afwijkingen-onychopathie.htm
 • https://health.howstuffworks.com/skin-care/nail-care/tips/5-treatments-for-brittle-nails.htm
 • https://www.nytimes.com/2017/03/03/well/live/should-i-take-a-vitamin-for-brittle-nails.html
 • https://dermatology.ca/public-patients/nails/brittle-nails/
 • https://www.34-menopause-symptoms.com/brittle-nails/articles/4-vitamins-and-minerals-to-prevent-brittle-nails.htm
 • Afbeelding bron 1: Kommissar, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Dimitrios Malamos, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Aboghetto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Bvasilev1, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.