Verworven bloedplaatjesdysfunctie: Ziekte van bloedstolling

Verworven bloedplaatjesdysfunctie: Ziekte van bloedstolling Bloedplaatjes vormen bloedstolsels om bloedingen te stelpen en een wond te genezen. Bij sommige patiënten werken deze plaatjes niet zoals het hoort, waardoor de bloedstolling niet goed verloopt. Dit staat bekend als bloedplaatjesdysfunctie. Dergelijke aandoeningen zijn soms erfelijk, maar een verworven vorm is ook mogelijk. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van het gebruik van medicijnen, een ziekte of de inname van bepaalde voedingsmiddelen of supplementen. De symptomen spitsen zich door de bloedstollingsproblemen toe op bloedingen die haast overal in of op het lichaam ontstaan. Een bloedonderzoek is nodig voor het diagnosticeren van deze ziekte. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en is soms makkelijk te verhelpen, maar soms ook helemaal niet.

Epidemiologie

Bloedplaatjesdysfunctie kan op elke leeftijd optreden en komt wereldwijd voor. De prevalentie is moeilijk precies vast te stellen vanwege de variëteit in oorzaken en de mogelijkheid van onderdiagnose. Bij sommige aandoeningen, zoals idiopathische trombocytopenische purpura (ITP) en myelodysplastische syndromen, is de frequentie van bloedplaatjesdysfunctie hoger. Er is een verhoogde incidentie bij mensen met chronische ziekten en bij patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken. Er zijn geen specifieke gegevens over de wereldwijde prevalentie van bloedplaatjesdysfunctie, maar het wordt vaak gezien in klinische settings, vooral bij patiënten met andere onderliggende medische aandoeningen.

Oorzaken

Soms zijn er veranderingen in de manier waarop het lichaam signalen zendt naar de bloedplaatjes. Ook is het mogelijk dat bloedplaatjes minder kleverig zijn. Daarnaast treft een bloedplaatjesziekte mogelijk andere stadia van het stollingsproces aan. Een bloedplaatjesdysfunctie heeft drie belangrijke oorzaken: het gebruik van medicatie, een onderliggende ziekte en het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen en supplementen.

Medicijnen

Volgende medicijnen kunnen mogelijk leiden tot een verworven bloedplaatjesdysfunctie.

Voedingsmiddelen en supplementen

Ook bepaalde voedingsmiddelen en supplementen veroorzaken soms een bloedplaatjesstoornis.

Aandoeningen

Enkele aandoeningen leiden soms tot een probleem met de bloedplaatjes:

Blauwe plekken zijn kenmerkend / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Blauwe plekken zijn kenmerkend / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Symptomen: Bloedingen

De symptomen van deze aandoening variëren van mild tot ernstig, en ook zijn niet alle van volgende symptomen aanwezig:

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van bloedplaatjesdysfunctie zijn onder andere ernstige, aanhoudende bloedingen die niet stoppen, plotselinge of ongebruikelijke bloedingen, zoals bloed in de urine of ontlasting, en frequente blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak. In geval van deze symptomen moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen om de oorzaak te identificeren en te behandelen.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts bevraagt eerst de patiënt over de ernst en uitgebreidheid van de bloedingsproblemen. Hij informeert ook bij de patiënt welke medicatie en supplementen hij eventueel gebruikt. Het is belangrijk om alle informatie eerlijk door te geven, want zelfs natuurlijke producten kunnen mogelijk de werking van de bloedplaatjes beïnvloeden.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een volledig bloedonderzoek uit dat de bloedplaatjesaandoening en een eventueel onderliggende ziekte aan het licht brengt. Andere aanvullende tests kunnen nodig zijn afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak van de bloedplaatjesdysfunctie.

Behandeling

Voor het maken van een goede behandelkeuze heeft de arts voldoende informatie nodig. De arts bevraagt de patiënt om te weten hoe snel het bloeden stopt. Hij wil voorts weten welke eventuele onderliggende aandoening de oorzaak is van het stollingsprobleem. Hij houdt hiermee rekening bij de behandeling van de bloedplaatjesdysfunctie. Daarnaast probeert hij het risico van bloedingen tijdens een operatie te beperken.

Bloeding controleren

Artsen hebben verschillende mogelijkheden om actieve bloedingen te stoppen. De patiënt krijgt via een infuus gedoneerde bloedplaatjes. Ook schrijft de arts mogelijk een stollingsfactor voor zodat de bloedstolling makkelijker verloopt. Het medicijn “desmopressine” werkt ook positief op de bloedplaatjesfunctie en kan tijdens een acute bloeding helpen.

Behandeling door oorzaak

Een behandelend arts houdt bij zijn behandeling rekening met de oorzaak van de bloedplaatjesdysfunctie. Deze behandeling bestaat soms uit medicatie. Voorbeelden zijn steroïden of immunosuppressiva bij een auto-immuunaandoening. Als de oorzaak van de aandoening wordt weggenomen, kan de bloedplaatjesdysfunctie verbeteren of verdwijnen. Soms blijkt het noodzakelijk te zijn een bloedplaatjestransfusie uit te voeren om bloedingen te voorkomen.

Prognose

De prognose van bloedplaatjesdysfunctie varieert sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de effectiviteit van de behandeling. Bij sommige patiënten kan de aandoening goed onder controle worden gehouden met medicatie of door het aanpassen van levensstijl, terwijl andere patiënten mogelijk langdurige of terugkerende problemen ervaren. Het doel van de behandeling is om de bloedingen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Complicaties

Bij bloedplaatjesdysfunctie kunnen verschillende complicaties optreden, zoals aanhoudende of ernstige bloedingen, inwendige bloedingen, of complicaties bij chirurgische ingrepen. Chronische bloedingsproblemen kunnen ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede door bloedverlies.

Preventie

Preventie van bloedplaatjesdysfunctie omvat het vermijden van bekende risicofactoren, zoals bepaalde medicijnen en voedingsmiddelen, die de bloedplaatjesfunctie kunnen beïnvloeden. Regelmatig medisch onderzoek en het volgen van het advies van de arts over medicatie en levensstijl kunnen helpen bij het voorkomen of minimaliseren van de symptomen.

Praktische omgangstips bij verworven bloedplaatjesdysfunctie

Omgaan met bloedingsrisico’s in het dagelijks leven

Patiënten met verworven bloedplaatjesdysfunctie moeten alert zijn op situaties waarin bloedingen kunnen ontstaan. Vermijd scherpe voorwerpen en zorg dat huishoudelijke activiteiten zoals koken veilig worden uitgevoerd. Gebruik beschermende handschoenen bij risicovolle activiteiten, zoals tuinieren. Kies bij tandverzorging voor een zachte tandenborstel en vermijd harde flossdraad.

Bij een bloeding is het belangrijk om direct druk uit te oefenen op het getroffen gebied met een schoon gaasje of doek. Overweeg om een EHBO-set met verbandmiddelen altijd binnen handbereik te hebben.

Het belang van medische begeleiding en ondersteuning

Regelmatige medische opvolging is cruciaal om het verloop van de aandoening te monitoren. Bespreek met je arts of aanvullende behandelingen of aanpassingen aan de medicatie nodig zijn. Informeer je omgeving, zoals familie en collega’s, over de aandoening en hoe zij kunnen helpen in geval van een noodsituatie.

Overweeg een medisch alert-armband te dragen met informatie over de aandoening, zodat hulpverleners in geval van een noodgeval direct op de hoogte zijn van het verhoogde risico op bloedingen.

Misvattingen rond verworven bloedplaatjesdysfunctie

Verworven bloedplaatjesdysfunctie is een aandoening waarbij de bloedplaatjes in het bloed niet goed functioneren. Dit kan leiden tot problemen met de bloedstolling en verhoogde bloedingsneiging. Er zijn veel misvattingen over deze aandoening, die het moeilijk maken om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Verworven bloedplaatjesdysfunctie is altijd het gevolg van een verwonding

Hoewel verworven bloedplaatjesdysfunctie kan optreden na een verwonding of operatie, wordt het vaak veroorzaakt door onderliggende gezondheidsproblemen zoals infecties, genetische aandoeningen, of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals medicijnen die de bloedplaatjesfunctie beïnvloeden.

Verworven bloedplaatjesdysfunctie is een zeldzame aandoening

In werkelijkheid komt verworven bloedplaatjesdysfunctie vaker voor dan vaak wordt gedacht, vooral bij patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken of met chronische ziekten kampen. De aandoening kan zowel bij kinderen als volwassenen optreden.

Er is geen behandeling voor verworven bloedplaatjesdysfunctie

Er zijn verschillende behandelingen voor verworven bloedplaatjesdysfunctie, afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen kunnen medicijnen die de bloedplaatjesfunctie verbeteren, zoals geneesmiddelen, worden voorgeschreven. In andere gevallen kan het aanpassen van het dieet of het behandelen van de onderliggende ziekte noodzakelijk zijn.

De aandoening heeft geen invloed op de algemene gezondheid

Verworven bloedplaatjesdysfunctie kan leiden tot ernstige complicaties zoals oncontroleerbare bloedingen en blauwe plekken, die de algemene gezondheid kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk dat patiënten met deze aandoening regelmatig medische controle krijgen en preventieve maatregelen nemen.

Verworven bloedplaatjesdysfunctie komt alleen voor bij oudere mensen

Hoewel het inderdaad vaker voorkomt bij oudere mensen, kan verworven bloedplaatjesdysfunctie ook voorkomen bij jongere mensen, vooral wanneer zij bepaalde medicijnen gebruiken, een infectie hebben of een andere onderliggende aandoening, zoals suikerziekte, ontwikkelen.

Patiënten met verworven bloedplaatjesdysfunctie hebben altijd een abnormale bloeddruk

Niet alle patiënten met verworven bloedplaatjesdysfunctie zullen abnormale bloeddrukwaarden hebben. De aandoening heeft meer invloed op de werking van de bloedplaatjes, wat kan leiden tot bloedingsproblemen, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de bloeddruk altijd abnormaal zal zijn.

Verworven bloedplaatjesdysfunctie heeft geen verband met andere aandoeningen

Verworven bloedplaatjesdysfunctie kan vaak verband houden met andere aandoeningen zoals leveraandoeningen, infecties of auto-immuunziekten. Het is belangrijk om alle mogelijke oorzaken van de aandoening te onderzoeken voor een effectieve behandeling.
© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lymfoedeem: opgzwollen armen en benenLymfoedeem: opgzwollen armen en benenLymfoedeem is een aandoening waarbij het lymfestelsel beschadigd is en het lymfevocht niet voldoende kan afdrijven. Daar…
Antitrombine III-deficiëntie: Ziekte met meer bloedstolselsAntitrombine III-deficiëntie: Ziekte met meer bloedstolselsAntitrombine III-deficiëntie (AT-III deficiëntie) is een aandoening waarbij bloedstolsels ontstaan door te lage hoeveelh…
Ziekteresistentie, verschillende soorten immuniteitZiekteresistentie, verschillende soorten immuniteitWanneer een mens of dier resistent is voor een bepaalde ziekte betekent dit dat hij er ongevoelig voor is, hij zal niet…
Sideroblastische anemie: Bloedarmoede met ophoping van ijzerSideroblastische anemie: Bloedarmoede met ophoping van ijzerSideroblastische anemie is een vorm van bloedarmoede waarbij de normale productie van het beenmerg verstoord is. Het ijz…

Stress en gewrichtsklachten, wat is de relatie?Stress en gewrichtsklachten, wat is de relatie?De relatie tussen stress en gewrichtsklachten is complex. Was het maar zo eenvoudig dat we gewoon konden zeggen dat stre…
Akoestisch neuroom: Goedaardige tumor in hersenzenuwAkoestisch neuroom: Goedaardige tumor in hersenzenuwEen akoestisch neuroom is een goedaardige tumor die zich ontwikkelt in de achtste hersenzenuw, ook wel bekend als de "ne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Acquired Platelet Function Disorder, http://healthtools.aarp.org/health/acquired-platelet-function-defect, geraadpleegd op 7 juli 2016
  • Afbeelding bron 1: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.