Gember: Voordelen van gemberwortel voor de gezondheid
Gember (Zingiber officinale) is een tropische bloeiende plant die overal verkrijgbaar is bij kwekers over de hele wereld. Het is geclassificeerd als een lid van de familie Zingiberaceae, waardoor het een naaste verwant is van kurkuma. De plant produceert trossen groenachtig-paarse bloemen. Gemberwortel of wortelstok is het deel dat wordt gebruikt als een specerij. Afhankelijk van de soort is de binnenkant van de wortel geel, rood of wit. Het wordt geoogst door de hele plant uit de grond te trekken, de bladeren te verwijderen en de wortel te reinigen. Gember biedt diverse gezondheidsvoordelen. Het is bijvoorbeeld bruikbaar om infecties te bestrijden, hart- en vaatziekten te voorkomen en de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Toepassing van gemberwortel
Gember kan vers worden gegeten. Deze geurige wortel is bijvoorbeeld heerlijk in wokgerechten, smoothies of saladedressings. De specerij kan ook worden verwerkt tot tabletten, capsules en vloeibare extracten. Bovendien wordt gember gedroogd en als specerij bewaard. Er zit ongeveer twee procent essentiële olie in de wortel, die in de cosmetische industrie wordt gebruikt als een geur in zeep en schoonheidsproducten.
Tips voor gebruik van gember
Mensen opteren best voor stevige wortels met een huid die weinig krasjes, builen en
kneuzingen bevat. Om ten volle te kunnen profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van gember, moeten mensen de bruine schil wegkrabben of snijden, waardoor het knapperige, gele vlees eronder zichtbaar wordt. Een paar lepels verse of gepoederde gember per dag consumeren is prima, maar bij een hogere dosis is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Gember interfereert namelijk ook met bepaalde medicijnen.
Voedingswaarde
1 eetlepel verse gember telt:
- 0,05 gram vet
- 0,1 gram suiker
- 0,11 gram eiwit
- 0,12 gram voedingsvezels
- 1,07 gram koolhydraten
- 4,8 calorieën
Vitaminen en mineralen die aanwezig zijn in verse gember zijn:
- folaat
- fosfor
- ijzer
- kalium
- magnesium
- niacine
- riboflavine
- vitamine B3 en B6
- vitamine C
- zink
Gember wordt als veilig en voedzaam beschouwd als het wordt gegeten als onderdeel van een gezonde voeding.
Voordelen voor gezondheid van gember
Bloedsuikerspiegel reguleren
Gember helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit minimaliseert de negatieve symptomen van een
te hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie). Onbehandeld leidt een te hoge bloedsuikerspiegel tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes mellitus (
suikerziekte). Gembersupplementen verlagen de bloedsuikerspiegel en bevorderen een gezond bloedsuikerniveau, waardoor mensen gezond blijven.
Complicaties van kankerbehandeling verlichten
Gember kan tevens ingezet worden voor het verlichten van vermoeidheid, misselijkheid en het
braken als gevolg van
chemotherapie bij de
behandeling van kanker. Gember verbetert hierdoor de kwaliteit van leven.

Overgewicht leidt sneller tot hart- en vaataandoeningen /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Hart- en vaatziekten voorkomen
Bekende
complicaties van obesitas (
zwaarlijvigheid) zijn
hartaandoeningen en een hoog
cholesterolgehalte. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, vermindert gember ook lipoproteïnen - een belangrijke risicofactor voor hartziekten. Mensen voegen best een paar eetlepels gember toe aan een vegetarisch roerbakgerecht
omega-3 rijke zalm: de
antioxidanten in gember, de groenten en de vetzuren in
zalm bevorderen allemaal de
hartgezondheid
Hersenfunctie verbeteren
Gemberwortel helpt ontstekingen te verminderen en de cognitieve functie te verbeteren waardoor dit bruikbaar is om het risico op de ziekte van Alzheimer en de van Parkinson (neurologische aandoening met
bevingen) te verlagen.
Huidproblemen verhelpen
Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen hetgeen tal van voordelen biedt, ook bijvoorbeeld voor de huid. Mensen met een
rode, geïrriteerde huid zijn gebaat met het regelmatig eten van gember. Gember is verder goed om de
huidveroudering tegen te gaan,
acne (chronische
huidaandoening met
ontsteking van
talgklieren) te behandelen en de huid elastisch te houden. Gember ook verwerkt in tal van beauty- en verzorgingsproducten voor de huid. Het rechtstreeks aanbrengen van een dergelijk middel op de huid zorgt eveneens voor een mooie,
gezonde huid.
Infecties bestrijden
Dankzij krachtige antischimmel- en antimicrobiële stoffen helpt gember bij het bestrijden van een
verkoudheid of een andere infectie. Hiervoor mengt een persoon warm
water met twee eetlepels verse geraspte gember, sap van een citroen en een halve eetlepel honing. Het is ook nuttig om een theelepel gember in kippensoep te doen voor het bestrijden van de verkoudheid.

Gember kalmeert de maag, ook bij zwangere vrouwen die lijden aan ochtendmisselijkheid /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayMaag kalmeren
Gemberbier of gemberthee vermindert
misselijkheid, alsook
ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Het is ook de perfecte drank om na een zware maaltijd te drinken. Een kopje gemberthee maakt de maag sneller leeg. Het kalmeert de maag en voorkomt een
opgeblazen gevoel en
winderigheid.
Menstruatiepijn verlichten
Door de ontstekingsremmende eigenschappen is gemberwortel nuttig zijn voor het verlichten van
pijn veroorzaakt door
menstruatiekrampen. Een kopje gemberthee helpt vrouwen met menstruele pijn weer sneller op de been.
Ontsteking remmen
Gember bevat de organische verbinding gingerol, een natuurlijke ontstekingsremmer en antioxidant.
Natuurlijk voorkomende ontstekingsremmers zijn belangrijk omdat ze helpen bij het remmen van een overactief immuunsysteem. Een ontsteking is de natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam op een letsel of ziekte. Te veel ontstekingen worden echter ook geassocieerd met een ziekte, zoals
coeliakie (maag- en
darmproblemen door het eten van gluten) en
fibromyalgie (chronische aandoening met pijn en
vermoeidheid). Antioxidanten helpen ontstekingen te verminderen. Bladgroenten,
bosbessen, en ook gember, zijn allemaal rijk aan antioxidanten, wat betekent dat ze helpen om de ontsteking in het hele lichaam te minimaliseren.
Risico op diabetes mellitus (suikerziekte) verminderen
Gember helpt bij het reguleren van insuline en het in balans brengen van de stofwisseling, waardoor het algehele risico op diabetes mellitus vermindert. Het reguleren van insuline en stand houden van het metabolisme is cruciaal voor mensen die moeite hebben om gezond te blijven. Het is echter niet zo dat mensen dankzij gember in de voeding ongezonde snacks kunnen eten. Een gezonde levensstijl inclusief een
gezonde voeding blijft belangrijk om suikerziekte te voorkomen.
Spierpijn verlichten
Door de ontstekingsremmende eigenschappen, is gember bruikbaar voor het verlichten van
spierpijn en
gewrichtspijn die bijvoorbeeld geassocieerd is met
artritis (gewrichtsontsteking). Atleten die gember eten na het sporten, ervaren minder spierpijn.
Lees verder