Appelciderazijn: Voordelen van appelazijn voor gezondheid
Appelciderazijn (appelazijn, appelcider) is een zuur smakende substantie gemaakt van gefermenteerde appels. Geplette appels, water en gist blijven minstens dertig dagen op kamertemperatuur. Door de vergisting veranderen de suikers van de appels in alcohol. Bacteriën veranderen de alcohol vervolgens in azijn. Appelciderazijn biedt tal van voordelen voor de gezondheid, zoals gewicht verliezen, beenkrampen verminderen en het cholesterolgehalte verlagen. Het is wel belangrijk om maar maximaal twee eetlepels appelazijn opgelost in water per dag te gebruiken of niet overmatig appelazijn te consumeren omdat het zuur in appelazijn anders leidt tot gezondheidscomplicaties. Verder mogen mensen geen appelciderazijn gebruiken om medische behandelingen te vervangen die door een arts worden aanbevolen. Ze moeten ook altijd praten met een arts voordat ze de azijn gebruiken om een aandoening te behandelen.
Voedingswaarde van appelciderazijn
Appelazijn bevat slechts ongeveer drie calorieën per eetlepel, wat erg weinig is. Er zitten niet veel
vitaminen of mineralen in het drankje, maar het bevat wel een kleine hoeveelheid kalium. Kwaliteitsvolle appelciderazijn bevat ook enkele aminozuren en
antioxidanten.
Acne verwijderen
Appelazijn is een natuurlijke huisremedie voor de behandeling van
acne, een chronische
huidaandoening met een
ontsteking van
talgklieren. De huid krijgt hierdoor een gezonder uiterlijk. De antibacteriële eigenschappen helpen om acne onder controle te houden, en de appelzuur en melkzuren in appelciderazijn verzachten en scrubben de huid, verminderen rode vlekken en brengen de pH (zuurtegraad) van de huid in evenwicht.
Beenkrampen verminderen dor appelcider
Krampen in de benen wijzen vaak op
te weinig kalium in het bloed (hypokaliëmie). Kalium is aanwezig in appelazijn en daarom een goed huismiddeltje voor het behandelen van beenkrampen. Hiervoor mengt de persoon twee eetlepels appelciderazijn en één theelepel honing met een glas warm water en drinkt hij dit op om nachtelijke krampen in de
benen te verlichten.

Een kompres met appelcider doet een blauwe plek sneller vervagen /
Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Blauwe plekken sneller doen vervagen
Appelciderazijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Een kompres met appelciderazijn op een
kneuzing aanbrengen, doet de huidverkleuring door
een blauwe plek sneller vervagen.
Bloedsuikerspiegel onder controle te houden
Hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. Vooral patiënten met
diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 moeten hun bloedsuikerspiegel onder goede controle houden om complicaties, zoals
diabetische neuropathie (zenuwschade door diabetes),
diabetische nefropathie (nierschade door diabetes),
diabetische retinopathie (
oogproblemen door diabetes) en
hartproblemen te voorkomen. Een paar scheutjes appelazijn verlagen de bloedsuikerspiegels bij mensen die lijden aan
insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline) of diabetes mellitus type 2.
Buikproblemen verhelpen
Een glas met water met hierin een scheutje appelcider, verlicht
buikpijn, voorkomt een bacteriële infectie die
diarree veroorzaakt en kalmeert
darmkrampen.
Cholesterolgehalte verlagen
Er zijn aanwijzingen dat het nemen van appelciderazijn zowel het totale
cholesterol als de triglyceriden kan helpen verlagen. Meer onderzoek is nog wel nodig anno oktober 2020.
Energie verhogen
Lichaamsbeweging en soms extreme
stress veroorzaken een ophoping van melkzuur in het lichaam, waardoor
vermoeidheid ontstaat. De aminozuren in appelciderazijn fungeren als een tegengif. Appelazijn bevat bovendien kalium en enzymen die het vermoeide gevoel kunnen verlichten. Één à twee theelepels appelazijn toevoegen aan een glas gekoelde groentedrank of een glas water geeft een ware energieboost.

Appelazijn is inzetbaar voor het bekomen van gewichtsverlies /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Gewicht verliezen
Appelazijn helpt om gewicht te verliezen. Het azijnzuur onderdrukt de eetlust,
verhoogt de stofwisseling en vermindert het vasthouden van water. Wetenschappers denken ook dat appelciderazijn de vertering van zetmeel door het lichaam verstoort, waardoor minder calorieën in de bloedbaan terechtkomen.
Hik verhelpen
Door een theelepel appelciderazijn te drinken, is het mogelijk om langdurige
hikaanvallen te doen stoppen. Appelciderazijn remt de boodschap die keelzenuwen geven om te hikken.
Indigestie voorkomen
Een persoon die voedsel wil eten waar hij later wellicht
indigestie van gaat krijgen, drinkt best dertig minuten voor de maaltijd een glas warm water met één theelepel honing en één theelepel appelciderazijn. Dit voorkomt
maagklachten na het eten of drinken. Het overmatig drinken van appelcider is wel uit den boze omdat anders juist
maagproblemen ontstaan.
Keelpijn verlichten
Wanneer een persoon voelt dat hij
keelpijn krijgt en ziek gaat worden, drinkt hij best appelcider om de infectie af te wenden. De meeste bacteriën overleven niet in de zure omgeving die azijn creëert. De persoon mengt 1/4 kopje appelciderazijn met 1/4 kopje warm water en gorgelt dit mengsel elk uur. Dit ritueel zorgt er voor dat de keelpijn vermindert. Het is wel verstandig om niet meer of vaker appelciderazijn te consumeren omdat dit anders juist leidt tot keelklachten.
Roos behandelen
Appelciderazijn is goed voor het behandelen van
roos. De zuurgraad van appelciderazijn verandert de pH van de hoofdhuid, waardoor het moeilijker wordt voor schimmels om hier te groeien. De persoon mengt 1/4 kopje appelciderazijn met 1/4 kopje water in een spuitfles en sprayt dit op de hoofdhuid. Vervolgens wikkelt hij het hoofd in een handdoek, laat dit vijftien minuten tot één uur zitten en wast daarna het haar. Dit doet hij twee keer per week voor het bekomen van het beste resultaat.

Verdwijnt een slechte adem niet door de tanden te poetsen, dan is het gebruik van appelciderazijn soms nuttig /
Bron: Photo Mix, PixabaySlechte adem verwijderen
Lukt het niet om een
slechte adem te verwijderen door het
poetsen van de tanden en het gebruik van
mondwater, dan is het verstandig om één theelepel appelciderazijn te drinken of dit te verdunnen met water om de geur veroorzakende bacteriën te doden.
Tanden witter maken door appelazijn
Af en toe gorgelen met appelciderazijn helpt om vlekken op de tanden te verwijderen, tanden te bleken en bacteriën in de mond en op het tandvlees te doden. Het is wel verstandig om niet overmatig te gorgelen met appelciderazijn omdat de vloeistof het tandglazuur anders aantast.
Verstopte neus verhelpen
Appelciderazijn bevat kalium, dat
slijm door een
verkoudheid verdunt. Het azijnzuur daarin voorkomt de groei van ziekteverwekkers die bijdragen aan een
verstopte neus. Hiervoor mengt de persoon een theelepel appelciderazijn in een glas water en drinkt hij dit om de sinussen te helpen spoelen.
Lees verder