Appelazijn: goedkoop supplement met grote voordelen

Appelazijn: goedkoop supplement met grote voordelen Appelazijn is verkrijgbaar bij de meeste reformzaken en wordt veel gebruikt om af te vallen. Maar appelazijn is niet alleen maar goed om gewicht kwijt te raken. Appelazijn heeft namelijk nog meer positieve eigenschappen, het geeft meer energie, ontgift het lichaam, verlaagt het bloedsuiker en mogelijk het cholesterolgehalte in het bloed. Appelazijn is een relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar voedingssupplement met grote gevolgen voor de gezondheid.

Appelazijn

Appelazijn wordt verkregen door fermentatie van het sap van de appel. De suikers verkregen uit het appelsap van rauwe appels worden door gisten omgezet in alcohol. Wat er nu overblijft is feitelijk appelcider, aan deze appelcider worden azijnzuurbacteriën toegevoegd. Deze azijnzuurbacteriën zetten de alcohol om in azijnzuur. Wat er nu overblijft is appelazijn, door de hoge zuurgraad van appelazijn raakt dit niet bedorven. Deze azijnsoort dankt zijn heilzame effecten aan het hoge mineralengehalte van appels. Appelazijn is zowel een voedingsmiddel als een geneesmiddel en wordt zowel door natuurgenezers als door koks gebruikt.

De werking van appelazijn

De werkzame factor in appelazijn is feitelijk een combinatie van mineralen, organisch materiaal en azijnzuur. Dit laatste geeft zijn karakteristieke smaak en reuk aan het appelazijn. In appelazijn is het azijnzuur ongeveer 5%, appelazijn is rijk aan mineralen en arm aan natuurlijke suikers en vitaminen. Het is buitengewoon rijk aan kalium, calcium, fosfor, natrium en spoorelementen. Een Amerikaanse arts (Dr. D.C. Jarvis) stelt dat de genezende werking van appelazijn wordt veroorzaakt door het vermogen om het kalium met andere mineralen te binden.

Effecten van appelazijn

Appelazijn heeft een samentrekkende (adstringerende) werking, dit is nuttig voor bijvoorbeeld het stoppen van diarree. Appelazijn verbetert het vermogen van het bloed om zuurstof op te nemen, verbetert de stofwisseling en de spijsvertering. Het is werkzaam als een antisepticum tegen schadelijke darmbacteriën. Daarnaast versterkt appelazijn de hartfunctie.
Voor mensen met te weinig maagzuur kan het helpen om 1 of 2 theelepels appelazijn in een glas water te nemen voorafgaand aan de hoofdmaaltijden. Appelazijn heeft geen interactie met medicijnen en kan ook worden gebruikt door diabetici en mensen die een zoutarm dieet volgen.

Afvallen met appelazijn

Overgewicht komt in verreweg de meeste gevallen door te veel eten en te weinig beweging. In combinatie met een caloriebeperking kan appelazijn helpen de overtollige kilo's kwijt te raken. Men vermoedt dat appelazijn de snelheid waarmee het voedsel in energie wordt omgezet verhoogt. Voor een optimaal effect dient men voor de maaltijd twee theelepels appelazijn in een glas water te nemen. Appelazijn kan daarom goed worden gebruikt om de effecten van een dieet te versterken. De methode staat ook wel bekend onder de naam 'appelazijndieet'.

Appelazijn bij diarree

In veel gevallen van diarree probeert het lichaam zichzelf te ontdoen van gifstoffen. In aanhoudende en ernstige vormen van diarree, verzwakt het lichaam en gaat de mineralenvoorraad verloren, hier kan appelazijn verlichting geven. Neem verspreid over de dag enkele malen 1 of 2 theelepels appelazijn in een glas mineraalwater. Halveer de dosis bij kinderen.

Antiseptische werking van appelazijn

De antiseptische effecten van appelazijn manifesteren zich al na enkele dagen. De ontlasting stinkt minder en je adem ruikt beter. Dit komt doordat appelazijn de zuurgraad in het lichaam verhoogt en rottingsbacteriën in de ingewanden vernietigt. De giftige bijproducten van rottingsbacteriën worden deels via de darmwand in het bloed opgenomen, wat zelf vergiftiging (auto-intoxicatie) van het lichaam veroorzaakt. Schone darmen vormen de basis voor een gezond leven. Appelazijn kan gebruikt worden als ondersteuning bij het zogenaamde detoxen.

Meer energie door appelazijn

Door middel van onderzoek bij dieren is aangetoond dat er een relatie bestaat tussen de zuurgraad van het lichaam en het energieniveau. Ook is bij mensen vastgesteld dat schommelingen van de zuurgraad van de urine samenhing met schommelingen in het gevoel van welbevinden. Basische urine bleek samen te hangen met moeheid, ziekten, hooikoorts, artritis en andere aandoeningen. Wanneer echter de zuurgraad werd verhoogd door het gebruik van appelazijn, kreeg het lichaam zijn energie en gezondheid terug.

Appelazijn tegen dunner wordend haar

Haaruitval is soms het gevolg van een slechte stofwisseling. Er zijn gevallen waarbij het gebruik van enkele theelepels appelazijn per dag gedurende een aantal maanden het haarverlies tot staan kan brengen. Het haar werd zelfs gezonder en dikker. Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is het gebrek aan minerale zouten, het rijke gehalte van deze mineralen in appelazijn zorgt dan ook voor de ommekeer.

Appelazijn helpt diabetes te voorkomen

Het gebruik van appelazijn tijdens een koolhydraat rijke maaltijd zorgt ervoor dat de insuline gevoeligheid van het lichaam toeneemt en dat de bloedsuikerspiegel significant daalt.

Appelazijn verlaagt het cholesterol

In verschillende dierstudies is aangetoond dat appelazijn het cholesterol gehalte in het bloed verlaagt. Er zijn nog geen humane studies gedaan naar de cholesterolverlagende eigenschappen van appelazijn, maar de dierstudies zijn in ieder geval veelbelovend.

Waar is appelazijn te koop

Appelazijn is te kopen in drogisterij zaken en enkele supermarkten. ook kan appelazijn online worden besteld. Appelazijn is verkrijgbaar in flessen of in supplement vorm. Dit is handig voor mensen die de smaak van appelazijn niet lekker vinden. Het appelazijn zit hierbij in capsules die in zijn geheel doorgeslikt kunnen worden.

Lees verder

© 2010 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slank Appel & Chroom, helpt het echt of af te vallen?Slank Appel & Chroom, helpt het echt of af te vallen?Appelazijn wordt al eeuwenlang beschouwd als een uitstekend middel tegen overgewicht. Appelazijn breekt vet af en het ho…
Afvallen met appelazijn werktAfvallen met appelazijn werktWie eenvoudig wil afvallen moet zeker appelazijn proberen. Afvallen met appelazijn gaat namelijk uitstekend, doordat app…
Afvallen met appelazijnAfvallen met appelazijnAppelazijn kan in meerdere opzichten een positief effect op de gezondheid hebben. Het bekendst is appelazijn echter vanw…
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…

IJzer onmisbaar voor het lichaamIJzer onmisbaar voor het lichaamVan alle metallische spoorelementen komt ijzer het meeste voor in het menselijk lichaam. De gemiddelde volwassene heeft…
Daslook, goed voor de bloedvatenDaslook, goed voor de bloedvatenKnoflook kent iedereen, zowel zijn geneeskrachtige als zijn culinaire kwaliteitenworden algemeen gewaardeerd. Een andere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bhumann34, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider_vinegar
  • https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.