Teunisbloemolie voor uw gezondheid

Teunisbloemolie voor uw gezondheid Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de teunisbloem. Teunisbloemolie heeft enkele zeer bijzondere geneeskrachtige eigenschappen. Wat kan teunisbloemolie voor je gezondheid betekenen, en welke bijzondere geneeskrachtige werking er van uit. Afvallen zonder dieet kan eveneens dankzij teunisbloemolie. Cholesterol en bloeddruk kunnen worden verlaagd met teunisbloem olie. Mensen met een prikkelbaar darm syndroom (IBS) kunnen verlichting van hun klachten ervaren door het gebruik van teunisbloem. Teunisbloemolie is een niet al te duur voedingssupplement en is bij veel online winkels te kopen.

Teunisbloemolie

De teunisbloem is bekend om haar fraaie witte of gele bloemen, die één nacht bloeien en de volgende dag alweer verwelken. De geneeskrachtige eigenschappen van de teunisbloem zijn al vele eeuwen bekend. Zo gebruikten bepaalde Noord-Amerikaanse indianenstammen extracten van de teunisbloem uitwendig voor het behandelen van wonden en infecties en inwendig tegen hoesten en verkoudheid. Volgens opperhoofd Two-Trees van de Cherokees werd de teunisbloem gebruikt als kalmerend en urine afdrijvend middel.

Belangrijkste voordelen van teunisbloemolie

Tegenwoordig staat de teunisbloem in de eerste plaats bekend om de fantastische eigenschappen van haar olie. Deze wordt gewonnen uit de zaden en ontplooit een uitgebreid repertoire van werkingen: ze bewerkstelligt gewichtsverlies zonder dat er een dieet gevolgd hoeft te worden; ze verlaagt het cholesterolgehalte en de bloeddruk; verlicht artritis; geneest of verbetert eczeem; gaat acne tegen (met zink); kalmeert hyperactieve kinderen; maakt de vingernagels sterker; en verdrijft katers. In dierproeven verlaagde teunisbloemolie voorts de groei van kankertumoren en voorkwam artritis.

Samenstelling van teunisbloemolie

Dankzij recent onderzoek naar de scheikunde van essentiële vetzuren begrijpen we hoe teunisbloemolie in het lichaam werkt en waarom teunisbloemolie de indrukwekkende resultaten behaalt bij aandoeningen die schijnbaar weinig of geen verband met elkaar houden. Het geheim zit in een van haar bestanddelen, het essentiële vetzuur gamma-linoleenzuur (GLZ), waarvan teunisbloemolie een van de rijkste bekende bronnen is (9%). GLZ is het vertrekpunt voor de synthese van verbindingen die prostaglandinen worden genoemd. Deze verbindingen stimuleren en controleren uiteenlopende functies in alle lichaamsorganen en tekorten ervan veroorzaken aandoeningen als hartaanvallen en verhoogde bloeddruk (hypertensie), artritis, menstruatiekrampen, allergieën, astma, migraine, onvruchtbaarheid, glaucoom, en mogelijk kanker. Verschillende typen prostaglandinen (PG's) sorteren niet alleen verschillende effecten, maar soms ook tegengestelde effecten. PG1 en PG2 bijvoorbeeld hebben een tegengestelde werking. PG1 remt de bloedstolling en verhoogt de urinelozing terwijl PG2 de bloedstolling versnelt en de retentie van water vergroot. De juiste verhoudingen tussen tegengestelde PG's zijn zodoende van essentieel belang voor het optimaal functioneren van verschillende lichaamsprocessen. Gebrek aan specifieke prostaglandines veroorzaakt evenwichtsstoornissen en leidt tot talloze en gevarieerde stoornissen.

Baby's zijn van nature beschermd. Menselijke moedermelk is een van de rijkste natuurlijke bronnen van gamma-linoleenzuur en voorziet baby's van het equivalent van drie capsules teunisbloemolie per dag.

Tot een paar jaar geleden geloofden wetenschappers dat de mens gamma-linoleenzuur kon synthetiseren uit linoleenzuur in voedsel. Toen werd ontdekt dat gamma-linoleenzuur alleen gesynthetiseerd kan worden uit een specifieke vorm van linoleenzuur, te weten cis-linoleenzuur, vooropgesteld dat het niet geblokkeerd wordt door een ander vetzuur, trans-linoleenzuur. Margarine en geraffineerde oliën remmen de vorming van voldoende gamma linoleenzuur. Andere obstakels voor de productie van gamma-linoleeenzuur zijn vitamine B6, zink, mangaan, en een insulinetekort, alcoholconsumptie, diabetes, infecties, straling en leeftijd- hoe ouder we worden hoe minder gamma-linoleenzuur we produceren.

De moderne leefwijze en eetgewoonten zijn niet bevorderlijk voor de synthese van gamma-linoleenzuur en prostaglandinen, zodat het zinnig is om teunisbloemolie te nemen. Ze is de beste garantie voor een adequate voorziening van gamma-linoleenzuur, en teunisbloemolie is de enige olie die 9 procent gamma-linoleenzuur bevat, andere plantaardige oliën blijven in dit opzicht ver achter.

Afvallen met teunisbloemolie

Dr. David Horrobin, van het Institute for Innovative Medicine in Montreal, heeft een groot aantal onderzoeken met teunisbloemolie, gamma-linoleenzuur en prostaglandinen uitgevoerd. Zijn bevinding is dat teunisbloem olie mensen met overgewicht door stofwisselingsproblemen kan helpen gewicht kwijt te raken. Gewoonlijk is afvallen moeilijk voor zulke mensen, ook al volgen ze strikt het juiste dieet. Bijna vijftig procent van een groep vrijwilligers die meer dan tien procent boven hun gewicht zaten, viel af zonder een dieet te volgen toen ze supplementen teunisbloemolie namen.

Er werden twee redenen voor geopperd. Ten eerste activeren speciale, van teunisbloemolie afgeleide prostaglandinen een sluimerend type lichaamsvet (bruin vet) en geven het een signaal dat het sneller kilocalorieën moet verbranden. Ten tweede bevorderen andere van teunisbloemolie afgeleide prostaglandinen de uitscheiding van natrium uit de lichaamscellen. Deze interne activiteit verbruikt normaal gesproken ongeveer twintig procent van de energie van het lichaam, zodat een verbetering van de efficiëntie ervan meer kilocalorieën zal verbranden zonder enige fysieke inspanning. In een onderzoek waarbij de natrium uitscheiding was verbeterd met zestig procent, stelde men een gewichtsafname van negen tot elf kilo in zes weken tijd vast.

Irritable bowel syndrome en teunisbloemolie

Jarenlang werd lijders aan buikpijn, windzucht en diarree aanvallen (irritable bowel syndrome, afgekort IBS, synoniem spastische darm) verzekerd dat hun problemen een gevolg van stress waren. De mogelijkheid van een voedselallergie werd gewoonlijk door artsen van de hand gewezen, wanneer met bloedproeven geen voor een allergie typische reacties aangetoond konden worden. Aan de andere kant hebben veel patiënten gemerkt dat ernst en frequentie van hun symptomen kunnen verminderen, of er zelfs helemaal een einde aan kunnen maken, door louter bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Recente onderzoeken hebben duidelijk gemaakt waarom dat zo is. Zulke mensen neigen er namelijk naar na het eten teveel PG2 te produceren, en een hoog niveau aan PG2 houd nauw verband met ontsteking van het maag-darmkanaal (en de mond), peridontitis en het pre-menstruele syndroom, naast andere narigheid. Feitelijk denkt men zelfs dat aspirine haar ontsteking werende eigenschappen dankt aan haar vermogen om de activiteit van PG2 te onderdrukken. Niettemin schrijven veel artsen niet graag aspirine voor bij spastische darmen, wat begrijpelijk is aangezien aspirine de maag kan irriteren. Een betere maatregel zou het verhogen van het niveau aan PG1 zijn, dat de tegenovergestelde werking van PG2 heeft. Teunisbloemolie is de rijkste bron van gamma-linoleenzuur waaruit in het lichaam PG1 wordt gesynthetiseerd. Teunisbloemolie wordt daarom in toenemende mate door diëtisten gebruikt voor de behandeling van spastische darmen. Wie een allergische reactie vertoont bij het gebruik van teunisbloemolie, of het te duur vindt, kan in plaats daarvan lijnzaadolie proberen. Lijnzaadolie is rijk aan linoleenzuur, het uitgangspunt voor de synthese van zowel gamma-linoleenzuur als PG1.

Andere effecten van teunisbloemolie

Teunisbloemolie bevordert voorts de productie van PGI2, een prostaglandine die de vorming van stolsels in gezonde aders remt (vitamine E beschermt eveneens de PGI2-synthese). Een andere prostaglandinedie van gamma-linoleenzuur in teunisbloemolie wordt afgeleid, PGI1, verhindert een overmatig vrijkomen van arachidonzuur, een voorloper van een groep stoffen die leukotrienen worden genoemd. Dit zijn stoffen die de rode, gezwollen en pijnlijke gewrichten van reumatoïde artritis en ook pijnlijke borstknobbeltjes veroorzaken. In experimentele onderzoeken beheerste PGI1 effectief reumatoïde artritis bij een aantal patiënten.
Bepaalde prostaglandinen die door teunisbloemolie worden gestimuleerd, vergroten de vorming van antilichamen tegen kanker. Antilichamen zijn de laatste verdedigingslijn van het lichaam tegen kanker, na de lever, die carcinogenen ontgift, en de membranen van de cellen zelf, die het binnendringen van kankerverwekkende stoffen verhinderen. Iedereen vormt tijdens zijn leven vele malen kankercellen, maar wanneer het immuunsysteem naar behoren functioneert, identificeren T-supressorcellen van de thymus, die op de immunoreactie toeziet, kankercellen als ze zich vormen en geven antilichamen onmiddellijk de instructie om ze te doden. PGI1 vergroot enorm de productie van anti-lichamen die kankercellen doden.

Andere prostaglandinen zijn waardevol gebleken in geval van schizofrenie, multiple sclerose, hyperactiviteit bij kinderen, alcoholisme en diabetes, in welk geval PG1 de insulineproductie vergroot door de zink-resorptie te verbeteren. Teunisbloemolie kan verder vrouwen helpen de nare gevolgen van het premenstruele syndroom (PMS) te bestrijden. Gevoelens van uitputting, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gezwollen borsten en buik, krampen en gewichtsschommelingen zijn slechts enkele van de symptomen die 73 procent van de vrouwen van vruchtbare leeftijd plagen voorafgaande aan hun ongesteldheid. Vrouwen die aan een pijnlijke menstruatie, depressie en hoofdpijn hadden geleden, meldden dat teunisbloemolie deze verschijnselen verminderde of zelfs geheel en al beëindigde, vooral wanneer ze samen vitamine B6 en E werd genomen. In een onderzoek door het St. Thomas Hospital in Londen werden 65 vrouwen met zware PMS- verschijnselen behandeld met uitsluitend teunisbloemolie. Deze vrouwen waren uitgekozen, omdat ze eerder allerlei medicijnen, hormonen, kalmeringsmiddelen, enzovoort hadden geprobeerd en niets had gewerkt. Behandeling met teunisbloemolie gaf de volgende resultaten: Bij 61 procent waren de verschijnselen geheel verdwenen en bij 23 procent gedeeltelijk; bij slechts 15 procent was er niets veranderd. Vooral ten aanzien van de borstgevoeligheid werd met een verbetering van 72 procent uitstekend gescoord.

Gebruik van teunisbloemolie

De gemiddelde dosis teunisbloemolie loopt tot een maximum van 1000 mg per dag. Deze hoeveelheid wordt meestal genomen in twee capsules van 500 mg, één 's ochtends en één 's avonds. Sommige hebben al baat bij 500 mg per dag; iedereen dient dan ook voor zichzelf de geschiktste dosering te vinden door te experimenteren, beginnend met een lage dosis en deze geleidelijk vergrotend. De resultaten dienen zich gewoonlijk binnen zes weken aan.

Let op bij teunisbloemolie

Teunisbloemolie is veilig, maar sommige mensen kunnen er een intolerantie voor hebben en er met diarree op reageren. Als dit gebeurt, of als je de soort persoon bent die al vlug hoofdpijn krijgt van alcohol, kunt je in plaats daarvan capsules met olie van zwarte bessen (glanoline) of bernagie nemen.

Hoe kom ik aan teunisbloemolie

Veel drogisterijen verkopen teunisbloemolie. Ook is teunisbloem olie bij veel winkels online te bestellen. Je kunt teunisbloemolie kopen in vloeibare vorm of in capsulevorm.

Lees verder

© 2011 - 2020 P1234, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van middelste TeunisbloemolieDe geneeskracht van middelste TeunisbloemolieDe Latijnse naam voor Middelste Teunisbloem is Oenothera Biennis. Deze bloem wordt nachtkaars genoemd omdat hij vooral ´…
Teunisbloem en vetzurenHet plantengeslacht teunisbloem met de Latijnse naam Oenothera, behoort tot de familie Onagraceae, de teunisbloemfamilie…
De teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem heeft veel heilzame kwaliteiten. Op de tuin is het een sieraad, maar wel eentje die zich snel verspreid.…
Eczeem, kruiden en voedingAtopisch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening, Het is een chronische, jeukende, inflammatoire huidziekte die me…

Peper meer dan specerijHet blijft nog altijd verwonderlijk hoe zo'n gewoon peperkorreltje, dat nu zonder nadenken door de pepermolen gedraaid w…
Is snoepen een verslaving?Is snoepen een verslaving?Is suiker net zo verslavend als alcohol? Wat zijn de effecten op de hersenen als we veel zoetigheid eten? Waarom snoepen…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Teunisbloemolie voor uw gezondheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ileana Ceber, 10-01-2019 00:10 #15
Hallo,

Mijn dochter is 15 jaar oud en ze heeft onregelmatige menstruatie en flinke hoofdpijn/migraine, pijnstillers helpt niet goed. Kan zij teunisbloemolie gebruiken?

Met vriendelijke groet,
I.Ceber.

Hgelderblom, 18-05-2017 22:39 #14
I.v.m. verhoogde bloeddruk gebruik ik perindopril 8 mg. calciumcarbasolaat en vit D. Is teunisbloemolie toegestaan?

Mvr-Oreel, 14-12-2016 14:11 #13
Mijn man en ik hebben beide diabetes Mogen wij teunisbloemolie gebruiken?
Graag een reactie
B V D

Marie Jose, 25-07-2016 14:35 #12
Kunt U mij een machientje aanbevelen om Teunisbloemolie te maken? Ik heb er nogal veel in min tuin(veldje) en zou dit graag experimenteren. Graag spoedig antwoord.

Bep, 01-10-2015 09:34 #11
Ik ben vorig jaar gedotterd en heb ook bloedverduners, mag ik dan teunisbloem gebruiken?

Marieke, 19-05-2015 14:58 #10
Ik wil graag m'n zwangerschapskilos eraf en dus afslanken. Mag dit in combinatie met borstvoeding (baby is 6mdn)?

Marjo, 22-03-2015 17:38 #9
Is Teunisbloemolie schadelijk als je medicatie gebruikt zoals antidepressie en voor hoge bloeddruk?

Rmapv, 29-01-2015 13:00 #8
U schrijft hierboven dat vitamine B6 een obstakel is voor de productie van gamma-linoleeenzuur. Toch wordt B6 (en daarnaast ook vitamine E) in heel veel theunisbloemoliecapsules toegevoegd. Waarom is dat?

Maartje, 05-01-2015 09:12 #7
Ik heb zeker een half jaar last gehad van ernstig jeukende, handpalmgrote dauwwormplekken in beide elleboogplooien. Na ca. een week innemen van dagelijks 10 druppels teunisbloemolie zijn die geheel verdwenen!

Claudia, 20-11-2014 09:17 #6
Hoi, ik heb een myoom 2.5cm. Heb gehoord teunisbloemolie en vitamine e helpen wel? Ik probeer alles te doen, want heb 7 maanden met behandeling, een operatie en nu moet embolisatie. Maar wil eerst wel iets proberen. Bedankt voor antwoord.

Sila, 12-10-2014 23:12 #5
Waar is teunisbloemolie verkrijgbaar?

Perla, 16-10-2013 13:33 #4
Nou ik ben benieuwd hierover, als je geen hoge bloeddruk heb zou men het wel mogen gebruiken, want lees wel dat het bloeddruk verlaagt. ik zou het heel graag willen gebruiken voor afslanken. alvast bedankt en de vriendelijke groet. Reactie infoteur, 30-05-2014
Als je een gezonde bloeddruk hebt kun je ook prima teunisbloemolie gebruiken.

Hb van Toor-Meiswinkel, 26-08-2013 12:43 #3
Waar kan ik Teunisbloemolie kopen? Reactie infoteur, 30-05-2014
U kunt teunisbloemolie online bestellen bij verschillende aanbieders.

Els Cochius, 23-07-2013 10:32 #2
Waar kan ik teunisbloemolie kopen? Reactie infoteur, 30-05-2014
U kunt teunisbloemolie online bestellen bij verschillende webwinkels.

Marijke, 24-04-2013 18:21 #1
Hallo,

hoe maak je teunisbloemolie?

Vriendelijk groet Marijke

Infoteur: P1234
Laatste update: 20-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Voedingssupplementen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 15
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!