Biergist een goedkoop maar heel gezond supplement

Biergist een goedkoop maar heel gezond supplement Er worden verschillende soorten biergist voor menselijke consumptie gekweekt. Biergist is een ééncellig micro-organisme, een plant zonder bladgroen (chlorofyl). Oorspronkelijk was biergist een bijproduct bij het brouwen van bier. Biergist kan veel voor de gezondheid en het welbevinden betekenen. Biergist bevat veel vitamines uit het B-complex, ook bevat biergist veel eiwitten. Biergist tabletten kunnen zeker voor vegetariërs een belangrijke aanvulling van hun voeding zijn. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Biergist

Biergist wordt tegenwoordig gekweekt op granen, melasse of een moutextract, dit verklaart de variatie in smaken die er bestaan. Er bestaat tegenwoordig ook een populaire variëteit die wordt gekweekt op houtpulp. Deze wordt torulagist genoemd, en is bijzonder rijk aan spoorelementen. Biergist is verkrijgbaar in poeder tablet en vlokken vorm. Poeder is het sterkste geconcentreerd.

Vitamines en mineralen in biergist

Biergist is een evenwichtig voedingsmiddel dat uitstekend in de vitamine B behoefte voorziet. Biergist bevat bijvoorbeeld twintig keer zoveel vitamine B1 en B2 als lever. Biergist bestaat voor 45% uit compleet eiwit, wat weer 17 verschillende aminozuren bevat, waaronder alle essentiële. Daarnaast bevat biergist ook veel mineralen en spoorelementen. Al met al is biergist een geweldig koopje, zeker als nagaat dat het gehalte aan eiwitten het dubbele is van vlees, of als je de gehaltes vitaminen en mineralen vergelijkt met capsules en vitaminepillen die worden aangeboden.

Gunstige eigenschappen biergist

Aan biergist zijn inmiddels een heleboel gunstige eigenschappen toegeschreven. In een laboratorium onderzoek verbeterde biergist in een dagelijkse dosis van 60 gram opzienbarend de toestand van 1000 mensen die leden aan hepatitis A en levercirrose. Biergist blijkt ook de groei en ontwikkeling bij proefratten te versnellen, en bij muizen beschermt biergist tegen bacteriële infecties. Ook kan biergist helpen bij het voorkomen van psychische klachten zoals: Slapeloosheid, depressie, nervositeit en moeheid.

Eiwitgehalte van biergist

Biergist is een geconcentreerde bron van compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die niet door het menselijk lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. De biologische rol van eiwit in het lichaam is van het allergrootste belang. Het complete eiwit van biergist, een zeldzaamheid onder plantaardige voedingsmiddelen, is qua voedingswaarde superieur aan dierlijk eiwit. Het is tevens een veel betere bron B-vitaminen en mineralen dan enig type vlees. En biergist is, in tegenstelling tot vlees, niet zwaar verontreinigd met hormonen en antibiotica. Vegetariërs en mensen die geen vlees tolereren, evenals hypoglycemiepatiënten die een eiwitrijk dieet moeten volgen, kunnen baat hebben bij het regelmatig gebruik van biergist. En met zijn lage gehalte aan koolhydraten en calorieën is het ook wenselijk voor mensen die een dieet volgen.

Gehalte aan B-vitaminen

Aangezien een gebrek aan vitamine B stofwisselingsprocessen in zowel het spijsverteringskanaal als het zenuwstelsel belemmert, is biergist belangrijk voor het behouden van een normale eetlust, en voor het verbeteren van de spijsvertering en de resorptie van bouwstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen.

Mineralen in biergist

Met zijn hoge ijzer- en kopergehalten is biergist een oud beproefd middeltje tegen bloedarmoede en de symptomen daarvan. Sommigen pleiten zelfs voor het gebruik van biergist in flesvoeding voor baby's, omdat melk relatief arm is aan ijzer. In grote doses is biergist eveneens nuttig voor diabetici gebleken. Dit komt doordat biergist de rijkste bron van de glucose-tolerantiefactor (GTF) is. Deze factor verbeterd de verminderde glucose-en insulinefuncties van suikerziekte- en hypoglycemiepatiënten.
Er zijn fabrikanten die biergist kweken op mineralenrijk substraat zodat het mineralengehalte in de biergist nog eens extra toeneemt. Seleniumrijk biergist bijvoorbeeld, is biergist dat met seleniumzouten is gevoed. Dit voorziet in natuurlijk gebonden selenium, dat minstens twintig keer makkelijker is op te nemen door het lichaam dan gewoon selenium. Aangezien het selenium gehalte in bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen constant verder afneemt, is biergist een belangrijke en betrouwbare bron van dit essentiële element.

Gebruik van biergist

Er zijn vele soorten biergist, geschikt voor de meest uiteenlopende toleranties en smaken. Je moet altijd beginnen met kleine hoeveelheden en deze vervolgens geleidelijk aan vergroten. Zo krijgt het lichaam de kans om zich aan te passen.

Let op

Met zijn hoge gehalte aan eiwit en nucleïnezuur is biergist een purinevormend product (purines zijn de voorlopers van urinezuur). Bij mensen die naar door purine veroorzaakte jicht of artritis neigen, kunnen deze aandoeningen verergeren wanneer ze grote doses biergist nemen. Zo ja, dan kunnen ze het beste slechts kleine hoeveelheden tegelijk nemen, terwijl ze een sterk basisch dieet, rijk aan fruit en groenten volgen.

Bij gebruik van grote hoeveelheden biergist dient je tevens extra calcium te nemen, omdat biergist een hoog fosforgehalte bezit en calcium zich met fosfor verbind en uit het lichaam wordt uitgescheiden.

Waar biergist kopen

Biergist is te kopen bij drogisterijen. Ook online is biergist te bestellen. Biergist wordt vaak in tablet of in poedervorm verkocht. Biergist behoort tot de goedkope voedingssupplementen. Om deze reden is biergist een ideale aanvulling om voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten binnen te krijgen.

Lees verder

© 2010 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is biergist en waar is het goed voor?Wat is biergist en waar is het goed voor?Biergist, we kennen het allemaal wel van het proces tijdens het bereiden van bier. Dat geeft nu niet direct het gevoel d…
Smoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarSmoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarMooi, soepel, vol en glanzend haar krijg je door het eten van proteïnen en vitamine B. Deze bevinden zich onder andere i…
Biergist ondersteunt geneeskracht van medicijnenBiergist kan als supplement worden genuttigd. Biergist heeft zijn naam gekregen omdat tijdens ambachtelijke bierbereidin…
Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Dat kruiden helend kunnen werken voor mensen, is al langer bekend. Steeds meer worden kruiden echter ook aan dieren gege…

Het belang van een goed ontbijtHet belang van een goed ontbijtEen goed ontbijt is heel erg belangrijk. Toch slaan veel mensen het ontbijt over, terwijl het juist de belangrijkste maa…
IJzer onmisbaar voor het lichaamIJzer onmisbaar voor het lichaamVan alle metallische spoorelementen komt ijzer het meeste voor in het menselijk lichaam. De gemiddelde volwassene heeft…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alles, Pixabay
Reactie

Beau Himpe, 17-12-2013
Geachte, helemaal onderaan lees ik dat je extra calcium hoeft bij te nemen als je grote hoeveelheden biergist inneemt. Mijn vraag was: ik heb biergist gekocht in de Kruidvat en moet er 9 dagelijks innemen, is dat een grote hoeveelheid? Ik ben vandaag pas gestart ermee omdat ik weet dat je wat kunt verzwaren ermee, klopt dat? Mvg beau Reactie infoteur, 30-05-2014
Van biergist verzwaar je niet. De hoeveelheid caloriën in de tabletjes is minimaal. De door u genoemde hoeveelheid biergist die dagelijks dient te worden ingenomen lijkt normaal.

P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.