Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt Een goed ontbijt is heel erg belangrijk. Toch slaan veel mensen het ontbijt over, terwijl het juist de belangrijkste maaltijd van de dag is. Want wie opstaat, is zeker tussen de 6 en 8 uren zonder eten geweest. Het ontbijt is er voor om weer energie in te nemen die er voor zorgt dat iemand de dag weer door kan. Maar hoe ziet een goed en gezond ontbijt er eigenlijk uit? Tips voor een goed en gezond ontbijt en de noodzaak van de eerste maaltijd van de dag.

Een goed ontbijt zorgt voor energie

In een goed ontbijt moeten voldoende voedingsstoffen zitten om de dag energiek te beginnen. Wie met de juiste producten de dag begint krijgt vitamines, koolhydraten en eiwitten binnen die nodig zijn voor een hele dag werken, naar school gaan of spelen. Wie niet voldoende energie binnen krijgt op een dag wordt namelijk moe en lusteloos. Of grijpt naar de snoepdoos of andere snacks. Sommige mensen worden ook sacherijnig als ze niet genoeg voedingsstoffen of energie hebben binnengekregen. Dat zorgt op werk of school nu niet bepaald voor de leukste momenten. Wie het ontbijt overslaat heeft tijdens de lunch vaak zoín honger dat er dubbele porties naar binnen worden geslagen. Terwijl het zo belangrijk is om het lichaam de hele dag te voorzien van goede en gezonde voedingsstoffen. Wie dat namelijk niet doet heeft een verstoord voedingspatroon.

Het ontbijt overslaan en tussen de middag veel eten: veel minder concentratie

Wie het ontbijt overslaat heeft vaak de neiging om tussen de middag veel meer te eten dan nodig is. Dat heeft zo zín gevolgen. Vooral de concentratie is dan weg, omdat al het bloed naar de maag verdwijnt en niet naar de hersenen.

Het ontbijt overslaan en ís avond te veel eten

Sommige mensen slaan het ontbijt over en eten dan ís avonds weer veel te veel. Dit zorgt er vaak weer voor dat iemand veel te veel calorieën binnenkrijgt die vervolgens niet meer verbrand worden, want de meeste mensen doen na het avondmaal niet veel meer aan lichamelijke inspanning. En dat geeft overgewicht of meer kiloís dan nodig zijn.

Een goed ontbijt: veel minder zin om te snoepen

Wie ís ochtends goed ontbijt heeft tot de lunch als het goed is geen zin meer in snoep, koek of andere snacks. Wie het ontbijt overslaat heeft vaak om 11 uur zoín zin in iets dat de snoepautomaat van het bedrijf of de school geplunderd wordt.

Het ontbijt: vooral veel complexe koolhydraten

Broodmaaltijden en het ontbijt zorgen voor het innemen van complexe koolhydraten of zetmeel. Daarmee heeft de persoon in kwestie weer redelijk wat energie tot zijn beschikking tot de volgende maaltijd. In warme maaltijden zit vaak vooral veel vet. En wie dat vet vervolgens niet meer verbruikt krijgt kiloís te veel aan zijn lijf.

Het beste ontbijt: een broodmaaltijd

Het beste ontbijt bestaat nog altijd uit brood. Bruin of volkorenbrood geeft de juiste, essentiële voedingstoffen zoals koolhydraten, mineralen, eiwitten, vezels en vitamine B.

Ontbijt: er moet wel margarine of boter op het brood

Soms denken mensen dat ze de margarine of boter op hun brood beter kunnen vergeten bij het ontbijt. Toch is dat juist heel belangrijk. In boter of margarine zitten namelijk gezonde vetten. Deze vetten zijn goed omdat ze de essentiële omega 3 en omega 6-vetzuren bevatten die belangrijk zijn voor groei en ontwikkeling. Het is zelfs gezonder om een boterham met plantaardige margarine te besmeren dan hem helemaal niet te besmeren.

In een ontbijt horen ook fruit en drank

Een goed ontbijt bestaat naast belegd brood ook uit een stuk fruit en iets van een drank. Een sinaasappel uitpersen is voor de één lekker, de ander eet liever een kiwi die vol zit met vitamine C. Dat is allemaal goed. Bij het ontbijt hoort ook voldoende vocht genuttigd te worden. Dat kan bestaan uit:
  • fruitsap
  • koffie
  • thee
  • melk
  • yoghurtdrankje

De voordelen van een goed ontbijt

Een goed ontbijt nuttigen heeft dus veel voordelen. Dit zijn ze op een rij:
  1. Ontbijten zorgt voor een beter verdeeld voedingspatroon.
  2. Het zorgt ervoor dat de energie wordt verdeeld over de dag en dit zorgt weer voor het kunnen leveren van betere prestaties.
  3. Het zorgt ervoor dat iemand veel minder zin heeft om te snoepen of te snacken
  4. Het zorgt voor een rustig moment in de ochtend waarbij iemand even gaat zitten en zich voorbereid op de dag die gaat komen
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Vooral wanneer je probeert af te vallen kan het…

Vezelrijke voedingVezelrijke voedingDoor verschillende instanties wordt ons aangeraden om meer voedingsvezels te nuttigen en minder vet en zout. Wat vroeger…
Biergist een goedkoop maar heel gezond supplementBiergist een goedkoop maar heel gezond supplementEr worden verschillende soorten biergist voor menselijke consumptie gekweekt. Biergist is een ééncellig micro-organisme,…
Bronnen en referenties
  • NDC Mediagroep
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 08-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.