Ontbijt overslaan

Ontbijt overslaan Indien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het belangrijk is om geen ontbijt over te slaan.

Ontbijten overslaan


Waarom is het zo slecht om het ontbijt over te slaan?

Als je 's ochtends wakker wordt, heeft je lichaam een lange tijd geen voedingsstoffen binnengekregen. Door niet te ontbijten mis je de basis, en ben je minder energiek, minder vrolijk en minder geconcentreerd. Ook zet het ontbijt je darmen in werking en zorgt dat voor een goede stoelgang. Indien je niet meteen ontbijt, ontbijt dan later maar sla het niet over. Het ontbijt kan niet meer worden ingehaald.

Niet ontbijten maakt dikker

Indien je het ontbijt overslaat, bestaat er een grote kans dat je later op de dag snakt naar ongezond eten, en dan vaak vooral vet eten. Denk niet dat als je niet ontbijt, je calorieën bespaard. Dit is namelijk niet het geval, want je eet deze calorieën er in de loop van de dag toch wel aan. Door 's ochtends niet te eten, laat je je lichaam weten dat er een 'tijd van honger' moet komen. Je lichaam gaat om deze reden al het voedsel wat nog in de maag zit omzetten in vet, waardoor je alleen nog maar meer honger krijgt.

Argumenten om niet te ontbijten

 • Geen tijd / haast
 • Geen trek
 • Misselijk 's ochtend (vaak door de honger)

Ontbijt overslaan bij mannen vergroot kans op coronaire hartziekten

Uit onderzoek van ruim 27.000 mannen (van tussen de 45 - 82 jaar) is gebleken dat mannen die niet ontbijten 's ochtends ongeveer een 27% hoger risico hebben op coronaire hartziekten. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Harvard universiteit in de Verenigde Staten. Deze mannen zijn ongeveer 16 jaar gevolgd. Niet ontbijten slaat bij mannen op het hart. Dit komt doordat ze vaak later op de dag naar ongezonde dingen gaan graaien, wat negatieve gevolgen heeft op de bloeddruk, de glucosespiegel en het cholesterolgehalte.

Aantal redenen waarom je nooit je ontbijt over moet slaan

 • 'S nachts eet je 8 tot 12 uur niets, waardoor je ontbijt 's ochtends JUIST nodig is om de dag goed te functioneren
 • Met een goed ontbijt presteer je veel beter dan iemand die niet ontbijt
 • Als je niet ontbijt, grijp je al snel naar ongezond eten
 • Niet ontbijten zorgt er vaak voor dat je grotere maaltijden eet
 • Je suikerspiegel daalt en krijg je vaak aan het einde van de dag enorme trek
 • Rustig ontbijten 's ochtends helpt je dag met minder stress door te komen

Lees verder

© 2013 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het belang van het ontbijtHet belang van het ontbijtEen stevig ontbijt (zoals een Engels ontbijt), een normaal ontbijt of juist op de calorieën letten? Of kan ik het ontbij…
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Het belang van een goed ontbijtHet belang van een goed ontbijtEen goed ontbijt is heel erg belangrijk. Toch slaan veel mensen het ontbijt over, terwijl het juist de belangrijkste maa…
Waarom we eten, functies van het etenWaarom we eten, functies van het etenWaarom moeten we eten? Welk functie heeft het eten? Hoe gebuikt het lichaam energie? Wat gebeurd er met overtollig energ…

Oesterzwam geneeskrachtOesterzwam geneeskrachtOesterzwammen zijn niet alleen smakelijke paddenstoelen maar hebben daarnaast ook wetenschappelijk goed onderbouwde besc…
Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat is het verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie? Veel mensen denken namelijk dat dit hetzelfde i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
 • http://www.echt-afvallen.nl/het-belang-van-ontbijt/
 • http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/ontbijt-overslaan-vergroot-kans-op-coronaire-hartziekten/

Reageer op het artikel "Ontbijt overslaan"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Chelsea, 16-01-2018 20:58 #2
Ik had vandaag niet ontbeten en ik zit in groep 8 en we gingen een naar een middelbare school.ik had haast dus ik had niet ontbeten en we gingen met de fiets ernaar toe. het was een lange afstand, toen ik daar aankwam leek het net alsof ik dronken was en ik moest daarna overgeven. waarom moest ik overgeven en leek het net alsof ik dronken was?
Liefs Chelsea

Robin Otten, 18-03-2015 12:35 #1
Het lichaam is geprogrammeerd om rond 12 uur s'middags eten op te nemen. dit staat zelf in een ander artikel van deze website!
het ontbijt overslaan is helemaal niet bewezen slecht te zijn. Dat je lichaam naar vet gaat vragen is juist de bedoeling want mensen zijn vetverbranders in eerste instantie. Als je gaat leven van veel koolhydraten en dus glucoseverbrander bent dan word je dik. De bronnen die erbij staan zijn ook duidelijk geen geldig argument!

Infoteur: Rozanne
Laatste update: 14-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!