Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijt

Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijt Een gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast gewichtsverlies zijn er nog vele goede redenen om iedere dag een gezond ontbijt te gebruiken.

Gezond ontbijten en gewicht verliezen

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit zul je vast vaker hebben gehoord of gelezen maar het is echt waar! Jouw eerste maaltijd brengt jouw stofwisseling in werking en geeft de eerste energie die je nodig hebt voor alle lichamelijke en geestelijke activiteiten. Als het gaat om gewicht verliezen, dan zijn er nog meer goede redenen om wel te ontbijten.

Waarom is een gezond ontbijt belangrijk voor gewichtsverlies?

Per definitie is het ontbijt de eerste maaltijd van de dag na een nacht van vasten. Er zijn mensen die het ontbijt overslaan met het doel om gewichtte verliezen, maar ook zij ontbijten, maar zij doen dit op een later tijdstip op de dag. In dit artikel gebruik ik het woord ontbijt als de maaltijd die je eet vlak nadat je bent opgestaan. Misschien heb je niet direct honger als je net wakker bent, of ben je bang dat als je eenmaal gegeten hebt dat je niet meer kunt stoppen en stel je het ontbijt zo lang mogelijk uit. Het kan ook zijn dat jouw dag gewoonlijk later begint dan normaal het geval is. Dit zijn allemaal redenen die als heel gewoon worden beschouwd om het ontbijt over te slaan met als doel om gewicht te verliezen. Het zijn echter gewoontes geworden die bijdragen aan gewichtstoename in plaats van gewichtsverlies. Vooral het overslaan van de eerste maaltijd nadat je bent opgestaan kan ervoor zorgen dat je later op de dag teveel verkeerde dingen gaat eten.
Gezond afvallen begint met een gezond ontbijt.

Routinematig gezond ontbijten om af te vallen

Verschillende medische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die het ontbijt overslaan later op de dag meer calorieën tot zich nemen en ook in totaliteit meer calorieën per dag binnen krijgen. Dit zorgt voor een gewichtstoename in plaats van gewichtsverlies. Dit in tegenstelling tot mensen die wel regelmatig van een gezond ontbijt genieten. Bij slechts een zeer kleine groep mensen uit deze onderzoeken was sprake van gewichtsverlies zonder dat zij een ontbijt tot zich namen. Als jij tot deze groep behoort, dan maakt het voor jou niet uit wanneer je jouw ontbijt neemt voor wat betreft het doel om gewicht te verliezen. Ben jij zoals de meeste mensen, dan is het essentieel om routinematig iedere dag een gezond ontbijt tot je te nemen om af te vallen en ook op gewicht te blijven.

Gezond afvallen door aanpassingen in jouw gewoontes

Ben jij iemand die nooit ontbijt, dan zou ik dat toch gaan proberen om te zien of je daardoor minder eet gedurende de rest van de dag en zodoende minder calorieën tot je neemt over de gehele dag. Ontbijt jij wel iedere dag, stop daar dan zeker niet mee! Als je denkt dat het ontbijt één van de oorzaken is van jouw overgewicht, dan is het de soort voeding en de hoeveelheid hiervan waaruit jouw ontbijt bestaat. Een gezond, caloriearm ontbijt kan jou heel goed helpen om af te vallen. Als je gewicht wilt verliezen en op gewicht wilt blijven dan zul je dingen moeten veranderen. Door jouw voeding en de hoeveelheid hiervan in jouw ontbijt aan te passen zul je gezond afvallen en tevens een gezondere levensstijl creëren.

Door vast te houden aan een routine, te kiezen voor gezondere voeding, niet meer dan 300 tot 350 calorieën per ontbijt te gebruiken en door jezelf te verplichten om te ontbijten voordat je honger krijgt (zodat je niet teveel eet), zet je belangrijke stappen om jouw gewicht onder controle te krijgen.

Goede redenen voor een gezond ontbijt

Zelfs als het overslaan van het ontbijt niet bijdraagt aan gewichtsverlies, dan zijn er nog genoeg redenen om gezond te ontbijten:

  • De eerste maaltijd van de dag zet jouw stofwisseling in werking en zorgt ervoor dat het verbranden van calorieën in gang wordt gezet voor de rest van de dag. Het is belangrijk om de stofwisseling zo snel mogelijk op gang te brengen nadat je bent opgestaan.

  • Het ontbijt verhoogt de bloedsuikerspiegel na een nacht van niet eten. Hierdoor krijg je de energie die je nodig hebt om jouw dag te starten.

  • Een gezond ontbijt houdt je energiek gedurende de hele morgen.

Een gezond ontbijt heeft vele voordelen

Samenvattend kunnen we zeggen dat het ontbijt jou de kans geeft om veel van de eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamine C, calcium en andere vitaminen en mineralen die we nodig hebben om gezond en energiek te blijven binnen te krijgen. Door het ontbijt over te slaan mis je ook belangrijke voedingsstoffen. Het is ook zo dat gemiddeld genomen de mensen die ontbijten een lager cholesterolgehalte hebben dan mensen die niet ontbijten. Ontbijten biedt dus vele voordelen en zeker ook bij jouw doel om gewicht te verliezen.
© 2009 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Afvallen met eierenAfvallen met eierenMag je nou wel of geen eieren eten als je wilt afvallen? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat eieren je zeker k…
De vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesDe vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesPermanent gewichtsverlies wil zeggen: gewicht verliezen totdat je jouw streefgewicht hebt bereikt om daarna op dit stree…

Onverzadigde vetten verkleinen kans op hart- en vaatziektenOnverzadigde vetten verkleinen kans op hart- en vaatziektenPer jaar zouden bijna vijfduizend gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden. Dit heeft te maken met de v…
Gewicht verliezen met kokosolieGewicht verliezen met kokosolieVan kokosolie wordt gezegd dat het ongezonde verzadigde vetten bevat. Echter is gebleken dat kokosolie helpt bij het ver…
Wubbo (61 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.