Waarom is goed ontbijten belangrijk?

Waarom is goed ontbijten belangrijk? Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door veel mensen overgeslagen. In dit artikel leest u waarom ontbijten nu zo belangrijk is, en wat een goed ontbijt is.

Artikel Indeling


Hoe belangrijk is het ontbijt?

In deze paragraaf worden 5 redenen gegeven, waarom ontbijten zo belangrijks is, en waarom het overslaan van een ontbijt dus geen goed idee is.

1. Belangrijk voor meer energie

Ten eerste is ontbijten zeer belangrijk voor uw energiepeil. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor uw lichaam, u kunt het zien als benzine voor een auto. Wanneer u wakker wordt heeft u een lange tijd niet meer gegeten. Het is dan ook aan te raden om uw lichaam bij te tanken. Zodat u fysiek en mentaal goed kunt presteren. Vooral de koolhydraten in uw boterham zijn een goede energieleverancier.

2. Belangrijk voor uw korte termijn geheugen en concentratie
Wanneer u 's morgens naar uw werk of naar school gaat is het van belang dat uw geheugen optimaal werkt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die niet ontbijten of enkel een kop koffie drinken, slechter presteerde op korte termijn geheugen testen in vergelijking met degenen die wel een ontbijt hadden gehad. Verder is een goed ontbijt cruciaal voor uw concentratie. De hersenen van uw lichaam zullen zich namelijk gaan focussen om de energie die u nog over heeft op te slaan, wanneer u niet goed ontbijt. Het gevolg hiervan is dat uw concentratieniveau zal dalen, ook kan dit hoofdpijn veroorzaken.
3. Belangrijk voor uw gewicht
Wanneer u 's ochtends het ontbijt overslaat, is de kans groot dat u in de loop van de dag steeds meer honger krijgt. Hierdoor zult u de maaltijden na het ontbijt onnodig uitbreiden. Om op gewicht te blijven, is het echter belangrijk om de inname van uw voeding over de hele dag te verspreiden. Ook zal de neiging om te snoepen een stuk kleiner zijn wanneer u goed ontbijt. Het overslaan van een ontbijt is dus geen goede manier om af te vallen!

4. Belangrijk voor een goed humeur

Ontbijten zorgt ervoor dat u minder snel geïrriteerd zult raken. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel en het insuline niveau op de juiste waarden blijven. Een gezonde bloedsuikerspiegel zal u helpen minder snel chagrijnig te worden.

5. Belangrijk voor het hart

Uit onderzoeken is gebleken dat mensen die het ontbijt voor een jarenlange periode overslaan vaak een hoger cholesterol gehalte hebben, een hoger LDL niveau, en een te hoog insulinegehalte. Hierdoor kunnen hart-en vaatziekten ontstaan, ook wordt hierdoor de kans op diabetes vergroot, wanneer u het ontbijt voor een lange periode overslaat.

Wat is een goed ontbijt?

Wat is een goed ontbijt? In deze paragraaf wordt er uitgelegd waaruit een gezond ontbijt zou moeten bestaan. Ook wordt er een voorbeeld gegeven van een gezond ontbijt.

Het is belangrijk dat u tijdens het ontbijten goede koolhydraten binnenkrijgt, deze kunt u uit bijvoorbeeld brood en fruit halen. Om een verzadigd gevoel te krijgen is het van belang om genoeg eiwitten binnen te krijgen en een beetje vet. Deze kunt u halen uit bijvoorbeeld magere yoghurt, noten, magere kwark, kaas, ham en eieren.

Gezond ontbijt

Een voorbeeld van een gezond ontbijt is een ontbijt dat bestaat uit:

  • Een stukje volkoren brood met een plakje kaas of ham;
  • Een hard gekookt eitje;
  • Een stukje fruit zoals een banaan of appel;
  • Een glas melk of sinaasappelsap of een kopje koffie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Ontbijt houdt studenten bij de lesOntbijt houdt studenten bij de lesVeel studenten liggen liever een half uurtje langer in bed dan dat ze goed ontbijten. Dit is erg slecht omdat `s nachts…
Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Vooral wanneer je probeert af te vallen kan het…

Clean eating: een gezonde barbecueClean eating: een gezonde barbecueHet mooie weer komt er weer aan en de barbecues worden massaal uit de schuur gehaald. Barbecueën is leuk en gezellig en…
Oesterzwam geneeskrachtOesterzwam geneeskrachtOesterzwammen zijn niet alleen smakelijke paddenstoelen maar hebben daarnaast ook wetenschappelijk goed onderbouwde besc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.