Spirulina verjongt en versterkt

Spirulina verjongt en versterkt Spirulina is een blauwgroene alg, microscopisch klein en spiraalvormig, vandaar zijn naam. Spirulina beschikt over verjongende eigenschappen en zorgt voor een energie toename. Het is dus een uitstekend supplement voor mensen die vaak moe of lusteloos zijn. Spirulina is zowel in poedervorm als in tabletvorm te kopen. Spirulina is rijk aan aminozuren, vitamines en mineralen. Het is een rijke bron van voedingstoffen. Het is een ideaal aanvullend voedingssupplement tijdens diëten, vasten of voor vegetariërs. De eiwitten in spirulina zijn makkelijk te verteren, hierdoor worden de voedingsstoffen goed door het lichaam opgenomen.

Samenstelling spirulina

Spirulina bestaat voor 65 tot 71 procent uit compleet eiwit, dat in alle essentiële aminozuren voorziet, wat iets zeldzaams is onder plantaardige voedingsmiddelen. Dit eiwit is zo evenwichtig dat het vijfmaal makkelijker te verteren is dan vlees of soja eiwit. Doordat het in alkalisch water wordt gekweekt, neemt spirulina een grote hoeveelheid gecheleerde mineralen op. Dit zijn hoofdzakelijk kalium, calcium, zink, magnesium, mangaan, selenium, ijzer en fosfor. Spirulina bevat bijvoorbeeld veeel meer ijzer dan spinazie.

Spirulina en vegetariërs

Voor vegetariërs is spirulina pure 'manna' die in vitamine B12 en een compleet eiwit voorziet. Net als stuifmeel behoort spirulina tot de weinige plantaardige producten die in bruikbare hoeveelheden vitamine B12 voorzien. Dit maakt dat spirulina een heel nuttig supplement is voor vegetariërs, aangezien vegetariërs vaak een tekort hebben aan vitamine B12. Daarnaast bevat het vitamine A en E, essentiële vetzuren en een scala van enzymen die de vertering bevorderen. Een ander belangrijk bestanddeel van spirulina is chlorofyl, waarvan bekend is dat het de lever ontgift, ontstekingen bestrijdt en tandbederf voorkomt. Spirulina wordt wel eens omschreven als het meest geconcentreerde plantaardige voedingsmiddel wat er bestaat.

Effecten spirulina op gezondheid

De meeste onderzoeken naar spirulina zijn in Japan verricht. Ze laten zien dat spirulina verjongende eigenschappen bezit en tevens een substantiële toename van energie bij sporters bewerkstelligt. Het bezit daarnaast een bloedsuiker-stabiliserend effect en kan zodoende diabetes helpen te beheersen of voorkomen. Bloedarmoede reageert op de gehalten aan B12, foliumzuur en chlorofyl in spirulina; hetzelfde geldt voor leveraandoeningen als chronische hepatitis. In een onderzoek hielp niet meer dan 2 gram spirulina per dag maagzweren te genezen door de geïrriteerde maagwand te bedekken met chlorofyl.

Spirulina slikken tijdens vasten

Spirulina wordt door veel voedingsdeskundigen geprezen als hulp bij het vasten. Mensen die willen vasten, maar zich zorgen maken over eventuele tekorten aan voedingsstoffen, kunnen spirulina tabletten nemen. In tegenstelling tot kelp kan spirulina in een natriumarm dieet worden gebruikt.

Afvallen met spirulina

Personen die willen afvallen kunnen eveneens hun voordeel doen met spirulina. Het bevat slechts 2 kcal per tablet en komt snel in het bloed terecht en verhoogt het bloedsuikerniveau, waarmee verhinderd wordt dat de hypothalamus in de hersenen honger signalen uitstuurt. Dit komt doordat het eiwit in spirulina een hoog gehalte aan fenylalanine bevat, dat de eetlust, de alertheid, het energieniveau en de stemming controleert. En niet alleen wordt de eetlust onder de duim gehouden, maar er wordt ook een gevoel van welbevinden in stand gehouden. Door spirulina voor de maaltijden in te nemen zullen mensen op dieet merken dat ze minder eten en toch in hun voedingsbehoeften voorzien. Honger-diëten; extreme zelfdiscipline en vasten zijn niet nodig. De gebruikelijke dosering is 3 tabletten een halfuur voor iedere maaltijd.

Spirulina een veilig supplement

Toen spirulina op grotere schaal verkocht begon te worden, deden er geruchten de ronde over de veiligheid ervan. Bedenk echter wel dat spirulina al eeuwen als versterkend voedsel wordt gegeten. Aangezien spirulina op niet verontreinigde plaatsen wordt gekweekt en geoogst is het vrij van vervuilende stoffen uit het milieu, pesticiden en andere landbouwgiffen. Spirulina is daarom dan ook veiliger dan veel gangbare voedingsmiddelen.

Tip bij het gebruik van spirulina

Wie liever geen capsules slikt kan spirulina ook in poedervorm kopen. Je kunt het spirulina poeder dan gebruiken als ingrediënt in een smoothie. Mix hiervoor 1 eetlepel spirulinapoeder door de smoothie die jij het lekkerst vindt.

Waar is spirulina te koop

Spirulina wordt zowel in poedervorm als tablet vorm verkocht. Je kunt spirulina supplementen kopen bij de meeste drogisterijen. Spirulina is een goed verkrijgbaar supplement wat ook online is te bestellen.

Lees verder

© 2010 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens, een aantal uitermate voedzame en krachtige grassen en algen die steeds bekender worden. Ze bevatten veel be…
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.
De geneeskracht van spirulinaSpirulina is een voedingssupplement dat bestaat uit micro-algen en het kan door mensen en dieren worden gegeten. Het wor…
Wat is eiwitpoeder?Wat is eiwitpoeder?De laatste jaren wordt gezond eten steeds populairder. Er is zelfs een speciale term voor, als je gezond en lekker eet b…

Waarom olijfolie gezond isWaarom olijfolie gezond isMensen aan de Middellandse zee genieten volop van de voordelen die hun voedingsgewoonten en levenswijze met zich meebren…
Polyfenol: antioxidant en bioactieve stofPolyfenol: antioxidant en bioactieve stofPolyfenolen staan in de belangstelling. Voedingsproducenten en –verkopers van granaatappelsap, groene en witte thee, cho…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nouchkac, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spirulina
  • https://www.hindawi.com/journals/jmb/2013/325636/
  • https://www.orthokennis.nl/nutrienten/spirulina
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.