Wat is biergist en waar is het goed voor?

Wat is biergist en waar is het goed voor? Biergist, we kennen het allemaal wel van het proces tijdens het bereiden van bier. Dat geeft nu niet direct het gevoel dat we met iets gezonds bezig zijn voor het lichaam. Toch ligt dat wat genuanceerder, want biergist kan wel degelijk iets voor je betekenen. Er zitten stoffen in waar we ons voordeel mee kunnen doen, maar waar ligt dat voordeel dan en kunnen we het ongelimiteerd toepassen?

Wat is biergist precies?

Tijdens het proces van bierbereiding blijven er na de filtratie gistcellen achter. Deze kunnen samengeperst en gedroogd worden. Het is dan ook een soort bijproduct van het bierbrouwproces.
Maar gemakkelijker, kan je het tegenwoordig in tabletten of poedervorm krijgen (ze worden bijvoorbeeld gekweekt op granen). Biergist bevat namelijk een behoorlijke rij met belangrijke stoffen voor de mens.
Je kunt biergist in verschillende hoeveelheden per pil krijgen en als je er niet echt bekend mee bent, dan is het zinvol om met een lagere dosering te beginnen en dit desgewenst langzaam op te schroeven.

Wat kan biergist voor je doen?

Diabetes

In biergist zit onder meer chroom, dit kan er voor zorgen de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Met insuline zet je suiker om in zetmeel en als je diabetes (type 2) hebt, krijgt het lichaam dit niet of te weinig. Om wat voor reden dan ook, een soort foutje in het lichaam. Chroom kan de benodigde insuline een handje helpen en datgene wat er nog wel wordt aangemaakt, beter door het lichaam laten verwerken. De bloedsuikerspiegel wordt op deze wijze meer gereguleerd. Let op, het kan nooit ter vervanging van een eventueel traject bij de specialist gelden.

Stress

Ook tegen stress kan biergist een rol spelen. Aangetoond is dat vitamine B een positieve rol kan spelen om stress weg te werken en in biergist zit vitamine B1 en kan daarbij dus ook een rol spelen richting het zenuwstelsel. Het helpt je beter te focussen en te slapen.

Haren en nagels

Dat biergist goed kan doen voor de haren, is al meer bekend. Het helpt droog en beschadigd haar weer op te peppen en kan zelfs haarverlies – in beperkte mate – tegengaan. De nagels worden versterkt en krijgen meer souplesse (om het snelle afbreken tegen te gaan).

Huid

Vitamine B kan ook een positieve werking hebben als het gaat om onze huid. Denk hierbij aan eczeem of acne. Bij het innemen van biergist wordt de bloedsuikerspiegel meer constant en dat is weer goed om de huid rustig te krijgen. Het zou zelfs een positieve rol vervullen als het om huidkanker gaat. Dit laatste is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond.

Bloedarmoede

Als je last van bloedarmoede hebt, kan biergist innemen goed zijn. Er zit nogal wat ijzer en koper in en dat kan weer helpen bij bloedarmoede en de gevolgen van bloedarmoede.

Darmen

Biergist kan ook nog een rol vervullen als het om de darmen gaat. Als je ontlasting te “zwaar” is en moeizaam gaat, kunnen de vezels in biergist de werking van de darm positief stimuleren. Bovendien wordt de darmflora met biergist per definitie beter.

Wat zit er exact in?

 • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B15
 • Chroom
 • IJzer
 • Koper
 • Magnesium
 • Calcium
 • Selenium
 • Fosfor
 • Zink
 • Kalium
 • Aminozuren (cysteïne, glycine, glutaminezuur)
 • Beta 1,3/1,6 –glucanen

Zelf dokteren?

Nee, als je langdurig ergens last van hebt, is het goed de huisarts te raadplegen en hem of haar voor te leggen, wat je eventueel wil doen. Meestal is het een kwestie van “baat het niet schaadt het niet”, maar niet in alle gevallen. Het kan bijvoorbeeld conflicten met de opname van calcium geven. Omdat er veel fosfor in biergist zit, is het dan af te raden om biergist in te nemen. In de meeste gevallen kan het echter zeker geen kwaad.

Is het zaligmakend?

Biergist is natuurlijk niet zaligmakend en sla bij een echte ziekte een gesprek met je huisarts dan ook niet af. Maar er is voldoende informatie dat biergist wel degelijk een positieve rol kan vervullen bij bepaalde kwalen. Doe het nooit ondoordacht, maar laat het ook niet zomaar staan als de mogelijkheid er is om het toe te passen. Alles met beleid, dus ook de inname van biergist.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je haar wassen met bier. Zinvol of niet?Je haar wassen met bier. Zinvol of niet?Bier is goed; volgens de meeste bierdrinkers. Naast het feit dat bier lekker is om te drinken, zou bier ook nog eens hee…
Biergist ondersteunt geneeskracht van medicijnenBiergist kan als supplement worden genuttigd. Biergist heeft zijn naam gekregen omdat tijdens ambachtelijke bierbereidin…
Smoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarSmoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarMooi, soepel, vol en glanzend haar krijg je door het eten van proteïnen en vitamine B. Deze bevinden zich onder andere i…
Rode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijzeRode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijzeRode gist rijst is een supplement dat bewezen effectief is in de strijd tegen een hoog cholesterol. Voor mensen die een…
Is bulgur gezond?Is bulgur gezond?Bulgur is een graanproduct dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het is gemaakt van durumtarwe. Bulgur kan als…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Macblack, Pixabay
 • BioGezond.be; “Biergist, eenvoudig en nuttig voedingssupplement” – nov. 2006
 • E. Siegema – lifecoach; schrijver van “Gezond lichaam, gezonde geest” – nov. 2012
 • Girlscene.nl; “Biergist wat is het en wat zijn de voordelen” - mei 2014
Reactie

De Wilde Marcella, 09-03-2017
Mijn nagels zijn kapot door gellnagellak; en hoop dat biergist me kan helpen? Reactie infoteur, 11-03-2017
In een dergelijk geval is het vaak het beste om de nagels 'uit te laten groeien'. Degene die de gelnagels gezet heeft, heeft bij het verwijderen de bovenste laag van de nagels mee weggehaald (dat zie je vaak). Dit kan je niet eenvoudig met bijv. biergist oplossen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.