Rode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijze

Rode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijze Rode gist rijst is een supplement dat bewezen effectief is in de strijd tegen een hoog cholesterol. Voor mensen die een slechte reactie hebben op reguliere cholesterolremmers (statines) blijkt rode gist rijst een prima alternatief. Wel moet het supplement worden aangevuld met minimaal 100 mg co-enzym Q10 per dag. Dit kan ook in capsulevorm worden ingenomen en is verkrijgbaar bij de drogist.

Rode gist rijst


Wat is rode gist rijst?

Bij mensen met een verhoogd cholesterol worden vaak statines of cholesterolsyntheseremmers voorgeschreven. Er blijkt echter ook een natuurlijk middel te zijn dat hetzelfde effect kan bereiken en dat is rode gist rijst (Engels: red yeast rice). Deze rode gefermenteerde rijst wordt veel gebruikt in de Chinese keuken voor sauzen en visgerechten en krijgt dan de naam angkak. Rode gist rijst ontstaat door gewone rijst te laten fermenteren met het gist Monascus purpureus. Deze krijgt dan haar kenmerkende donkerrode kleur. In de traditionele Chinese geneeskunde worden weldadige eigenschappen toegedicht aan deze rijst. Zo gelooft men dat het goed is voor het hart en de lever. In de westerse wereld is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor het gunstige effect dat rode gist rijst kan hebben op het cholesterol.

Onderzoek naar de geneeskrachtige werking van rode gist rijst

In 2013 is in Italië een groot klinisch onderzoek uitgevoerd naar de effecten van rode gist rijst op mensen met een verhoogd cholesterol (LDL-cholesterol gehalte) en een slechte reactie op statines. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het cholesterol bij de testgroep die rode gist rijst aan haar dieet toegevoegd kreeg significant was gedaald ten opzichte van de groep die dit supplement niet gebruikte. Tevens bleek uit het onderzoek dat vervanging van statines door rode gist rijst minder effect heeft op mensen die tevens lijden aan diabetes type 2. Hun leverfunctie verbeterde wel, maar het effect op het cholesterol was gering.

Waarom is rode gist rijst beter dan statines?

Voor de bestrijding van een hoog cholesterol worden normaal statines of cholesterolremmers gebruikt. Deze werken over het algemeen goed. Waarom deze medicatie dan inruilen voor rode gist rijst? Het belangrijkste argument daarvoor is vooral dat statines erg veel vervelende bijwerkingen kunnen hebben die bij rode gist rijst uitblijven. Zeker 10% van de patiënten die statines gebruikt krijgt te maken met bijwerkingen als spierpijn, spierzwakte, buikpijn, darmklachten, diarree, vermoeidheid en hoofdpijn. Heb jij last van dergelijke bijwerkingen of wil je je verhoogde cholesterol liever op een natuurlijke wijze bestrijden? Dan verdient het zeker de aanbeveling om eens te kijken of rode gist rijst bij jou hetzelfde effect teweeg brengt.

Overigens bestaat bij het gebruik van rode gist rijst ook kans op bijwerkingen. Deze zijn echter eenvoudig te voorkomen door naast rode gist rijst ook minimaal 100 mg co-enzym Q10 per dag te gebruiken. Op het etiket of de bijsluiter van een rode gist rijst supplement staat deze aanbeveling ook altijd vermeldt. De reden hiervoor is dat de monacolines in rode gist rijst het enzym kunnen remmen dat betrokken is bij de vorming van co-enzym Q10.

Hoe gebruik je rode gist rijst?

Rode gist rijst wordt als supplement in de vorm van capsules verkocht. De normale dosering is twee maals daags twee capsules, in te nemen met voldoende water gedurende een periode van twaalf weken. Na deze twaalf weken kan de dosering verminder worden naar twee a drie maal per dag één capsule. Gebruik van rode gist rijst tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Rode gist rijst kan ook worden gebruikt in de thee. Het merk Lucovitaal biedt als enige rode gist rijst thee in verpakkingen van twintig zakjes. Naast rode gist rijst bevat de thee ook paardenbloem, meidoorn en ananassap concentraat.

Pas op voor nepproducten

Het is belangrijk om alleen een supplement te kopen van een betrouwbare leverancier die onder de controle van de Voedsel- en Warenautoriteit valt. Koop je een supplement van een erkend merk dan kun je hiervan uit gaan. Wie een merkloos product koopt bij bijvoorbeeld een alternatieve genezer loopt het risico een ondeugdelijk product aan te kopen. Zo heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration in merkloze producten statines aangetroffen die hier dus nadrukkelijk niet in zouden moeten zitten.

In Nederland wordt rode gist rijst onder andere verkocht onder de volgende merknamen:
 • AOV
 • Bio Active
 • Bloem
 • Bonusan
 • Elvitaal
 • Lucovitaal
 • MannaVital
 • Pharma Nord
 • Proviform
 • Vascusan
 • Vitals
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke cholesterolverlagersNatuurlijke cholesterolverlagersStatines die vaak worden voorgeschreven door artsen om het cholesterol te verlagen zijn helemaal niet zo gezond zoals ve…
Sytrinol: alternatief voor statines bij hoog cholesterolSytrinol: alternatief voor statines bij hoog cholesterolSytrinol is een supplement gemaakt uit de extracten van citrusvruchten en palmvruchten, dat gebruikt kan worden wanneer…
Recepten van gerechten zonder suiker en gistRecepten van gerechten zonder suiker en gistEen aantal gerechten die je makkelijk kunt maken zonder gist en suiker. Ideaal voor dieten zonder gist en suiker. Het zi…
Help mijn brood is een misbakselBakken is leuk en lekker en vers brood is natuurlijk geweldig. Maar helaas lukt niet elk broodbaksel elke keer even goed…

Soorten suikersSoorten suikersSuiker is een stof die nodig is als brandstof voor ons lichaam. Suiker is de chemische naam van een koolhydraat (sachari…
De bloedsuikerspiegel: Wat houdt het in?De bloedsuikerspiegel: Wat houdt het in?De bloedsuikerspiegel is een maat voor het glucosegehalte in het bloed, deze wordt weergegeven in millimol/mL. De bloeds…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uranassbandit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.gezondheidsnet.nl/cholesterol/geen-statines-maar-rode-rijst
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884966/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.