Je haar wassen met bier. Zinvol of niet?

Je haar wassen met bier. Zinvol of niet? Bier is goed; volgens de meeste bierdrinkers. Naast het feit dat bier lekker is om te drinken, zou bier ook nog eens heel gezond zijn. Volgens bierliefhebbers zou bier het risico op nierstenen verminderen. Ook het risico op dementie, hartfalen en zweetvoeten zou afnemen door voldoende bier te drinken. Als alle voordelen werkelijk waar zijn, is het eigenlijk verbazend dat bier drinken nog niet verplicht is. Volgens velen zou bier ook nog eens goed zijn voor je haar. Waar of niet waar? Om te kunnen bepalen of bier echt goed is voor je haar, kijken we wat er in bier zit en wat de eigenschappen van die stoffen zijn.

Hop

Hop is een belangrijk bestanddeel van bier. In eerste instantie werd hop aan bier toegevoegd om de houdbaarheid te vergroten. Hiernaast zorgt hop voor een fraaie schuimkraag. Ook de bittere smaak van bier is aan hop te danken. Omdat hop 'verzorgende kwaliteiten' heeft, komt hop ook voor in huidcrèmes. Hop heeft o.a. een goede invloed op huidinfecties en eczemen, hetgeen veroorzaakt wordt door de stoffen Xanthohumol, hopzuren en hopeïne. In shampoo zou hop moeten zorgen voor minder roos.

Aangezien roos vaak een lichte vorm van eczeem is, is de veronderstelde positieve werking van hop niet onlogisch. Bij heftige roos kunnen tevens nog wel eens ontstekingen optreden, doordat men een beetje te hard jeukt. Ook hier kan hop nuttig zijn, omdat de stoffen in hop ontstekingen kunnen voorkomen en genezen. Tenslotte zou hop de haarschacht meer volume moeten geven. Het is niet duidelijk of dit werkelijk waar is en hoe dat veroorzaakt zou moeten worden. Gezien de vele positieve eigenschappen van hop kan het echter waarschijnlijk geen kwaad om het in je haar te smeren. Hop krijgt dan ook het voordeel van de twijfel.

Gist

De gistsoort die in bier zit, zorgt er voor dat de glucose in het bier wordt omgezet in alcohol en koolzuurgas. In bier is gist dus een zeer belangrijk ingrediënt. Zonder gist krijgt het bier immers geen alcohol. Biergist bevat veel nuttige stoffen, zoals chroom en vitaminen van het B-complex. Ook bevat biergist een stof met de naam Biotine. Biotine is hetzelfde als vitamine H of vitamine B8 en zorgt o.a. voor het bevorderen van herstelprocessen in het lichaam. Biotine zou ook een positieve invloed hebben op het haar. De stoffen uit het gist doen hun nuttige werk echter vanuit het lichaam en worden niet door de huid opgenomen. In verband hiermee wordt biergist verwerkt in tabletten. Wat het nuttige effect van gist in shampoo zou moeten zijn, is dan ook onduidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid heeft gist in bier (of shampoo) geen effect op het haar.

Proteïnen

Proteïnen zijn een soort eiwitten. Op zich is dit een belangrijk bestanddeel in bier en andere etenswaren. Een tekort aan proteïnen kan zelfs haaruitval veroorzaken. Het klinkt dus niet zo gek dat proteïnen goed voor je haar zouden zijn. Er zijn echter veel verschillende soorten proteïnen. De proteïnen die in bier aanwezig zijn, zijn meestal maïs-, rijst- of graanproteïnen. Deze proteïnen hebben echter niet de gewenste vorm om goed te werken in een shampoo. Het verhaal dat proteïnen uit bier de haarstructuur kunnen versterken, is dus niet waar.

Alcohol

In een 'echt' biertje zit uiteraard alcohol. Een beperkte hoeveelheid alcohol kan goed zijn voor je haar. Alcohol verwijdert namelijk het vuil en vet uit je haar. Ook je hoofdhuid wordt ontvet door alcohol. De hoeveelheid alcohol in een gemiddeld biertje is echter weer te laag om voldoende invloed te hebben op je haar of je hoofdhuid. Ook dit ingrediënt geeft dus onvoldoende reden om je haar met bier te gaan wassen.

Lage pH-waarde

Men beweert dat middelen met een lage pH-waarde (zuurgraad) er voor zorgen dat de zogenaamde haarschubben van het haar sluiten. Het resultaat hiervan is dat het haar gaat glimmen. Bier heeft een relatief lage pH-waarde, doordat er koolzuur in opgelost is. Het is echter te gering om enige invloed te hebben op de glans van je haar. Ook dit ingrediënt van bier is dus niet erg nuttig voor je haar.

Conclusie

De meeste ingrediënten uit een biertje hebben nauwelijks tot geen positieve effecten op je haar. Het heeft dan ook niet zo veel zin om je haar te wassen met bier. Het kan echter ook geen kwaad. Als je toch van plan bent om je haar met bier te wassen dan is het raadzaam om het bier een beetje te verdunnen. Op die manier heb je minder last de typische biergeur.
© 2015 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je een 'bad hair day'Hoe voorkom je een 'bad hair day'Heb je krullend haar, dan wil je graag stijl haar. Heb je stijl haar dan wil je graag een krullenbol. Vaak zijn we dus n…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Natuurlijke algemene haarverzorgingNatuurlijke algemene haarverzorgingOns haar is een afspiegeling van onze algehele gezondheid. De basis van mooi haar komt van binnenuit. Dieren met een pra…
Tips voor mooi en gezond haarMooi en gezond haar dat wil iedere vrouw wel. Maar hoe verzorg je je haar nu het beste? En waar moet je allemaal op lett…

Zorghulpmiddelen, kopen of hurenZorghulpmiddelen, kopen of hurenAls we naar onze zorgstaat kijken en vergelijken met andere landen, doen we het zo slecht nog niet. Wat niet wegneemt da…
Tefal antiaanbaklaag ongezond? Zijn teflon en PFOA giftig?Met een antiaanbaklaag in je pan, bespaar je je een hoop gedoe. Nooit je eten aangebakken en schoonmaken is een fluitje…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier, bezocht op 15-04-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Hop_%28plant%29, bezocht op 15-04-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Gist, bezocht op 15-04-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Biergist, bezocht op 17-04-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Biotine, bezocht op 17-04-2015
  • Schwarzkopf, http://www.schwarzkopf.nl/sknl/nl/home/trendy_looks/haarmode_trends/blog_trends/bier_is_goed_voor_je_haar.html, bezocht op 15-04-2015
  • Guhl, http://www.guhl.nl/collecties/stevigheid/#shampoo_p02, bezocht op 15-04-2015
  • The Daily Mail, http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1248112/The-truth-bizarre-hair-treatments.html, bezocht op 15-04-2015
  • Het Gekruide Pad, http://kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?kruid_id=8, bezocht op 17-04-2015
  • Kennisinstituut Bier, http://www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/hop-bier-gezond, bezocht op 17-04-2015
  • Dokter Dokter, http://www.dokterdokter.nl/aandoening/roos, bezocht op 17-04-2015
  • Voedingscentrum, http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biotine.aspx, bezocht op 17-04-2015
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 17-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.