Zorghulpmiddelen, kopen of huren

Zorghulpmiddelen, kopen of huren Als we naar onze zorgstaat kijken en vergelijken met andere landen, doen we het zo slecht nog niet. Wat niet wegneemt dat we ingeleverd hebben, omdat de kosten uit de klauwen lopen, en dat is niet leuk en dus zijn we er op achteruit gegaan. Daarnaast gaat de medische ontwikkeling gewoon door en kunnen we steeds meer. Genezen we meer mensen volledig en kunnen van een dodelijke ziekte een chronische maken. Kortom, we worden steeds ouder én we houden steeds meer mensen in leven.

Onze zorgstaat

Dat levert natuurlijk uiteindelijk weer andere problemen op, want zowel ruimte als geld moet uit de lengte of de breedte komen en als bij allebei de rek eruit is, dan hebben we toch een aardige uitdaging voor ons. Tot die tijd pakken we alles aan en proberen op allerlei manieren de (medische) vooruitgaan in de meest brede zin van het woord, voortgang te laten vinden.

De minister die in conclaaf moet met de medische wereld, die de toenemende macht van de zorgverzekeraars niet uit de hand kan laten lopen en het basis-zorg-pakket wat ieder jaar weer voldoende breed moet laten zijn om de patiëntvertegenwoordiger niet tegen zich in het harnas te jagen. Kortom, de zorgsector is en blijft in beweging.

Hulpmiddelen

Zorghulpmiddelen is zo’n categorie die er altijd zal zijn en wat niet altijd even geruisloos verloopt. Mensen nemen steeds meer het heft in eigen hand.

Tijdelijk gebruik

Als meer mensen genezen en dus ouder worden, komt vanzelf in beeld dat er ook materialen nodig zijn om deze mensen – in ieder geval – tijdelijk op de been te houden met een zogenaamd zorghulpmiddel. Als je al gratis kunt lenen, dan is het vaak maar een zeer korte periode, met als gevolg dat je alsnog bij moet betalen. Revalidatie van huis uit duurt vaak toch echt langer en dit geldt niet alleen voor oudere mensen, ook jonge mensen moeten wel eens revalideren.

Als je uit een breed assortiment - en dus het beste voor je herstel - wilt kiezen, dan kan je er ook voor kiezen om een totaalplaatje in beeld te laten brengen waar je wat het beste kunt huren. Huren is zo’n website die je doorverwijst en waar je op locatie en scherpe prijs kunt selecteren. Er wordt alleen doorverwezen naar wat er in je directe omgeving te huur is. Wel zo handig om snel te kunnen schakelen en direct te weten wat je kosten zijn. Het varieert van krukken tot wandelstok en van sta-op-stoel tot rolstoel of scootmobiel.

Huren om te kijken of het je structureel kan helpen

Huren kan ook handig zijn als je wilt ervaren of een zorghulpmiddel wel iets voor je is voor de langere termijn. Denk aan een looprek of scooter. Voor € 1 of € 2 per dag huur je al zo’n apparaat om het te ervaren. Bepaal zelf hoelang je zo’n zorghulpmiddel huurt en krijg er een gevoel bij. Kopen en het vervolgens na een week of wat in een hoek laten staan is kapitaalvernietiging, zonde van het geld.

Kopen van zelfzorgmiddelen

Wanneer is kopen nu interessant? Als je ouder wordt en lopen met een looprek niet van tijdelijke aard is, dan is kopen een optie. Nu zijn looprekken niet enorm duur en vaak gemakkelijker aan te schaffen (al vanaf € 50 te koop), als het na een huurperiode positief heeft uitgepakt.

Anders ligt dat als je gebruik moet gaan maken van een scootmobiel. Als uit huren gebleken is dat je de extra mobiliteit tot wel als zeer prettig ervaart, is kopen een optie. Natuurlijk moet je dan al de fase van het beginnen aan een scootmobiel voorbij zijn. Immers, de scootmobiel is toch een apparatuur dat geassocieerd wordt met “oud”. Onzin natuurlijk, maar toch … de mens is ijdel en zolang het zonder kan …
Een breed assortiment scootmobiels is online te vinden en als deze kosten nu de pan uit rijzen, dan kan je een goed alternatief vinden bij de tweedehands scootmobiel. Zo zijn er nog meer websites te vinden die je kunnen voorzien van nieuwe of tweedehands apparatuur waar aanzienlijke kosten mee gemoeid zijn.

Tot slot

Hoewel zorgkosten altijd enigszins in de hand gehouden moeten worden en er een middenweg gevonden zal moeten worden tussen wat de staat betaalt en wat je als patiënt/consument zelf betaalt, is een zorgstaat koesteren niet verkeerd. Kijk wat kostentechnisch realistisch is en handel. Gezondheid en de bijbehorende zorghulpmiddelen is niet iets wat je moet bagatelliseren. Het kan je leven vergemakkelijken. Huren of kopen, kijk wat het beste bij je past.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgeloze tochten maken met de scootmobielZorgeloze tochten maken met de scootmobielWanneer u van gezelligheid houdt en graag samen met anderen wat onderneemt, dan is het wellicht een leuk idee om u aan t…
Boeken over veilig rijden met de scootmobielBoeken over veilig rijden met de scootmobielMet een scootmobiel rijden is toch anders dan als fietser of automobilist aan het verkeer deelnemen. Misschien wilt u we…
De accessoires en de accu van een scootmobielDe accessoires en de accu van een scootmobielWanneer u een scootmobiel koopt, dan beschikt deze natuurlijk al over alles wat er nodig is om ermee op pad te gaan. U k…
Medische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belastingMedische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belastingMaak je gebruik van een of meerdere medische hulpmiddelen dan zijn deze mogelijk aftrekbaar van de belasting. Om van dit…

Anatomie & fysiologie in 10 stappen – lever en galwegenAnatomie & fysiologie in 10 stappen – lever en galwegenDe lever ligt rechts in de bovenbuik, tegen het middenrif aan, en weegt ongeveer 1500 gram. De poortader vervoert het ze…
Je haar wassen met bier. Zinvol of niet?Je haar wassen met bier. Zinvol of niet?Bier is goed; volgens de meeste bierdrinkers. Naast het feit dat bier lekker is om te drinken, zou bier ook nog eens hee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • H. Schuttevar - geriatrisch arts
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.