Tips voor mooi en gezond haar

Mooi en gezond haar dat wil iedere vrouw wel. Maar hoe verzorg je je haar nu het beste? En waar moet je allemaal op letten? Hier volgen tips die je vragen kunnen beantwoorden, en je kunnen helpen om je haar mooi en gezond te houden.

Wassen

Er zijn veel mensen die iedere dag hun haar wassen. Dit is niet nodig en bovendien helemaal niet goed voor je haar. Je haar droogt er snel van uit. Was je haar twee a drie keer per week, wil je wel iedere dag het frisse gevoel van haar wassen laat de shampoo dan eens staan. In shampoo zitten bestanddelen die je haar uitdrogen, conditioner kan wel elke dag.

Als je je haar gaat wassen met shampoo kunt je de punten van te voren met conditioner insmeren om deze te beschermen. Appelazijn is ook erg goed voor je haar je kunt een beetje toevoegen aan de shampoo en hiermee je haar wassen. Ga na het wassen even met een koude douche door je haar, hierdoor gaan de haarschubben weer dicht waardoor het meer licht weerkaatst dus meer glanst!

Je haar afdrogen doe je door met de handdoek erin te knijpen en wikkel het haar daarna in de handdoek. Ga niet heel hard wrijven, nat haar is veel gevoeliger dan droog haar dus doe er voorzichtig ermee.

Kammen en borstelen

Nat haar kun je het beste kammen met een kam met veel ruimte tussen de tanden. Als je nat haar gaat borstelen breekt het haar snel af. Als je haar droog is kun je het borstelen, doe dit met een borstel van zwijnenhaar dit is het beste voor je haar. Deze borstels zorgen voor een schone hoofdhuid, minder klitten en voor glanzende lokken.

Het is ook slim om voor het wassen je haar te borstelen, het voorkomt klitten tijdens het wassen. Begin met kammen of borstelen altijd onderaan en dan steeds verder naar boven, zo breekt je haar minder snel af en hoef je niet door de klitten heen te kammen.

Föhn, stijltang, krultang

Het beste is om je haar te laten drogen aan de lucht. Dit lukt natuurlijk niet altijd, als je dan toch gaat föhnen gebruik die dan op de koude stand. Beperk het gebruik van de krul en stijltang deze zijn slecht voor je haar. Doe je dit toch gebruik dan een beschermende spray die je kunt kopen bij de drogist, deze kun je ook gebruiken voor het föhnen.

Voeding

Je voeding is ook heel belangrijk voor je haar, zorg dat je genoeg vitaminen en proteïnen binnen krijgt. In vlees, vis, eieren en kaas zitten veel proteïnen. Drink daarnaast voldoende water, probeer 1 liter water per dag te drinken. Een gezond en vezelrijk ontbijt is ook erg belangrijk, cornflakes of muesli is een goed begin van de dag. Om genoeg vitamines binnen te krijgen is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Voor extra vitaminen kun je vitamine pillen nemen vitamine C, D, E, B-complex en zink, deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Verven

Verven is slecht voor je haar maar dat is al wel bekend. Als je toch je haar wilt verven laat het dan bij de kapper doen, de verf die ze bij een kapsalon gebruiken is minder schadelijk dan wat er verkocht word bij de drogist.

Knippen

Ga ongeveer om de twee maanden naar de kapper al is het alleen om je puntjes te laten knippen.

Slapen

Slaap nooit met je haar los! Tenzij je een satijnen kussensloop hebt. Wrijving is erg schadelijk voor je haar, draag het in een vlechtje, staartje, knotje of met een satijnen sjaaltje. Voor het slapen kun je castorolie in je haar doen en dan de volgende ochtend eruit wassen, castorolie helpt tegen pluizig haar.

Haarmasker

Een voedend haar masker is erg goed voor je haar, doe dit minstens één keer per maand. Het beste is om dit elke week te herhalen maar niet iedereen heeft daar tijd voor. Bij de drogisterij kun je veel verschillende haarmaskers kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.

Zon, zee, zomer!

Koop voor de zomer een goede shampoo en conditioner, deze kun je het beste kopen bij een kapsalon. Het kost wat meer maar dan heb je ook wat. In de zomer staat je haar bloot aan veel zon, de zee en chloorwater wat allemaal je haar flink kan beschadigen.

Als je de zon in gaat bescherm dan niet alleen je huid maar ook je haar met een goed product, dit is te koop bij de drogist of kapsalon. Als je voor langere tijd in de zon zit is het verstandig om je haar te beschermen door middel van een sjaaltje, hoed of pet. Voordat je een duik neemt in de zee of het zwembad is het beter om eerst je haar nat te maken met gewoon water en na het zwemmen je haar weer goed afspoelen.

Laat de föhn in de zomer met rust, droog je haar in de zomerlucht maar niet in de zon!
© 2014 - 2024 Lifestyle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?
Natuurlijke algemene haarverzorgingNatuurlijke algemene haarverzorgingOns haar is een afspiegeling van onze algehele gezondheid. De basis van mooi haar komt van binnenuit. Dieren met een pra…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Tips voor gezond haarTips voor gezond haarUw haar gezond houden is niet altijd even makkelijk, vooral in een tijdperk waar haardrogers en stijltangen een dagelijk…

Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Maak je eigen haarmaskerEr zijn verschillende recepten om zelf haarmaskers te maken die super goed zijn voor je haar! De ingrediënten zijn niet…
Bronnen en referenties
  • www.trendysyle.net
  • www.detop100.nl
Lifestyle (3 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.