Het verzorgen van uw haar

Net zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?

Haarverzorging

De conditie van uw haar wordt, net als die van uw huid, door uw innerlijke gezondheid bepaald. Zorg voor gezonde lokken door gezonde voeding en goede haarverzorging. Bepaal eerst uw haartype en pas vervolgens de verzorging er op aan.

Normaal haar

Normaal haar is meestal een kwestie van geluk. Als u met dit haartype gezegd bent, zorg er dan ook goed voor. Een normale haarverzorging is voldoende en met dagelijks gebruik van een multivitaminepreperaat blijft u haar gezond. Vermijd agressieve haarverzorgingsproducten, blootstelling aan de zon en warme haarstylingapparaten.

Vet haar

Vet haar is meestal een gevolg van een verstoord hormonaal evenwicht, een slecht voedingpatroon, stress en agressieve haarverzorgingsproducten. Vet haar wordt gekenmerkt door een vette hoofdhuid en dode haarpunten. Dit komt door de overactieve vetklieren die te veel sebum (natuurlijke vetten voor het haar) produceren.

Droog haar

Droog haar is het gevolg van verschillende factoren zoals slechte voeding, chemische behandelingen (verven en permanenten), blootstelling aan de zon en gebruik van warme haarstylingapparaten. Droog haar heeft een tekort aan sebum, waardoor het ruw en broos wordt en erg kwetsbaar is.

Borstelen

Houd bij het kiezen van verzorgingsproducten rekenening met uw haarstructuur en stylingbehoeften. De borstelharen van borstels van natuurlijk haar, die het haar het minst beschadigen, zijn te zacht voor dik haar. Een combinatie van natuurlijke en synthetische haren is veel effectiever bij dikker haar. Bij krullend haar zorgen dicht op elkaar staande borstelharen voor een optimale verzorging. Bij het stylen is een platte borstel het best voor normaal gebruik of om het haar glad te maken en te ontklitten. Een ronde borstel geeft meer volume en de lokken bij het föhnen krult of ontkrult.

Wassen

Zoek een shampoo die aan uw behoeften voldoen en houd daarbij rekening met de conditie en structuur van het haar. Het veiligst is een shampoo met een uitgebalanceerde pH waarde of een milde samenstellling. Dit zijn effectieve shampoos. Haar moet om de drie dagen gewassen worden. Bij te vaak wassen, vooral met agressieve shampoos, zorgen de vetklieren op de hoofdhuid voor een overproductie ter compensatie van het verlies van natuurlijke vetten. Dit is ook de meest voorkomende oorzaak van vet haar.


Conditioners

Net zoals crèmes voor de huid, zijn conditioiners belangrijk voor het haar. Na een wasbeurt is het haar negatief geladen en staan veel haarschubben overeind waardoor het sneller beschadigd raakt. Conditioners bevatten positief geladen stoffen die zich met de negatieve lading van het schone haar verenigen.
© 2012 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Hoe houd je je haar gezond?Hoe houd je je haar gezond?Gezond en mooi haar willen we allemaal, maar het valt niet altijd mee om het haar in optimale conditie te krijgen en te…
Hoe voorkom je een 'bad hair day'Hoe voorkom je een 'bad hair day'Heb je krullend haar, dan wil je graag stijl haar. Heb je stijl haar dan wil je graag een krullenbol. Vaak zijn we dus n…

Een snelle manicureNagels maken uw outfit compleet. En het is belangrijk dat u ze goed verzorgt. Hoe kan u een manicure geven?
LichaamsverzorgingDe verzorging van uw lichaam is net zo belangrijk als het verzorgen van uw gezicht. Hoe kunt u uw lichaam goed verzorgen…
Emilytje (133 artikelen)
Laatste update: 22-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.