Hoe houd je je haar gezond?

Hoe houd je je haar gezond? Gezond en mooi haar willen we allemaal, maar het valt niet altijd mee om het haar in optimale conditie te krijgen en te houden. Sommige styling manieren zijn een aanslag op de conditie van de jaar en ook shampoo kan een vervelende uitwerking hebben op je haar. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je een antiroosshampoo gebruikt op geverfd haar? Je voedingspatroon kan ook van invloed zijn op de gezondheid van je haar.

Was je haar niet te vaak

Sommige mensen wassen iedere dag hun haar. Dit is niet nodig, het haar kan er van uitdrogen, maar ook heel vet van worden. Drie tot vier keer per week je haar wassen is meer dan genoeg. Wanneer je last hebt van vet haar en je wilt het toch iedere dag wassen, kan je het beste een shampoo voor iedere dag gebruiken. Dat is een milde shampoo, die weinig belastend is voor je hoofdhuid. Wanneer je je haar te vaak wast merk je dit aan een droge hoofdhuid met jeuk en roos en droog haar met snel splijtende punten.

Gebruik geregeld een conditioner

Conditioners zorgen ervoor dat je haar niet gaat pluizen en dat de haarschubben zich sluiten. Gebruik conditioners nooit bij de haaraanzet, maar op de punten en het middengedeelte van je haar, anders krijgt je haar een vettig uiterlijk. Conditioner gebruik je afhankelijk van de conditie van je haar, één keer per week of één keer per twee weken.Heb je vaak futloos en zwaar haar na het gebruik van een conditioner? Gebruik dan eerst de conditioner en laat dit even intrekken. Hierna was je je haar met shampoo. Zo heb je toch de verzorging en alle restjes conditioner worden netjes uit je haar gewassen.

Gebruik een haarmasker

Wanneer je haar in een zeer slechte conditie is, kan je het beste één keer per maand een haarmaskertje aanbrengen, geschikt voor jouw haartype. Een haarmasker lijkt op een conditioner, het is alleen wat dikker en je moet het iets langer laten inwerken.

Gebruik een kam

Nat haar mag je nooit borstelen. Je haar is nat erg kwetsbaar en door het te borstelen breekt het. Klitten kan je het beste uit je haar kammen met een kam met grove tanden, zodat de kans op brekend haar zo klein mogelijk is, Wanneer de klit aan het uiteinde van je haar zit, houd je het haar vast tijdens het kammen zodat je het niet onnodig beschadigt.

Koop de juiste shampoo

Wanneer je vet haar hebt, koop je een shampoo en conditioner voor vet haar, wanneer je droog haar hebt voor droog haar en wanneer je geverfd haar hebt, kies je een product wat hiervoor geschikt is. Gebruik nooit een antiroosshampoo wanneer je je haar hebt geverfd. Dit zorgt ervoor dat je haarkleur snel vervaagt.

Dep je haar droog

Wrijf je haar nooit droog na het douchen. Droog wrijven kan het kwetsbare natte haar beschadigen. Nat haar kan je het beste voorzichtig droog deppen of wikkel je haar in een handdoek na het wassen.

Wees voorzichtig met de föhn

Föhnen is slecht voor je haar. Laat dit dus zoveel mogelijk achterwege. Wanneer je je haar toch föhnt, kies dan voor de laagste temperatuur en houdt tijdens het föhnen afstand van je haar.

Eet gezond

  • Vis zoals zalm, forel, haring, sardines en makreel helpen om je hoofdhuid in een goede conditie te houden. Bovendien helpen deze vissen om droog haar en haaruitval te voorkomen.
  • Ook noten zoals walnoten en amandelen zijn goed voor je haar. Zij zorgen dat je haar blijft glanzen en helpen tegen haaruitval.
  • Last van roos? Eet dan meer meloen, zoete aardappelen, wortels, abrikozen, mango en pompoen.
  • Wanneer je last hebt van haaruitval kan je ook meer eieren en spinazie aan je menu toevoegen.
  • Extra vitamine C helpt tegen broos haar en dit zorgt ervoor dat het haar minder makkelijk breekt.

Bescherm je haar tegen de zon

Zon heeft een sterk uitdrogend effect op je haar. Draag dus een sjaal in je haar, een pet of een hoed om je haar te beschermen tegen de zon. Wanneer je een scheiding in je haar hebt en deze altijd op dezelfde plaats zit, loop je het risico dat je hoofdhuid daar verbrand wanneer je met een onbeschermd hoofd in de gloeiende zon loopt.

Kijk uit met elastiekjes

Haar wat strak naar achteren wordt getrokken in vlechten of in een paardenstaart, breekt aan de voorkant makkelijk af. Het gevolg hiervan is dat je een steeds hoger voorhoofd krijgt. Wees dus voorzichtig met te strak aangetrokken kapsels.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Alternatieve manieren om het haar te wassenAlternatieve manieren om het haar te wassenSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun haar op andere manieren te wassen dan met de gebruikelijke shampoos. Deze shampo…
Dun haar en haaruitvalDun haar en haaruitvalNiet iedereen is gezegend met een volle, gezonde haardos. Met de juiste voeding en producten is er wel iets te doen aan…
Gezond en glanzend haarGezond en glanzend haarGezond en glanzend haar, welke vrouw wil dit nou niet? Het heeft zeker een positief effect op je uiterlijk overkomen, ma…

Droog en pluizig haar? 10 super tips!Droog en pluizig haar? 10 super tips!Niet iedereen is geboren met even mooi, glanzend en stralend haar. Ben jij iemand die droog en pluizig haar heeft? Je wi…
Verzorgde ellebogen en knieën in vijf eenvoudige stappenVerzorgde ellebogen en knieën in vijf eenvoudige stappenEigenlijk zouden we het hele jaar door voor verzorgde, gladde ellebogen en knieën moeten zorgen. In de zomer hebben wij…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.