De teunisbloem als vleesvervanger
De teunisbloem heeft veel heilzame kwaliteiten. Op de tuin is het een sieraad, maar wel eentje die zich snel verspreid. Dat de wortels van deteunisbloem ook gegeten kunnen worden, weten heel weinig mensen. Dat de wortels van de teunisbloem bovendien naar vlees smaken is helemaal onbekend.
Jambon Vegetal - plantaardige ham
In Frankrijk wordt de wortel van de Teunisbloem als een delicatesse gezien. Ze noemden het zelfs Jambon Vegetal, of te wel plantaardige ham. De wortels smaken namelijk naar ham en zijn ook nog eens lichtrose tot rood van kleur. Voor mensen die wel graag vegetarisch willen eten, maar de smaak van vlees ontberen dus een heel goed alternatief.
Wortels, bloemen, bladeren en zaden van Teunisbloem zijn eetbaar
De wortels van de teunisbloem kunnen mensen die dat willen dan ook helpen om fasegewijs over te stappen op plantaardige voeding. Overigens kunnen niet alleen de wortels gegeten worden, maar ook de bloemen, de bladeren en de zaden.
Teunisbloem in de natuurgeneeskunde
Ook in de natuurgeneeskunde is de teunisbloem erg belangrijk. De olie uit de zaden van de plant is rijk aan belangrijke vetzuren met een gehalte aan gamma-linoleenzuur tot wel 14 procent. De olie is daardoor goed voor:
- Ontstekingen in het lichaam
- De menopauze
- Reuma
- Overgewicht door stofwisselingsstoornissen
- Hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
- Astma
- Hooikoorts
- Allergieen
- Premenstruele klachten
Teunisbloem: niet bij manische depressiviteit of epilepsie
Mensen die leiden aan manische depressiviteit of epilepsie moeten geen teunisbloemolie gebruiken. Ook zwangere vrouwen wordt het gebruik afgeraden.
Zelf teunisbloemolie maken
Natuurlijk kunnen teunisbloemcapsules gekocht worden in de winkel. Maar het middel kan ook zelf gemaakt worden, net zoals de indianen dat al deden. Zij stampten de zaden heel fijn tot ze tot een papje werden. Dit werd voor uitwendige klachten gebruikt.
Ook kunnen de bloemen in siroop worden ingelegd. Deze drank is dan goed tegen hoesten, bronchitis en astma.
Telen van de teunisbloem
- Het telen van de teunisbloem is niet zo moeilijk. Uit het zaad groeit in het eerste jaar een rozet laag op de grond. Deze is groen/wit.
- Pas in het tweede jaar groeien de bloemstengels. De bloei gaat weken door in de zomer en de plant bloeit dan van onder naar boven.
- De bloemen gaan in de avond open en hun geur trekt nachtvlinders aan.
- De teunisbloem is heel gemakkelijk te zaaien op iedere grondsoort
Teunisbloem als groente
Ingrediënten
- 750 gram teunisbloemwortel
- Een eetlepel bloem
- Azijn
- Zout
- Citroensap
- 30 gram boter
- Peterselie
Bereiding Teunisbloem als groente
Doe een beetje azijn in een pan met koud water
- Schil de teunisbloemwortels
- Was ze
- Snijd ze in stukjes
- Leg ze in het azijnwater
- Laat dit een paar minuten staan
- Haal de wortel er dan uit
- Leg in een pan kokend water met wat citroensap
- Doe dit tot ze gaar zijn
- Gebruik het kookwater als basis voor de saus
De saus
- Laat de boter lichtbruin worden
- Voeg de bloem toe
- Roer tot er een balletje ontstaat
- Voeg dan steeds een beetje van het kookwater toe
- Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat
- Kruid het met zoet of kruiden die u lekker vindt
- U kunt ook een beetje room toevoegen
- Maak af met fijngeknipte peterselie