Zwarte peper goed voor de spijsvertering
Zwarte peper is niet alleen een specerij waarmee je je voeding lekker pittig maakt. Bij dagelijks gebruik heeft het kruid een gunstige invloed op de spijsvertering. Daarnaast bevordert het de opname van geneesmiddelen en voedingsstoffen en supplementen.
Zwarte peper en piperine
De meest werkzame stof in zwarte peper is piperine. Piperine is ook in de vorm van voedinggsupplement te verkrijgen. Peper bevat meerdere werkzame stoffen die bijdragen aan de gunstige effecten en is al in zeer lage dosering werkzaam. Daarom kan ook goed worden volstaan met het dagelijks gebruik van een flinke dosering peper.
Toename van speeksel door peper
Zwarte peper zorgt er voor dat er meer speeksel wordt geproduceerd in de mond. Speeksel bevat belangrijke enzymen die een rol spelen bij de spijsvertering van koolhydraten. Daarbij is het belangrijk dat er lang genoeg gekauwd wordt en er voldoende vochtinname is. Wanneer een supplement wordt gebruikt met alleen piperine dan is dit effect van speekseltoename nihil.
Positieve werking op de spijsvertering
Bij de spijsvertering worden er door de galblaas en pancreas sappen aan de voedingsbrij toegevoegd om de spijsvertering van de voedingsstoffen te optimaliseren. Ook maagzuur is zo'n sap die daarbij van groot belang is. Peper en piperine zorgen ervoor dat er meer maagzuur wordt geproduceerd, bovendien stimuleert het de productie van gal en spijsverteringsenzymen.
Dagelijks gebruik
Dit positieve effect op de spijsvertering zie je niet bij eenmalig gebruik van peper, maar treedt op na minimaal 2 weken bij dagelijks gebruik. Mensen met spijsverteringsproblemen, minder afgifte van enzymen door de pancreas, hebben dus baat bij het gebruik van dagelijks gebruik van peper.
Opname van voedingsstoffen
Bij de spijsvertering wordt het voedsel verteerd. Dat wil zeggen dat de voeding wordt afgebroken tot voedingsstoffen die kunnen worden opgenomen door het lichaam. De opname van voedingsstoffen vindt plaats in de dunne darm. Om precies te zijn: Dit gebeurt door de wand van de dunne darm waar het wordt opgenomen door het bloed. Ga je nog dichter inzoomen op de darmwand, dan zie je de darmcellen: Het celmembraam van de darmcellen is verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen, en ook de mate waarin de opname plaatsvindt. Sommige stoffen worden beter opgenomen door de celmembramen dan andere stoffen: de biologische beschikbaarheid van een stof verschilt dus. Een stof als Q10 wordt slechter opgenomen, maar zwarte peper en piperine kunnen de structuur van de celmembraam zo veranderen dat er meer van die stof wordt opgenomen.
Enkele voedingsstoffen:
Stoffen waarbij de opname tot wel 30 procent wordt verbeterd zijn:
- Het krachtige antioxidant Q10, het coenzym dat tevens extra energie geeft.
- Curmumine is een stof die je vindt in de geelwortel. Het heeft een ontstekkingsremmende werking is ook een krachtig antioxidant.
- Ook de stoffen in groene thee zijn een krachtige antioxidant.
- Reservatrol vind je in rode wijn en is stof die een gunstige invloed op de gezondheid heeft (natuurlijk in beperkte mate als het gaat om rode wijn).
Deze stoffen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van
voedingssupplementen. Wil je dus het optimale uit deze stoffen halen, kun je dus het best dagelijks een flinke dosis zwarte peper in je voeding gebruiken.
Geneesmiddelen
Naast het vergroten van de biologische beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen, blijkt piperine ook een gunstig effect te hebben op de opname van bepaalde geneesmiddelen. Net als grapefruit en sint Janskruid is zwarte peper dus een voedingsmiddel die een goede wisselwerking heeft met bepaalde geneesmiddelen.
Lees verder