Zwarte peper goed voor de spijsvertering

Zwarte peper is niet alleen een specerij waarmee je je voeding lekker pittig maakt. Bij dagelijks gebruik heeft het kruid een gunstige invloed op de spijsvertering. Daarnaast bevordert het de opname van geneesmiddelen en voedingsstoffen en supplementen.

Zwarte peper en piperine

De meest werkzame stof in zwarte peper is piperine. Piperine is ook in de vorm van voedinggsupplement te verkrijgen. Peper bevat meerdere werkzame stoffen die bijdragen aan de gunstige effecten en is al in zeer lage dosering werkzaam. Daarom kan ook goed worden volstaan met het dagelijks gebruik van een flinke dosering peper.

Toename van speeksel door peper

Zwarte peper zorgt er voor dat er meer speeksel wordt geproduceerd in de mond. Speeksel bevat belangrijke enzymen die een rol spelen bij de spijsvertering van koolhydraten. Daarbij is het belangrijk dat er lang genoeg gekauwd wordt en er voldoende vochtinname is. Wanneer een supplement wordt gebruikt met alleen piperine dan is dit effect van speekseltoename nihil.

Positieve werking op de spijsvertering

Bij de spijsvertering worden er door de galblaas en pancreas sappen aan de voedingsbrij toegevoegd om de spijsvertering van de voedingsstoffen te optimaliseren. Ook maagzuur is zo'n sap die daarbij van groot belang is. Peper en piperine zorgen ervoor dat er meer maagzuur wordt geproduceerd, bovendien stimuleert het de productie van gal en spijsverteringsenzymen.

Dagelijks gebruik

Dit positieve effect op de spijsvertering zie je niet bij eenmalig gebruik van peper, maar treedt op na minimaal 2 weken bij dagelijks gebruik. Mensen met spijsverteringsproblemen, minder afgifte van enzymen door de pancreas, hebben dus baat bij het gebruik van dagelijks gebruik van peper.

Opname van voedingsstoffen

Bij de spijsvertering wordt het voedsel verteerd. Dat wil zeggen dat de voeding wordt afgebroken tot voedingsstoffen die kunnen worden opgenomen door het lichaam. De opname van voedingsstoffen vindt plaats in de dunne darm. Om precies te zijn: Dit gebeurt door de wand van de dunne darm waar het wordt opgenomen door het bloed. Ga je nog dichter inzoomen op de darmwand, dan zie je de darmcellen: Het celmembraam van de darmcellen is verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen, en ook de mate waarin de opname plaatsvindt. Sommige stoffen worden beter opgenomen door de celmembramen dan andere stoffen: de biologische beschikbaarheid van een stof verschilt dus. Een stof als Q10 wordt slechter opgenomen, maar zwarte peper en piperine kunnen de structuur van de celmembraam zo veranderen dat er meer van die stof wordt opgenomen.

Enkele voedingsstoffen:

Stoffen waarbij de opname tot wel 30 procent wordt verbeterd zijn:
  • Het krachtige antioxidant Q10, het coenzym dat tevens extra energie geeft.
  • Curmumine is een stof die je vindt in de geelwortel. Het heeft een ontstekkingsremmende werking is ook een krachtig antioxidant.
  • Ook de stoffen in groene thee zijn een krachtige antioxidant.
  • Reservatrol vind je in rode wijn en is stof die een gunstige invloed op de gezondheid heeft (natuurlijk in beperkte mate als het gaat om rode wijn).

Deze stoffen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen. Wil je dus het optimale uit deze stoffen halen, kun je dus het best dagelijks een flinke dosis zwarte peper in je voeding gebruiken.

Geneesmiddelen

Naast het vergroten van de biologische beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen, blijkt piperine ook een gunstig effect te hebben op de opname van bepaalde geneesmiddelen. Net als grapefruit en sint Janskruid is zwarte peper dus een voedingsmiddel die een goede wisselwerking heeft met bepaalde geneesmiddelen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…
Pepers: een specerij apart!Pepers: een specerij apart!Peper is een specerij dat elke kok in zijn keuken heeft staan. Logisch, want het smaakt bijna overal bij! Niet alleen in…
Zwarte peper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenZwarte peper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenZwarte peper is een in de keuken gebruikte specerij. Peper groeit als bessen aan de zwartepeperplant of Piper nigrum. Pe…
Recepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenRecepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenDe mossel, de bekendste van de schelpdieren, is er in vele soorten en maten. De Hollandse is er van extra (klein) tot de…

Walnoten zijn heel voedzaam en gezondWalnoten zijn heel voedzaam en gezondWalnoten zijn ontzettend gezond. Eigenlijk, zouden ze tot je dagelijkse kost moeten behoren want ze bevatten gezonde vet…
De teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem heeft veel heilzame kwaliteiten. Op de tuin is het een sieraad, maar wel eentje die zich snel verspreid.…
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 21-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.