Daslook, goed voor de bloedvaten
Knoflook kent iedereen, zowel zijn geneeskrachtige als zijn culinaire kwaliteitenworden algemeen gewaardeerd. Een andere, inheemse looksoort, die massaal als grondbedekker in loofbossen voorkomt, is daslook, Allium ursinum.
Looksoorten werden reeds bij de Romeinen "allium" genoemd; maar ook "alium" of "aleum" was gebruikelijk. Mogelijk is allium van het Latijnse woord "olere", ruiken afgeleid. Het woord 'ursinum' is op het Latijnse ursinus (beer) terug te voeren. Reeds voor Linneaus werd deze aanduiding gebruikt; Plinius in zijn Historia Naturalis spreekt over een looksoort: "... silvestre (alium), quod ursinum volcano' . Ook Dodonaeus vermeld het derde geslacht van Look dat ' in Latijn Allium ursinum wordt genoemd. In Hoochduytsch Walt knobloch oder Knoblauch. In Neerduytsch Das Loock. In Franchois Aux d’ours/ ou Ail d;ours. Dit Loock schijnt wel te wesene dat loock dat Dioscorides Scorodoprassum heet/ oft als sommighe meynen dat Ampeloprasum.
Daslook en zwavel
Meer en meer wordt wetenschappelijk bekend dat ook deze daslook voor hart en bloedvaten een bijzonder waardevolle plant kan zijn. In daslook vind men dezelfde zwavelverbindingen als in knoflook, methyl-L-cysteinsulfoxide en allicine. Meer en meer fysiologen zijn van mening dat een zwavelrijke voeding zeer gunstig is voor een optimale werking van ons organisme. Daarom alleen al zijn de verschillende looksoorten een nuttige aanvulling in de voeding.
Ons lichaam dekt het tekort aan zwavel in de eerste plaats door de opname van aminozuren: methionine en cysteïne. In bepaalde omstandigheden, o.a. bij het ouder worden, kan deze zwavelreserve uitgeput geraken, waardoor een tekort aan glutathion kan ontstaan. Deze sterk werkende anti-oxydant kan vrije radicalen neutraliseren, die mede verantwoordelijk zijn voor bepaalde degeneratieve aandoeningen zoals dementie, aderverkalking en veroudering in het algemeen.
Daslook, aderverkalking en schuimcellen
Afzettingen op de vaatwanden, zogenaamde plaques, worden o.a. veroorzaakt door schuimcellen (histiocyten). Doordat deze in staat zijn om geoxideerde lipoproteïnen (LDL) op te nemen, komt het tot een verdikking van de vaatwand. Deze vervetting door schuimcellen heeft een vernauwing van de bloedvaten tot gevolg, waardoor een hartinfarct of een beroerte kan ontstaan.
De zwavelactieve stoffen van daslook zorgen er voor dat de lipoproteïnen niet meer kunnen worden opgenomen in de vaatwand. Door de aanwezigheid van glutamyl-peptiden in de bladeren heeft daslook ook een remmende werking op het ACE enzym dat de bloeddruk regelt. Zo kan daslook op verschillende manieren hart en bloedvaten beïnvloeden.
Daslook in de keuken
Daslookblad geplukt in maart en april is ook een lekkernij in de keuken. Je kan het bijvoorbeeld in olijfolie laten trekken en gebruiken in een vinaigrette. Ook voor het maken van aioli en pesto is het geschikt.
Voor verder onderzoek
- Pharmacology. 2009;83(4):197-204. Epub 2009 Jan 28.Antiplatelet activity of Allium ursinum and Allium sativum.Hiyasat B, Sabha D, Grotzinger K, Kempfert J, Rauwald JW, Mohr FW, Dhein S.
- Department of Cardiac Surgery, Heart Center, University of Leipzig, Leipzig, Germany.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8821433 Phytochemistry. 1996 Feb;41(2):531-6.The flavonoids of Allium ursinum.Carotenuto A, De Feo V, Fattorusso E, Lanzotti V, Magno S, Cicala C.Dipartimento di Chimica delle Sostanze Naturali, Università di Napoli Federico II, Italy.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1620734 Planta Med. 1992 Feb;58(1):1-7.Comparative pharmacological investigations of Allium ursinum and Allium sativum. Sendl A, Elbl G, Steinke B, Redl K, Breu W, Wagner H.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8455576 Mol Cell Biochem. 1993 Feb 17;119(1-2):143-50.Cardioprotective actions of wild garlic (allium ursinum) in ischemia and reperfusion.Rietz B, Isensee H, Strobach H, Makdessi S, Jacob R.