InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Daslook, goed voor de bloedvaten

Daslook, goed voor de bloedvaten

Daslook, goed voor de bloedvaten Knoflook kent iedereen, zowel zijn geneeskrachtige als zijn culinaire kwaliteitenworden algemeen gewaardeerd. Een andere, inheemse looksoort, die massaal als grondbedekker in loofbossen voorkomt, is daslook, Allium ursinum. Looksoorten werden reeds bij de Romeinen "allium" genoemd; maar ook "alium" of "aleum" was gebruikelijk. Mogelijk is allium van het Latijnse woord "olere", ruiken afgeleid. Het woord 'ursinum' is op het Latijnse ursinus (beer) terug te voeren. Reeds voor Linneaus werd deze aanduiding gebruikt; Plinius in zijn Historia Naturalis spreekt over een looksoort: "... silvestre (alium), quod ursinum volcano' . Ook Dodonaeus vermeld het derde geslacht van Look dat ' in Latijn Allium ursinum wordt genoemd. In Hoochduytsch Walt knobloch oder Knoblauch. In Neerduytsch Das Loock. In Franchois Aux d’ours/ ou Ail d;ours. Dit Loock schijnt wel te wesene dat loock dat Dioscorides Scorodoprassum heet/ oft als sommighe meynen dat Ampeloprasum.

Daslook en zwavel

Meer en meer wordt wetenschappelijk bekend dat ook deze daslook voor hart en bloedvaten een bijzonder waardevolle plant kan zijn. In daslook vind men dezelfde zwavelverbindingen als in knoflook, methyl-L-cysteinsulfoxide en allicine. Meer en meer fysiologen zijn van mening dat een zwavelrijke voeding zeer gunstig is voor een optimale werking van ons organisme. Daarom alleen al zijn de verschillende looksoorten een nuttige aanvulling in de voeding.

Ons lichaam dekt het tekort aan zwavel in de eerste plaats door de opname van aminozuren: methionine en cysteïne. In bepaalde omstandigheden, o.a. bij het ouder worden, kan deze zwavelreserve uitgeput geraken, waardoor een tekort aan glutathion kan ontstaan. Deze sterk werkende anti-oxydant kan vrije radicalen neutraliseren, die mede verant­woordelijk zijn voor bepaalde degeneratieve aandoenin­gen zoals dementie, aderverkalking en veroudering in het algemeen.

Daslook, aderverkalking en schuimcellen

Afzettingen op de vaatwanden, zogenaamde plaques, worden o.a. veroorzaakt door schuimcellen (histiocyten). Doordat deze in staat zijn om geoxideerde lipoproteïnen (LDL) op te nemen, komt het tot een verdikking van de vaatwand. Deze vervetting door schuimcellen heeft een vernauwing van de bloedvaten tot gevolg, waardoor een hartinfarct of een beroerte kan ontstaan.

De zwavelactieve stoffen van daslook zorgen er voor dat de lipoproteïnen niet meer kunnen worden opgenomen in de vaatwand. Door de aanwezigheid van glutamyl-peptiden in de bladeren heeft daslook ook een remmende werking op het ACE enzym dat de bloeddruk regelt. Zo kan daslook op verschillende manieren hart en bloedvaten beïnvloeden.

Daslook in de keuken

Daslookblad geplukt in maart en april is ook een lekkernij in de keuken. Je kan het bijvoorbeeld in olijfolie laten trekken en gebruiken in een vinaigrette. Ook voor het maken van aioli en pesto is het geschikt.

Voor verder onderzoek

  • Pharmacology. 2009;83(4):197-204. Epub 2009 Jan 28.Antiplatelet activity of Allium ursinum and Allium sativum.Hiyasat B, Sabha D, Grotzinger K, Kempfert J, Rauwald JW, Mohr FW, Dhein S.
  • Department of Cardiac Surgery, Heart Center, University of Leipzig, Leipzig, Germany.
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8821433 Phytochemistry. 1996 Feb;41(2):531-6.The flavonoids of Allium ursinum.Carotenuto A, De Feo V, Fattorusso E, Lanzotti V, Magno S, Cicala C.Dipartimento di Chimica delle Sostanze Naturali, Università di Napoli Federico II, Italy.
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1620734 Planta Med. 1992 Feb;58(1):1-7.Comparative pharmacological investigations of Allium ursinum and Allium sativum. Sendl A, Elbl G, Steinke B, Redl K, Breu W, Wagner H.
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8455576 Mol Cell Biochem. 1993 Feb 17;119(1-2):143-50.Cardioprotective actions of wild garlic (allium ursinum) in ischemia and reperfusion.Rietz B, Isensee H, Strobach H, Makdessi S, Jacob R.
© 2010 - 2019 Herborist, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van daslookDe geneeskracht van daslookDaslook behoort tot de uienfamilie en is inheems in Europa en West-Azië. De medicinale werking van daslook lijkt op die…
Zelf pesto maken: het receptZelf pesto maken: het receptPesto is een heerlijke smaakmaker uit de Italiaanse keuken. Het kan in tal van gerechten gebruikt worden. Tegenwoordig v…
Voeding(ssupplementen) tegen aderverkalkingVoeding(ssupplementen) tegen aderverkalkingAderverkalking (arteriosclerose) ontstaat wanneer cholesterol in de aderen neerslaat en kalk aantrekt. Atherosclerose is…
Daslook of wilde ui, ook voor in de keukenDaslook of wilde ui, ook voor in de keukenDaslook of wilde ui, kunnen we tegen komen in het voorjaar bloeiend met veel witte bloemen in een scherm van lange frisg…
Consumentenbond: de beste pesto komt van de LidlBasilicum, olijfolie (van de eerste persing), pijnboompitten en een of meer Italiaanse kazen vormen de ingrediënten voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • Zie ook http://sites.google.com/site/kruidwis/

Reageer op het artikel "Daslook, goed voor de bloedvaten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Herborist
Laatste update: 23-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!