Desoriëntatie: Oorzaken en behandeling gedesoriënteerd zijn

Desoriëntatie: Oorzaken en behandeling gedesoriënteerd zijn Desoriëntatie is een symptoom waarbij een patiënt kortstondig verward is. Hij weet niet meer wat de tijd of datum is, waar hij is en wie hij is. De meeste mensen ervaren dit beangstigende symptoom wel eens, bijvoorbeeld wanneer ze ontwaken uit een lange slaap, wanneer ze ziek zijn, of wanneer ze dronken zijn. Maar langdurige desoriëntatie is mogelijk het resultaat van een medisch probleem, het gebruik van bepaalde medicijnen en psychische stoornissen. Als een patiënt plotseling verward en gedesoriënteerd raakt, is snel medisch advies nodig. De behandeling voor desoriëntatie varieert sterk. Korte momenten van desoriëntatie behoeven doorgaans geen behandeling, maar patiënten met chronische gevoelens van desoriëntatie hebben een grondig medisch onderzoek, psychologische behandeling of beiden nodig.

Aandoeningen en desoriëntatie

Gedesoriënteerd gedrag kent meerdere oorzaken. Aandoeningen veroorzaken namelijk soms dit symptoom:

Dementie

Een veel voorkomende oorzaak van desoriëntatie is dementie, een aandoening die problemen veroorzaakt inzake de manier van denken, het gedrag en het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren. Patiënten met dementie ontwikkelen vaker dan andere mensen een delirium, waarbij er een plotselinge verstoring is in de gemoedstoestand van een patiënt. Dit is vaak het gevolg van een infectie of medicatiegebruik.

Alcoholmisbruik leidt mogelijk tot desoriëntatie / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholmisbruik leidt mogelijk tot desoriëntatie / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Omgevingsfactoren en gedesoriënteerd gedrag

Gedesoriënteerd zijn is soms ook het resultaat van een omgevingsfactor zoals:

Drugs- en alcoholmisbruik

Het gebruik van drugs leidt soms tot desoriëntatie, zowel tijdens als nadat een middel in het lichaam aanwezig is. Langdurig middelenmisbruik veroorzaakt soms hersenbeschadiging die leidt tot chronische gevoelens van desoriëntatie en een verminderd cognitief functioneren.

Symptomen

Bij een patiënt die gedesoriënteerd is, is de mentale toestand veranderd. Hij weet dan niet meer waar hij is, wie hij is of wat de tijd of datum is. Ook volgende symptomen komen voor:

Bij sommige patiënten, zoals patiënten met dementie, ontwikkelen deze symptomen zich geleidelijk. Bij plotselinge desoriëntatie is dringende medische hulp nodig omdat dit mogelijk wijst op een onderliggend probleem. Dit geldt voor zowel jongere als oudere patiënten.

Alarmsymptomen

Een patiënt die plotseling gedesoriënteerd raakt, moet altijd een arts bezoeken zodra hij daartoe in staat is, of anders gaat een begeleider met de patiënt zo snel mogelijk naar de arts.

Behandeling van gedesoriënteerd zijn

De behandeling van desoriëntatie hangt af van de oorzaak. Vaak verdwijnt dit beangstigend symptoom zodra de onderliggende oorzaak is behandeld. Een begeleider die merkt dat een patiënt plotseling gedesoriënteerd is, blijft kalm en bezoekt onmiddellijk met de patiënt een arts. Verder is het belangrijk om voor vertrouwde dingen te zorgen bij de zorg voor demente patiënten. Daarnaast is het essentieel om het huis op orde te houden en op een manier in te richten waarop de patiënt zijn weg kan vinden. Patiënten met dementie raken soms plotseling gedesoriënteerd, zelfs in een vertrouwde omgeving. Als ze naar buiten gaan, moeten ze steeds een identificatie bij zich dragen, inclusief hun naam, adres en een noodnummer. De patiënt moet voorts de instructies van de arts volgen als hij geneesmiddelen gebruikt om de oorzaak van de desoriëntatie te behandelen. Als de oorzaak niet gemakkelijk te behandelen is, praat de patiënt best met de arts over het vinden van manieren om om te gaan met desoriëntatie. Het is bijvoorbeeld om familie, vrienden en de naast omgeving te informeren over de desoriëntatie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Onderzoek naar dementieOnderzoek naar dementieOnderzoek naar dementie is ontzettend belangrijk. Er moet onderzoek worden gedaan naar medicijnen maar ook naar dementie…
Vasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenVasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenBij vasculaire dementie, ook wel multi-infarct dementie genoemd, is er sprake van verstoring van de intellectuele vermog…

Waterige ogen: oorzaken en symptomen van tranende ogenWaterige ogen: oorzaken en symptomen van tranende ogenHet is normaal dat je waterige ogen krijgt in een rokerige omgeving of als je buiten bent in de kou of in de wind. Een o…
Concentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratieConcentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratieConcentratie is het vermogen om efficiënt de aandacht te richten op taken die uitgevoerd moeten worden. Dankzij voldoend…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 8 oktober 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Conditions That Cause Sudden Confusion, https://www.webmd.com/brain/sudden-confusion-causes#1
  • Disorientation, https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/disorientation
  • Disorientation, https://www.healthdirect.gov.au/disorientation
  • Wat is dementie?, https://www.dementie.be/meander/dementie/wat-is-dementie/
  • What Causes Disorientation?, https://www.healthline.com/symptom/disorientation
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.