Visuele hallucinaties: Oorzaken van zien van onechte beelden

Visuele hallucinaties: Oorzaken van zien van onechte beelden Sommige patiënten ervaren visuele hallucinaties, waarbij ze overtuigd zijn iets te zien dat in werkelijkheid niet aanwezig is. Deze hallucinaties kunnen beangstigend en stressvol zijn en wijzen vaak op een onderliggend probleem. Oogziekten, neurologische aandoeningen, psychologische stoornissen, en het gebruik of misbruik van bepaalde stoffen kunnen bijdragen aan het optreden van deze hallucinaties. Het is cruciaal om een arts te raadplegen om de oorzaak van de visuele hallucinaties vast te stellen en te behandelen.

Andere aandoeningen en visuele hallucinaties

Hoge koorts en infecties

Sommige infecties, zoals meningitis (hersenvliesontsteking, vaak gepaard gaand met hoofdpijn en een stijve nek), kunnen leiden tot hallucinaties. Hoge koorts kan ook visuele hallucinaties veroorzaken, vooral bij kinderen.

Intense stress

Ernstige stress en emotionele trauma's kunnen invloed hebben op de perceptie. Sommige patiënten ervaren visuele hallucinaties als gevolg van intense emotionele stress, bijvoorbeeld het zien van een overleden geliefde.

Migraine kan visuele hallucinaties veroorzaken / Bron: Geralt, PixabayMigraine kan visuele hallucinaties veroorzaken / Bron: Geralt, Pixabay

Migraine

Ongeveer één op de drie patiënten met migraine ervaart naast de aanvallen van eenzijdige hoofdpijn ook visuele aura's. Deze aura's kunnen flikkeringen, gezichten of andere visuele patronen omvatten, vaak met een halvemaanvorm of zigzagrand.

Myxoedeem (schildklierziekte)

Myxoedeem is een ernstige complicatie van een trage schildklier (hypothyreoïdie). Deze aandoening leidt tot een tekort aan schildklierhormonen, wat kan resulteren in verschillende symptomen, waaronder visuele hallucinaties en een coma.

Slaapproblemen

Visuele hallucinaties kunnen optreden bij het in slaap vallen of ontwaken. Dit fenomeen kan voorkomen bij narcolepsie, slapeloosheid en slaapverlamming, waarbij de patiënt mogelijk bewegende objecten of figuren ziet in een dromerige staat.

Neurologische aandoeningen

Delirium

Sommige medicijnen, infecties, en andere medische aandoeningen kunnen delirium veroorzaken. Dit leidt tot verwardheid en concentratieproblemen, waardoor de helderheid van denken afneemt. De symptomen van delirium kunnen lijken op die van een psychische aandoening.

Epilepsie

Bij epilepsie kunnen visuele hallucinaties ontstaan afhankelijk van het aangetaste hersengebied. Sommige patiënten ervaren eenvoudige visuele indrukken zoals gekleurde vlekken, terwijl anderen complexere beelden kunnen zien.

Hersentumor

Een hersentumor kan visuele hallucinaties veroorzaken als de tumor druk uitoefent op delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen. Dit kan resulteren in levensechte visuele scènes.

Ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie

In de latere stadia van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, zoals Lewy-body-dementie, kunnen veranderingen in de hersenen leiden tot visuele hallucinaties.

Ziekte van Creutzfeldt-Jakob

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame en fatale neurologische aandoening veroorzaakt door prionen. Patiënten kunnen visuele hallucinaties ervaren zoals kleurveranderingen, gezichtsvelddefecten, visuele agnosie, en andere visuele vervormingen zoals metamorfopsie (vervormde beelden).

Ziekte van Parkinson

Ongeveer de helft van de patiënten met de ziekte van Parkinson ervaart milde hallucinaties als gevolg van de aandoening en de bijbehorende medicijnen.

Oogproblemen en visuele hallucinaties

Anton-syndroom

Het Anton-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt blind is maar dit ontkent. De blinde patiënt kan zonder bewustzijn over de blindheid tegen dingen aanlopen en verzint vaak onrealistische verklaringen voor deze ongelukken.

Patiënten met het Charles-Bonnet-syndroom ervaren vaak hallucinaties als gevolg van ernstige oogaandoeningen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Patiënten met het Charles-Bonnet-syndroom ervaren vaak hallucinaties als gevolg van ernstige oogaandoeningen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Charles Bonnet-syndroom

Het Charles Bonnet-syndroom komt voor bij ouderen met ernstige gezichtsproblemen, zoals maculadegeneratie, cataract, of glaucoom. Patiënten met dit syndroom kunnen complexe visuele hallucinaties ervaren, zoals het zien van personen of dieren.

Psychische aandoeningen

Hallucinaties komen vaak voor bij schizofrenie, waarbij patiënten meestal stemmen horen, maar ook visuele hallucinaties kunnen ervaren. Ernstige gevallen kunnen leiden tot het zien van levendige scènes met familieleden, dieren of religieuze figuren.

Visuele hallucinaties komen minder vaak voor bij andere psychische aandoeningen, maar kunnen voorkomen bij:

Stoffen en het zien van onechte waarnemingen

Alcohol en illegale drugs

Overmatig alcoholgebruik en het gebruik van illegale drugs zoals ecstasy, cocaïne, en LSD kunnen leiden tot visuele hallucinaties. Het ontwenningssyndroom bij het stoppen met alcohol of drugs kan ook hallucinaties veroorzaken.

Bijwerkingen van medicijnen

Visuele hallucinaties kunnen voorkomen bij ouderen die verschillende medicijnen gebruiken, of bij verkeerde doseringen van medicijnen.

Een bloedonderzoek kan nodig zijn om de oorzaak van visuele hallucinaties te achterhalen / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek kan nodig zijn om de oorzaak van visuele hallucinaties te achterhalen / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Bij de diagnose van visuele hallucinaties start de arts met een lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek. De arts zal vragen stellen zoals:
  • Is de visuele hallucinatie eng, dreigend of aangenaam?
  • Treden de hallucinaties op op specifieke momenten (zoals bij het in slaap vallen)?
  • Zijn er andere symptomen aanwezig tijdens de hallucinaties?
  • Wanneer begonnen de hallucinaties?
  • Wat ziet de patiënt precies?

De antwoorden op deze vragen helpen de arts bij het bepalen van aanvullende testen. Mogelijke verdere onderzoeken omvatten:

Behandeling

De behandeling van visuele hallucinaties hangt af van de onderliggende oorzaak. Vaak verdwijnen de hallucinaties zodra het onderliggende probleem effectief is behandeld. Als de hallucinaties veroorzaakt worden door medicatie, kan het aanpassen van de dosering of het veranderen van het medicijn al een verbetering brengen. Bij een hersentumor kunnen chemotherapie, radiotherapie, en/of een operatie nodig zijn. Psychische aandoeningen zoals schizofrenie worden behandeld met een combinatie van medicatie, therapie en ondersteunende zorg.

Prognose

De prognose van visuele hallucinaties hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Als de hallucinaties het gevolg zijn van een tijdelijke aandoening, zoals een infectie of hoge koorts, zullen ze vaak verdwijnen zodra de oorzaak behandeld wordt. Bij aandoeningen zoals delirium of migraine, kunnen hallucinaties soms episodisch optreden en verbeteren met geschikte behandeling van de primaire aandoening.

In gevallen van chronische aandoeningen zoals ziekte van Alzheimer of ziekte van Parkinson, kunnen visuele hallucinaties een aanhoudend probleem zijn. De prognose kan variëren afhankelijk van de voortgang van de onderliggende ziekte en de effectiviteit van behandelingen. Bij psychische aandoeningen zoals schizofrenie kan een goede controle van de symptomen leiden tot een significante vermindering van hallucinaties.

Complicaties

Visuele hallucinaties kunnen verschillende complicaties met zich meebrengen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak:
  • Emotionele en psychologische impact: Hallucinaties kunnen leiden tot verhoogde angst, stress of depressie, vooral als ze frequent of beangstigend zijn.
  • Functionele beperkingen: Patiënten kunnen moeite hebben met dagelijkse activiteiten of functioneren door de verstoring van hun realiteitsbeleving.
  • Verhoogd risico op ongevallen: Bij hallucinaties kunnen patiënten onoplettend worden, wat kan leiden tot ongelukken, vooral bij activiteiten zoals autorijden of het bedienen van machines.
  • Progressie van onderliggende aandoeningen: Bij ziekten zoals hersentumoren of ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan de voortgang van de ziekte de ernst van hallucinaties verergeren en leiden tot verdere neurologische schade.

Preventie

Preventie van visuele hallucinaties richt zich voornamelijk op het voorkomen of effectief behandelen van de onderliggende oorzaken:
  • Gezond leven: Het handhaven van een gezonde levensstijl kan helpen bij het verminderen van het risico op aandoeningen die visuele hallucinaties kunnen veroorzaken. Dit omvat een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, en voldoende slaap.
  • Vermijden van stoffen: Het beperken van het gebruik van alcohol en illegale drugs kan helpen om hallucinaties te voorkomen die voortkomen uit stofmisbruik.
  • Adequate behandeling van Medische Aandoeningen: Vroegtijdige en effectieve behandeling van medische aandoeningen zoals hoge koorts, hypothyreoïdie, en migraine kan helpen om het optreden van hallucinaties te voorkomen.
  • Regelmatige medische controle: Voor patiënten met chronische aandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer, is het belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan en de voorgeschreven behandeling te volgen om complicaties te minimaliseren.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Bonnet (visuele hallucinaties zien)Syndroom van Bonnet (visuele hallucinaties zien)Het Charles Bonnet Syndroom (CBS) is een aandoening waarbij geestelijk gezonde patiënten levendige, complexe, steeds ter…
Hallucinaties: Waanvoorstellingen en onechte perceptiesHallucinaties: Waanvoorstellingen en onechte perceptiesGezonde mensen ervaren af en toe ook hallucinaties, zoals in de normale rouw bij het kort zien van of horen van de stem…
Tactiele hallucinaties: Onecht gevoel van aanrakingTactiele hallucinaties: Onecht gevoel van aanrakingPatiënten die lijden aan hallucinaties nemen dingen waar die in werkelijkheid niet bestaan. Deze valse zintuiglijke waar…
Auditieve hallucinaties: Horen van onechte geluidenAuditieve hallucinaties: Horen van onechte geluidenSommige patiënten ervaren auditieve hallucinaties, waarbij ze stemmen, muziek of andere geluiden horen zonder een duidel…

Lewy-body-dementie: Problemen met denken, slaap en humeurLewy-body-dementie: Problemen met denken, slaap en humeurLewy bodies (Lewy-lichaampjes) zijn abnormale ophopingen van het eiwit alfasynucleïne die zich vormen in de hersenen. De…
Medullaire schildklierkanker: Zwelling (tumor) in nekMedullaire schildklierkanker: Zwelling (tumor) in nekDe schildklier is een vlindervormige endocriene klier aan de basis van de nek, direct onder de adamsappel. Deze klier pr…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 juli 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • 16 Causes of Visual Hallucinations, https://www.epainassist.com/mental-health/16-causes-of-visual-hallucination
  • Visual Hallucinations in First-Episode Psychosis: Association with Childhood Trauma, http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0153458
  • Visual Hallucinations: Differential Diagnosis and Treatment, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2660156/
  • What Are Hallucinations?, https://www.webmd.com/brain/what-are-hallucinations#1
  • Why Am I Seeing Things That Aren’t Really There?, https://www.webmd.com/mental-health/why-am-i-seeing-things#1
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.