Hallucinaties, verschillende vormen van hallucineren

Hallucinaties zijn zintuiglijke belevingen die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Er zijn verschillende manieren hoe je kan hallucineren. Zo zijn er personen die mensen of schimmen zien, en er zijn bijvoorbeeld ook personen die bepaalde geuren ruiken die er niet zijn. Hallucinaties zijn geen pretje en kunnen als zeer angstig ervaren worden.

Hallucinaties

Hallucinaties worden vaak in verband gebracht met het gebruik van drugs. Van alcohol en bepaalde medicijnen kan men ook gaan hallucineren. Maar ook door oververmoeidheid of een psychose kan er gehallucineerd worden. Er bestaan verschillende soorten en vormen van hallucinaties:
  • Stemmen en/of geluiden horen
  • Geuren ruiken
  • Dingen proeven
  • Iets in of op je voelen
  • Dingen zien, vaak schimmen of mensen

Stemmen en/of geluiden horen (gehoorshallucinatie)

De persoon hoort stemmen en/of geluiden die in zijn of haar waarneming levensecht zijn. Dit kan voor een paar seconden of minuten zijn, maar het kan zich ook langer aanhouden. Een gehoorshallucinatie komt vaak voor bij personen die bekend zijn met schizofrenie.

Geuren ruiken (reukhallucinatie)

De persoon ruikt geuren die niet bestaan. Vaak zijn dit onaangename, vieze geuren zoals braaksel, urine, rottend vlees of rook. Een reukhallucinatie komt vaak voor bij mensen die drugs hebben gebruikt, of ontstaat door een hersentumor, trauma of een virus.

Dingen proeven (smaakhallucinatie)

De persoon proeft bepaalde smaken die er niet zijn. Een smaakhallucinatie kan voorkomen bij traumatische ervaringen.

Iets in of op je voelen (tasthallucinatie)

Een van de vervelendste soort van hallucineren is toch de tasthallucinatie. De persoon voelt alsof er iets of iemand aan hem zit, of voelt bijvoorbeeld iets in de buik kruipen. Een vaak voorkomend voorval is dat de persoon voelt alsof er een slang in zijn of haar maag kruipt, of ratten die in de buik zitten te knagen. Dit kan als zeer angstig worden ervaren.

Dingen zien, vaak schimmen of mensen (gezichtshallucinatie)

De persoon ziet in zijn beleving echt iemand staan, bijvoorbeeld voor het raam of bij de kast. Dit kan enkele seconden tot minuten aanhouden. De persoon kan ook schimmen zien die voorbijschieten of die op een plek blijven 'staan'. Deze vorm van hallucineren kan voorkomen bij stress, slecht slapen, maar ook bij depressie en/of een psychose.

Er zijn ook personen die alleen 's avonds en/of 's nachts in bed hallucineren. Dit noemen ze hypnagoge hallucinaties. De hypnagoge hallucinaties komen voor wanneer de persoon bijna of net in slaap valt, of als de persoon uit zijn slaap ontwaakt. Op dat moment worden er dingen waargenomen die er niet zijn, vooral mensen of schimmen zien, maar soms ook dingen voelen en geluiden horen. Hypnagoge hallucinaties komen vaak voor bij mensen met slaapstoornissen of slaapapneu.

Negatieve effecten van hallucineren

  • Bang om alleen te zijn, of bang om te gaan slapen. De persoon is door de hallucinaties bang en heeft hierdoor een onrustig slaapritme.
  • Moe en weinig energie. Moe en weinig energie door het onrustig slapen en de angst om te hallucineren.
  • Je concentratievermogen kan minder worden. Omdat je toch vaak bezig bent met het krijgen van hallucinaties en je je daarom niet goed op andere dingen kunt concentreren.
  • Somberheid en/of depressie. Wanneer de hallucinaties lang aanhouden kan dit leiden tot somberheid en/of een depressie.

Hallucinaties kunnen ook verward worden met waanbeelden, verbeeldingen, een illusie of een pareidolie.
  • Waanbeelden/Verbeeldingen - Dit zijn denkbeelden die de persoon heeft over iets of iemand, maar die in werkelijkheid niet kloppen. De persoon stelt zich dingen voor, of verzint dingen die hij/zij zelf gaat geloven.
  • Illusie - Een illusie is iets wat je ziet wat in werkelijkheid niet echt kan.
  • Pareidolie - Dit is een psychisch verschijnsel. Je herkent in simpele, vage vormen verschillende dingen. Bijvoorbeeld gezichten van dieren of van familieleden.

Wat te doen tegen hallucineren

Wanneer de hallucinaties aanhouden kunnen medicijnen goed helpen. Het medicijn Haloperidol helpt tegen wanen en hallucinaties. Verder is het belangrijk wanneer je hallucineert zo snel mogelijk zelf te proberen om uit de hallucinatie te komen. Probeer je te focussen op de werkelijkheid, zodat de hallucinatie zo kort mogelijk duurt.
© 2016 - 2025 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychose: oorzaken, symptomen en behandelingPsychose: oorzaken, symptomen en behandelingEen psychose: je hebt er vast wel eens in je omgeving, op televisie of op internet iets over gelezen of er iets over geh…
Psychose: hallucinatie, waan, opvoedingPsychose: hallucinatie, waan, opvoedingEen psychose kan enkele weken tot enkele maanden duren, maar ook jarenlang. Een psychose uit zich in de vorm van halluci…
Hallucinaties: Waanvoorstellingen en onechte perceptiesHallucinaties: Waanvoorstellingen en onechte perceptiesGezonde mensen ervaren af en toe ook hallucinaties, zoals in de normale rouw bij het kort zien van of horen van de stem…
Hallucinaties zijn niet-accurate waarnemingenHallucinaties zijn niet-accurate waarnemingenHallucinaties komen vrij vaak voor en hierbij gaat iets mis met de waarneming. Je ziet, voelt, proeft of hoort iets omda…

Pierre Robin-syndroom: Afwijkingen kaak, tong, mondPierre Robin-syndroom: Afwijkingen kaak, tong, mondEen pasgeboren patiënt met het Pierre Robin-syndroom vertoont verschillende gelaatsafwijkingen, waaronder afwijkingen aa…
Oogzenuwontsteking: Verlies gezichtsvermogenOogzenuwontsteking: Verlies gezichtsvermogenEen oogzenuwontsteking veroorzaakt bij de patiënt pijn en een plotseling, tijdelijk verminderd gezichtsvermogen in het a…
Bronnen en referenties
  • http://www.consumed.nl/ziekten/509/Hallucinaties
  • http://www.kroesekits.nl/onderwerp/hallucinaties-en-wanen/
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.