Psychose: hallucinatie, waan, opvoeding

Psychose: hallucinatie, waan, opvoeding Een psychose kan enkele weken tot enkele maanden duren, maar ook jarenlang. Een psychose uit zich in de vorm van hallucinaties of wanen. De oorzaken van een psychose zijn heel verschillend, maar kan onder andere in de opvoeding liggen.

Psychose

Een psychose is een ernstige stoornis van de psychische functies, of een ernstige stoornis van het gedrag. De persoon is hierdoor niet in staat om een onderscheid te maken tussen invloeden van buitenaf, en datgene wat de persoon van binnen uit voelt. De persoon kan hierdoor moeite hebben met functioneren in het dagelijks leven, maar ook voor de omgeving is het een lastige kwestie. De persoon is vaak erg verward en kan zich niet goed concentreren. Ook het spreken en het schrijven kan verward overkomen. Bij een psychose heeft de persoon zelf vaak niet in de gaten dat deze een psychose heeft.

Psychose en hallucinatie

Een van de symptomen bij een psychose is het hebben van hallucinaties. Bij hallucinaties ziet men dingen die er helemaal niet zijn. Ook kan men stemmen horen die van buitenaf lijken te komen. Deze stemmen worden gevormd in het hoofd van de persoon, maar voor de persoon zelf is het alsof iemand van buitenaf tegen hem of haar spreekt. De stem kan de persoon dingen opdragen om te doen of waarschuwt de persoon voor dingen of andere mensen. De persoon handelt hier vaak naar.

Psychose en waan

Bij een psychose kan ook een waan voorkomen. Een waan is een dwaling in het denken, die niet te veranderen is. Een persoon met waandenkbeelden is overtuigd van zijn eigen denken. Dit denken is niet in lijn met de werkelijke wereld. Het is niet mogelijk om de persoon op andere gedachten te brengen. Zelfs niet als het met overtuigend bewijs wordt gedaan. Een waan kan logisch zijn of onlogisch zijn. Zo kan de persoon het idee hebben dat zijn huisdieren allemaal tegelijk gaan weglopen. Dit is niet waar, maar het kan wel gebeuren. Een onlogische waan is als de persoon denkt dat zijn huisdieren ontvoerd zijn door een buitenaards wezen en ze terug gekeerd zijn op aarde, maar nu aliens vermomd als zijn huisdieren zijn. Beiden zijn voorbeelden van een waan.

Psychose: psychiatrische ziekten

Een psychose wordt gezien bij verschillende psychiatrische ziekten. Bijvoorbeeld bij schizofrenie komt een psychose vaak voor. De psychose is dan een onderdeel van de psychiatrische ziekte. Naast de psychose, komen er bij een psychiatrische ziekte meerdere verschijnselen voor.

Zwangerschapspsychose

Onder invloed van een grote schommeling in de hormonen, kan tijdens de zwangerschap een zwangerschapspsychose ontstaan. Deze kan tijdens of na de zwangerschap ontstaan. Vaak houdt de vrouw na behandeling nog lange tijd last van sombere stemmingen of een depressie. Tijdens de behandeling is opname vaak wel gewenst, mede omdat er niet goed voor het kind gezorgd kan worden. Voor zowel de vrouw, de man als voor het kind is dit zeer belastend. De omgeving wil er vaak niks mee te maken hebben,wat het moeilijk maakt om erover te praten.

Psychose door drugs en alcohol

Door overmatig drugs-of alcoholgebruik kan er een psychose ontstaan. Denk hierbij aan cocaïne, wiet, hasj, sterke drank etc. Vaak is een behandeling wel noodzakelijk. Een psychose kan terug komen wanneer er weer opnieuw drugs of alcohol wordt gebruikt. De behandeling zal zich dan ook deels richten op het afkicken van deze middelen.

Psychose door stress

De meeste mensen komen een stress-volle periode goed door. In sommige gevallen, zoals verandering van baan, een verhuizing, scheiding, andere ingrijpende gebeurtenissen in het leven, kan er een psychose ontstaan. De persoon zelf heeft vaak niet in de gaten wat er gebeurt omdat deze zo met zichzelf bezig is en met de veranderende situatie. Het is belangrijk dat de omgeving bij ingrijpende gebeurtenissen van een persoon, ingrijpt wanneer deze persoon een ander gedrag toont.

Psychose door opvoeding

Wanneer de opvoeding te wensen over laat, kan er zich een psychose ontwikkelen. Dit ziet men bijvoorbeeld wanneer een kind telkens met "we" wordt aangesproken. "We gaan ons nu aankleden", "we moeten lief zijn". Het kind heeft hierdoor niet de kans zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Een ander voorbeeld is de opvoeding waarin een kind niet weet waar het aan toe is. Ouders verbieden de ene keer iets en laten het de andere keer weer toe. Het kind leert zo geen grenzen kennen. In deze gevallen kan het kind op latere leeftijd een psychose ontwikkelen.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Over illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdOver illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdDe termen hallucinatie en illusie worden vaak door elkaar gebruikt terwijl het twee verschillende fenomenen zijn. Bij ee…
Hallucinaties  wat zijn dat?Hallucinaties wat zijn dat?Een hallucinatie is een waarnemingsstoornis. Het betreft een gewaarwording die niet berust op een zintuiglijke prikkel e…
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Hallucinaties, verschillende vormen van hallucinerenHallucinaties zijn zintuiglijke belevingen die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Er zijn verschillende manieren ho…

Virus door teek: Colorado Tekenkoorts (Colorado tick fever)Virus door teek: Colorado Tekenkoorts (Colorado tick fever)De Colorado Tekenkoorts is een virusziekte die wordt overgebracht door teken. De ziekte komt voor in het westen de VS en…
Verlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming of verlammingsverschijnsel: het is de benaming voor uitval van kracht aan de spieren. Verlamming kan optreden…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychose
  • http://www.helpikhebeenpsychose.nl/psychose

Reageer op het artikel "Psychose: hallucinatie, waan, opvoeding"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

M., 01-11-2014 03:59 #2
Psychose door opvoeding. Het laatste stukje is wel heel erg ongenuanceerd gesteld. En stelt de ouders in hun gedrag wel erg verantwoordelijk voor het ontstaan van een psychose. Bij het ontstaan van een psychose spelen over het algemeen meerdere factoren een rol. Daarin kan de rol van de ouder een factor zijn, maar ook stress en eventueel (erfelijke) gevoeligheid.

Mellema E. N., 06-09-2011 14:44 #1
"Psychose: hallucinatie, waan, opvoeding
Een psychose kan enkele weken tot enkele maanden duren, maar ook jarenlang. Een psychose uit zich in de vorm van hallucinaties of wanen. De oorzaken van een psychose zijn heel verschillend, maar kan onder andere in de opvoeding liggen."

Kunt u mij wetenschappelijk info doen toekomen om deze stelling wat betreft de opvoeding als oorzaak te ondersteunen? Reactie infoteur, 19-09-2011
De opvoeding kan een oorzaak zijn van een psychose, maar ook leefomgeving, milieu, ziekten etc kunnen een psychose veroorzaken.

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!