Psychose: hallucinatie, waan, opvoeding
Een psychose kan enkele weken tot enkele maanden duren, maar ook jarenlang. Een psychose uit zich in de vorm van hallucinaties of wanen. De oorzaken van een psychose zijn heel verschillend, maar kan onder andere in de opvoeding liggen.
Psychose
Een psychose is een ernstige stoornis van de psychische functies, of een ernstige stoornis van het gedrag. De persoon is hierdoor niet in staat om een onderscheid te maken tussen invloeden van buitenaf, en datgene wat de persoon van binnen uit voelt. De persoon kan hierdoor moeite hebben met functioneren in het dagelijks leven, maar ook voor de omgeving is het een lastige kwestie. De persoon is vaak erg verward en kan zich niet goed concentreren. Ook het spreken en het schrijven kan verward overkomen. Bij een psychose heeft de persoon zelf vaak niet in de gaten dat deze een psychose heeft.
Psychose en hallucinatie
Een van de symptomen bij een psychose is het hebben van hallucinaties. Bij hallucinaties ziet men dingen die er helemaal niet zijn. Ook kan men stemmen horen die van buitenaf lijken te komen. Deze stemmen worden gevormd in het hoofd van de persoon, maar voor de persoon zelf is het alsof iemand van buitenaf tegen hem of haar spreekt. De stem kan de persoon dingen opdragen om te doen of waarschuwt de persoon voor dingen of andere mensen. De persoon handelt hier vaak naar.
Psychose en waan
Bij een psychose kan ook een waan voorkomen. Een waan is een dwaling in het denken, die niet te veranderen is. Een persoon met waandenkbeelden is overtuigd van zijn eigen denken. Dit denken is niet in lijn met de werkelijke wereld. Het is niet mogelijk om de persoon op andere gedachten te brengen. Zelfs niet als het met overtuigend bewijs wordt gedaan. Een waan kan logisch zijn of onlogisch zijn. Zo kan de persoon het idee hebben dat zijn huisdieren allemaal tegelijk gaan weglopen. Dit is niet waar, maar het
kan wel gebeuren. Een onlogische waan is als de persoon denkt dat zijn huisdieren ontvoerd zijn door een buitenaards wezen en ze terug gekeerd zijn op aarde, maar nu aliens vermomd als zijn huisdieren zijn. Beiden zijn voorbeelden van een waan.
Psychose: psychiatrische ziekten
Een psychose wordt gezien bij verschillende psychiatrische ziekten. Bijvoorbeeld bij schizofrenie komt een psychose vaak voor. De psychose is dan een onderdeel van de psychiatrische ziekte. Naast de psychose, komen er bij een psychiatrische ziekte meerdere verschijnselen voor.
Zwangerschapspsychose
Onder invloed van een grote schommeling in de hormonen, kan tijdens de zwangerschap een zwangerschapspsychose ontstaan. Deze kan tijdens of na de zwangerschap ontstaan. Vaak houdt de vrouw na behandeling nog lange tijd last van sombere stemmingen of een depressie. Tijdens de behandeling is opname vaak wel gewenst, mede omdat er niet goed voor het kind gezorgd kan worden. Voor zowel de vrouw, de man als voor het kind is dit zeer belastend. De omgeving wil er vaak niks mee te maken hebben,wat het moeilijk maakt om erover te praten.
Psychose door drugs en alcohol
Door overmatig drugs-of alcoholgebruik kan er een psychose ontstaan. Denk hierbij aan cocaïne, wiet, hasj, sterke drank etc. Vaak is een behandeling wel noodzakelijk. Een psychose kan terug komen wanneer er weer opnieuw drugs of alcohol wordt gebruikt. De behandeling zal zich dan ook deels richten op het afkicken van deze middelen.
Psychose door stress
De meeste mensen komen een stress-volle periode goed door. In sommige gevallen, zoals verandering van baan, een verhuizing, scheiding, andere ingrijpende gebeurtenissen in het leven, kan er een psychose ontstaan. De persoon zelf heeft vaak niet in de gaten wat er gebeurt omdat deze zo met zichzelf bezig is en met de veranderende situatie. Het is belangrijk dat de omgeving bij ingrijpende gebeurtenissen van een persoon, ingrijpt wanneer deze persoon een ander gedrag toont.
Psychose door opvoeding
Wanneer de opvoeding te wensen over laat, kan er zich een psychose ontwikkelen. Dit ziet men bijvoorbeeld wanneer een kind telkens met "we" wordt aangesproken. "We gaan ons nu aankleden", "we moeten lief zijn". Het kind heeft hierdoor niet de kans zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Een ander voorbeeld is de opvoeding waarin een kind niet weet waar het aan toe is. Ouders verbieden de ene keer iets en laten het de andere keer weer toe. Het kind leert zo geen grenzen kennen. In deze gevallen kan het kind op latere leeftijd een psychose ontwikkelen.