Oogzenuwontsteking: Verlies gezichtsvermogen

Oogzenuwontsteking: Verlies gezichtsvermogen Een oogzenuwontsteking veroorzaakt bij de patiënt pijn en een plotseling, tijdelijk verminderd gezichtsvermogen in het aangetaste oog. De oogzenuw is de bundel van zenuwvezels die informatie van het oog naar de hersenen stuurt. Een oogzenuwontsteking is vaak een symptoom van multiple sclerose, maar ook andere aandoeningen gaan mogelijk gepaard met deze oogaandoening. Wanneer de oogaandoening zich niet spontaan herstelt, is medicatie voorhanden. De prognose van een oogzenuwontsteking is bij de meeste patiënten goed.

Synoniemen oogzenuwontsteking

Een oogzenuwontsteking (ON) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • neuritis optica
  • optische neuritis
  • optische papillitis (de kop van de oogzenuw is ontstoken)
  • retrobulbaire neuritis (het uiteinde van de zenuw is betrokken)

Epidemiologie oogaandoening

Een oogzenuwontsteking komt het vaakst voor bij jongvolwassenen tussen de twintig en veertig jaar. Vrouwen zijn veel meer dan mannen getroffen. Verder komt de oogaandoening vaker voor bij blanken dan bij zwarten. Uit een Amerikaans onderzoek uit 1995 blijkt dat de jaarlijkse incidentie ongeveer 5 / 100.000 bedraagt, met een geschatte prevalentie 115 / 100.000.

Oorzaken: Vaak gepaard met multiple sclerose of een andere aandoening

Onbekende oorzaak

De precieze oorzaak van een oogzenuwontsteking is onbekend. De meeste patiënten hebben dan ook een idiopathische oogzenuwontsteking; de oogzenuwaandoening ontstaat dus zonder aanwijsbare reden. De oogzenuw voert visuele informatie uit het oog naar de hersenen. De zenuw zwelt op bij een plotse ontsteking. De zenuwvezels zijn bijgevolg beschadigd waardoor de patiënt op korte of lange termijn een verlies van zijn gezichtsvermogen ervaart.

Onderliggende aandoeningen en syndromen

Veelal gaat deze oogaandoening gepaard met multiple sclerose (chronische neurologische auto-immuunaandoening) maar ook andere aandoeningen zijn geassocieerd met een oogzenuwontsteking.

Aandoeningen die zijn gepaard gaan met een oogzenuwontsteking omvatten:

Andere oorzaken oogzenuwontsteking

Af en toe ontstaat de oogaandoening ook door een immuunrespons na een vaccinatie. Tot slot zorgt bepaalde medicatie voor bijvoorbeeld de behandeling van tuberculose er voor dat een patiënt sneller een oogzenuwontsteking ontwikkelt.

Symptomen oogaandoening: Verlies (deel van het) gezichtsvermogen

De patiënt heeft pijn als hij het oog beweegt (oogpijn / pijnlijke oogbewegingen) en ook oogpijn bij het knipperen van de ogen. Ook reageert de pupil anders op fel licht dan normaal. De patiënt verliest tevens één uur à enkele uren het gezichtsvermogen aan één oog. Hij heeft voorts een wazig gezichtsvermogen. Soms verschijnt zelfs plotse blindheid. Soms heeft de patiënt last van flitsende lichten (fotopsie). Hij verliest tot slot ook de mogelijkheid om kleuren en contrasten te zien. De Brailleliga heeft een video online gezet waarbij het gezichtsvermogen van een patiënt met deze oogaandoening in beeld komt.

Diagnose ziekte en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De patiënt krijgt een uitgebreid oogonderzoek via oftalmoscopie bij de oogarts. Hij meet bovendien de gezichtsscherpte, test het kleurenzien, en hij voert ook nog een gezichtsveldonderzoek of een visual evoked potential uit. Daarnaast is een MRI van de hersenen aanbevolen zodat de arts speciale beelden van de oogzenuw bekomt. Tot slot is een volledig bloedonderzoek aangewezen bij sommige patiënten.

Differentiële diagnose

De differentiële diagnoses omvatten anterior ischemische optische neuropathie en Leber opticusatrofie.

Behandeling oogprobleem

Bij de meeste patiënten herstelt het gezichtsvermogen zich binnen de twee tot drie weken. Bij hen is een behandeling onnodig. Eventueel krijgt de patiënt intraveneus (medische term voor "in een ader") of oraal (via de mond) corticosteroïden toegediend zodat het herstel sneller verloopt. Het gezichtsvermogen verbetert echter niet met steroïden. Orale steroïden verhogen zelfs de kans op herhaling. Soms zijn verdere onderzoeken nodig om de oorzaak van de oogzenuwontsteking te vinden. De arts behandelt dan de onderliggende aandoening die de oogzenuwontsteking veroorzaakt.

Prognose oogaandoening

Wanneer een patiënt geen onderliggende aandoening heeft, is de prognose van een oogzenuwontsteking zeer goed. De patiënten maken een goede kans om volledig te herstellen binnen de acht à twaalf maanden. Wanneer de patiënt multiple sclerose of een andere auto-immuunaandoening heeft, zijn de vooruitzichten somberder. Niettemin herstelt het gezichtsvermogen in het aangetaste oog zich vaak toch volledig. Zeer zelden is het verlies van het gezichtsvermogen permanent en volledig.

Complicaties oogziekte

Complicaties omvatten systemische bijwerkingen van corticosteroïden (slaapstoornissen, buikpijn en milde stemmingswisselingen) en het verlies van het gezichtsvermogen. Bij sommige patiënten ontwikkelen de zenuwproblemen zich in andere lichaamsdelen of ontwikkelen ze multiple sclerose.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg). Bij een gezo…
Ontstoken oogzenuw: symptomen, diagnose en behandelingOntstoken oogzenuw: symptomen, diagnose en behandelingDe oogzenuw zorgt ervoor dat signalen van het lichtgevoelige netvlies achter in het oog terecht komen in de hersenen. Op…
Drusen van de oogzenuw: Gezichtsvelduitval in de ogenDrusen van de oogzenuw: Gezichtsvelduitval in de ogenDrusen van de oogzenuw is een erfelijke oogaandoening waarbij abnormale, bolvormige eiwitten en calciumzouten zich ophop…
Neuromyelitis optica (NMO): Aantasting ruggenmerg en ogenNeuromyelitis optica (NMO): Aantasting ruggenmerg en ogenNeuromyelitis optica (NMO), is een zeldzame maar ernstige auto-immuunaandoening waarbij zowel het ruggenmerg als de oogz…

Hallucinaties, verschillende vormen van hallucinerenHallucinaties zijn zintuiglijke belevingen die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Er zijn verschillende manieren ho…
Polydactylie: Extra vinger (vingers) of teen (tenen)Polydactylie: Extra vinger (vingers) of teen (tenen)Polydactylie betekent letterlijk: “veel vingers of tenen hebben”. Bij deze aangeboren afwijking (congenitale anomalie) h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frank Boston, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.braille.be/nl/documentatie/oogaandoeningen/oogzenuwontsteking
  • http://www.healthline.com/health/optic-neuritis#Diagnose5
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/basics/treatment/con-20029723
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/basics/tests-diagnosis/con-20029723
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/basics/risk-factors/con-20029723
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/basics/causes/con-20029723
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/basics/symptoms/con-20029723
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/basics/definition/con-20029723
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3414716/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Optic_neuritis#cite_note-12
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000741.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.