Hypotensie (te lage bloeddruk): Symptomen en behandeling

Hypotensie (te lage bloeddruk): Symptomen en behandeling Hypotensie is de medische term voor een lage bloeddruk. Door een te lage bloeddruk krijgen het hart, de hersenen en andere delen van het lichaam niet genoeg bloed. Duizeligheid en flauwvallen zijn veel gekende symptomen die veelal slechts kortstondig optreden en niet ernstig zijn. Maar soms is een verlaagde bloeddruk wel levensbedreigend. Hypotensie is in een aantal gevallen een indicatie voor een onderliggende medische aandoening. Via zelfzorgtips en een professionele medische behandeling normaliseert in veel gevallen de bloeddruk van de patiënt.

Bloeddrukmeting

De meting van het bloeddrukgetal gebeurt in mmHg (millimeters kwikdruk). Eerst volgt de bovendruk (systolische druk) bij een bloeddrukmeting. Dit is de hoeveelheid druk die het hart genereert bij het ​​pompen van bloed door de aderen naar de rest van het lichaam. Vervolgens verschijnt de onderdruk (diastolische druk) wanneer de arts de bloeddruk meet. Dit is de druk die aanwezig is in het bloedvat als het hart zich ontspant. Een normale bloeddruk bedraagt meestal tussen de 90/60 mmHg en 120/80 mmHg. Bij hypotensie zijn deze waarden lager.

Oorzaken hypotensie

De bloeddruk is de druk die het bloed op de wand van de slagaders (arteriën) uitoefent. Deze varieert per patiënt. Bij sommige patiënten veroorzaakt een daling van de bloeddruk van slechts 20 mmHg reeds problemen, terwijl anderen hier geen klachten door ervaren. Diverse soorten en oorzaken leiden tot hypotensie.

Shock: Plotseling bloedverlies

Een hypovolemische shock veroorzaakt een plotseling bloedverlies. Hypotensie treedt eveneens op bij een ernstige infectie, een hartaanval of een ernstige allergische reactie, wat in medische term gekend is als "anafylaxie".

Orthostatische hypotensie

Soms staat de patiënt plots recht vanuit een liggende of zittende positie. Hierbij ontstaat een kortstondige lage bloeddruk die slechts een paar seconden of minuten aanhoudt. Dit soort lage bloeddruk ontwikkelt zich mogelijk na het eten, en dan is het gekend als "postprandiale orthostatische hypotensie". Ouderen, patiënten met hypertensie (een verhoogde bloeddruk) en patiënten met de ziekte van Parkinson (neurologische aandoening met verlies van beweging, coördinatieproblemen en bevingen) zijn vaker getroffen door orthostatische hypotensie.

Neuraal gemedieerde hypotensie (NMH)

Wanneer de patiënt langdurig rechtstaat, ontstaat soms dit type hypotensie. Meestal zijn jongvolwassenen en kinderen getroffen. Kinderen ontgroeien meestal deze vorm van hypotensie. Dit ontwikkelt zich mogelijk ook na een emotionele gebeurtenis.

Bepaalde medicijnen en stoffen

Door alcohol, anti-angst medicijnen, bepaalde antidepressiva, medicijnen tegen erectiestoornissen, bètablokkers, diuretica (vochtafdrijvende medicijnen waardoor de patiënt meer plast), geneesmiddelen voor het hart (ook voor de behandeling van een hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen), geneesmiddelen die de arts gebruikt voor chirurgie en pijnstillers ontstaat bij sommige patiënten hypotensie.

Andere oorzaken van lage bloeddruk

Hypotensie is eveneens mogelijk bij een zwangerschap, hartfalen, uitdroging (onvoldoende vochtopname), infecties in de bloedbaan, schade aan de zenuwen door diabetes mellitus (suikerziekte), bijnierinsufficiëntie (ziekte van Addison (onvoldoende productie van hormonen door bijnieren) of een schildklieraandoeningen en veranderingen in het hartritme (aritmie). Voorts zijn ouderen vaker getroffen. Soms is de oorzaak van hypotensie niet bekend, wat gekend is als "chronische symptomatische hypotensie". Meestal leidt dit niet tot gezondheidsproblemen.

Symptomen lage bloeddruk

Volgende symptomen treden op bij een verlaagde bloeddruk:
Pijn op de borst is een teken voor een artsbezoek / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een teken voor een artsbezoek / Bron: Pexels, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Contact opnemen met de arts

Een bewusteloze patiënt vereist een onmiddellijke behandeling. Reanimeren is nodig als de patiënt geen polsslag meer heeft. De begeleider neemt hierbij onmiddellijk contact op met de medische hulpdiensten. Ook neemt de patiënt of de begeleider contact op met de arts bij flauwte, een koorts die hoger is dan 38,3 ° C, kortademigheid, lichte duizeligheid, een onregelmatige hartslag, pijn op de borst en een zwarte of kastanjebruine ontlasting.

Lichamelijk onderzoek

De arts bevraagt de patiënt indien mogelijk eerst. Hij wenst meer informatie over het medicatiegebruik van de patiënt, en ook de medische geschiedenis van de patiënt is nuttige informatie. De patiënt krijgt een lichamelijk onderzoek door de arts. Hij wil namelijk de oorzaak van de lage bloeddruk identificeren. Daarnaast heeft de patiënt mogelijk andere symptomen. Hij controleert tijdens het lichamelijk onderzoek regelmatig de vitale functies (temperatuur, hartslag, snelheid van de ademhaling en bloeddruk). Soms is een ziekenhuisopname vereist.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
Een volledig bloedonderzoek, een elektrocardiografie (ECG: meting van de elektrische activiteit van hart), een urineonderzoek, een radiografisch onderzoek van de buik en radiografisch onderzoek van de borstkas (thoraxfoto) zijn mogelijke diagnostische onderzoeken.

Behandeling verlaagde bloeddruk: Soms medische noodsituatie

Zelfzorg

Bij gezonde patiënten veroorzaakt een lager dan normale bloeddruk geen of milde symptomen en dan is een medische behandeling niet vereist. Enkele zelfzorgtips doen de bloeddruk meer stijgen. De patiënt drinkt namelijk best meer vocht, maar hij vermijdt alcohol. Bepaalde patiënten krijgen het advies om steunkousen te dragen zodat het bloed zich niet verzamelt in de benen en meer bloed in het bovenlichaam blijft. Bij neuraal gemedieerde hypotensie staat de patiënt niet meer langdurig achter elkaar recht. Wanneer de patiënt tevens een plotse daling van de bloeddruk merkt, zit of ligt hij indien mogelijk meteen. Daarna plaatst hij de voeten boven de hoogte van het hart. Voorts krijgen patiënten het advies om meer zout via de voeding in te nemen. Tot slot staat een patiënt langzaam op nadat hij heeft gezeten of gelegen. Op deze manier voorkomt hij orthostatische hypotensie.

Professionele medische zorg

De medische behandeling hangt af van de oorzaak van de lage bloeddruk en de symptomen van de patiënt. Medicatie is beschikbaar om de bloeddruk te verhogen, maar dit bekijkt de arts steeds bij de patiënt.

Shock

Ernstige hypotensie veroorzaakt door shock is een medische noodsituatie. De patiënt krijgt een intraveneuze bloedtoediening (bloed dat de arts via een ader in de arm toedient). Ook geneesmiddelen die de bloeddruk verhogen en de hartkracht verbeteren, verhogen de bloeddruk. Andere geneesmiddelen, zoals antibiotica, helpen soms ook.

Orthostatische hypotensie

De arts wijzigt indien nodig de dosering van het geneesmiddel of hij schrijft een ander geneesmiddel voor indien hij vermoedt dat hier de oorzaak van hypotensie ligt. Dit voert de patiënt steeds in overleg met de arts uit.

Prognose hypotensie

De behandeling van een lage bloeddruk is veelal succesvol. De patiënt verkrijgt in de meeste gevallen een normale bloeddruk dankzij de behandeling.

Complicaties symptoom

Sommige oudere patiënten vallen als gevolg van een lage bloeddruk. Dit leidt vervolgens tot een gebroken heup of een wervelkolomfractuur. Deze letsels verminderen de algemene gezondheid en bewegingsvrijheid van een patiënt. Door een plotse daling van de bloeddruk heeft het lichaam een zuurstoftekort. Dit resulteert in schade aan het hart, de hersenen en andere organen. De patiënt heeft hiervoor een onmiddellijke medische behandeling nodig want deze vorm van lage bloeddruk is levensbedreigend.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Postprandiale hypotensie: Lage bloeddruk na de maaltijdPostprandiale hypotensie: Lage bloeddruk na de maaltijdBij postprandiale hypotensie ontstaat plots een zeer lage bloeddruk die binnen de twee uur na het eten van een maaltijd…
Oorzaken en klachten bij lage bloeddrukOorzaken en klachten bij lage bloeddrukDe bloedtoevoer naar je hart en hersenen is erg belangrijk en hierbij mag dan ook niets fout gaan. Helaas komt het wel e…
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…

Zijn open schoenen goed of slecht voor de voeten?Zijn open schoenen goed of slecht voor de voeten?Als de warme lente- en zomermaanden zijn aangebroken hult menigeen zich graag in open schoenen. De warme winterschoenen…
Het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker vanaf 2017Het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker vanaf 2017Vanaf 2017 zal het uitstrijkje om te kijken of vrouwen baarmoederhalskanker hebben veranderen. Er wordt niet langer geke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Hypotension, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007278.htm, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Low blood pressure (hypotension) Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/causes/con-20032298, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Low blood pressure (hypotension) Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/definition/con-20032298, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Low blood pressure (hypotension) Risk Factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/risk-factors/con-20032298, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Low blood pressure (hypotension) Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/symptoms/con-20032298, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • What causes low blood pressure ?, http://www.healthline.com/symptom/low-blood-pressure, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.