Hypotensie (te lage bloeddruk): Symptomen en behandeling
Hypotensie is de medische term voor een lage bloeddruk. Door een te lage bloeddruk krijgen het hart, de hersenen en andere delen van het lichaam niet genoeg bloed. Duizeligheid en flauwvallen zijn veel gekende symptomen die veelal slechts kortstondig optreden en niet ernstig zijn. Maar soms is een verlaagde bloeddruk wel levensbedreigend. Hypotensie is in een aantal gevallen een indicatie voor een onderliggende medische aandoening. Via zelfzorgtips en een professionele medische behandeling normaliseert in veel gevallen de bloeddruk van de patiënt.
Bloeddrukmeting
De meting van het bloeddrukgetal gebeurt in mmHg (millimeters kwikdruk). Eerst volgt de bovendruk (systolische druk) bij een bloeddrukmeting. Dit is de hoeveelheid druk die het hart genereert bij het pompen van bloed door de aderen naar de rest van het lichaam. Vervolgens verschijnt de onderdruk (diastolische druk) wanneer de arts de bloeddruk meet. Dit is de druk die aanwezig is in het bloedvat als het hart zich ontspant. Een normale bloeddruk bedraagt meestal tussen de 90/60 mmHg en 120/80 mmHg. Bij hypotensie zijn deze waarden lager.
Oorzaken hypotensie
De bloeddruk is de druk die het bloed op de wand van de slagaders (arteriën) uitoefent. Deze varieert per patiënt. Bij sommige patiënten veroorzaakt een daling van de bloeddruk van slechts 20 mmHg reeds problemen, terwijl anderen hier geen klachten door ervaren. Diverse soorten en oorzaken leiden tot hypotensie.
Shock: Plotseling bloedverlies
Een
hypovolemische shock veroorzaakt een plotseling bloedverlies. Hypotensie treedt eveneens op bij een ernstige infectie, een
hartaanval of een ernstige
allergische reactie, wat in
medische term gekend is als "
anafylaxie".
Orthostatische hypotensie
Soms staat de patiënt plots recht vanuit een liggende of zittende positie. Hierbij ontstaat een kortstondige lage bloeddruk die slechts een paar seconden of minuten aanhoudt. Dit soort lage bloeddruk ontwikkelt zich mogelijk na het eten, en dan is het gekend als "
postprandiale orthostatische hypotensie". Ouderen, patiënten met
hypertensie (een verhoogde bloeddruk) en patiënten met de
ziekte van Parkinson (neurologische aandoening met verlies van beweging,
coördinatieproblemen en
bevingen) zijn vaker getroffen door
orthostatische hypotensie.
Neuraal gemedieerde hypotensie (NMH)
Wanneer de patiënt langdurig rechtstaat, ontstaat soms dit type hypotensie. Meestal zijn jongvolwassenen en kinderen getroffen. Kinderen ontgroeien meestal deze vorm van hypotensie. Dit ontwikkelt zich mogelijk ook na een emotionele gebeurtenis.
Bepaalde medicijnen en stoffen
Door alcohol, anti-
angst medicijnen, bepaalde
antidepressiva, medicijnen tegen
erectiestoornissen,
bètablokkers,
diuretica (vochtafdrijvende medicijnen waardoor de patiënt meer plast), geneesmiddelen voor het hart (ook voor de behandeling van een hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen), geneesmiddelen die de arts gebruikt voor chirurgie en
pijnstillers ontstaat bij sommige patiënten hypotensie.
Andere oorzaken van lage bloeddruk
Hypotensie is eveneens mogelijk bij een zwangerschap, hartfalen,
uitdroging (onvoldoende vochtopname), infecties in de bloedbaan, schade aan de zenuwen door
diabetes mellitus (suikerziekte), bijnierinsufficiëntie (
ziekte van Addison (onvoldoende productie van hormonen door
bijnieren) of een
schildklieraandoeningen en veranderingen in het hartritme (aritmie). Voorts zijn ouderen vaker getroffen. Soms is de oorzaak van hypotensie niet bekend, wat gekend is als "chronische symptomatische hypotensie". Meestal leidt dit niet tot gezondheidsproblemen.
Symptomen lage bloeddruk
Volgende symptomen treden op bij een verlaagde bloeddruk:

Pijn op de borst is een teken voor een artsbezoek /
Bron: Pexels, PixabayDiagnose en onderzoeken
Contact opnemen met de arts
Een
bewusteloze patiënt vereist een onmiddellijke behandeling. Reanimeren is nodig als de patiënt geen polsslag meer heeft. De begeleider neemt hierbij onmiddellijk contact op met de medische hulpdiensten. Ook neemt de patiënt of de begeleider contact op met de arts bij flauwte, een
koorts die hoger is dan 38,3 ° C,
kortademigheid, lichte duizeligheid, een onregelmatige hartslag,
pijn op de borst en een zwarte of kastanjebruine ontlasting.
Lichamelijk onderzoek
De arts bevraagt de patiënt indien mogelijk eerst. Hij wenst meer informatie over het medicatiegebruik van de patiënt, en ook de
medische geschiedenis van de patiënt is nuttige informatie. De patiënt krijgt een lichamelijk onderzoek door de arts. Hij wil namelijk de oorzaak van de lage bloeddruk identificeren. Daarnaast heeft de patiënt mogelijk andere symptomen. Hij controleert tijdens het lichamelijk onderzoek regelmatig de vitale functies (temperatuur, hartslag, snelheid van de ademhaling en bloeddruk). Soms is een ziekenhuisopname vereist.
Diagnostisch onderzoek
Een volledig
bloedonderzoek,
een elektrocardiografie (ECG: meting van de elektrische activiteit van hart), een
urineonderzoek, een
radiografisch onderzoek van de buik en radiografisch onderzoek van de
borstkas (
thoraxfoto) zijn mogelijke diagnostische onderzoeken.
Behandeling verlaagde bloeddruk: Soms medische noodsituatie
Zelfzorg
Bij gezonde patiënten veroorzaakt een lager dan normale bloeddruk geen of milde symptomen en dan is een medische behandeling niet vereist. Enkele zelfzorgtips doen de bloeddruk meer stijgen. De patiënt drinkt namelijk best meer vocht, maar hij vermijdt alcohol. Bepaalde patiënten krijgen het advies om
steunkousen te dragen zodat het bloed zich niet verzamelt in de
benen en meer bloed in het bovenlichaam blijft. Bij neuraal gemedieerde hypotensie staat de patiënt niet meer langdurig achter elkaar recht. Wanneer de patiënt tevens een plotse daling van de bloeddruk merkt, zit of ligt hij indien mogelijk meteen. Daarna plaatst hij de
voeten boven de hoogte van het hart. Voorts krijgen patiënten het advies om meer zout via de voeding in te nemen. Tot slot staat een patiënt langzaam op nadat hij heeft gezeten of gelegen. Op deze manier voorkomt hij orthostatische hypotensie.
Professionele medische zorg
De medische behandeling hangt af van de oorzaak van de lage bloeddruk en de symptomen van de patiënt. Medicatie is beschikbaar om de bloeddruk te verhogen, maar dit bekijkt de arts steeds bij de patiënt.
Shock
Ernstige hypotensie veroorzaakt door
shock is een medische noodsituatie. De patiënt krijgt een intraveneuze bloedtoediening (bloed dat de arts via een ader in de arm toedient). Ook geneesmiddelen die de bloeddruk verhogen en de hartkracht verbeteren, verhogen de bloeddruk. Andere geneesmiddelen, zoals antibiotica, helpen soms ook.
Orthostatische hypotensie
De arts wijzigt indien nodig de dosering van het geneesmiddel of hij schrijft een ander geneesmiddel voor indien hij vermoedt dat hier de oorzaak van hypotensie ligt. Dit voert de patiënt steeds in overleg met de arts uit.
Prognose hypotensie
De behandeling van een lage bloeddruk is veelal succesvol. De patiënt verkrijgt in de meeste gevallen een normale bloeddruk dankzij de behandeling.
Complicaties symptoom
Sommige oudere patiënten
vallen als gevolg van een lage bloeddruk. Dit leidt vervolgens tot een
gebroken heup of een wervelkolomfractuur. Deze letsels verminderen de algemene gezondheid en bewegingsvrijheid van een patiënt. Door een plotse daling van de bloeddruk heeft het lichaam een zuurstoftekort. Dit resulteert in schade aan het hart, de
hersenen en andere organen. De patiënt heeft hiervoor een onmiddellijke medische behandeling nodig want deze vorm van lage bloeddruk is levensbedreigend.