Lage bloeddruk kind: symptomen, oorzaak en behandeling

Lage bloeddruk kind: symptomen, oorzaak en behandeling Lage bloeddruk bij kinderen kan zich uiten in symptomen als vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen. Bloeddruk is de druk die wordt uitgeoefend op de wanden van je bloedvaten. Het wordt gemeten met behulp van een stethoscoop en een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen: de systolische en diastolische druk. De systolische druk (de bovendruk) is de druk van het bloed tegen de aderwanden, terwijl diastolische druk (de onderdruk) verwijst naar de bloeddruk tussen de hartslagen door. De bloeddruk bij kinderen wordt bepaald door lengte, leeftijd en geslacht. Niet alleen volwassenen kunnen last krijgen van een hoge of lage bloeddruk, maar ook kinderen. Behandeling van lage bloeddruk hangt af van de oorzaak.

Lage bloeddruk bij kind

Lage bloeddruk of hypotensie is een aandoening waarbij de bloeddruk lager is dan normaal. Het betekent dat het hart, de hersenen en andere delen van het lichaam niet genoeg bloed krijgen. Lage bloeddruk bij kinderen is te genezen, maar het is belangrijk om de oorzaak ervan vast te stellen zodat de juiste behandeling ingezet kan worden.

Soorten lage bloeddruk

Hypotensie kan worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:
 • Orthostatische hypotensie: hierbij daalt de bloeddruk als je gaat staan Dit type hypotensie neemt meestal toe met het ouder worden.
 • Neuraal gemedieerde hypotensie (NMH): dit wijst op een verandering in bloeddruk tijdens het staan. Dit komt vooral vaak voor als je lange tijd blijft staan.
 • Ernstige hypotensie of shock is het gevolg van een plotseling en overmatig verlies van bloed na een ongeval of letsel.

Oorzaak van lage bloeddruk bij kinderen

Lage bloeddruk kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals de volgende.

Uitdroging

Bij uitdroging verliest het lichaam meer vocht dan het binnenkrijgt. Uitdroging ontstaat als een kind te veel vocht verliest of als het te weinig vocht inneemt. Er is sprake van een onbalans tussen de hoeveelheid water die een kind consumeert en de hoeveelheid vloeistof die het lichaam nodig heeft. Het kan komen door koorts, ernstige diarree of overmatig zweten. Een afname in vocht vermindert het bloedvolume en leidt tot hypotensie.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen en voedingssupplementen kunnen de bloedvaten verwijden en de bloeddruk verlagen. Deze kunnen bestaan uit de volgende soorten medicatie:
 • Plaspillen (diuretica);
 • Alfablokkers;
 • Bètablokkers;
 • Bepaalde typen antidepressiva (tricyclische antidepressiva).

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een andere belangrijke oorzaak van hypotensie bij kinderen. Bij bloedarmoede of anemie heb je te weinig rode bloedcellen in je bloed of je rode bloedcellen werken niet goed. Bij bloedarmoede die een lage bloeddruk veroorzaakt, is er gebrek van vitamine B12 en foliumzuur.

Bijnierinsufficiëntie

Bijnierinsufficiëntie (ziekte van Addison) ontstaat door een ontsteking van de bijnieren, waardoor ze minder hormonen maken. Het geeft onder meer klachten als flinke trek in zout voedsel; moeheid en lusteloosheid; gebrek aan eetlust; gewichtsverlies; misselijkheid en braken; lage bloeddruk; pijnlijke spieren en gewrichten; somberheid; concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie is een bloeddrukdaling als gevolg van een plotselinge verandering in de positie van het lichaam. Het gebeurt meestal wanneer een kind opstaat na een tijdje liggen. Zo'n geval van lage bloeddruk duurt slechts enkele seconden of minuten.

Shock

Een shock is een levensbedreigende situatie. Als een kind in shock is, is de bloeddruk te laag om zijn of haar lichaam van voldoende bloed en zuurstof te voorzien. Het kan te wijten zijn aan een laag bloedvolume, slecht functioneren van het hart of overmatige dilatatie (verwijding) van bloedvaten. Veel bloed verliezen, bijvoorbeeld als gevolg van een ernstige verwonding of inwendige bloedingen, vermindert de hoeveelheid bloed in je lichaam, wat leidt tot een ernstige bloeddrukdaling.

Wazig zien / Bron: Martin SulmanWazig zien / Bron: Martin Sulman

Symptomen van lage bloeddruk

Een lage bloeddruk kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

Kind wordt onderzocht met stethoscoop / Bron: Wavebreakmedia/ShutterstockKind wordt onderzocht met stethoscoop / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De huisarts of kinderarts zal proberen de oorzaak van lage bloeddruk bij kinderen vast te stellen. De arts stelt vragen over de klachten die het kind heeft en wanneer het deze heeft. De arts zal de bloeddruk, hartslag, ademhalingssnelheid en temperatuur van het kind controleren. Daarnaast kan bloedonderzoek zinvol zijn. Dit kan informatie verschaffen over de algehele gezondheid van het kind, evenals een eventueel laag bloedsuikergehalte (hypoglykemie), hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie of diabetes) of een laag aantal rode bloedcellen (anemie of bloedarmoede), die allemaal kunnen leiden tot een lagere bloeddruk dan normaal.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek kan nodig zijn om de oorzaak van lage bloeddruk vast te stellen:, zoals:
 • Röntgenfoto van de buik en borst;
 • Een hartfilmpje (ECG);
 • Urineonderzoek.

Behandeling van lage bloeddruk

De behandeling van de bloeddruk hangt volledig af van de oorzaak en onderliggende symptomen. De meeste gevallen van lage bloeddruk kunnen thuis behandeld worden.

Uitdroging behandelen

Bij lage bloeddruk als gevolg van uitdroging zal de arts adviseren om je kind meer vocht te geven om uitdroging te behandelen. In tijden van ziekte met braken en/of diarree kan ORS helpen. ORS is een mengsel van zouten en druivensuiker. Je lost het op in water en drinkt het vervolgens op. Er is speciale ORS voor kinderen.

Andere medicijnen

Als je kind door bepaalde medicijnen aan lage bloeddruk lijdt, zal de arts de dosering wijzigen of overschakelen op een ander medicijn. Stop niet met het geven van medicijnen aan je kind zonder overleg met de arts.

Shock behandelen

Ernstige hypotensie als gevolg van shock kan medische noodhulp vereisen in de vorm van:
 • Als een kind veel bloed heeft verloren kan hij of zij een infuus krijgen om bloed en vocht weer aan te vullen.
 • Het kind kan medicijnen nodig hebben om de hartslag en bloeddruk te verbeteren.

Complicaties

Ernstige bloeddrukdaling veroorzaakt een zuurstoftekort in de organen. Het kan het hart, de hersenen en andere organen van je kind beschadigen. Hypotensie kan wazig zicht of duizeligheid veroorzaken, wat kan resulteren in vallen en verwondingen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Zwanger en lage bloeddruk: Tips voor zwangere vrouwenZwanger en lage bloeddruk: Tips voor zwangere vrouwenZwanger en lage bloeddruk is een combinatie die vaak voorkomt. Volwassenen hebben normaal een bloeddruk van 120/80. Bij…
Wat kun je doen aan een lage bloeddruk?Wat kun je doen aan een lage bloeddruk?Inmiddels weten we dat een hoge bloeddruk een gevaar is voor de gezondheid. Mensen die last hebben van een lage bloeddru…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…

Adenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen: Soorten en symptomen van klierweefselgezwellenAdenomen zijn goedaardige klierweefselgezwellen die in de meeste gevallen niet in kanker ontaarden. Adenomen bevinden zi…
Ablutofobie: Angst om zich te wassen, baden of douchenAblutofobie: Angst om zich te wassen, baden of douchenAblutio is de Latijnse term voor 'reiniging of afwassing'. Fobie duidt op 'angststoornis'. Ablutofobie is bijgevolg een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Mayo Clinic. Low blood pressure (hypotension): Diagnosis & treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20355470 (ingezien op 13-11-2017)
 • Mayo Clinic. Low blood pressure (hypotension): Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465 (ingezien op 13-11-2017)
 • Mom Junction. Low Blood Pressure In Children. http://www.momjunction.com/articles/low-blood-pressure-in-children_00330289/#gref (ingezien op 13-11-2017)
 • Steady Health. Causes Of Low Blood Pressure In Children. https://ic.steadyhealth.com/causes-of-low-blood-pressure-in-children (ingezien op 13-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 2: Wavebreakmedia/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.