Wat te doen aan een te lage bloeddruk? Tips en maatregelen

Wat te doen aan een te lage bloeddruk? Tips en maatregelen Meestal is een lage bloeddruk onschuldig en niet gevaarlijk en gaan de eventuele klachten als duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen vanzelf over zonder behandeling. Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen om lage bloeddruk te verhogen. Dit kun je beter niet doen door extra zout in te nemen, aangezien natrium belastend is voor de nieren. Er zijn echter andere manieren om je lage bloeddruk te normaliseren. Door bijvoorbeeld meer water te drinken, kleine porties verdeeld over de dag te eten, koolhydraatarm te eten (dus minder aardappelen, rijst, pasta en brood), etc. Als er sprake is van een onderliggende aandoening, moet deze uiteraard behandeld worden.

Wat is lage bloeddruk?

Lage bloeddrukwaarden

Er wordt bij mannen gesproken van een lage bloeddruk (hypotensie) bij bloeddrukwaarden onder de 110/70 mmHg en bij vrouwen bij waarden onder de 100/60 mmHg. Lage bloeddruk lijkt nastrevenswaardig te zijn, maar een te lage bloeddruk kan klachten geven. Je kunt een lage bloeddruk hebben, zonder dat je er maar iets van merkt. Maar er zijn ook mensen bij wie een lage bloeddruk gepaard gaat met klachten als duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen.

Symptomen

De oorzaken van lage bloeddruk kunnen variëren van uitdroging tot ernstige medische aandoeningen. Lage bloeddruk is te behandelen, maar het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak hiervan is, zodat het adequaat kan worden behandeld. Voor sommige mensen kan een lage bloeddruk een uiting zijn van een onderliggend probleem, vooral als de bloeddruk plotsklaps daalt of gepaard gaat met symptomen als:
  • Duizeligheid of licht in het hoofd;
    Flauwvallen door een te lage bloeddruk / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen door een te lage bloeddruk / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com
  • Flauwvallen (syncope);
  • Gebrek aan concentratie;
  • wazig zien;
  • Misselijkheid;
  • Koud, klamme, bleke huid;
  • Snelle, oppervlakkige ademhaling;
  • Vermoeidheid;
  • Depressie; en
  • Dorst.

Wanneer een arts raadplegen?

In veel gevallen is lage bloeddruk niet ernstig en gaat het zonder behandeling vanzelf over. Indien de klachten als duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen aanhouden of telkens terugkomen, maak dan een afspraak met je huisarts.

Wat te doen aan een te lage bloeddruk?

Afhankelijk van de oorzaak van de lage bloeddruk, kun je soms zelf ook bepaalde maatregelen nemen om de klachten van een lage bloeddruk te verminderen of zelf helemaal op te lossen. Bij de behandeling van lage bloeddruk, wordt soms voorgesteld om je zoutinname (waarbij het gaat om het natrium erin) te verhogen. Dat is echter niet aan te bevelen. Zout kan weliswaar een te lage bloeddruk verhogen, maar het is tevens belastend voor de nieren. Ook wordt vaak geadviseerd op de inname van alcoholische dranken te beperken, evenals de inname van koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, rijst, pasta en aardappelen. Het is verstandig om geen alcohol te drinken, aangezien alcohol de vaten wijder maakt en de bloeddruk verlaagt.

Andere maatregelen die je kunt nemen om je bloeddruk te verhogen, zijn de volgende.

Meer water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comMeer water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Meer water drinken

Drink meer water, minder alcohol. Alcohol werkt vochtafdrijvend en kan de bloeddruk verlagen, zelfs als je met mate drinkt. Water bestrijdt echter uitdroging en verhoogt het bloedvolume.

Eet gezond

Eet gezond en gevarieerd. Zorg dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede gezondheid binnenkrijgt, door je te richten op een verscheidenheid van voedsel, waaronder volle granen, fruit, groenten en magere kip en vis.

Eet kleine porties

Eet kleine, koolhydraatarme maaltijden. Om te voorkomen dat de bloeddruk scherp daalt na de maaltijd, kun je het beste meerdere malen per dag kleine porties eten en koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst, pasta en brood, beperken.

Koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Koffie verhoogt tijdelijk de bloeddruk

Het drinken van cafeïnehoudende koffie bij de maaltijd kan helpen om de bloeddruk tijdelijk te verhogen. Te veel cafeïne kan echter gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals slapeloosheid en concentratieproblemen. Derhalve is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts voordat je overgaat tot het drinken van meer cafeïnehoudende dranken.

Bietensap

Neem tweemaal daags een kopje bietensap. Het is een van de beste manieren om een lage bloeddruk tegen te gaan. Rode bietensap is een rijke bron van ijzer, vitamine C, vele mineralen, antioxidanten, lipopeen en hoge concentraties aan betaïne. Het drinken van een kop sterke zwarte koffie kan ook helpen. Sommige mensen stellen dat een pasta van amandelen die je drinkt met lauwe melk, ook helpt tegen een lage bloeddruk.

Inspanning

Iedere dag ene half uur matig-intensief bewegen door bijvoorbeeld te wandelen, is goed voor de gezondheid en je bloedcirculatie. Wees echter matig met inspanningen bij warm weer, vanwege vochtverlies. Voorts is het verstandig om je kuitspieren te versterken, zodat het bloed sneller terugstroomt naar boven. Dit kun je doen door te sporten, of door het dragen van steunkousen.

Let op medicijngebruik

Het blijkt dat vooral veel ouderen een te lage bloeddruk krijgen, omdat ze te veel medicijnen slikken tegen een te hoge bloeddruk. Als je vermoedt dat dit bij jou wel eens het geval kan zijn, is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Zwanger en lage bloeddruk: Tips voor zwangere vrouwenZwanger en lage bloeddruk: Tips voor zwangere vrouwenZwanger en lage bloeddruk is een combinatie die vaak voorkomt. Volwassenen hebben normaal een bloeddruk van 120/80. Bij…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…

SMA of spinale musculaire atrofie: een erfelijke spierziekteSMA of spinale musculaire atrofie: een erfelijke spierziekteSMA staat voor spinale musculaire atrofie en het is een verzamelnaam van een groep erfelijke aandoeningen van de zenuwen…
Verschillende operatievormen & behandelingen bij borstkankerVerschillende operatievormen & behandelingen bij borstkankerDankzij het bevolkingsonderzoek, waarbij vrouwen tussen de 50 en de 75 jaar, elke twee jaar voor worden opgeroepen, kan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Animatedheaven, Pixabay
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/lifestyle-home-remedies/con-20032298
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/symptoms/con-20032298
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/definition/con-20032298
  • http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/Home-remedies-to-cure-low-blood-pressure/articleshow/6241198.cms
  • http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-low-blood-pressure.html
  • http://food.ndtv.com/health/home-remedies-for-low-blood-pressure-1287697
  • https://www.thuisarts.nl/lage-bloeddruk/ik-heb-lage-bloeddruk
  • http://www.volkskrant.nl/archief/is-extra-zout-goed-tegen-een-lage-bloeddruk~a3231470/
  • Afbeelding bron 1: Andrey_Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/PuwanaiSomwan
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 20-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.