Bleke huid: symptomen en oorzaken van een bleke huidskleur

Bleke huid: symptomen en oorzaken van een bleke huidskleur In de geneeskunde verwijst een bleke huid, bleke huidskleur of bleekheid (pallor) naar een lichamelijke klacht waarbij je huid bleker is dan normaal. Opgemerkt moet worden dat het concept van bleekheid in de geneeskunde onderscheiden moet worden van een licht huidtype. In geval van palor is de bleekheid dus altijd een symptoom die wijst op een mogelijke onderliggende ziekte. Het is een veel voorkomend ziekteverschijnsel, met name bij bloedarmoede en infectieziekten. Veranderingen in huidskleur zijn het duidelijkst zichtbaar op het gezicht en de handpalmen. Een bleke huid kan zich plotseling of geleidelijk ontwikkelen, afhankelijk van de oorzaak. Raadpleeg je huisarts als een bleke huid gepaard gaat met een algemene bleekheid (bleke lippen, tong, handpalmen, mond en andere slijmvliesgebieden).

Wat wordt bedoeld met een bleke huid?

"Gaat het wel goed met je?" vroeg een collega bezorgd toen Eva, 27 jaar, op kantoor kwam. Ze had zich al de hele ochtend een beetje slap gevoeld, maar dacht dat het kwam door een korte nacht. Pas toen ze zichzelf in de spiegel zag, viel het haar op: haar gezicht zag er ongewoon bleek uit, bijna alsof alle kleur was weggetrokken. "Misschien gewoon een beetje moe," mompelde ze tegen zichzelf, terwijl ze snel wat blusher aanbracht om de bleekheid te verdoezelen. Maar de vraag bleef knagen: wat als er toch iets meer aan de hand is?

Vrouw met bleke huidskleur en andere klachten bij de huisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comVrouw met bleke huidskleur en andere klachten bij de huisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com
Men spreekt van een bleke huid als de huid en vooral de gezichtshuid gekenmerkt wordt door een opvallend lichte kleur (een bleek gezicht). Hier is de kleur aanzienlijk lichter dan de rest van de huid van de patiënt. Men kan gerust zeggen dat als een persoon bleek is, er altijd wel iets mis is met hem. Een bleke huid kan daarom worden geïnterpreteerd als een waarschuwingsteken om de fysieke conditie nader te bekijken. De bleekheid hoeft niet altijd een ziektewaarde te hebben. Soms geeft een bleke huid gewoon aan dat je veel en te vaak binnenshuis bent en nauwelijks buitenkomt. Wandelen en sporten in de frisse lucht kan hierin snel verandering brengen.

Epidemiologie van een bleke huidskleur: wie, waar en waarom?

Bleke huid is een fascinerend fenomeen dat door verschillende factoren wordt beïnvloed. Van genetische aanleg en leeftijd tot klimaat en voeding: je huidskleur vertelt een verhaal over je gezondheid, leefstijl, en zelfs je omgeving. In deze uitgebreide verkenning duiken we dieper in de epidemiologie van een bleke huidskleur, ondersteund door cijfers en een praktisch voorbeeld.

Bleke huid en geslacht: verschillen tussen mannen en vrouwen
De prevalentie van een bleke huidskleur verschilt enigszins tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lijken vaker een bleke teint te hebben, deels door een hogere gevoeligheid voor bloedarmoede. Dit komt omdat vrouwen tijdens de menstruatie ijzer verliezen, wat kan leiden tot een tekort en daardoor een lichtere huid. Uit een onderzoek in Europa bleek dat 20-25% van de vrouwen in hun vruchtbare jaren regelmatig symptomen van bloedarmoede ervaren, tegenover slechts 5-10% van de mannen.

Mannen, daarentegen, kunnen ook een bleke huid ontwikkelen door aandoeningen zoals een slechte bloedsomloop of langdurige fysieke belasting. Sporters en mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten kunnen vatbaarder zijn voor ijzertekort, wat zich vaak eerst uit in een bleke teint.

Kinderen versus volwassenen: wie is vatbaarder?
Bij kinderen kan een bleke huid vaak wijzen op een onderliggend probleem zoals bloedarmoede of een infectie. Studies tonen aan dat wereldwijd 25% van de kinderen onder de vijf jaar lijdt aan bloedarmoede, vaak veroorzaakt door een tekort aan ijzer of vitamine B12. Dit is vooral merkbaar in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland kan dit voorkomen, bijvoorbeeld door slechte eetgewoonten of specifieke diëten.

Bij volwassenen zijn de oorzaken diverser en vaak gerelateerd aan leefstijl, chronische ziekten of veroudering. Oudere mensen hebben vaker een blekere huid door een tragere bloedcirculatie en een afname van huidpigmentatie met de leeftijd. In Nederland heeft 20% van de ouderen boven de 65 jaar een zichtbare bleke teint, vaak in combinatie met vermoeidheidsklachten.

Klimaat en omgeving: zon, temperatuur en pigmentatie
Het klimaat speelt een grote rol in hoe vaak een bleke huid voorkomt. In koudere klimaten, zoals in Nederland en België, zijn mensen geneigd om minder buiten te komen, vooral in de wintermaanden. Dit gebrek aan zonlicht kan leiden tot een vitamine D-tekort, wat de huid bleker kan maken. Volgens statistieken heeft 30-50% van de Nederlanders in de winter een tekort aan vitamine D.

In de Nederlandse overzeese gebiedsdelen, zoals Aruba, Curaçao en Bonaire, waar de zon veel sterker is, komt een bleke huid minder vaak voor. Mensen met een lichtere huid passen zich vaak aan door pigmentatie, zoals een snelle bruining of een roodachtige tint, wanneer ze aan veel zonlicht worden blootgesteld.

Voeding en leefstijl: ijzer en vitamines op je bord
Een bleke huid kan vaak worden gekoppeld aan voeding. Een ijzerarm dieet, weinig vitamine B12, of een tekort aan foliumzuur zijn belangrijke risicofactoren. In Nederland heeft 8% van de vrouwen en 3% van de mannen te maken met een ijzertekort, vaak door een dieet dat weinig rood vlees, vis of bladgroenten bevat.

Vegetariërs en veganisten lopen een hoger risico op een bleke huid door een mogelijk gebrek aan heemijzer (uit dierlijke producten). Supplementen en ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen, zoals linzen en spinazie, kunnen dit vaak compenseren. Daarnaast speelt leefstijl een rol: rokers hebben vaker een blekere huid door een verminderde bloedtoevoer naar de huid, en mensen met een zittende leefstijl zien dit effect soms ook.

Genetica: het verhaal in je DNA
Genetica speelt een belangrijke rol in de kans op een bleke huid. Mensen met een lichte huid hebben van nature minder melanine, wat kan bijdragen aan een blekere teint. In Europa hebben mensen van Noord-Europese afkomst, zoals Nederlanders en Belgen, vaker een lichtere huid, en dat geldt ook wereldwijd voor mensen met een Keltische of Scandinavische achtergrond.

Daarnaast kunnen erfelijke aandoeningen zoals thalassemie of sikkelcelanemie een rol spelen bij een bleke teint. In Nederland en België komt thalassemie voor bij minder dan 1% van de bevolking, maar in Mediterrane en Aziatische landen is dit veel gebruikelijker.

Regionale verschillen: Nederland, België en wereldwijd
In Nederland en België is een bleke huid vaak seizoensgebonden, waarbij de wintermaanden duidelijk meer mensen met een lichtere teint opleveren. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van minder zonlicht en voedingstekorten. In de Nederlandse overzeese gebieden is dit patroon minder prominent, omdat de sterke zon blootstelling aan vitamine D stimuleert en huidpigmentatie bevordert.

Wereldwijd zien we dat bloedarmoede door voedingstekorten in ontwikkelingslanden veel vaker voorkomt, met prevalentiepercentages van 35-40% in sommige Afrikaanse en Zuidoost-Aziatische landen. In Westerse landen is het percentage lager, maar zijn leefstijl- en chronische ziekten vaker de oorzaak.

Voorbeeld: Eva’s winterse bleekheid
Eva, 29 jaar, merkte in januari dat haar huid opvallend bleek werd. Ze voelde zich vaak moe en had weinig energie. Na een bezoek aan de huisarts bleek dat ze een combinatie van een vitamine D-tekort en lichte bloedarmoede had. Met een supplement, meer buitenlucht, en wat extra spinazie in haar dieet, kreeg Eva haar gezonde kleur binnen twee maanden weer terug. Haar ervaring is een typisch voorbeeld van hoe klimaat, voeding en leefstijl samenkomen in de epidemiologie van een bleke huid.

Pathofysiologie en ontstaansmechanisme van een bleke huidskleur

Een bleke huid kan een momentopname zijn of een blijvend fenomeen, maar de oorzaken liggen altijd diep in de complexe processen van je lichaam. Van je bloedsomloop en pigmentproductie tot de balans van vitamines en mineralen, een bleke huidskleur vertelt een verhaal over wat er zich onder de oppervlakte afspeelt. Laten we deze fascinerende processen stap voor stap ontrafelen.

De rol van bloed en zuurstof: leven onder de huid
De meest directe oorzaak van een bleke huid is een verminderde doorbloeding of zuurstofvoorziening van de huid.

  • Verminderde doorbloeding: Het bloed dat naar je huid stroomt, bevat hemoglobine, een eiwit dat zuurstof transporteert en je huid een warme, roze tint geeft. Bij stress, kou of shock wordt de bloedtoevoer naar de huid verminderd, omdat het lichaam prioriteit geeft aan de vitale organen zoals het hart en de hersenen. Dit leidt tot een blekere huid.
  • Bloedarmoede: Bij een tekort aan hemoglobine door ijzergebrek, vitamine B12-tekort of chronisch bloedverlies kan het bloed minder zuurstof vervoeren, waardoor de huid haar gezonde kleur verliest. Dit verklaart waarom mensen met bloedarmoede vaak een bleke en vermoeide uitstraling hebben.

Klinische relevantie: Dit mechanisme is niet alleen zichtbaar in de huid, maar kan ook symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en duizeligheid veroorzaken.

De invloed van melanine: het pigment van kleur
Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid. Het wordt geproduceerd door melanocyten in de huid en speelt een belangrijke rol in het beschermen tegen UV-straling.

  • Verminderde melanineproductie: Aandoeningen zoals vitiligo, albinisme of hypopigmentatie na ontstekingen kunnen leiden tot een lichtere of ongelijkmatige huidskleur. Bij deze aandoeningen werken de melanocyten niet goed, of ze ontbreken helemaal in bepaalde gebieden van de huid.
  • Hormonale invloeden: Een tekort aan melanocyt-stimulerende hormonen, bijvoorbeeld door aandoeningen aan de hypofyse, kan ook bijdragen aan een blekere huid.

Klinische relevantie: Een plotselinge verandering in pigmentatie kan een teken zijn van een onderliggende endocriene of auto-immuunaandoening.

Voeding en metabolisme: de bouwstenen van kleur
Je huid is afhankelijk van een constante aanvoer van voedingsstoffen om gezond en stralend te blijven. Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot een bleke huid.

  • IJzer: IJzer is essentieel voor de aanmaak van hemoglobine. Een tekort aan ijzer, vaak door voedingstekorten of bloedverlies, is een van de meest voorkomende oorzaken van een bleke huid.
  • Vitamine B12 en foliumzuur: Deze vitamines zijn nodig voor de productie van gezonde rode bloedcellen. Een tekort kan leiden tot macrocytaire anemie, wat vaak zichtbaar wordt als bleekheid.
  • Vitamine D: Een tekort aan vitamine D, vaak veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht, kan bijdragen aan een doffe, bleke teint.

Klinische relevantie: Voedingsgerelateerde oorzaken van bleke huid kunnen meestal eenvoudig worden opgelost met suppletie en aanpassingen in het dieet.

Klimaat en temperatuur: hoe je lichaam zich aanpast
Koude temperaturen activeren een natuurlijke respons in het lichaam om warmte te behouden. Dit gebeurt door vasoconstrictie, waarbij de bloedvaten in de huid zich vernauwen om warmteverlies te minimaliseren.

  • Mechanisme: Wanneer de huid minder bloed ontvangt, verdwijnt de warme, roze tint en kan de huid bleek worden.
  • Langdurige kou: Bij langdurige blootstelling aan kou, zoals in winterse klimaten, kan de huid permanent bleker lijken door aanhoudende verminderde doorbloeding.

Klinische relevantie: Deze reactie is meestal tijdelijk, maar kan verergeren bij aandoeningen zoals de ziekte van Raynaud, waarbij de bloedtoevoer naar de extremiteiten sterk wordt beperkt.

Stress en emoties: als je bloed zich terugtrekt
Stressvolle situaties of intense emoties kunnen een directe invloed hebben op de kleur van je huid.

  • Sympathische zenuwstelsel: Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot vasoconstrictie en een blekere huid. Dit is een overlevingsmechanisme dat bloed naar vitale organen stuurt.
  • Adrenaline: Een plotselinge afgifte van adrenaline kan ervoor zorgen dat de huid snel haar kleur verliest, zoals te zien is bij mensen die ‘bleek van schrik’ worden.

Klinische relevantie: Deze effecten zijn meestal tijdelijk, maar chronische stress kan leiden tot een langdurig vermoeide en bleke uitstraling.

Waar ligt je schildklier? / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)Waar ligt je schildklier? / Bron: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zeldzamere oorzaken: als het lichaam subtiele signalen geeft
Bleke huid kan ook een symptoom zijn van zeldzamere aandoeningen:

  • Hypothyreoïdie: Een traag werkende schildklier kan leiden tot een bleke, droge huid door een vertraging van de celvernieuwing en verminderde doorbloeding.
  • Chronisch bloedverlies: Aandoeningen zoals maagzweren of zware menstruatie kunnen leiden tot onopgemerkt bloedverlies en bloedarmoede.
  • Hart- en vaatziekten: Een verminderde pompfunctie van het hart kan de huid minder goed doorbloeden, wat leidt tot een bleke of blauwachtige tint.

Klinische relevantie: Bij zeldzamere oorzaken van bleke huid is een grondige medische evaluatie nodig om de onderliggende aandoening te behandelen.

Symptomen van een bleke huid

Bleekheid van de huid of pallor duidt op een abnormale lichte kleur van de huid of slijmvliezen. Een bleke huid kan gegeneraliseerd voorkomen (zat wil zeggen over het gehele lichaam) of gelokaliseerd zijn in één gebied. Met bleek zien wordt dus bleekheid van de huid en de slijmvliezen (ogen, binnenzijde van de mond) bedoeld. Echte bleekheid van de huid hangt samen met de dikte en dichtheid van bloedvaten onder de huid en niet met de hoeveelheid melanine (huidpigment) die aanwezig is. Sommige mensen verwarren het verlies van huidpigmentatie (zoals bij albinisme) met bleekheid. Bij mensen met een donkere huidskleur is bleekheid mogelijk alleen duidelijk bij het onderzoeken van de slijmvliezen. Een bleke huid is meestal het gevolg van een afname van de bloedstroom, zoals bij flauwvallen of shock. Het kan ook het gevolg zijn van een vermindering van het aantal rode bloedcellen (bloedarmoede).

Oorzaken van een bleke huidskleur

Overzicht

Een bleke huidskleur kan door onder meer de volgende aandoeningen en factoren veroorzaakt worden:
  • migraine of hoofdpijn
  • overmaat oestradiol of estradiolen en oestron of estron
  • vitaminetekorten, zoals een vitamine D-tekort of een vitamine B12-tekort
  • osteoporose of botontkalking
  • emotionele reactie, vanwege angst, schrik, schaamte of verdriet
  • anorexia nervosa, een eetstoornis
  • bloedarmoede als gevolg van bloedverlies, slechte voeding of onderliggende ziekte zoals sikkelcelanemie
  • shock, een gevaarlijk lage bloeddruk veroorzaakt door ziekte of letsel
  • acuut compartimentsyndroom (soms ook: logesyndroom)
  • bevriezing
  • griep en verkoudheid
  • kanker
  • hypoglykemie, een lage bloedsuikerspiegel
  • bradycardie, een traag of onregelmatig hartritme
  • leukemie
  • paniekaanval
  • medicijnen, zoals ketorolac, amfetaminen, ethanol en methyldopa
  • drugsgebruik, zoals speed en cannabis
  • roken
  • loodvergiftiging
  • reisziekte (wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte)
  • hartziekte
  • perifeer vaatlijden
  • traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
  • hypopituïtarisme (hierbij maakt de hypofyse onvoldoende hormonen aan)
  • scheurbuik (scorbutus of scorbuut)
  • tuberculose (tvb)
  • slaaptekort
  • feochromocytoom (een gezwel van het bijniermerg dat teveel stresshormonen (adrenaline, noradrenaline) maakt)
  • viscerale larva migrans (VLM)
  • orthostatische hypotensie (een lage bloeddruk bij staan)
  • verlies van eetlust
  • ruimteziekte of space adaptation syndrome (SAS)
  • fibromyalgie
  • ijzertekort
  • ziekte van Buerger (chronische ontsteking van de bloedvaten)

Beschrijving

De oorzaken van een bleke huid zijn talrijk. Het is bekend dat mensen uit noordelijke streken over het algemeen een bleke(re) huid hebben. De reden is de lagere blootstelling aan de zon. Dit heeft echter geen ziektewaarde. Bij een slechte bloedsomloop of ernstig bloedverlies is bleekheid extreem acuut omdat het lichaam de bloedtoevoer niet meer kan onderhouden.

De lever / Bron: Tvanbr, Wikimedia Commons (Publiek domein)De lever / Bron: Tvanbr, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Als de bleekheid langer aanhoudt, kan het komen door een ernstige ziekte. Zo kan bleekheid optreden bij kanker, bloedarmoede, hartziekte en leverziekte, ontsteking van de nieren of een tekort aan vitamine B. Maar zelfs een simpele verkoudheid kan tijdelijk leiden tot een bleke huid op het gezicht. Een van de meest voorkomende oorzaken is angst. Daarbij kan het bloed uit je gezicht wegtrekken.

Bij shock wordt bloed van het gezicht naar de inwendige organen overgebracht en dit veroorzaakt een bleke huid. Bleekheid kan ook optreden als je lijdt aan ernstig bloedverlies. Dit is bijvoorbeeld het geval na een ongeval of bij een bloedende maagzweer. Op korte termijn is er bleekheid wanneer de bloeddruk plotseling daalt. Mensen lijden daarentegen aan chronische bleekheid als ze hypotensie (lage bloeddruk) of anemie (bloedarmoede) hebben.

Een andere oorzaak is roken. De vernauwing van bloedvaten leidt tot onvoldoende bloedcirculatie in gezicht en handen. Er zijn ook tal van ziekten die een bleke huid tot gevolg hebben. Dit kunnen infecties, orgaanschade of tumoren zijn.

Top 10 Oorzaken van bleekheid of een bleke huid

de tien belangrijkste oorzaken van een bleke huid zijn:

OorzaakBeschrijving
Bloedarmoede (ijzertekort)Een tekort aan ijzer vermindert de aanmaak van hemoglobine, wat leidt tot een verminderde zuurstoftoevoer naar de huid en een bleke teint.
Vitamine B12-tekortEen tekort aan vitamine B12 kan macrocytaire anemie veroorzaken, wat vaak resulteert in een bleke huid en vermoeidheid.
Vitamine D-tekortDoor een gebrek aan zonlicht of voeding kan een vitamine D-tekort leiden tot een doffe, bleke huid, vooral in de winter.
Chronisch bloedverliesBloedverlies door zware menstruaties, maagzweren of andere aandoeningen kan ongemerkt bloedarmoede veroorzaken en de huid bleker maken.
HypothyreoïdieEen trage schildklier vermindert de bloedcirculatie en celvernieuwing, wat kan leiden tot een bleke en droge huid.
Stress en shockStress of acute schrik activeert het sympathische zenuwstelsel, waardoor bloedvaten in de huid vernauwen en de huid bleker lijkt.
Koude temperaturenVasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten) door kou vermindert de bloedtoevoer naar de huid en geeft een bleke teint.
Hormonale schommelingenHormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze of zwangerschap, kunnen de bloedsomloop beïnvloeden en bleekheid veroorzaken.
Infecties of koortsBij infecties wordt het bloed naar vitale organen geleid, wat resulteert in een blekere huid door verminderde doorbloeding.
Erfelijke aandoeningenAandoeningen zoals albinisme of thalassemie verminderen pigmentatie of bloedproductie en leiden tot een blijvende bleke huid.

Bleke huid: wie loopt risico en waarom?

Een bleke huid kan variëren van een normale reactie op kou tot een teken van een onderliggende gezondheidsaandoening. Het herkennen van risicogroepen en risicofactoren kan je helpen begrijpen waarom deze verandering optreedt en wat je eraan kunt doen. Hieronder vind je twee uitgebreide schema’s over wie risico loopt en welke factoren een bleke huid kunnen veroorzaken.

Risicogroepen voor een bleke huid

RisicogroepBeschrijving
Kinderen en baby'sBij jonge kinderen kan een bleke huid wijzen op bloedarmoede, infecties of een reactie op kou, aangezien hun immuunsysteem en bloedsomloop nog in ontwikkeling zijn.
Zwangere vrouwenTijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en ijzertekorten leiden tot een bleke huid, vooral in het tweede en derde trimester.
OuderenBij ouderen kan een bleke huid vaker voorkomen door een tragere bloedsomloop, chronische ziekten of een verlaagd hemoglobinegehalte.
Mensen met een chronische ziekteAandoeningen zoals nierziekte, leverfalen of chronische bloedarmoede kunnen de huid bleek maken door een verminderde bloedtoevoer of zuurstofvoorziening.
Mensen met een lichte huidPersonen met een natuurlijke lichte huidskleur kunnen sneller een bleke teint vertonen bij ziekte, stress of bloedsomloopproblemen.
SportersIntense fysieke inspanning kan tijdelijk leiden tot een bleke huid door een verhoogde zuurstofvraag van de spieren, waardoor bloed naar andere delen van het lichaam wordt omgeleid.
Vegetariërs en veganistenDoor een mogelijk tekort aan ijzer of vitamine B12, essentiële stoffen voor een gezonde bloedcirculatie, lopen vegetariërs en veganisten risico op een bleke huid.
Mensen met een voorgeschiedenis van bloedarmoedePersonen die al eerder met bloedarmoede te maken hebben gehad, hebben een verhoogd risico op een terugkeer van de symptomen, waaronder een bleke huid.
Mensen die langdurig medicatie gebruikenBepaalde medicijnen, zoals chemotherapie of corticosteroïden, kunnen de huid bleek maken door veranderingen in het bloed of de bloedsomloop.
Mensen met een verzwakt immuunsysteemAandoeningen zoals HIV, lupus of multiple sclerose kunnen de huidkleur beïnvloeden door ontstekingen of verminderde bloedtoevoer naar de huid.

Risicofactoren voor een bleke huid

RisicofactorBeschrijving
BloedarmoedeEen tekort aan rode bloedcellen of hemoglobine vermindert de zuurstofaanvoer naar de huid, wat leidt tot een bleke teint.
IJzer- of vitamine B12-tekortEen tekort aan deze voedingsstoffen kan de productie van rode bloedcellen belemmeren, wat een bleke huid veroorzaakt.
Blootstelling aan kouKou vernauwt de bloedvaten in de huid om warmte vast te houden, wat tijdelijk tot bleekheid leidt.
Chronische ziektenAandoeningen zoals kanker, nierziekte of leverfalen kunnen de doorbloeding en zuurstofvoorziening van de huid verminderen.
UitdrogingEen tekort aan vocht in het lichaam kan de huid droog en bleek maken door een verminderde bloedcirculatie.
SlaaptekortOnvoldoende rust kan de bloedcirculatie beïnvloeden, wat leidt tot een bleke, vermoeide uitstraling.
Stress en angstLangdurige stress verhoogt de adrenalineproductie, wat de bloedtoevoer naar de huid kan verminderen en bleekheid veroorzaakt.
BloedverliesAcute of chronische bloedingen, bijvoorbeeld door menstruatie of interne verwondingen, kunnen leiden tot een plotseling bleke huid.
MedicatiegebruikMedicijnen zoals bloedverdunners of chemotherapie kunnen de huid bleek maken door invloed op de bloedtoevoer of het hemoglobinegehalte.
Hormonale veranderingenZwangerschap, schildklierproblemen of menopauze kunnen de bloedsomloop en huidpigmentatie beïnvloeden, wat bleekheid veroorzaakt.

Medische bijstand inschakelen

Geen huisarts raadplegen

Mensen met een van nature bleke huid bevinden zich geenszins in een zorgwekkende toestand. Somtijds heeft een bleke huid gewoon te maken met een natuurlijke aanleg. In date geval is er geen actie nodig en hoef je geen afspraak te maken met je huisarts. Als de bleekheid van de huid spontaan verschijnt na een intens emotionele gebeurtenis, dan hoef je ook geen arts te raadplegen. Je huidskleur trekt vanzelf weer bij als de rust is wedergekeerd.

Huisarts inschakelen

Een bleke huid kan duiden op een lage bloeddruk. Dit is vaak geen zorgwekkende toestand. Niettemin moet het regelmatig door een arts worden gecontroleerd, omdat het verdere complicaties kan veroorzaken, zoals vermoeidheid, gebrek aan energie of slechte concentratie. Het kan ook wijzen op bloedarmoede en in dat geval is beoordeling door je huisarts nodig.

Als de bleke huid zich geleidelijk ontwikkelt, moet ook een arts worden geraadpleegd. De bleekheid van de huid kan ook een teken zijn van een voedingstekort. Dit moet worden opgehelderd door een arts.

Direct medische hulp inschakelen

Bel onmiddellijk een arts als je plotseling gegeneraliseerde bleekheid ontwikkelt. Bleekheid wordt beschouwd als een medisch noodgeval wanneer het gepaard gaat met symptomen zoals:

Andere ernstige symptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen, zijn onder meer:

Een bleke, witte en grauwe huid kan een teken zijn van een hartinfarct. In dat geval moet je direct 112 bellen.

Bloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/ShutterstockBloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts zal vaak allereerst allerlei vragen aan je stellen over de klachten die je ervaart om een ​​idee te krijgen van je leefomstandigheden en mogelijke oorzaken van de bleekheid. Dit omvat vragen over het nemen van medicijnen, eerdere ziektes, eetgewoonten, sportactiviteiten en mogelijk gebruik van sigaretten. Vervolgens worden bloeddruk en hartslag gemeten.

Vervolgonderzoek

Bloedonderzoek kan uitwijzen of bloedarmoede hebt of niet. Voor de veiligheid wordt het hart ook gecontroleerd door middel van een ECG om afwijkingen te kunnen identificeren. Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Als de diagnose nog steeds niet duidelijk is, zijn verdere onderzoeken nodig. Dit omvat naast een echografisch onderzoek ook een langdurig ECG (waarbij je 24 uur of meerdaags onder controle wordt gehouden met behulp van een ECG), langdurige bloeddrukmeting en een beenmergpunctie (voor de diagnose van een vloeibare kanker, zoals lymfomen en leukemie).

Behandeling van bleekheid van de huid

De behandeling van een bleke huid richt zich op de onderliggende oorzaak, waardoor de bleekheid vaak ook verdwijnt. Als er een bloedingsbron kan worden gevonden (zoals een bloedende maagzweer), moet deze onmiddellijk worden behandeld. Als een bleke huid daarentegen wordt geassocieerd met ondervoeding, wordt een voedingsplan opgesteld en worden voedingssupplementen voorgeschreven.

Behandeling is moeilijker als er een onderliggende ziekte is. In dit geval kan een bleke huid alleen worden tegengegaan als de onderliggende ziekte wordt herkend en behandeld. Dit is moeilijker als het een chronische ziekte is. Lage bloeddruk en bloedarmoede zijn daar voorbeelden van. Het behandelen van bleekheid is ook moeilijk als het wordt veroorzaakt door leukemie (kanker). Bij chemotherapie en sommige andere kankerbehandelingen is bleekheid een bijwerking.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Als een bleke huid kan worden toegeschreven aan roken, is stoppen met roken de enige remedie. Als medicatie zorgt voor een bleke huid, is het verstandig om met de arts te overleggen of er alternatieven zijn. Stop nooit op eigen houtje met het gebruik van voorgeschreven medicatie.

Zelfzorg bij een bleke gelaatskleur

Als een bleke huid of bleke gelaatskleur niet voortkomt uit een ernstige ziekte, kunnen zelfzorgmaatregelen helpen. De ervaring heeft geleerd dat een bleke huid het gevolg kan zijn van een ijzertekort. Dit kan worden verholpen door voldoende ijzer te consumeren. IJzersupplementen zijn zelden nodig omdat een groot aantal voedingsmiddelen ijzer bevat. IJzer komt voor in dierlijke producten (heemijzer) en plantaardige producten (non-heemijzer). IJzer uit dierlijke producten wordt makkelijker door het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten. Heemijzer zit in vlees(waren), vis en eieren. Non-heemijzer komt vooral voor in peulvruchten zoals linzen en bonen, groene groenten zoals spinazie en andijvie, gedroogde vruchten, noten en pinda’s en (appel)stroop.

Medicinale planten kunnen ook worden gebruikt voor een bleke huid. Kruiden zoals brandnetels of paardenbloemen kunnen puur gebruikt worden of als thee en salade. Frambozensap behoort ook tot een leverancier van non-heemijzer. Kersen-, druiven- en granaatappelsap worden evenzeer aanbevolen voor een bleke huid.

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com
Een bleke huid wordt ook vaak veroorzaakt door een lage bloeddruk. Medicatie is echter zelden nodig. Om de bloeddruk te stabiliseren en bleekheid te verminderen, helpen eenvoudige methoden zoals lichaamsbeweging, ontspanning en een adequate hydratatie, dus voldoende (water) drinken.

Praktische tips voor een bleke huid

Hydrateer van binnenuit

Een bleke huid heeft vaak de neiging wat droger te zijn. Dat betekent dat je niet alleen aan de buitenkant moet smeren, maar ook van binnenuit moet hydrateren. Drink voldoende water, maar geef je huid een boost door eens wat infusiewater te maken met komkommer, munt en citroen. Dat levert een flinke portie antioxidanten op, en dat is precies wat je huid nodig heeft. 💡 Zet ook eens in op water met een snufje Himalayazout voor een betere vochtbalans.

Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com

Bescherm tegen de zon

Bleke huidtypes zijn gevoeliger voor zonnestralen, wat betekent dat zonnebrandcrème je beste vriend is. Kies een crème met minimaal SPF 30 en smeer royaal. 👉 Vergeet je oren, hals en handen niet, want deze worden vaak overgeslagen. Als je veel buiten bent, kan een zonneparaplu (ja, ze bestaan!) een stijlvolle en praktische bescherming bieden. Daarnaast zijn UV-werende kledingstukken tegenwoordig in allerlei hippe designs te vinden.

Versterk je huidbarrière

Een bleke huid is vaak gevoeliger en heeft baat bij een sterke barrière. Kies producten met ingrediënten als niacinamide, ceramiden of panthenol. Deze versterken de natuurlijke beschermlaag van je huid. 💡 Een minder bekend ingrediënt dat wonderen kan doen, is haverextract. Je kunt zelfs je eigen havermoutmasker maken door havermout te mengen met honing en yoghurt. Breng het aan en laat het 15 minuten intrekken.

Zeg vaarwel tegen grauwheid

Bleke huidtypes kunnen soms wat flets lijken. Geef jezelf een gezonde gloed met een goede scrubbeurt. Gebruik hiervoor een zachte exfoliant met melkzuur of enzymen, die je huid op milde wijze vernieuwt. 👉 Een andere slimme truc is een zelfgemaakt koffiescrub: meng fijngemalen koffie met een scheutje olijfolie en masseer dit zachtjes in je huid. Spoel af met lauw water en bewonder de zachte glow.

Avocado's / Bron: Istock.com/NataliaBulatovaAvocado's / Bron: Istock.com/NataliaBulatova

Voeding voor een stralende teint

Wist je dat je huid ook blij wordt van een goed dieet? Voeg meer voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan bètacaroteen, zoals wortels, zoete aardappelen en pompoen. Dit geeft je huid een natuurlijke, warme tint. 💡 Probeer ook wat walnoten, avocado of lijnzaad in je menu op te nemen; deze zitten boordevol gezonde vetten die je huid soepel houden.

Minimaliseer roodheid

Bleke huidtypes hebben soms last van roodheid. Gebruik producten met kalmerende ingrediënten zoals aloë vera of kamille-extract. Een verrassende DIY-tip: leg afgekoelde, gebruikte groene theezakjes op je huid. Dit vermindert roodheid en geeft een verfrissend gevoel.

Kies de juiste make-up

Bij een bleke huid is het soms lastig om de juiste tinten te vinden. Ga voor foundations en concealers met een koele of neutrale ondertoon. 💡 Vermijd te donkere blushes en kies liever zachte roze- of perziktinten. Een klein beetje highlighter op je jukbeenderen en neusbrug kan je gezicht laten stralen zonder dat je overdrijft.

Investeer in je nachtrust

Een bleke huid kan snel tekenen van vermoeidheid laten zien. Zorg daarom voor een goede nachtrust van minimaal 7-8 uur. Gebruik een zijden kussensloop om je huid extra te beschermen tegen wrijving en irritatie. 👉 Heb je moeite met slapen? Probeer dan een verkoelende gel-oogmasker voordat je naar bed gaat. Het ontspant én voorkomt opgezwollen ogen.

Vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ga slim om met kou en wind

Koude temperaturen kunnen een bleke huid flink uitdrogen. Bescherm je gezicht met een goede vochtinbrengende crème en draag bij ijzige wind een zachte sjaal over je neus en wangen. 💡 Een ouderwetse tip die het nog steeds goed doet: smeer een dun laagje vaseline over je lippen en de randen van je neus om schrale plekken te voorkomen.

Extraatjes voor de ultieme glow

💡 Voeg eens een ampul vitamine C-serum toe aan je routine. Dit vermindert pigmentvlekjes en laat je huid stralen. Een andere innovatieve optie is een gezichtsolie met rozenbottel, een natuurlijke bron van retinol die je huid glad en egaal maakt.

Gebruik zilverwater als huidverzorger

💡 Zilverwater, ook wel colloïdaal zilver genoemd, staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Een paar druppels op een wattenschijfje kunnen wonderen doen voor een gevoelige, bleke huid die snel last heeft van irritaties of puistjes. Het werkt kalmerend en helpt je huid barrière herstellen. Gebruik het als een toner na het reinigen van je gezicht.

Verfris je huid met rijstwater

Rijstwater is een oud beautygeheim uit Azië dat perfect is voor een bleke huid. Kook wat rijst en vang het water op. Laat het afkoelen en bewaar het in een flesje in de koelkast. Dep dit op je huid met een wattenschijfje of spray het als een mist. Het zit boordevol mineralen en vitamines en geeft je huid een subtiele glow. 💡 Bonus: het werkt ook verstrakkend!

Experimenteer met slapemaskers

Slaapmaskers zijn dé geheimen van beauty insiders. Dit zijn intensieve crèmes of gels die je 's nachts aanbrengt en niet afspoelt. Kies een slapemasker met vitamine E, hyaluronzuur of propolis (bijenextract). 💡 Een verrassend alternatief? Gebruik pure aloë vera-gel als slapemasker voor een intens gehydrateerde en kalme huid bij het ontwaken.

Boost je huid met LED-lichttherapie

LED-lichttherapie is niet meer alleen voor de dermatoloog. Je kunt nu thuisgebruikers apparaten aanschaffen die je huid kunnen verbeteren. Rood licht stimuleert collageenproductie en vermindert fijne lijntjes, terwijl blauw licht kalmeert en helpt bij onzuiverheden. Gebruik een handheld apparaat of een LED-gezichtsmasker voor 10 minuten per dag en zie het verschil binnen een paar weken. 👉 Slim én makkelijk!

Maak een kruidenkompres voor stressmomenten

Als je huid er gestrest of flets uitziet, kun je een kruidenkompres maken. Kook een handvol kamille, calendula en lavendel in een liter water en laat het trekken. Doop een zachte doek in het warme (niet hete) kruidenmengsel en leg dit op je gezicht. Het kalmeert je huid én je geest. 💡 Bewaar de rest in een flesje en gebruik het als gezichtstoner of als basis voor een zelfgemaakte gezichtsspray.

Met deze praktische tips en verrassende trucjes zit je goed, of je nu de winterse bleekheid omarmt of liever een subtiele glow toevoegt. Onthoud: goed zorgen voor je huid is niet alleen een kwestie van producten, maar ook van routine en liefdevolle aandacht. ❤️

Prognose

Een bleke huid kan voor de één normaal zijn, terwijl het bij een ander een symptoom van een ziekte is. Als een bleke huid bij gezonde mensen voorkomt, heeft dit geen ziektewaarde en kan er in prognostische zin niets over gezegd worden. Bij een lichte huid is bescherming tegen de zon belangrijk, omdat anders zonnebrand kan optreden en later huidkanker kan ontstaan. Donkere huidtypes zijn daarentegen beter beschermd door hun verhoogde melaninegehalte.

Als je opeens last krijgt van een bleke huid, dan kan dit wijzen op een onderliggende ziekte. Vaak is de bleke huid slechts een eerste symptoom en zul je in de nabije toekomst andere tekenen opmerken dat er iets mis is. Het kan echter even duren voordat je erachter komt dat een bleke huid en andere nieuwe symptomen met elkaar verband houden.

Wanneer de behandeling aanvangt, bijvoorbeeld bij gebrek aan ijzer of bloedarmoede, duurt het vaak een tijdje voordat de bleke huid weer normaal wordt.

Complicaties van een bleke huidskleur

ComplicatieBeschrijving
Verminderde energie en vermoeidheidEen bleke huid door bloedarmoede gaat vaak gepaard met vermoeidheid en een gebrek aan energie. Je voelt je voortdurend uitgeput, zelfs na een goede nachtrust, doordat de zuurstoftoevoer naar spieren en organen beperkt is.
KortademigheidBij ernstige bloedarmoede of slechte doorbloeding kunnen mensen kortademigheid ervaren, zelfs bij lichte inspanning, omdat het lichaam niet voldoende zuurstof krijgt.
Verhoogde vatbaarheid voor infectiesEen bleke huid door voedingsstoffen- of vitaminetekorten, zoals vitamine D of B12, kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor je sneller verkouden wordt of andere infecties oploopt.
Droge en gevoelige huidBleekheid gaat vaak gepaard met een droge, kwetsbare huid door verminderde doorbloeding of slechte voeding, wat kan leiden tot kloven, jeuk en een trekkerig gevoel.
HartkloppingenBij bloedarmoede moet het hart harder werken om zuurstof door het lichaam te pompen, wat kan leiden tot een versnelde hartslag of hartkloppingen, vooral tijdens inspanning.
Duizeligheid of flauwvallenEen bleke huid kan wijzen op een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen, wat duizeligheid, concentratieproblemen of zelfs flauwvallen kan veroorzaken.
Langzame wondgenezingBij een bleke huid door een slechte doorbloeding of vitaminegebrek duurt het langer voordat wondjes genezen, omdat essentiële voedingsstoffen en zuurstof niet snel genoeg worden aangevoerd.
Koude handen en voetenMensen met een bleke huid door slechte bloedsomloop of hypothyreoïdie hebben vaak last van koude extremiteiten, doordat het lichaam bloed naar vitale organen stuurt en de huid minder goed doorbloed is.
Psychische impactEen aanhoudend bleke teint kan onzekerheid veroorzaken, vooral als mensen vaak opmerkingen maken. Dit kan leiden tot sociale terughoudendheid en een negatief zelfbeeld.
Verergering van onderliggende aandoeningenBleekheid is vaak een symptoom van een onderliggend probleem zoals bloedarmoede, schildklierstoornissen of chronisch bloedverlies. Als deze niet worden behandeld, kunnen de complicaties zich opstapelen en ernstiger worden.

Preventie

Een bleke huid kan met verschillende maatregelen worden voorkomen. Allereerst is het belangrijk om aandacht te besteden aan een gezond en gevarieerd dieet. Daarnaast speelt voldoende slaap een belangrijke rol. Bovendien moeten tabak, alcohol en drugs worden vermeden. Het is ook belangrijk om regelmatig te sporten of anderszins te bewegen. Meestal is het voldoende om te gaan joggen of zwemmen. De beweging en de zuurstofrijke lucht hebben een positief effect.

Lees verder

© 2020 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Soorten leukemie: de symptomen, oorzaken en behandelingSoorten leukemie: de symptomen, oorzaken en behandelingEr zijn verschillende soorten leukemie, zoals acute leukemie, chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloi…
Bleek tandvleesBleek tandvleesAan de kleur van uw tandvlees, maar ook dat van een hond, kunt u zien of het gezond of ziek is. Is het roze, bleek of wi…
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?

Allergische contactdermatitis: Huidontsteking door allergeenAllergische contactdermatitis: Huidontsteking door allergeenSommige patiënten lijden aan allergische contactdermatitis, een huidziekte die ontstekingen veroorzaakt wanneer de huid…
Gevoelige huid (huidgevoeligheid): Oorzaken en behandelingGevoelige huid (huidgevoeligheid): Oorzaken en behandelingEen gevoelige huid is een veelvoorkomend probleem. Mensen met een gevoelige huid reageren sterk op chemicaliën, kleursto…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tatyana Vyc/Shutterstock.com
  • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
  • https://consumed.nl/ziekten/pallor
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pallor
  • https://bloeddrukmeter.shop/lage-bloeddruk/lage-bloeddruk-verhelpen/
  • https://www.healthline.com/health/paleness
  • https://www.medicinenet.com/pale_skin/symptoms.htm
  • https://www.encyclo.nl/begrip/oestron
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oestradiol
  • https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/perifeer-vaatlijden
  • https://www.bijniernet.nl/bijnieraandoeningen/feochromocytoom/
  • https://www.verywellhealth.com/what-are-common-low-blood-pressure-symptoms-1764030
  • https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/medische-onderzoeken/hartfilmpje-(ecg)
  • https://hartenvaatcentrum.mumc.nl/onderzoeken/ecg-hartfilm/ecg-hartfilm
  • https://www.kanker.be/alles-over-kanker/jongeren-en-kanker/onderzoeken/beenmergpunctie
  • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/misselijkheid_en_braken_bij_chemo__en_radiotherapie
  • https://medlineplus.gov/ency/article/003244.htm
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325562
  • https://www.stlukes-stl.com/health-content/health-ency-multimedia/1/003244.htm
  • https://www.wza.nl/pati%C3%ABnt/onderzoek-en-behandeling/ijzerrijke-voeding-4565
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 14-12-2024 en 12-1-2025)
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Arnavaz, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Tvanbr, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Kurhan/Shutterstock
  • Afbeelding bron 5: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Asiandelight/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Istock.com/NataliaBulatova
  • Afbeelding bron 9: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 12-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 31
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.