Bloedbraken of bloed overgeven: oorzaken en symptomen

Bloedbraken of bloed overgeven: oorzaken en symptomen Bloedbraken of bloed overgeven duidt op braken van bloed dat hoog uit het maag-darmstelsel komt, dus uit de mond, slokdarm, maag of uit de twaalfvingerige darm. Een reeks medische aandoeningen kan ervoor zorgen dat je bloed braakt. Bloedbraken is een medisch noodgeval, waarvoor je direct medische hulp moet inschakelen. De medische benaming van bloedbraken is hematemesis. Veelvoorkomende oorzaken van bloedbraken zijn een maagzweer in de maag of in de twaalfvingerige darm en een slokdarmontsteking. Bloedbraken verwijst niet naar bloedstolsels in het braaksel. Het heeft betrekking op braaksel dat aanzienlijke hoeveelheden helder rood bloed bevat of dat een zwart uiterlijk heeft dat lijkt op koffiedik. Bloedbraken kan afhankelijk van de oorzaak gepaard gaan met andere symptomen. Behandeling van bloedbraken vindt plaats in het ziekenhuis. De prognose varieert.
Bloedbraken / Bron: Istock.com/CentralITAllianceBloedbraken / Bron: Istock.com/CentralITAlliance

Wat is bloedbraken?

Bloedbraken is het overgeven of braken van inhoud van de maag die bloed bevat. Dit bloed kan een helderrode of donkerrode kleur hebben. Het uitbraakte materiaal kan met voedsel zijn gemengd of het kan alleen bloed bevatten.

Symptomen

De kleur en consistentie van het opgebraakte bloed kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de locatie van de bloeding. De kleur van het bloed kan variëren van felrood tot koffiedikkeur. Afhankelijk van de oorzaak van het bloeden, kan bloedbraken gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

Hevige buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comHevige buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com
Schakel direct medische hulp in als je last hebt van bloedbraken, zeker als het grote hoeveelheden betreft, je meerdere keren achterelkaar moet bloedbraken, en het gepaard gaat met hevige buikpijn of andere klachten.

Oorzaken van bloedbraken

Veel voorkomende oorzaken van bloedbraken zijn:
 • maagzweer
 • maagkanker
 • slijmvliesontsteking en -beschadiging in maag en/of twaalfvingerige darm
 • slokdarmspataderen of maagspataderen als gevolg van portale hypertensie
 • slokdarmontsteking
 • syndroom van Mallory-Weiss

Maagzweer

Een maagzweer in de maag of in de twaalfvingerige darm kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • brandende maagpijn
 • gevoel van volheid, opgeblazen gevoel of oprispingen
 • geen vet voedsel kunnen verdragen
 • maagzuur
 • misselijkheid
 • braken of bloedbraken (kan rood of zwart lijken)
 • donker bloed in ontlasting, of ontlasting die zwart of teerachtig is
 • problemen met ademhalen
 • verminderde eetlust
 • onverklaarbaar gewichtsverlies

Maagkanker

Maagkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt vanuit de maagwand, de binnenkant van de maag. Vroege symptomen kunnen bestaan uit maagzuur, pijn in de bovenbuik, misselijkheid en verlies van eetlust. Latere verschijnselen kunnen onder meer bestaan uit gewichtsverlies, gele verkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht), overgeven, moeite met slikken en bloed in de ontlasting. De kanker kan zich vanuit de maag verspreiden naar andere delen van het lichaam, met name de lever, de longen, de botten, het slijmvlies van de buik en de lymfeklieren.

Overmatig alcoholgebruik kan gastritis veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comOvermatig alcoholgebruik kan gastritis veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Maagslijmvliesontsteking

Gastritis of maagslijmvliesontsteking kan het risico op andere gastro-intestinale aandoeningen, zoals maagzweren en kanker, verhogen. De symptomen van gastritis rapporteren bestaan doorgaans uit scherpe, stekende of brandende buikpijn in het bovenste of linkerbovengedeelte van de buik. Roken en alcoholdrinken zijn bekende risicofactoren. Mensen met gastritis moeten selderij, appels en honing eten. Kruidenthee is ook veilig om te drinken. Vermijd cafeïnehoudende dranken, zuivelproducten en gekruide gerechten. Een scala aan medicijnen is beschikbaar voor de behandeling van gastritis, waaronder antibiotica en maagzuurremmers.

Slokdarmaspataderen

Slokdarmvarices of slokdarmspataderen zijn extreem verwijde submucosale aderen in het onderste derde deel van de slokdarm. Ze worden meestal veroorzaakt door portale hypertensie, meestal als gevolg van levercirrose. Mensen met slokdarmspataderen hebben een sterke neiging om bloedingen te ontwikkelen (bloedbraken).

Slokdarmontsteking

Een slokdarmontsteking is een ontsteking van de slokdarm. De slokdarm maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel, met name van het maag-darmkanaal. Het is een spierbuis waarlangs voedsel van de mond naar de maag wordt getransporteerd. Slokdarmontsteking is een ziekte die pijnlijk kan zijn en slikken bemoeilijkt. Slokdarmontsteking kan echter asymptomatisch zijn en dus geen klachten veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van oesofagitis is gastro-oesofageale reflux (GORZ).

Syndroom van Mallory-Weiss
Mallory-Weiss-syndroom verwijst naar bloeding vanuit scheurtjes in het slijmvlies van het onderste deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag. Het wordt veroorzaakt door hevig braken (vanwege alcoholisme, boulimia of voedselvergiftiging), kokhalzen of de hik. uit een laceratie in het slijmvlies op de kruising van de maag en de slokdarm.

Andere oorzaken van bloedbraken

Bloedbraken kan ook worden veroorzaakt door:

Bij baby's en jonge kinderen kan het braken van bloed ook het gevolg zijn van:
 • aangeboren afwijkingen
 • bloedstollingsstoornissen
 • melkallergie
 • doorgeslikt bloed, zoals van een bloedneus
 • ingeslikt object (bijvoorbeeld speelgoed)
 • vitamine K-tekort

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van een vraaggesprek met de arts waarbij je medische voorgeschiedenis in ogenschouw wordt genomen. Daarna vindt lichamelijk onderzoek plaats en zal zo nodig beeldvormend onderzoek plaatsvinden, zoals een CT-scan, een röntgenfoto of een endoscopie (kijkonderzoek). Dergelijk onderzoek kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van de bloeding. Aangezien de aandoening die bloedbraken veroorzaakt mogelijk een virale of bacteriële aandoening kan zijn, kan de diagnose bestaan ​​uit specifiek bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek. In gevallen waarbij de arts een arteriële bloeding vermoedt, kan een angiogram worden uitgevoerd. Hierbij worden bloedvaten met behulp van contrastvloeistof afgebeeld met röntgenfoto's.

Behandeling van bloedbraken

Vaak kan bloedbraken goed behandeld worden met medicijnen en/of een operatieve ingreep. In ernstige gevallen van bloedbraken waarbij je veel bloed verliest, kan je een infuus of een bloedtransfusie nodig hebben. In levensbedreigende situaties kan reanimatie vocht- of bloedtoediening nodig zijn. Het behandelen van bloedbraken hangt af van de oorzaak van de aandoening. Vaak worden om inwendige bloedingen gestopt middels instrumenten die via een endoscoop worden ingebracht, waarna de inwendige wond wordt gedicht en het bloeden stopt.

Prognose van het opgeven van bloed

De vooruitzichten en prognose van bloedbraken hangt af ​​van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van het bloeden en de snelheid waarmee je een behandeling krijgt. Iedereen die bloed overgeeft, moet rechtstreeks naar een eerstehulpafdeling van een ziekenhuis gaan of onmiddellijk medische hulp inschakelen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenBloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenAls je bloed moet overgeven is het belangrijk om geen tijd te verliezen. Bloed braken is een medische urgentie en moet s…
Wanneer naar de huisarts met maagpijnMaagklachten komen vaak voor en zijn in verschillende groepen te verdelen. Vaak gaat het om a-specifieke maagklachten, r…
Medicijnvergiftiging (overdosis) aspirineMedicijnvergiftiging (overdosis) aspirineAcetylsalicylzuur (aspirine) wordt vaak voorgeschreven door cardiologen (bij laag-risicopatiënten) en neurologen. Aspiri…
Te weinig bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig bloedplaatjes, dat is een serieus probleem. Wat zijn er de symptomen van, hoe kun je er last van krijgen en wa…

Motorneuronziekte: Progressieve verzwakking van spierenMotorneuronziekte: Progressieve verzwakking van spierenMotorneuronen zijn zenuwcellen die elektrische signalen naar de spieren sturen, zodat de spieren kunnen functioneren. Mo…
Sinusitis (sinusinfectie): Oorzaken, symptomen & behandelingSinusitis (sinusinfectie): Oorzaken, symptomen & behandelingDe sinussen zijn holle holtes in de wangen, aan weerszijden van de neus, achter de neus en in het voorhoofd. Een sinusin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/vadimguzhva
 • https://mijn.bsl.nl/hematemesis-en-melaena/6647796
 • http://ddc.musc.edu/public/symptoms/hematemesis.html
 • https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/509521
 • https://www.drugs.com/cg/hematemesis.html
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/CentralITAlliance
 • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 31-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.