Rode bietensap: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Bietensap is een echte vitaminebom en dat is geen wonder: bietensap is een van de gezondste groenten. Rode biet is een klassieke wintergroente in Nederland. Vanwege het hoge gehalte aan vitamines en mineralen is het bijna onverslaanbaar als het gaat om gezondheid. De opvallende rode kleur is afkomstig van betanine of bietenrood, een natuurlijke kleurstof, die vooral in rode biet voorkomt, maar ook in bloemen en vruchten van andere planten en die ook wordt gebruikt als een natuurlijke kleur voor voedsel (E 162). Rode biet staat ook bekend om zijn hoge ijzergehalte. Met ongeveer 1 mg ijzer per 100 gram is het een van de meest ijzerhoudende voedingsmiddelen. Je kunt een ijzertekort dus op een natuurlijke manier tegengaan. Fosfaat, vitamine B, kalium, magnesium en foliumzuur, wat vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen, zijn andere waardevolle ingrediënten. Maar wees voorzichtig: mensen die problemen hebben met nierstenen moeten rode biet vermijden, vanwege het oxaalzuur in de knol.
Voedingswaarde van de rode biet
De rode biet, ook wel bekend als 'kroot', is een wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) in het geslacht biet. Het is een populaire wintergroente. Vanuit een puur esthetisch oogpunt is de rode biet een nogal onopvallende knol, maar het is de voedingswaarde van de knol die het een krachtpatser maakt. De voedingswaarde van 100 gram verse rode biet is:
Het bietensap bevat belangrijke
vitamines van de B-groep, evenals
vitamine A, de opbouwvitamine voor je huid, en een goede dosis vitamine C. Daarnaast zitten er essentiële sporenelementen voor het lichaam in, zoals
magnesium, calcium,
selenium, ijzer,
jodium,
mangaan,
natrium,
zink en
koper en
fosfor.
De rode biet staat bekend om zijn iets zoetige maar vooral aardse smaak. Je kunt de aardse smaak van de rode biet echter gemakkelijk veranderen. Verrijk je bietensap bijvoorbeeld met appels en/of
gember.
De gezondheidsvoordelen van rode bietensap
Goed voor de bloeddruk
Om te profiteren van de effecten van de rode biet, is het voldoende om elke dag een glas bietensap te nemen. Als je dit regelmatig doet, dan zou dit een positief effect op je
bloeddruk moeten hebben. De bloeddruk wordt echter niet alleen verlaagd door het bietensap, maar ook vaatafzettingen kunnen worden voorkomen omdat de bloedvaten door de ingrediënten in bietensap uitzetten. Doordat de bloedvaten verwijden, stroomt het bloed beter door de vaten en om deze reden wordt het bietensap ook door veel sporters gedronken. Probeer het eens en drink ongeveer 3 uur voor je training een glas bietensap.
Verbeterde cognitieve prestaties
Maar zelfs als je niet gaat hardlopen, kun je profiteren van de verbeterde bloedcirculatie. Met een verbeterde cerebrale circulatie of hersendoorbloeding, waarmee de toe- en afvoer van het bloed van en naar de hersenen wordt bedoeld, functioneren je hersenen beter en zal je beter presteren op cognitief vlak.
Verminderde kans op beroerte of hartaanval
Het bietensap zorgt niet alleen voor een betere bloedcirculatie. Vanwege het hoge aandeel ijzer en B-vitamines, zoals
foliumzuur, ondersteunt de gezonde knol ook de bloedvorming. Uiteindelijk verkleint het regelmatig drinken van bietensap het risico op een
beroerte of een
hartaanval.
Antioxidatieve effecten
De rode kleurstoffen in de biet, de zogenaamde betanines, hebben sterke antioxidatieve effecten en kunnen daarom bijdragen aan een goede celbescherming. De betanines versterken ook het immuunsysteem, zodat je lichaam onaangename infectieziekten, zoals
griep en
verkoudheid, beter kan bestrijden.
Ter ondersteuning van de leverfunctie
Bovendien ondersteunen de betanines de
leverfunctie. Bietensap bevat, zoals hierboven reeds vermeld, antioxidanten, vitamine A,
vitamine B6 en ijzer. Deze verbindingen helpen de
lever te beschermen tegen ontstekingen en oxidatieve stress, terwijl ze het vermogen verbeteren om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Huid, haar en nagels
En last but not least zorgen de rode biet-antioxidanten in combinatie met de andere voedingsstoffen voor een mooie huid, haar en nagels. Het bietensap is een echte schoonheidsdrank, wat ook nog eens goed is voor je figuur, aangezien een glas met 100 milliliter slechts ongeveer 40 calorieën bevat.
Zelf bietensap maken
Je kunt kant-en-klare bietensap kopen, maar je kunt ook gemakkelijk zelf bietensap thuis maken. Dit zijn de stappen:
- Was de krootjes grondig. Boen de rode biet goed met een groenteborstel en verwijder de uiteinden. Het is het beste om kleine knollen te gebruiken, omdat deze milder en zoeter van smaak zijn.
- Schil de rode bietjes indien nodig. Als de schil te hard is, is het raadzaam om de knol te schillen om de sapcentrifuge niet onnodig te belasten.
- Snijd de bieten in kleine stukken en doe ze in de sapcentrifuge. Het is het beste om handschoenen te dragen om te voorkomen dat je vingers rood kleuren.
- En klaar is kees. Het verse bietensap moet koel worden bewaard en binnen enkele dagen worden opgedronken. Opdat je lichaam beter alle vitamines kan opnemen, kun je een paar druppels (olijf)olie aan het sap toevoegen.
Rode biet heeft een vrij intense en licht aardse smaak en dat vindt niet iedereen even lekker. Voor meer mildere sap kun je desgewenst ander fruit of groenten toevoegen, zoals:
Pers het fruit en de groenten zoals hierboven beschreven en voeg aan het einde een beetje citroensap toe. Wortelen en appels verzachten de intense smaak van de rode biet en zorgen voor een beetje zoetheid.
Lees verder