Rode bietensap: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Rode bietensap: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Bietensap is een echte vitaminebom en dat is geen wonder: bietensap is een van de gezondste groenten. Rode biet is een klassieke wintergroente in Nederland. Vanwege het hoge gehalte aan vitamines en mineralen is het bijna onverslaanbaar als het gaat om gezondheid. De opvallende rode kleur is afkomstig van betanine of bietenrood, een natuurlijke kleurstof, die vooral in rode biet voorkomt, maar ook in bloemen en vruchten van andere planten en die ook wordt gebruikt als een natuurlijke kleur voor voedsel (E 162). Rode biet staat ook bekend om zijn hoge ijzergehalte. Met ongeveer 1 mg ijzer per 100 gram is het een van de meest ijzerhoudende voedingsmiddelen. Je kunt een ijzertekort dus op een natuurlijke manier tegengaan. Fosfaat, vitamine B, kalium, magnesium en foliumzuur, wat vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen, zijn andere waardevolle ingrediënten. Maar wees voorzichtig: mensen die problemen hebben met nierstenen moeten rode biet vermijden, vanwege het oxaalzuur in de knol.
Rode biet / Bron: Darwin Bell from San Francisco, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Rode biet / Bron: Darwin Bell from San Francisco, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Voedingswaarde van de rode biet

De rode biet, ook wel bekend als 'kroot', is een wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) in het geslacht biet. Het is een populaire wintergroente. Vanuit een puur esthetisch oogpunt is de rode biet een nogal onopvallende knol, maar het is de voedingswaarde van de knol die het een krachtpatser maakt. De voedingswaarde van 100 gram verse rode biet is:

Het bietensap bevat belangrijke vitamines van de B-groep, evenals vitamine A, de opbouwvitamine voor je huid, en een goede dosis vitamine C. Daarnaast zitten er essentiële sporenelementen voor het lichaam in, zoals magnesium, calcium, selenium, ijzer, jodium, mangaan, natrium, zink en koper en fosfor.

De rode biet staat bekend om zijn iets zoetige maar vooral aardse smaak. Je kunt de aardse smaak van de rode biet echter gemakkelijk veranderen. Verrijk je bietensap bijvoorbeeld met appels en/of gember.

Bietensap is onder meer goed voor de bloeddruk / Bron: Freshtopia.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bietensap is onder meer goed voor de bloeddruk / Bron: Freshtopia.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

De gezondheidsvoordelen van rode bietensap

Goed voor de bloeddruk

Om te profiteren van de effecten van de rode biet, is het voldoende om elke dag een glas bietensap te nemen. Als je dit regelmatig doet, dan zou dit een positief effect op je bloeddruk moeten hebben. De bloeddruk wordt echter niet alleen verlaagd door het bietensap, maar ook vaatafzettingen kunnen worden voorkomen omdat de bloedvaten door de ingrediënten in bietensap uitzetten. Doordat de bloedvaten verwijden, stroomt het bloed beter door de vaten en om deze reden wordt het bietensap ook door veel sporters gedronken. Probeer het eens en drink ongeveer 3 uur voor je training een glas bietensap.

Verbeterde cognitieve prestaties

Maar zelfs als je niet gaat hardlopen, kun je profiteren van de verbeterde bloedcirculatie. Met een verbeterde cerebrale circulatie of hersendoorbloeding, waarmee de toe- en afvoer van het bloed van en naar de hersenen wordt bedoeld, functioneren je hersenen beter en zal je beter presteren op cognitief vlak.

Verminderde kans op beroerte of hartaanval

Het bietensap zorgt niet alleen voor een betere bloedcirculatie. Vanwege het hoge aandeel ijzer en B-vitamines, zoals foliumzuur, ondersteunt de gezonde knol ook de bloedvorming. Uiteindelijk verkleint het regelmatig drinken van bietensap het risico op een beroerte of een hartaanval.

Antioxidatieve effecten

De rode kleurstoffen in de biet, de zogenaamde betanines, hebben sterke antioxidatieve effecten en kunnen daarom bijdragen aan een ​​goede celbescherming. De betanines versterken ook het immuunsysteem, zodat je lichaam onaangename infectieziekten, zoals griep en verkoudheid, beter kan bestrijden.

Ter ondersteuning van de leverfunctie

Bovendien ondersteunen de betanines de leverfunctie. Bietensap bevat, zoals hierboven reeds vermeld, antioxidanten, vitamine A, vitamine B6 en ijzer. Deze verbindingen helpen de lever te beschermen tegen ontstekingen en oxidatieve stress, terwijl ze het vermogen verbeteren om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Huid, haar en nagels

En last but not least zorgen de rode biet-antioxidanten in combinatie met de andere voedingsstoffen voor een mooie huid, haar en nagels. Het bietensap is een echte schoonheidsdrank, wat ook nog eens goed is voor je figuur, aangezien een glas met 100 milliliter slechts ongeveer 40 calorieën bevat.

Zelf bietensap maken

Je kunt kant-en-klare bietensap kopen, maar je kunt ook gemakkelijk zelf bietensap thuis maken. Dit zijn de stappen:
  • Was de krootjes grondig. Boen de rode biet goed met een groenteborstel en verwijder de uiteinden. Het is het beste om kleine knollen te gebruiken, omdat deze milder en zoeter van smaak zijn.
  • Schil de rode bietjes indien nodig. Als de schil te hard is, is het raadzaam om de knol te schillen om de sapcentrifuge niet onnodig te belasten.
  • Snijd de bieten in kleine stukken en doe ze in de sapcentrifuge. Het is het beste om handschoenen te dragen om te voorkomen dat je vingers rood kleuren.
  • En klaar is kees. Het verse bietensap moet koel worden bewaard en binnen enkele dagen worden opgedronken. Opdat je lichaam beter alle vitamines kan opnemen, kun je een paar druppels (olijf)olie aan het sap toevoegen.

Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rode biet heeft een vrij intense en licht aardse smaak en dat vindt niet iedereen even lekker. Voor meer mildere sap kun je desgewenst ander fruit of groenten toevoegen, zoals:

Pers het fruit en de groenten zoals hierboven beschreven en voeg aan het einde een beetje citroensap toe. Wortelen en appels verzachten de intense smaak van de rode biet en zorgen voor een beetje zoetheid.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bietensap tegen acneBietensap wordt veel gebruikt als een zogenoemde detox-drank. Bietensap maakt de lever schoon en zorgt ervoor dat de nie…
Legale doping en gezond: Bietensap!Legale doping en gezond: Bietensap!Bietensap geeft voor de meeste mensen niet direct een associatie met lekker drinken. Toch heeft bietensap erg veel voord…
Bietensap om sportprestaties te verbeterenBietensap om sportprestaties te verbeterenWil je je PR verbeteren, wil je je concurrent eindelijk eens verslaan? Bietensap is legale doping, het verbetert je spor…
Een gezonde huid door probiotica, vitaminen en bietensapEen gezonde huid door probiotica, vitaminen en bietensapHelp! Je staat 's ochtends op en ontdekt ineens twee nieuwe pukkels op je kin. Geen paniek, dat heeft bijna iedereen wel…

Choline: functie en bronnen van de voedingsstofCholine: functie en bronnen van de voedingsstofCholine is een belangrijke voedingsstof voor verschillende lichamelijke functies. Zo is choline een belangrijke bouwstee…
Gezonde en smakelijke alternatieven in je voedingGezonde en smakelijke alternatieven in je voedingHet lijkt moeilijk om al je lekkere maar ongezonde gewoonten af te leren ten behoeve van je gezondheid. Wat enorm helpt,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cyclonebill From Copenhagen, Denmark, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0/bewerkt)
  • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324898.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Betanine
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_biet
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cerebrale_circulatie
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/195177-bloeddruk-verlagen-door-bietensap-resultaten-bijwerkingen.html
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/288229.php
  • https://food.ndtv.com/health/6-incredible-beetroot-juice-benefits-why-you-should-drink-it-every-day-1656806
  • http://www.spokesman.com/stories/2013/apr/30/why-beets-lower-blood-pressure/
  • https://www.bbc.com/news/health-22152901
  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/beetroot-juice-benefits
  • Siervo M, Lara J, Ogbonmwan I, Mathers JC. Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis. J Nutr. 2013 Jun;143(6):818-26. doi: 10.3945/jn.112.170233. Epub 2013 Apr 17.
  • Afbeelding bron 1: Darwin Bell from San Francisco, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Freshtopia.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.