Bloeddrukwaarden bij kinderen: normaalwaarden tabel

Bloeddrukwaarden bij kinderen: normaalwaarden tabel Wat zijn normale bloeddrukwaarden bij kinderen? De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed uit het hart gepompt wordt en tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Hoge bloeddruk (hypertensie) treedt op wanneer het bloed te hard tegen de wanden van de bloedvaten drukt, terwijl een lage bloeddruk (hypotensie) optreedt wanneer er onvoldoende bloed door het lichaam wordt gestuwd. Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en geeft vaak geen klachten. Zeer hoge bloeddruk kan op een gegeven ogenblik klachten geven als wazig zien, hoofdpijn, kortademigheid en milde pijn op de borst. Hoge bloeddruk bij een kind wordt vaak behandeld door leefstijlaanpassingen, zoals gezond eten, voldoende bewegen en afvallen bij overgewicht. Een lage bloeddruk kan vaak geen kwaad, tenzij het kind last heeft van klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen. Lage bloeddruk als gevolg van uitdroging moet adequaat behandeld worden.

Bloeddruk

De maat voor je bloeddruk is millimeters kwik (mmHg). Bloeddrukmetingen hebben twee cijfers. De bloeddruk van je kind kan bijvoorbeeld 115/62 zijn. Het eerste cijfer is de systolische druk of bovendruk, dat is de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt. Het tweede cijfer is de diastolische druk of onderdruk, dat is de druk in de bloedvaten als het hart zich ontspant en weer vult met bloed.

Bloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/ShutterstockBloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/Shutterstock

Bloeddruk meten

De bloeddruk wordt (traditioneel) door een arts gemeten met een stethoscoop en bloeddrukmeter, die een kleine pomp heeft die kan worden opgeblazen met lucht en een rubberen manchet die om de bovenarm kan worden bevestigd. De manchet wordt allengs opgepompt, zodat de bloeddoorstroming in de arm steeds een klein beetje meer wordt belemmerd. Ondertussen voelt de arts je pols. De manchet drukt al snel zoveel druk uit, dat je pols niet meer voelbaar is en op dat moment leest de arts de waarde op de drukmeter: de bovendruk. Wanneer de arts lucht laat ontsnappen, kan de onderdruk worden afgelezen. Door een stethoscoop te gebruiken, kan je arts erachter komen wat je systolische en diastolische bloeddruk is.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de normale bloeddruk van een kind
Wat als normale bloeddruk bij kinderen wordt beschouwd, hangt van verschillende factoren af, zoals lengte, leeftijd en geslacht. De factor die het meeste gewicht in de schaal legt bij kinderen is hun lengte; langere kinderen hebben een hogere normale bloeddruk dan kortere kinderen. Bedenk ook dat het normaal is dat de bloeddruk van kinderen verandert naarmate ze ouder en groter worden.

Bloeddrukwaarden: normaalwaarden tabel voor kinderen

De normale bloeddruk van een kind varieert, afhankelijk van hoe oud en hoe lang een kind is. Hieronder staan ​​de drie hoofdcategorieën waar kinderen in vallen:

3-5 jaar

De gemiddelde bovengrens voor systolische bloeddruk bij kinderen in deze categorie zal variëren van 104-116, afhankelijk van lengte en geslacht. De gemiddelde bovengrens voor diastolische bloeddruk bij kinderen in deze categorie zal variëren van 63-74. De gemiddelde bloeddruk voor jongens en meisjes in de leeftijd tussen 3 en 5 kan worden gezien in de volgende tabel.

LeeftijdJongensMeisjes
3 jaar - Normale gemiddelde systolische druk Varieert tussen 104-113Varieert tussen 104-110
3 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 63-67Varieert tussen 65-68
4 jaar - Normale gemiddelde systolische drukVarieert tussen 106-115Varieert tussen 105-111
4 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 66-71Varieert tussen 67-71
5 jaar - Normale gemiddelde systolische druk Varieert tussen 108-116Varieert tussen 107-113
5 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 69-74Varieert tussen 69-73

6-9 jaar

De gemiddelde bovengrens voor systolische bloeddruk zal in deze leeftijdsgroep variëren van 108-121. De gemiddelde bovengrens voor diastolische bloeddruk bij kinderen in deze categorie zal variëren van 71-81. De gemiddeldebloeddruk voor jongens en meisjes in de leeftijd tussen 6 en 9 jaar kan worden gezien in de volgende tabel.

LeeftijdJongensMeisjes
6 jaar - Normale gemiddelde systolische druk Varieert tussen 109-117Varieert tussen 108-114
6 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 72-76Varieert tussen 71-75
7 jaar - Normale gemiddelde systolische drukVarieert tussen 110-119Varieert tussen 110-116
7 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 74-78Varieert tussen 73-76
8 jaar - Normale gemiddelde systolische druk Varieert tussen 111-120Varieert tussen 112-118
8 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 75-80Varieert tussen 74-78
9 jaar - Normale gemiddelde systolische druk Varieert tussen 113-121Varieert tussen 114-120
9 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 76-81Varieert tussen 75-79

10-12 jaar

De gemiddelde bovengrens voor systolische bloeddruk bij kinderen in deze categorie zal variëren van 114-127. De gemiddelde bovengrens voor diastolische bloeddruk bij kinderen in deze categorie zal variëren van 77-83. De gemiddeldebloeddruk voor jongens en meisjes in de leeftijd tussen 10 en 12 jaar kan worden gezien in de volgende tabel.

LeeftijdJongensMeisjes
10 jaar - Normale gemiddelde systolische druk Varieert tussen 114-123Varieert tussen 116-122
10 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 77-82Varieert tussen 77-80
11 jaar - Normale gemiddelde systolische drukVarieert tussen 116-125Varieert tussen 118-124
11 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 78-83Varieert tussen 78-83
12 jaar - Normale gemiddelde systolische druk Varieert tussen 119-127Varieert tussen 120-126
12 jaar - Normale gemiddelde diastolische drukVarieert tussen 79-83Varieert tussen 79-82

Hoge bloeddruk bij kinderen

Als de resultaten niet in het bereik van de normale bloeddruk liggen, zoals in de tabel hierboven is aangegeven, kan het kind een hoge ofwel lage bloeddruk hebben. In tegenstelling tot volwassenen is hoge bloeddruk moeilijker vast te stellen bij kinderen. Bij volwassenen met een bloeddruk boven 140/90 wordt gesproken van hoge bloeddruk. Zo werkt het echter niet bij kinderen. Over het algemeen worden kinderen met een bloeddruk hoger dan 95% van de kinderen van hetzelfde geslacht, leeftijd en lengte, gediagnosticeerd met hoge bloeddruk. Aangezien de bloeddruk van kinderen sterk zal variëren op basis van veel factoren terwijl ze opgroeien, is er geen bepaald bereik dat gehanteerd wordt zoals bij volwassenen (bloeddrukwaarden volwassenen).

Oorzaken

Jongere kinderen die hypertensie hebben, zullen veelal lijden aan een groter, onderliggend probleem zoals hartafwijkingen of nierziekten. Hoge bloeddruk bij oudere kinderen is meestal het gevolg van obesitas, diabetes type 2 of een inactieve levensstijl. De belangrijkste risicofactoren voor hoge bloeddruk bij kinderen zijn obesitas (overgewicht) en een familiegeschiedenis van hoge bloeddruk. Andere risicofactoren kunnen medische problemen zijn zoals slaapapneu of andere slaapstoornissen. Obesitas wordt beschouwd als het belangrijkste risico voor hoge bloeddruk bij kinderen. Niet alleen brengt zwaarlijvigheid je kind in gevaar voor hoge bloeddruk, maar ook voor een reeks andere gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en diabetes.

Wat veroorzaakt obesitas?
Soms kan obesitas worden gekoppeld aan andere gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen is obesitas echter te wijten aan de combinatie van twee factoren:
  • Te veel eten. Veel kinderen eten meer voedsel dan hun lichaam nodig heeft. Obesitas kan ook het gevolg zijn van het feit dat het kind te veel verkeerde soorten voedsel binnenkrijgt, zoals ongezonde snacks en suikerhoudende dranken. Om die reden is het belangrijk om zowel de kwaliteit als de hoeveelheid voedsel die je kind eet in de gaten te houden.
  • Te weinig beweging. Veel kinderen doen niet genoeg aan beweging en brengen elke dag uren door met activiteiten waarbij ze alleen maar zitten of hangen, zoals televisie kijken of videogames spelen.

Wazig zien door veel te hoge bloeddruk / Bron: Martin SulmanWazig zien door veel te hoge bloeddruk / Bron: Martin Sulman

Symptomen

Hoge bloeddruk heeft vaak geen manifeste symptomen totdat het te laat is. Hypertensie wordt niet voos niets een sluipmoordenaar genoemd. Als het een ernstig probleem wordt, kan het kind klagen over wazig zien, hoofdpijn, kortademigheid en milde pijn op de borst.

Leefstijlveranderingen

Als een kind lijdt aan hoge bloeddruk, moeten er veranderingen in de levensstijl worden aangebracht, waaronder een verandering van voeding en een toename van lichaamsbeweging. Door ervoor te zorgen dat je kind gezond eet met dagelijks voldoende groenten, fruit en volle granen, en hem of haar weghoudt van calorierijk voedsel dat weinig voedingsstoffen bevat, ben je al op het juiste pad om de hoge bloeddruk van je kind te verlagen. Iets anders waar je op moet letten als je kind hoge bloeddruk heeft, is zijn of haar natriuminname. Voor alle volwassenen geldt volgens het Voedingscentrum het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Voor kinderen is dat stukken minder. Zorg ervoor dat dit niet meer is dan 1200 mg voor kinderen in de leeftijd van 4-8 en niet meer dan 1500 voor kinderen ouder dan 8 jaar. Meer lichaamsbeweging is ook uiterst belangrijk; alles van fietstochten tot dagelijkse wandelingen kan het hart goed laten pompen en de bloeddruk verlagen.

Lage bloeddruk bij kinderen

Lage bloeddruk (hypotensie) kan om verschillende redenen bij kinderen voorkomen.

Symptomen

Je kunt een lage bloeddruk hebben, zonder dat je er ook maar iets van merkt. De klachten die kunnen optreden bij een lage bloeddruk zijn duizeligheid, vermoeidheid, wazig zien en flauwvallen.

Oorzaken

In veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak aanwezig van een lage bloeddruk. Bij bepaalde situaties komt het vaker voor:

Behandeling

Zorg ervoor dat het kind voldoende drinkt bij een maag-darminfectie waarbij er veel vochtverlies optreedt met braken en diarree. Gebruik eventueel ORS, een mengsel van zouten en druivensuiker dat je moet oplossen in water, verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Lees eerst de bijsluiter voor gebruik. Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt en geef zelf het goede voorbeeld. Vooral bij warm weer en bij inspanning verliest je kind veel vocht en zout als gevolg van zweten. Het is belangrijk dat het kind onder deze omstandigheden voldoende vocht en zout inneemt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeddruk zelf metenBloeddruk zelf metenBloeddruk is een van de belangrijkste indicaties voor lichamelijk welzijn: als de bloeddruk te hoog of te laag is, wijst…
Bloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeterBloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeterDe hoogte van de bloeddruk is vaak een indicator van je algehele gezondheid en welzijn. Een te hoge of te lage bloeddruk…
Hoge en lage bloeddrukHoge en lage bloeddrukJe hart pompt het bloed door je lichaam. Met elke hartslag wordt een zekere druk op het bloed uitgeoefend om het bloed r…
Wat te doen aan een te lage bloeddruk? Tips en maatregelenWat te doen aan een te lage bloeddruk? Tips en maatregelenMeestal is een lage bloeddruk onschuldig en niet gevaarlijk en gaan de eventuele klachten als duizeligheid, vermoeidheid…

Hoe verzorg je het navelstompje van een pasgeboren baby?Hoe verzorg je het navelstompje van een pasgeboren baby?Als de baby is geboren, wordt de navelstreng afgeknipt. Daarmee komt een einde aan de verbinding van de zuigeling met de…
Tips voor het wassen van de babywasTips voor het wassen van de babywasWanneer je een kleintje hebt zul je merken dat de wasmand opeens wel erg snel vol zit. Het wassen voor de baby gaat iets…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Hartwijzer. Bloeddrukmeting. http://www.hartwijzer.nl/Bloeddrukmeting.php (ingezien op 7-11-2017)
  • MD Health. Blood Pressure for Your Children: What's Normal? http://www.md-health.com/Normal-Blood-Pressure-For-Children.html (ingezien op 7-11-2017)
  • Thuisarts.nl. Ik heb een lage bloeddruk. https://www.thuisarts.nl/lage-bloeddruk/ik-heb-lage-bloeddruk (ingezien op 7-11-2017)
  • Voedingscentrum. Natrium. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/natrium.aspx (ingezien op 10-11-2017)
  • WebMD. High Blood Pressure in Children. https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-in-children#1 (ingezien op 10-11-2017)
  • Afbeelding bron 1: Kurhan/Shutterstock
  • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.