Tips voor het wassen van de babywas

Tips voor het wassen van de babywas Wanneer je een kleintje hebt zul je merken dat de wasmand opeens wel erg snel vol zit. Het wassen voor de baby gaat iets anders dan het wassen van je eigen was. Een allergische reactie op de kwetsbare babyhuid wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Daarom is het belangrijk om de babywas goed aan te pakken. Welk wasmiddel moet je bijvoorbeeld gebruiken? En op hoeveel graden moet je wassen, hoe verwijder je hardnekkige vlekken, mag je de babykleding strijken?

Alles voor gebruik wassen

Het huidje van de baby is erg kwetsbaar. In ongewassen babykleertjes kunnen stoffen zitten die de babyhuid kunnen irriteren. Denk bijvoorbeeld aan 'fabrieksstoffen' die tijdens het produceren in de kleertjes terechtkomen. Ook in de winkel zijn de kleertjes al door meerdere handen gegaan. Voordat de baby wordt geboren is het dus belangrijk dat je alles alvast een keertje hebt gewassen. De kleertjes, het beddengoed, de hydrofielluiers, spuugdoekjes, rompertjes en de sokjes.

Vier stappen voor een schone babywas

Schone wasmachine

Om te zorgen dat de was in de wasmachine schoon wordt is het natuurlijk allereerst belangrijk dat de wasmachine zelf ook schoon is. Ook al lijkt de was schoon uit de wasmachine te komen, in een vuile wasmachine wordt de was nooit écht schoon. Voordat je begint is het daarom belangrijk om je wasmachine te reinigen. Dit doe je door de machine helemaal leeg op 90 graden te laten draaien.

Neutraal wasmiddel

Gebruik een neutraal wasmiddel omdat hier weinig tot geen parfum in zit. Parfum kan de kwetsbare babyhuid irriteren. In de winkel kun je wasmiddel kopen speciaal voor de baby. Sommige baby’s kunnen ook prima tegen normale wasmiddelen. Dit kun je voorzichtig een keertje testen nadat de baby geboren is. Ook in wasverzachters kunnen stoffen zitten die allergische reacties oproepen. Laat deze daarom staan bij de babywas.

Temperatuur

Was de babywas zo heet mogelijk. Het meeste beddengoed, hydrofielluiers, spuugdoekjes en rompertjes kun je op 60 graden wassen. Natuurlijk vind je het fijn als de nieuwe kleertjes lang mooi blijven en niet krimpen. Daarom was je deze het liefst niet op 60 graden. Gelukkig is dat ook niet nodig. De mooie kleertjes mag je ook op 30 of 40 graden wassen, kijk in het label welke temperatuur wordt aangeraden. Was de kleding binnenstebuiten, zo blijft het langer mooi.

Strijken

Door het wassen zijn de meeste bacteriën al gedood. Om er zeker van te zijn dat ook de laatste bacteriën worden gedood kun je de babywas nog strijken. Strijk de was zo heet mogelijk. Let wel op wanneer er een print op de kleding zit, strijk hier nooit overheen want dat zal de print beschadigen. Meestal is het strijken van de babywas geen straf, want wat is het leuk als alle kleertjes netjes in de babykamer hangen!

Hardnekkige vlekken verwijderen

Helaas gebeurt het weleens dat de kleine een enorme poepluier heeft. Je zult merken dat de luier niet voldoende bescherming biedt en ook het rompertje en, in het ergste geval, de kleertjes onder de ontlasting zitten. Wanneer je de vieze kleertjes direct wast zal je merken dat de vlekken er niet uit gaan. Sterker nog, deze vlekken zal je altijd blijven zien. Belangrijk dus om hier even goed de tijd voor te nemen!
  • Spoel het ergste vuil weg onder de koude kraan.
  • Maak een emmer klaar met koud water en laat het wasje één of twee dagen weken.
  • Spray voordat je de was in de wasmachine doet de vlekken in met een vlekkenverwijderaar.
  • Doe wat wasmiddel tegen vlekken, bijvoorbeeld Biotex, bij de was in de wasmachine. Laat de wasmachine draaien op een spoelprogramma.
  • Wanneer de was gespoeld is doe je normaal wasmiddel bij de was en laat je de was draaien op het programma dat je altijd gebruikt.

Waarschijnlijk zal de was als nieuw uit de wasmachine komen! Mocht een vlek toch niet zijn weggegaan, dan kun je die de volgende keer nog een keer insprayen met een vlekkenverwijderaar.

Babywas laten drogen

In de droger kunnen babykleertjes krimpen en zullen ze sneller slijten. Het beste is om de was te laten drogen aan de waslijn. Ook hier is het goed om de kleertjes binnenstebuiten op te hangen. Je zult merken dat de kleur langer intact blijft want door de zon kunnen de kleertjes bleken. Dat is iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Hydrofiel luiers, spuugdoekjes, rompertjes en beddengoed kun je wel laten drogen in de droger. Hangen de kleertjes in een ruimte die snel stoffig wordt, bijvoorbeeld op een zolder? Laat de kleertjes dan geen dagen hangen. Hoe langer je de was laat hangen hoe meer stof op de kleertjes terechtkomt.

Hoe vaak wassen?

Was de kleertjes en spulletjes van de baby regelmatig. Doe bijvoorbeeld de baby om de dag in bad en verschoon dan alle kleertjes. Vervang rompertjes tussendoor wanneer deze vies zijn. Pak elke dag een schoon spuugdoekje en gebruik elke keer een schone hydrofielluier. De wieg of het bedje kun je het beste om de dag verschonen. Baby's slapen gemiddeld 15 tot 18 uur per dag, het wiegje of bedje wordt dus intensief gebruikt. Een broeinestje voor bacteriën, allergenen en huisstofmijten! Vouw een hydrofielluier in drieën en leg deze onder het hoofdje. Hierdoor wordt het beddengoed beschermd wanneer de baby een beetje voeding teruggeeft. Je kunt de hydrofielluier ook makkelijk vervangen zodat je niet heel het bedje hoeft te verschonen. Heeft je kleine een favoriete knuffel of knuffeldoekje? Was deze dan ook regelmatig mee.

Babywas opruimen

Bij het opbouwen van de babykamer en het in elkaar zetten van de meubeltjes zul je merken dat er veel vuil vrij komt. De onderdelen van de meubels zijn vaak ook nog wat stoffig door de productie. Daarnaast kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen uit de meubels. Je wilt niet graag dat je baby deze stoffen inademt. Daarom wordt aangeraden de meubels een paar weken te laten luchten en ze daarna goed schoon te maken. Zo ruim je de kleertjes op in een schone kast of commode. Om de kleertjes lekker te laten ruiken kun je geurbuiltjes in de kasten leggen. Gebruik hiervoor alleen geurbuiltjes die speciaal gemaakt zijn voor de babywas. Bij het verschonen van de baby is het belangrijk dat je altijd in de buurt blijft. Leg daarom alle spullen op een logische plaats, binnen handbereik.
© 2017 - 2024 Nevi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babykleertjes wassen, drogen en strijkenBabykleertjes wassen, drogen en strijkenWaarom moet je nieuwe babykleertjes wassen voordat je ze aantrekt bij je kindje? Welke soorten wasmiddel kun je het best…
Babykleding wassen. Waar moet ik rekening mee houden?Babykleding wassen. Waar moet ik rekening mee houden?Voordat je baby geboren wordt doe je er goed aan om alle kleertjes, dekentjes en hydrofielen te wassen. Nieuwe producten…
Wasmachine voor dummies: Wat was je op welke temperatuur?Wasmachine voor dummies: Wat was je op welke temperatuur?Wassen voor beginners is niet zo eenvoudig. Want wat was je op welke temperatuur? Hoe weet je of je iets warmer mag wass…
Wasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenWasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenOoit duurde het wassen en drogen van kleding een eeuwigheid, vooraleer je kleding gedroogd, gestreken en opgeborgen was…

Bloeddrukwaarden bij kinderen: normaalwaarden tabelBloeddrukwaarden bij kinderen: normaalwaarden tabelWat zijn normale bloeddrukwaarden bij kinderen? De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed uit het hart gepompt wordt e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TerriC, Pixabay
  • http://www.prenatal.nl/content/prenatal/nl/artikelen/bad-en-verzorging/babykleertjes-wassen.html
  • https://www.schattigebabykleertjes.nl/blogs/baby-blog/tips-voor-het-wassen-van-uw-babykleertjes/
  • https://www.oudersvannu.nl/zwanger/babyuitzet/babykamer-inrichten/
Nevi (8 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.