Babykleertjes wassen, drogen en strijken
Waarom moet je nieuwe babykleertjes wassen voordat je ze aantrekt bij je kindje? Welke soorten wasmiddel kun je het beste gebruiken? Kun je gewoon wasverzachter gebruiken voor de babywas? Hoe droog je de kleertjes? En is het nu echt nodig om de kleertjes na iedere wasbeurt te strijken?
Kwetsbare babyhuid
De tere huid van een baby is nog niet helemaal af. Net als volwassenen hebben baby’s drie huidlagen. Maar bij baby’s is de onderlaag (dermis) dunner dan bij volwassenen. Hierdoor is de babyhuid kwetsbaarder en gevoeliger voor irritaties en bacteriën. Ook bij het wassen van babykleertjes is het verstandig om hier rekening mee te houden.
Waarom moet je nieuwe babykleertjes wassen?
Voordat je nieuwe babykleertjes gebruikt, moeten ze eerst gewassen worden. Want in nieuwe babykleertjes kunnen stoffen zitten die het tere babyhuidje kunnen irriteren. Bij de productie van katoen worden bijvoorbeeld pesticiden gebruikt, om het gewas tegen insecten te beschermen. Bovendien wordt er tijdens het productieproces van de stof chloor gebruikt, om deze te bleken. Ook wordt er vaak formaldehyde gebruikt om de kleertjes kreukvrij te maken.
Ook bij wol worden chemische stoffen gebruikt, bijvoorbeeld om de dieren te beschermen tegen insecten en teken. Bovendien worden er na het scheren nog meer chemicaliën gebruikt tijdens het transport en de opslag van de wol.
Daarom is het vooral bij babykleertjes die op een niet biologische / organische manier gemaakt zijn, erg belangrijk om ze eerst te wassen. Zo voorkom je dat de chemische stoffen in aanraking komen met de huid van je kindje.
Wat voor soort wasmiddel kun je het beste gebruiken?
Ook in wasmiddelen kunnen stoffen zitten die de babyhuid irriteren, zoals parfum en kleurstoffen. Het wasmiddel dat je altijd voor je eigen kleding gebruikte, kan te agressief zijn voor de babyhuid. Kleertjes van baby’s die al huidproblemen hebben, bijvoorbeeld door een allergie, moeten altijd met een hypoallergeen wasmiddel gewassen worden. Verder reageren niet alle baby’s overgevoelig op standaard wasmiddelen. Maar voor de zekerheid is het toch verstandig om een hypoallergeen wasmiddel te gebruiken. Voorkomen is beter dan genezen! Zo minimaliseer je het risico op huidirritatie door wasmiddelen bij je baby. Voorbeelden van hypoallergene wasmiddelen zijn o.a. Robijn Puur en Zacht, Dreft Baby & Sensitive en Persil Sensitive Gel. En in 2015 kwam Ariel Baby wasmiddel op de markt, dat speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige huid. Ook is het verstandig om een wasmiddel te kiezen waaraan geen wasverzachter is toegevoegd. Verder is het belangrijk dat het wasmiddel een neutrale pH-waarde heeft en dermatologisch getest is.
Gebruik niet teveel wasmiddel, want daardoor kunnen er restjes achterblijven in de kleertjes. Dit kan voor huidirritatie zorgen. Ook kunnen er hierdoor witte vlekken achterblijven op de kleertjes. Bovendien is het overmatig gebruik van wasmiddel niet goed voor de levensduur van de wasmachine.
Wel of geen wasverzachter gebruiken?
Een wasverzachter maakt de babykleertjes lekker zacht, zodat ze minder langs de huid wrijven. Maar in veel wasverzachters zitten stoffen die de tere babyhuid kunnen irriteren, zoals parfum en kleurstoffen. Daarom wordt vaak afgeraden om wasverzachter te gebruiken bij het wassen van babykleertjes. Toch zijn er ook wasverzachters die speciaal ontwikkeld zijn voor de kwetsbare, snel geïrriteerde babyhuid. Zoals Robijn Puur & Zacht, Silan Babyzacht of Attitude Eco-Baby wasverzachter. Deze wasverzachters zijn hypoallergeen en dermatologisch getest. De Zwitsal wasverzachter van Robijn is ook speciaal ontwikkeld voor het wassen van babykleertjes, maar niet hypoallergeen.
Ariel Baby wasmiddel
Robijn Puur & Zacht wasverzachter
Robijn wasverzachter met Zwitsal geur
Gebruik je liever geen wasverzachter voor de babywas, dan kun je ze toch lekker laten ruiken door geurbuiltjes in de kleerkast te hangen. Er bestaat o.a. ook een variant met Zwitsal geur.
Temperatuur
Babykleertjes kun je het beste wassen op 60 graden. Bij een lagere temperatuur blijven er meer bacteriën achter. Kijk wel even op het waslabel in de babykleertjes of ze wel op 60 graden gewassen mogen worden. Veel gekleurde kleertjes mogen op niet meer dan 40 graden gewassen worden. Het zou jammer zijn als ze krimpen, dus let goed op. Was de babykleertjes binnenstebuiten, want dan blijven ze mooier.
Onderhoud wasmachine
Wasmachines raken na verloop van tijd vervuild. Om de wasmachine weer schoon te krijgen, kun je af en toe een lege wasmachine laten draaien op 90 graden.
Verder is het belangrijk de wasmachine goed schoon te houden. Een wasmachine die niet regelmatig schoon gemaakt wordt, zorgt er namelijk voor dat de was niet meer goed schoon wordt en blijft stinken. Daarom is het verstandig om de zeeplade minimaal één keer per maand schoon te maken. Ook het pluizenfilter wordt op den duur vies. Behalve pluizen zitten er vaak ook kleine voorwerpen in die per ongeluk in de was zijn terechtgekomen. Het is voldoende om het pluizenfilter één of twee keer per jaar schoon te maken. Als de wasmachine goed onderhouden wordt, dan komt de babywas frisser en schoner uit de wasmachine.
Drogen
In de droger kunnen de kleertjes krimpen. En omdat baby’s snel groeien, zijn de kleertjes dan al snel te klein. Bovendien kunnen de kleertjes in de droger uit model raken. Ook slijten de kleertjes wat sneller als ze in de droger gaan. Daarom is het beter om de babykleertjes aan de waslijn of op een droogrekje te laten drogen. Hang de kleertjes binnenstebuiten aan de waslijn, want dan blijft de kleur mooier. De zon kan de stof namelijk bleken. En als dat bij de binnenkant van de kleertjes gebeurt, dan valt het minder op en gaan de kleertjes langer mee.
Strijken
Na het wassen kunnen er toch nog bacteriën achterblijven in de babykleertjes. Hoe schoon ze er ook uit zien. De temperatuur van een wasprogramma is meestal niet hoog genoeg om alle bacteriën te doden. Daarom is het verstandig om de babykleertjes na het wassen ook nog te strijken. Zo worden eventueel achtergebleven bacteriën in de babykleertjes alsnog gedood. Strijk de babykleertjes altijd binnenstebuiten, want dan blijven ze mooier. Zit er een print of opdruk op de babykleertjes, strijk daar dan sowieso nooit overheen, want daardoor kan de afbeelding kapot gaan.
Lees verder