Hoge bloeddruk kind: symptomen, oorzaken en behandeling

Hoge bloeddruk kind: symptomen, oorzaken en behandeling Een kind met hoge bloeddruk? Dat doet vaak wenkbrauwen fronsen. Veel mensen denken bij hoge bloeddruk aan volwassenen, maar ook een kind kan hoge bloeddruk ontwikkelen. Kinderen van alle leeftijden, vanaf hun geboorte tot aan de tienerjaren, kunnen last hebben van hoge bloeddruk of hypertensie. Net zoals hoge bloeddruk bij volwassenen, gaat dit vaak niet gepaard met symptomen. Als het gaat om de bloeddruk bij kinderen, is 'normaal' een relatief begrip. De arts zal berekenen wat een normale bloeddruk is voor het kind op basis van drie factoren: geslacht, leeftijd en gewicht. Hoge bloeddruk bij kinderen kan aangepakt worden door leefstijlaanpassingen en soms is medicatie nodig. Aanpassingen in de leefstijl bestaan onder meer uit afvallen bij overgewicht, dagelijks bewegen en gezond eten en drinken.

Wat is hoge bloeddruk bij kinderen?

Van alle leeftijden

De meeste mensen denken bij hoge bloeddruk, ook bekend als hypertensie, aan een aandoening die volwassenen en dan vooral ouderen treft. In het verleden was dit misschien waar, maar tegenwoordig treft een hoge bloeddruk mensen van alle leeftijden, onder wie ook jonge kinderen.

Bloeddruk

De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed uit het hart gepompt wordt. Bij hoge bloeddruk is deze druk te hoog en het is niet goed als de druk voortdurend te hoog is. Hoge bloeddruk kan op een gegeven ogenblik schade veroorzaken aan de bloedvaten, het hart en andere organen.

Geslacht, leeftijd en gewicht

Voor volwassenen is het gemakkelijk om te vertellen of ze hoge bloeddruk hebben, simpelweg door bloeddrukcontroles uit te voeren en de bloeddrukwaarden te vergelijken met een eenvoudige tabel. Bij kinderen ligt het interpreteren van de getallen een stuk lastiger. De arts zal grafieken gebruiken op basis van geslacht, leeftijd en gewicht om te bepalen of je kind hoge bloeddruk heeft of niet.

Symptomen

Hoge bloeddruk bij kinderen veroorzaakt meestal geen symptomen.

Oorzaken

Bij het ontstaan van hoge bloeddruk bij kinderen kunnen verschillende risicofactoren een rol spelen, of het kan gaan om secundaire hypertensie, die het gevolg is van een onderliggende gezondheidstoestand. Bepaalde ziekten en sommige medicijnen kunnen bij kinderen hoge bloeddruk veroorzaken. Dit wordt secundaire hypertensie genoemd. Bij primaire hypertensie spelen erfelijke of leefstijlgerelateerde factoren een rol. Hoewel de exacte oorzaak bij primaire hypertensie niet kan worden vastgesteld, kunnen verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan van hoge bloeddruk, waaronder:

Zwaardere kinderen en tieners hebben doorgaans een hogere bloeddruk. Volgens onderzoek kunnen tieners die zwaarlijvig zijn en een hoge bloeddruk hebben, op 30-jarige leeftijd dikkere aderen ontwikkelen.

Risicofactoren

De risicofactoren van je kind voor hoge bloeddruk zijn afhankelijk van onderliggende gezondheidsproblemen, genetische invloeden en leefstijlfactoren.

Primaire (essentiële) hypertensie

Essentiële hypertensie of idiopathische hypertensie, is hoge bloeddruk die op zichzelf optreedt, dus zonder een onderliggende aandoening of ziekte. Dit type hoge bloeddruk komt vaker voor bij oudere kinderen van 6 jaar en ouder. De risicofactoren voor het ontwikkelen van essentiële hypertensie zijn onder meer:

Secundaire hypertensie

Secundaire hypertensie is hoge bloeddruk die wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte, of door gebruik van bepaalde medicijnen. Dit type hoge bloeddruk komt vaker voor bij jonge kinderen. Het kan hierbij gaan om onder meer de volgende aandoeningen:
 • Chronische nierziekte;
 • Polycystische nieren, waarbij veel cysten in de nieren aanwezig zijn;
 • Hartproblemen, zoals coarctatie van de aorta
 • Bijnierstoornissen
 • Hyperthyreoïdie
 • Feochromocytoom, een zeldzame tumor in de bijnier
 • Versmalling van de slagader naar de nier (stenose van de nierarterie)
 • Slaapstoornissen, vooral obstructieve slaapapneu
 • Bepaalde medicijnen, zoals decongestiva, orale anticonceptiva en steroïden

Complicaties

Kinderen die een hoge bloeddruk hebben, zullen waarschijnlijk hoge bloeddruk blijven houden als volwassene, tenzij ze hun hoge bloeddruk adequaat behandelen. Een veel voorkomende complicatie die gepaard gaat met hoge bloeddruk bij kinderen is slaapapneu. Kinderen met slaapstoornissen, zoals slaapapneu, hebben vaak problemen met hoge bloeddruk, vooral kinderen met overgewicht. Wanneer de hoge bloeddruk van je kind aanhoudt in de volwassenheid, loopt het kind het risico op de volgende aandoeningen:

Onderzoek en diagnose

Bloeddrukmeting

Je kind zal niet worden gediagnosticeerd met hoge bloeddruk na slechts één bloeddrukmeting. Voor het diagnosticeren van hoge bloeddruk zijn drie tot vijf metingen nodig waaruit blijkt dat de bloeddruk van je kind hoger is dan normaal. Als de bloeddruk van je kind hoger is dan normaal, moet dit ongeveer om de zes maanden worden gecontroleerd nadat de hoge bloeddruk voor de eerste keer is vastgesteld.

Vervolgonderzoek

Als je kind de diagnose verhoogde bloeddruk of hypertensie heeft, kan de arts ook de volgende testen uitvoeren om te kijken of hypertensie door een andere aandoening wordt veroorzaakt.
 • Bloedonderzoek om de bloedsuikerspiegel, nierfunctie en bloedcelaantallen van je kind te controleren;
 • Urineonderzoek;
 • Echocardiogram, een test om de bloedstroom door het hart van het kind te controleren, als de arts vermoedt dat een structureel hartprobleem de hoge bloeddruk veroorzaakt;
 • Echografie van de nieren.

Behandeling

Medicatie

Als je kind de diagnose lichte hoge bloeddruk heeft (graad 1 hypertensie), zal de arts waarschijnlijk aanbevelen om levensstijlaanpassingen door te voeren, zoals gezonde voeding en meer lichaamsbeweging, alvorens er medicijnen voorgeschreven worden. Als de bloeddruk van je kind niet afneemt nadat je leefstijlwijzigingen hebt geprobeerd, kan de arts bloeddrukmedicatie aanraden. Als bij je kind de diagnose hoge bloeddruk wordt gesteld (stadium 2 hypertensie), zal de arts van je kind waarschijnlijk bloeddrukmedicatie aanbevelen. Je kind kan tijdelijk of voor onbepaalde tijd bloeddrukmedicijnen nodig hebben. Als de hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door overgewicht of obesitas, kan gewichtsverlies de noodzaak van medicatie wegnemen. In andere gevallen kan het behandelen van andere medische aandoeningen die het kind heeft zijn of haar bloeddruk onder controle brengen. Hoewel er weinig bekend is over de langetermijneffecten van bloeddrukmedicatie op de groei en ontwikkeling van een kind, worden veel van deze medicijnen over het algemeen als veilig beschouwd om te nemen tijdens de kindertijd. Afhankelijk van het specifieke medicijn, zijn bijwerkingen mogelijk, waaronder een droge mond, duizeligheid en vermoeidheid.

Leefstijlaanpassingen

Hoge bloeddruk wordt bij kinderen op dezelfde manier behandeld als bij volwassenen, meestal beginnend met veranderingen in levensstijl:
 • Beheers het gewicht van je kind. Als je kind overgewicht heeft, kan het verliezen van overtollige kilo's of het behouden van hetzelfde gewicht als hij of zij groter wordt, de bloeddruk verlagen.
 • Geef je kind gezond eten en drinken. Moedig je kind aan om de dag te beginnen met een ​​gezond ontbijt dat vezels bevat en om suikerrijke ontbijtgranen en -dranken of producten te vermijden.
 • Zorg voor voldoende verse groenten en fruit in plaats van snacks met een hoger vetgehalte, zoals snoep of chips. Ruil witbrood, rijst en pasta in voor volkoren producten. Probeer het DASH-dieet, een voedingsschema dat helpt tegen een hoge bloeddruk en waarbij de nadruk ligt op fruit, groenten, volle granen, gevogelte, vis en magere zuivelproducten. Een diëtist in de hand nemen kan zinvol zijn.
 • Verminder de hoeveelheid zout in het eten van je kind. Het verminderen van de hoeveelheid zout (natrium) in het dieet van je kind zal helpen om zijn of haar bloeddruk te verlagen.
 • Moedig lichaamsbeweging aan. Kinderen met hoge bloeddruk hebben over het algemeen minstens drie tot vijf dagen per week 30 tot 60 minuten aan lichaamsbeweging nodig om de bloeddruk te verlagen. Beperk de tijd dat je kind voor de televisie of computer doorbrengt.
 • Betrek het hele gezin bij de leefstijlveranderingen / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comBetrek het hele gezin bij de leefstijlveranderingen / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
  Zorg dat het hele gezin erbij betrokken is. Het kan voor je kind moeilijk zijn om een ​​gezonde levensstijl te ontwikkelen als de andere familieleden niet meedoen. Dus geef het goede voorbeeld. Het hele gezin zal profiteren van het eten van een gezonder dieet. Je kunt ook van bewegen een familieactiviteit maken, zoals samen fietsen of als gezin een wandeling door het park maken.
 • Doe bewust boodschappen. Meestal kan je kind alleen de voedingsmiddelen eten die je al hebt gekocht en in huis hebt gehaald. Breng als ouder daarom gezond voedsel in huis en houd ongezond voedsel buitenshuis. Wat er niet is, kan niet gegeten worden.

Preventie

Secundaire hypertensie kan soms onder controle worden gebracht of zelfs voorkomen worden door de onderliggende aandoening effectief te behandelen. Hoge bloeddruk kan bij kinderen worden voorkomen door dezelfde veranderingen in levensstijl aan te brengen die worden aangeraden ter behandeling van hoge bloeddruk: het handhaven van een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon bieden en je kind aanmoedigen om te bewegen en te sporten. Kortom, een gezonde leefstijl voorkomt een te hoge bloeddruk.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…
Zwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschapZwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschapZwangerschapshypertensie houdt in dat je een verhoogde bloeddruk hebt tijdens de zwangerschap. Een verhoogde bloeddruk k…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…

Schizofrenie: Aandoening met o.a. waanideeën & hallucinatiesSchizofrenie: Aandoening met o.a. waanideeën & hallucinatiesSchizofrenie is een groep van ziekten. Deze variabele groep bestrijkt een breed scala van perceptuele, cognitieve en ged…
Tongpijn: Oorzaken van pijnlijke tong (pijn aan tong)Tongpijn: Oorzaken van pijnlijke tong (pijn aan tong)De menselijke tong bestaat uit een verbazingwekkende groep spieren waarmee mensen in staat zijn om te eten, te slikken e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TheVirtualDenise, Pixabay
 • American Heart Association. High Blood Pressure in Children. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/UnderstandSymptomsRisks/High-Blood-Pressure-in-Children_UCM_301868_Article.jsp#.WgMGdvctCM9 (ingezien op 8-11-2017)
 • Mayo Clinic. High blood pressure in children. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure-in-children/basics/risk-factors/con-20033799 (ingezien op 8-11-2017)
 • WebMD. High Blood Pressure in Children. https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-in-children#1 (ingezien op 8-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.