Oorzaken en klachten bij lage bloeddruk
De bloedtoevoer naar je hart en hersenen is erg belangrijk en hierbij mag dan ook niets fout gaan. Helaas komt het wel eens voor dat de druk te hoog of te laag is, wat ernstige gevolgen met zich mee kan brengen. Een lage bloeddruk betekent dat de bloeddruk lager is dan normaal en dit verschijnsel wordt ook wel hypotensie genoemd. Afhankelijk van gewicht en leeftijd horen gezonde mensen een bloeddruk te hebben van 120 over 80.
Het eerste getal, 120, geeft de druk in de slagaderen aan wanneer tijdens een hartslag het bloed weer wordt terug gepompt. Dit wordt overigens ook wel de systolische bloeddruk genoemd. De druk die aanwezig is tussen twee hartslagen in, wanneer het hart dus in rust is, wordt aangegeven door het tweede getal. Dit wordt ook wel de diastolische druk genoemd. Wanneer er gesproken wordt van een lage bloeddruk is de bloeddruk te laag om voor een persoon normaal te kunnen functioneren. In principe kan een lage bloeddruk op alle leeftijden voorkomen.
Wanneer is er sprake van lage bloeddruk
Om van een lage bloeddruk te kunnen spreken, moeten deze afgezet worden tegen een normale bloeddruk. De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en vastgesteld aan de hand van de bovendruk en onderdruk. Bij een normale bloeddruk is de verhouding bovendruk en onderdruk gesteld op 140/90 maar er wordt van een optimale bloeddruk bij volwassenen uitgegaan bij een bloeddruk van 120/80. Als er sprake is van waarden beneden de normale of optimale waarde is er sprake van een lage bloeddruk en dan wordt er meestal uitgegaan van waarden rond de 90/60. De medische term die voor een verlaagde bloeddruk kan worden gebruikt, is hypotensie.
Oorzaak van een lage bloeddruk
Een verlaagde bloeddruk ontstaat vaak doordat er sprake is van een vochtafname in het lichaam, een hart met een verminderde werking of door een verstopping van de bloedstroom in de aderen. De oorzaken die dit tot gevolg kunnen hebben, zijn onder meer een hartinfarct, uitdroging, lichamelijk letsel, overmatig alcoholgebruik en soms het gebruik van bepaalde medicijnen. Normaal gesproken wordt een lage bloeddruk vastgesteld door de waarden te meten, maar als er sprake is van een lage bloeddruk zonder klachten, wat overigens veel voorkomt, is er geen behandeling noodzakelijk.
Wanneer meer kans op lage bloeddruk?
Er zijn bepaalde groepen mensen die te maken kunnen krijgen met een lage bloeddruk en dat zijn bijvoorbeeld duursporters die door deze sport regelmatig en actief te beoefenen, automatisch een lagere bloeddruk krijgen als gevolg van de regulatie tijdens het sporten. Een andere groep mensen waar een lage bloeddruk voor kan komen, zijn vrouwen die zwanger zijn. Duizeligheid tijdens het zwanger zijn kan dan ook een gevolg zijn van een plotseling lagere bloeddruk, maar dit is alleen lastig en heeft verder geen bijzondere risico's voor de moeder en het ongeboren kindje in de buik.
Klachten bij een lage bloeddruk
In principe hoeven er bij een lage bloeddruk geen typische klachten of verschijnselen waarneembaar te zijn. De symptomen die kunnen voorkomen, zullen zich vooral voordoen bij het plotseling overeind komen vanuit een liggende of zittende houding. Er kan dan een lichte duizeligheid optreden en slapheid of een licht gevoel in het hoofd waarneembaar zijn. In een extremere situatie kan het tot flauwvallen leiden. De bloedvaten zullen zich in een dergelijke situatie zoals bij te snel opstaan, moeten samentrekken om de normale bloeddruk te reguleren. Als deze reflex verstoord is, dan kan de bloeddruk dalen en daarmee vermindert de toevoer van bloed naar de hersenen. Doordat er sprake is van minder zuurstof, ontstaat het draaierige gevoel. Bij flauwvallen is het belangrijk dat de persoon blijft liggen en het liefst in een positie met de benen omhoog, zodat de toevoer van bloed naar de hersenen zich kan herstellen en de duizeligheid daardoor zal verdwijnen.
Meer over duizeligheid door lage bloeddruk
Bij een lage bloeddruk is het niet zo dat iemand constant een duizelig gevoel in het hoofd heeft, maar treedt de duizeligheid vooral op bij het snel opstaan vanuit een zittende of liggende positie. Deze duizeligheid kan veroorzaakt worden door een lage bloeddruk, maar kan ook even snel weer verdwijnen door rustig te gaan liggen met de benen in een verhoogde positie. Daarna is het aan te raden om langzaam overeind te komen, om te voorkomen dat door te snel wijzigen van positie weer duizeligheid ontstaat. Het is ook mogelijk dat als gevolg van een plotselinge lage bloeddruk iemand kan flauwvallen. Dit wordt dan veroorzaakt doordat het hart de bloeddruk niet op het juiste peil kan houden, of als er sprake is van een extreme vochtvermindering in het lichaam, waardoor de bloeddoorstroming naar de hersenen en de longen tijdelijk onvoldoende is met flauwvallen tot gevolg.
Meer over flauwvallen door een lage bloeddruk
Wanneer iemand last heeft van een te lage bloeddruk, betekent dit dat de organen in het lichaam te weinig bloed toegevoerd krijgen. Omdat de hersenen het meeste bloed nodig hebben, hebben deze er het meest onder te lijden. Wanneer er een tekort aan bloed is in de hersenen, wordt de werking van de hersenen voor een deel op een heel laag pitje gezet. Hierdoor krijgt de persoon een licht gevoel in het hoofd, raakt bewusteloos of valt flauw. Daarnaast vormen de hersenen ook het hoogste deel van het lichaam wanneer iemand rechtop staat, waardoor deze dus erg kwetsbaar zijn. Het hart moet het bloed dus een relatief lange weg omhoog pompen, totdat het bij de hersenen aankomt. Als er sprake is van een lage bloeddruk, dan willen de hersenen toch voldoende bloed en zuurstof toegevoerd krijgen zodat er sprake is van voldoende druk. Flauwvallen wordt dan ook gezien als een natuurlijke manier om de bloedtoevoer naar de hersenen te proberen te herstellen. Wanneer een persoon namelijk ligt, bevinden de hersenen zich op hetzelfde niveau als het hart. Heeft iemand een acute lage bloeddruk dan kunnen de verschijnselen veel erger zijn dan bij een chronische lage bloeddruk.