Zijn open schoenen goed of slecht voor de voeten?

Onze voeten
Het lichaam zit ingenieus in elkaar en ieder lichaamsdeel heeft een uitgesproken functie. De voeten hebben bijvoorbeeld een soort dubbelfunctie. Enerzijds dragen ze je het leven lang en brengen ze je waar je wilt zijn. Anderzijds zijn alle organen en weefsels in het lichaam vertegenwoordigd in de voeten.Hoewel het zinvol is om zuinig op de voeten te zijn, is de praktijk vaak net even anders. Een van de bekendste voorbeelden is toch wel de vrouw die op hakken van 10 centimeter of meer loopt met als reden dat het er sexy uitziet. Op zich niet zo erg als je het een keertje doet, maar dagelijks op hoge hakken is simpelweg slecht voor de voeten en benen. Onderbeenspieren worden korter en de drukverdeling in de voet is volledig uit balans. Verder zijn er allerlei aandoeningen die zich ook in de voeten kunnen uiten, zoals diabetes of reuma. Bovendien is er ook nog zoiets als adequate (dagelijkse) voetverzorging.
Verzorging
De voeten goed verzorgen klinkt zo logisch, maar we doen het lang niet altijd. Tijdens de ochtenddouche is het niet zelden een ondergeschoven kindje. We drogen vervolgens de voeten niet altijd goed af, bijvoorbeeld tussen de tenen. Om ze aansluitend in dichte schoenen te schuiven, al dan niet met een synthetische sok of kous en lang niet altijd in leren schoenen. Leer/suède is wel hét materiaal waar voeten in kunnen ademen en dat maakt het materiaal erg belangrijk.
In de zomermaanden pogen we de voeten iets meer aandacht te geven, want iedereen ziet de voeten in de open schoenen. Eelt wordt verwijderd op de hakken en bij de tenen en de nagels krijgen een opknapbeurt. Eventuele schimmelnagels worden zelf of door de pedicure aangepakt en ze krijgen een fris kleurtje. Nog een lik crème erachteraan en we kunnen de open schoenen aan.
"De mens bezit voldoende vindingrijkheid om schoenen te ontwikkelen maar is ook dom genoeg om er naast te gaan lopen." Martin Simek
Open schoenen
In de lente- en zomermaanden gaan we massaal in de deels of geheel open schoenen. Lekker gezond, want de voet kan ademen, zo lijkt het. Maar het ligt allemaal iets genuanceerder. De open schoen is niet altijd zo goed als menigeen denkt. Er is grofweg een onderverdeling te maken in de verschillende soorten schoenen:
Op het strand of thuis; de slippers worden massaal gedragen bij warme dagen. De voeten broeien niet in dichte schoenen, dus zo'n slipper is ideaal. Echter, veel slippers hebben geen goed voetbed en bieden nauwelijks bescherming. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld mensen met diabetes uit moeten kijken, want een klein sneetje kan al tot complicaties leiden.
Als er inderdaad geen goed voetbed aanwezig is en te weinig schokabsorptie dan kan je als je er maar lang genoeg op loopt last krijgen van de knieën, de heupen en/of de rug. Het advies is dan ook niet langer dan 2 uur achter elkaar dit soort slippers te dragen. Weet je zeker dat je een slipper met een goed voetbed* hebt, dan kan je die tijd wat oprekken. Een dagdeel is dan zeker acceptabel, maar wissel vooral ook af met gewone schoenen.
* Voorbeelden van een goed voetbed: Birkenstock of Fitflop
Puntige schoenen met open hakken
Iets gekleder dan een slipper is de schoen die aan de voorzijde dicht is met een puntig neusje, maar wel met een open hak en aan de zijkanten ook deels open. Behalve de beperkte bescherming zoals bij de traditionele slipper, worden de tenen ook nog eens in een hoek geduwd. Eigenlijk vervormt op deze wijze de gehele voorvoet. De druk die ontstaat kan voor veel voetproblemen zorgen. Denk hierbij aan likdoorns, ernstige eeltknobbels of kromme tenen. Je kunt er ook hamertenen van krijgen en er kunnen zich pijnlijke blaren ontwikkelen op de voeten. Hamertenen kunnen vervolgens weer voor gewrichtspijn zorgen. Probeer een dergelijke schoen ook niet te lang aaneengesloten te dragen.
Sleehakken
In de zomer zie je veel (deels) open schoenen met sleehakken van kurk al dan niet bekleed met leer of kunststof. Voor veel mensen lopen sleehakken erg prettig, ook volledig open schoenen. Dit heeft te maken met het grote oppervlak waar je voet op leunt en dat lijkt heel gezond.
Toch is ook dit verneukeratief, want zo goed is het niet echt voor de voeten. Dit heeft te maken met de weinig buigzame zool. Dat kan ook niet anders, omdat deze massief is. Je voet kan eigenlijk nauwelijks bewegen. De sleehak met een vlakke zool is iets minder slecht dan de sleehak met een veel hogere hak. Je kunt in dat laatste geval ook nog last krijgen van je middenvoetsbeentje.

Ook erg populair in de lente- en zomermaanden zijn de ballerina’s of flatjes al of niet met open hakje of teentje. Ze hebben hetzelfde probleem als slippers met een slecht voetbed. Als je ballerina’s koopt, zorg dan minimaal voor een goed voetbed. Dit voorkomt rug-, heup-, knie- én hielproblemen. Dit laatste is eigenlijk de aandoening plantaire fasciitis en betreft ontstoken bindweefsel op de voetzool, maar je voelt het als pijn aan de hielen. Dit kan erg pijnlijk worden.