Zijn open schoenen goed of slecht voor de voeten?

Zijn open schoenen goed of slecht voor de voeten? Als de warme lente- en zomermaanden zijn aangebroken hult menigeen zich graag in open schoenen. De warme winterschoenen kunnen met een beetje geluk voor enkele maanden de kast in. Behalve dat onze voeten even niet ingepakt hoeven te zitten, kunnen ze ook beter luchten en is het dus beter voor de voeten. Althans dat is de veronderstelling bij nogal wat mensen. De praktijk is echter iets genuanceerder. Hoewel zeker niet alle open schoeisel slecht is voor de voeten, zijn wel wel wat punten van aandacht als je open schoenen gaat kopen. Waar moet je aan denken?

Onze voeten

Het lichaam zit ingenieus in elkaar en ieder lichaamsdeel heeft een uitgesproken functie. De voeten hebben bijvoorbeeld een soort dubbelfunctie. Enerzijds dragen ze je het leven lang en brengen ze je waar je wilt zijn. Anderzijds zijn alle organen en weefsels in het lichaam vertegenwoordigd in de voeten.

Hoewel het zinvol is om zuinig op de voeten te zijn, is de praktijk vaak net even anders. Een van de bekendste voorbeelden is toch wel de vrouw die op hakken van 10 centimeter of meer loopt met als reden dat het er sexy uitziet. Op zich niet zo erg als je het een keertje doet, maar dagelijks op hoge hakken is simpelweg slecht voor de voeten en benen. Onderbeenspieren worden korter en de drukverdeling in de voet is volledig uit balans. Verder zijn er allerlei aandoeningen die zich ook in de voeten kunnen uiten, zoals diabetes of reuma. Bovendien is er ook nog zoiets als adequate (dagelijkse) voetverzorging.

Verzorging

De voeten goed verzorgen klinkt zo logisch, maar we doen het lang niet altijd. Tijdens de ochtenddouche is het niet zelden een ondergeschoven kindje. We drogen vervolgens de voeten niet altijd goed af, bijvoorbeeld tussen de tenen. Om ze aansluitend in dichte schoenen te schuiven, al dan niet met een synthetische sok of kous en lang niet altijd in leren schoenen. Leer/suède is wel hét materiaal waar voeten in kunnen ademen en dat maakt het materiaal erg belangrijk.

In de zomermaanden pogen we de voeten iets meer aandacht te geven, want iedereen ziet de voeten in de open schoenen. Eelt wordt verwijderd op de hakken en bij de tenen en de nagels krijgen een opknapbeurt. Eventuele schimmelnagels worden zelf of door de pedicure aangepakt en ze krijgen een fris kleurtje. Nog een lik crème erachteraan en we kunnen de open schoenen aan.

"De mens bezit voldoende vindingrijkheid om schoenen te ontwikkelen maar is ook dom genoeg om er naast te gaan lopen." Martin Simek

Open schoenen

In de lente- en zomermaanden gaan we massaal in de deels of geheel open schoenen. Lekker gezond, want de voet kan ademen, zo lijkt het. Maar het ligt allemaal iets genuanceerder. De open schoen is niet altijd zo goed als menigeen denkt. Er is grofweg een onderverdeling te maken in de verschillende soorten schoenen:

Bron: Peggy Marco, PixabayBron: Peggy Marco, Pixabay
(Teen)slippers
Op het strand of thuis; de slippers worden massaal gedragen bij warme dagen. De voeten broeien niet in dichte schoenen, dus zo'n slipper is ideaal. Echter, veel slippers hebben geen goed voetbed en bieden nauwelijks bescherming. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld mensen met diabetes uit moeten kijken, want een klein sneetje kan al tot complicaties leiden.

Als er inderdaad geen goed voetbed aanwezig is en te weinig schokabsorptie dan kan je als je er maar lang genoeg op loopt last krijgen van de knieën, de heupen en/of de rug. Het advies is dan ook niet langer dan 2 uur achter elkaar dit soort slippers te dragen. Weet je zeker dat je een slipper met een goed voetbed* hebt, dan kan je die tijd wat oprekken. Een dagdeel is dan zeker acceptabel, maar wissel vooral ook af met gewone schoenen.

* Voorbeelden van een goed voetbed: Birkenstock of Fitflop

Puntige schoenen met open hakken

Iets gekleder dan een slipper is de schoen die aan de voorzijde dicht is met een puntig neusje, maar wel met een open hak en aan de zijkanten ook deels open. Behalve de beperkte bescherming zoals bij de traditionele slipper, worden de tenen ook nog eens in een hoek geduwd. Eigenlijk vervormt op deze wijze de gehele voorvoet. De druk die ontstaat kan voor veel voetproblemen zorgen. Denk hierbij aan likdoorns, ernstige eeltknobbels of kromme tenen. Je kunt er ook hamertenen van krijgen en er kunnen zich pijnlijke blaren ontwikkelen op de voeten. Hamertenen kunnen vervolgens weer voor gewrichtspijn zorgen. Probeer een dergelijke schoen ook niet te lang aaneengesloten te dragen.

Sleehakken

In de zomer zie je veel (deels) open schoenen met sleehakken van kurk al dan niet bekleed met leer of kunststof. Voor veel mensen lopen sleehakken erg prettig, ook volledig open schoenen. Dit heeft te maken met het grote oppervlak waar je voet op leunt en dat lijkt heel gezond.

Toch is ook dit verneukeratief, want zo goed is het niet echt voor de voeten. Dit heeft te maken met de weinig buigzame zool. Dat kan ook niet anders, omdat deze massief is. Je voet kan eigenlijk nauwelijks bewegen. De sleehak met een vlakke zool is iets minder slecht dan de sleehak met een veel hogere hak. Je kunt in dat laatste geval ook nog last krijgen van je middenvoetsbeentje.

Bron: Moerschy, PixabayBron: Moerschy, Pixabay
Ballerina’s/flatjes
Ook erg populair in de lente- en zomermaanden zijn de ballerina’s of flatjes al of niet met open hakje of teentje. Ze hebben hetzelfde probleem als slippers met een slecht voetbed. Als je ballerina’s koopt, zorg dan minimaal voor een goed voetbed. Dit voorkomt rug-, heup-, knie- én hielproblemen. Dit laatste is eigenlijk de aandoening plantaire fasciitis en betreft ontstoken bindweefsel op de voetzool, maar je voelt het als pijn aan de hielen. Dit kan erg pijnlijk worden.

Waar moet je op letten als je schoenen koopt?

Begin met in de middag schoenen te kopen. De voeten worden tijdens de dag iets dikker en dan moet je ook nog in je schoenen passen. Pas de schoenen altijd aan beide voeten, ze kunnen namelijk aanzienlijk verschillen. Koop bij voorkeur leren schoenen die voldoende bescherming en houvast aan de voeten geven. Zorg dat ze niet knellen tijdens het passen en neem bij voorkeur leer, want dit ventileert. Stoffen schoenen, bijvoorbeeld jute, ventileren ook, maar geven weer minder houvast. Bovendien is de levensduur van de schoen korter. Schoenen ‘uitlopen’ is een, maar als ze echt in het begin al behoorlijk knellen dan is de leest niet degene die jij voor je voeten nodig hebt. Je moet normaal op de schoenen kunnen lopen in de winkel.

Tot slot

Het is dus ook in de zomer belangrijk dat je er goed op let wat voor schoenen je koopt. Lekkere open schoenen voelen misschien wel prettig, maar zijn dus niet als vanzelfsprekend goed voor de voeten en al helemaal niet als je er langer op loopt. Gun je voeten de juiste schoenen. Schoenen die naast mooi zijn, ook nog iets doen voor de voeten dus. Wil je toch een 'minder' schoentje dragen, beperk dan in ieder geval de tijd dat je ze draagt.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetverzorging essentieelEssentiële ledematen en toch zijn we niet goed voor onze voeten. Opmerkelijk dat er zo “gemakkelijk” met de voetverzorgi…
Beauty: Lief zijn voor de voetenBeauty: Lief zijn voor de voetenDe voeten moeten nogal wat ontberen en zitten ze in de winter nog stevig ingepakt, in de zomer niets daarvan. De open sc…
Autorijden met slippers of teenslippersAutorijden met slippers of teenslippersU hebt het misschien wel eens gedaan op een warme zomerdag, autorijden met slippers. Dichte schoenen zijn op dit moment…

Nachtlenzen: Indoen, uitnemen, tips, voordelen en nadelenNachtlenzen: Indoen, uitnemen, tips, voordelen en nadelenNachtlenzen zijn een fantastische en veilige uitvinding voor alle personen die een bril of lenzen dragen. Steeds meer pe…
Hypotensie (te lage bloeddruk): Symptomen en behandelingHypotensie (te lage bloeddruk): Symptomen en behandelingHypotensie is de medische term voor een lage bloeddruk. Door een te lage bloeddruk krijgen het hart, de hersenen en ande…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 621hjmit, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/dit-zeggen-je-voeten-over-je-gezondheid
  • http://www.lotus-pedicure.nl/index.php/vragen-over-de-voeten
  • https://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/hamervingers-of-tenen-mallet-vingers-digitus-malleus#legacy-rewritten-url
  • https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/zijn-slippers-slecht-voor-je-voeten
  • Afbeelding bron 1: Peggy Marco, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Moerschy, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.