Bloed uit het oor: symptomen, oorzaken en behandeling

Bloed uit het oor: symptomen, oorzaken en behandeling Als er bloed in het oor zit of uit het oor komt, kan dit zeer verschillende oorzaken hebben, van kleine verwondingen tot verschillende ziekten, alles is mogelijk. Kleine bloedingen zijn meestal onschadelijk en zijn het gevolg van onjuiste of verkeerde oorreiniging. Zo'n bloeding verdwijnt in de regel snel en vanzelf. Kinderen krijgen nogal eens te maken met bloed uit het oor als gevolg van een ontsteking en vaak is er dan ook pus aanwezig. Het is belangrijk om bij aanhoudende of verergerende klachten van bloed uit het oor de huisarts te raadplegen, zodat bekeken kan worden wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om de klachten te verhelpen.

Bloed uit het oor

Bloed uit het oor kan variëren in ernst en hoeveelheid. Soms zit er wat bloed op het wattenstaafje bij het schoonmaken van het oor. Dit is meestal niet van belang. Licht bloeden in combinatie met pijn, daarentegen, suggereert een ziekte die door een arts moet worden onderzocht. Als je hevig bloedt, moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen.

Symptomen

Bloed uit het oor kan gepaard gaan met andere symptomen, afhankelijk van de oorzaak. Mogelijke symptomen zijn onder meer:
  • koorts
  • hoofdpijn
  • oorafscheiding
  • zwelling
  • oorpijn
  • verminderd gehoor
  • oorsuizen
  • gevoel van volheid in het oor

Oorzaken van een oorbloeding

Oor onjuist schoonmaken

In de meeste gevallen wordt bloed uit het oor veroorzaakt door onjuist schoonmaken of krabben in het oor, bijvoorbeeld met puntige voorwerpen. Sommige mensen proberen met allerlei voorwerpen in hun oren te krabben om jeuk in de oren te stillen. Dergelijke verwondingen zijn vaak onschadelijk en veroorzaken nauwelijks pijn. Het bloeden stopt na korte tijd. In geval van hevige bloedingen en pijn kunnen ernstige verwondingen in het oor aanwezig zijn, zodat een bezoek aan een arts noodzakelijk is, omdat het trommelvlies bijvoorbeeld kan zijn verwond.

Trauma

Ongevallen waarbij het hoofdgebied is getroffen of klappen op het oor zijn een andere oorzaak van bloeden. Deze zijn soms onschadelijk, maar kunnen ook een indicatie zijn van een schedelbreuk en andere ernstige verwondingen bij zwaardere ongevallen. Na een ernstig trauma kan bloed uit het oor komen. Een bloeding uit het oor kan ook verschijnen bij een schedelbreuk.

Vreemd voorwerp

Vreemde voorwerpen in het oor kunnen ook bloedingen veroorzaken. Vooral kinderen stoppen sneller voorwerpen in hun oren, zoals pennen, stokjes, knikkers, potloden, kralen, voedsel, speelgoed. Wanneer zo'n voorwerp scherp is en het trommelvlies doorboord of een letsel veroorzaakt in de huid aan de gehoorgang, kan er bloed uit het oor komen.

Knaltrauma

Een oorbloeding kan ook optreden als gevolg van zeer harde geluiden (een zogeheten 'knaltrauma'). In dit geval kan het trommelvlies verwond raken.

Oorontsteking / Bron: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Oorontsteking / Bron: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorontsteking

Een andere mogelijke oorzaak van bloed uit het oor is een oorontsteking. Dit kan jeuk of oorpijn veroorzaken, evenals andere klachten. Bij een middenoorontsteking treedt bijvoorbeeld oorafscheiding op, die soms bloederig kan zijn.

Oorkanker

In het ergste, maar zeldzaamste geval, kan bloed uit het oor wijzen op een kwaadaardige tumor in de gehoorgang.

Wanneer huisarts raadplegen?

Bloed uit het oor kan verschillende oorzaken hebben. Kleine bloedingen zijn meestal te wijten aan onjuiste reiniging van het oor. Als je echter vaak bloedingen uit het oor opmerkt, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Vooral wanneer deze bloeding gepaard gaat met pijn.

Het trommelvlies kan gewond zijn als er zeer zware bloedingen en pijn zijn. Ongevallen of klappen op het hoofd kunnen ook bloedingen in het oor veroorzaken. In een dergelijk geval moet dringend een arts worden geraadpleegd. Na een trauma kan bloed uit het oor zelfs wijzen op een schedelbreuk.

Een andere oorzaak van bloed uit het oor is een ontsteking. Een oorontsteking is meestal erg pijnlijk en kan ook gepaard gaan met afscheiding uit het oor. Deze afscheiding kan ook bloederig zijn. Bloeden in het oor kan al met al veel verschillende oorzaken hebben. Als een dergelijke bloeding slechts eenmaal optreedt en na korte tijd stopt, kan de hulp van een arts achterwege blijven. Doch wanneer de bloeding optreedt met ernstige oorpijn, moet zeker een arts worden ingeschakeld.

CT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

De oorzaken van bloed uit het oor kunnen op verschillende manieren worden gediagnosticeerd. Om de juiste onderliggende oorzaak te vinden, is een vraaggesprek met de arts, een onderzoek van het oor en mogelijk verder onderzoek noodzakelijk. De huisarts informeert naar de oorzaak van de bloeding en vraagt ​​naar andere symptomen. Als een bloeding is veroorzaakt door een scherp voorwerp in het oor, dan wordt ook de gehoorgang en het trommelvlies onderzocht op verder letsel. Het oor wordt onderzocht met een otoscoop, een diagnostisch apparaat waarmee de gehoorgang kan worden bekeken

Als er bloedingen, pijn, koorts of een algemeen gevoel van ziek-zijn aanwezig zijn, is dit een indicatie voor de arts van een infectie of ontsteking. In dit geval zijn verschillende andere onderzoeken mogelijk om de oorzaak te achterhalen. Na een ongeval, trauma of harde klap op het oor, wordt een computertomografie (CT-scan) van het hoofd gemaakt om eventuele bloedingen op te sporen.

Behandeling van bloed uit het oor

Bloed uit het oor wordt op verschillende manieren behandeld, afhankelijk van de oorzaak. Behandeling is niet nodig in geval van ongevaarlijke verwondingen. Het bloeden verdwijnt vanzelf en er zijn meestal geen klachten meer. Als het trommelvlies is beschadigd, bijvoorbeeld door scherpe voorwerpen, ongevallen of explosies, kunnen verschillende maatregelen worden getroffen. Lichte trommelvliesbeschadiging geneest binnen enkele dagen zonder enige behandeling. In het geval van ernstig letsel kan een chirurgische ingreep nodig zijn waarbij het gewonde weefsel wordt hersteld.

Bij een bacteriële oorontsteking kan antibiotica worden voorgeschreven. Een gehoorgangontsteking kan goed worden behandeld met zure oordruppels met corticosteroïden (Hydrocortison, ontstekingsremmend middel). Vreemde voorwerpen in het oor mogen nooit zelf worden verwijderd. Er bestaat altijd een risico om het nog dieper in het oor te duwen of ernstig letsel te veroorzaken. Een vreemd lichaam moet altijd door een arts worden verwijderd.

Voor bloed uit het oor dat te wijten is aan een tumor, zal de arts beslissen wat de beste behandeling is. Er wordt meestal eerst een biopsie (weefselonderzoek) uitgevoerd of te bepalen of het een goedaardige of kwaadaardige celgroei is. Een goedaardige tumor kan vaak zonder problemen worden verwijderd. In het geval van kwaadaardige celgroei kunnen verschillende therapieën worden overwogen, van chirurgie tot chemotherapie tot bestraling.

Vooruitzichten en prognose

Als mensen bloed uit het oor opmerken, kan dit op verschillende oorzaken duiden. In de regel wordt bloed uit het oor veroorzaakt door het onjuist reinigen van het oor. In dat geval verdwijnt de bloeding vanzelf binnen afzienbare tijd. Bij overmatig bloeden of pijn, kan het trommelvlies gewond zijn geraakt. Ongevallen of klappen op het hoofd kunnen ook bloed in het oor veroorzaken. In dit geval is een bezoekje aan de huisarts zinvol. Een oorontsteking gaat vaak snel over als je het snel en goed behandeld. Hoe dan ook, bloed uit het oor kent verschillende oorzaken die, afhankelijk van de oorzaak, tot een andere prognose leiden.

Preventie

Bloed uit het oor kan niet altijd worden voorkomen. De meest courante oorzaak is echter volledig te voorkomen. Je moet altijd heel voorzichtig zijn bij het schoonmaken van je oren, gebruik alleen zachte materialen en steek ze nooit te diep in de gehoorgang. Professionals adviseren overigens om wattenstaafjes niet te gebruiken om je oren schoon te maken. Als je jeuk in je oor voelt, gebruik dan nooit scherpe voorwerpen om deze jeuk te verlichten, omdat dit tot ernstig letsel kan leiden. Een zeer zorgvuldige oorreiniging is daarom het belangrijkste om bloed uit het oor te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed en BloedgroepenBloed en BloedgroepenHet menselijk bloed is in 4 groepen ingedeeld: A, B, AB, en O. Elke letter refereert aan een antigen, of proteïne, aan h…
Milt: raadselachtigste orgaan van de mensDe milt is het meest raadselachtige orgaan. Je milt zit onder de linkerlong, hoog achter in de buikholte en hij is een b…
Bloed ophoesten: oorzaken, symptomen, griep, longontstekingBloed ophoesten: oorzaken, symptomen, griep, longontstekingBloed ophoesten: de oorzaken, symptomen, gevolgen het gevaar en ziekten als tuberculose, longontsteking en longkanker. B…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…

Kankervermoeidheid: Oorzaken, symptomen en behandelingKankervermoeidheid: Oorzaken, symptomen en behandelingKankervermoeidheid is een gevoel van extreme zwakte en uitputting. Dit symptoom komt voor tijdens de behandeling van kan…
Gebroken enkel (enkelfractuur): Symptomen en behandelingGebroken enkel (enkelfractuur): Symptomen en behandelingEen enkelfractuur, ook wel bekend als een gebroken enkel of enkelbreuk, is een botbreuk in één of meer botten van het en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://www.avogel.nl/gezondheid/dossier-oor-klachten/jeuk-in-oor.php
  • https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/bloedend-oor.htm
  • https://www.phaa.com/bleeding-ear-causes-and-treatment.htm
  • https://www.vipermedical.nl/welch-allyn-otoscopen
  • https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/is-het-oorontsteking
  • https://www.beterhoren.nl/ooraandoeningen/oorontsteking
  • https://www.schoonenberg.nl/blog/waarom-u-nooit-uw-oren-moet-schoonmaken-met-wattenstaafjes/
  • https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/ear-bleeding-causes#1
  • https://www.healthline.com/health/ear-bleeding
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320237.php
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/51527-hersenbloeding-symptomen-oorzaak-behandeling-en-prognose.html
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Anekoho/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 11-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.