Jeuk in oor: oorzaken van jeukende oren of oorjeuk

Jeuk in oor: oorzaken van jeukende oren of oorjeuk Wat zijn de mogelijke oorzaken van jeuk in oor of jeukende oren? Een jeukend binnenoor komt vrij vaak voor en is zelden reden tot bezorgdheid. Waar kan jeuk in de oren op wijzen? Er zijn vele onderliggende aandoeningen of oorzaken van jeuk in oor mogelijk, zoals zwemmen, allergieën, een gehoorgangontsteking, huidaandoeningen (bijvoorbeeld psoriasis of eczeem), etc. In dit artikel worden de mogelijke oorzaken van dit ongemak besproken. De besproken oorzaken van jeuk in oor zijn niet uitputtend. Raadpleeg bij aanhoudende jeukklachten in de oren je huisarts, zodat deze kan bekijken wat er aan de hand is. Wanneer de oorzaak van oorjeuk of jeuk aan de oren adequaat wordt behandeld, verdwijnt ook de jeuk.

Te veel of te weinig oorsmeer

Oorsmeer en oorsmeerklieren

In de huid van de gehoorgang bevinden zich 1.000 tot 2.000 oorsmeerklieren, die -de naam zegt het al- oorsmeer aanmaken. Oorsmeer heeft een belangrijke functie; het heeft een beschermende werking. Het zorgt voor een goede zuurgraad in het oor en het verzorgt daarmee de dunne huid in de gehoorgang. Oorsmeer werkt verder vuil, stof, bacteriën en dergelijke uit de gehoorgang naar buiten. Een gezond oor ruimt het oorsmeer vanzelf op.

Oorsmeerprop

Tegenwoordig wordt het afgeraden om je oren schoon te maken met een wattenstaafje, omdat je hiermee het oorsmeer dieper je oor induwt. Zo kan er gemakkelijker een oorsmeerprop ontstaan en achter een prop oorsmeer ontstaat een broeierige atmosfeer waar snel een ontsteking kan ontstaan. Het schoonmaken van de gehoorgang met een wattenstaafje (of andere hulpmiddelen zoals een ballpoint, haarspeld, lucifer, paperclip of tandenstoker), kan tevens de kwetsbare huid beschadigen, waarna een ontsteking snel kan ontstaan. Bovendien stimuleer je de oorsmeerproductie. Door veel te peuteren in je oor stimuleer je de oorsmeerklieren om meer oorsmeer aan te maken, als gevolg waarvan een vicieuze cirkel dreigt door verstoren van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer.

Jeuk in de oren door een hoortoestel / Bron: Bykst, PixabayJeuk in de oren door een hoortoestel / Bron: Bykst, Pixabay

Jeuk in de oor door een hoortoestel

Hoortoestel of oorstukje

Zo kun je ook meer last van oorsmeer krijgen door een hoortoestel, wat wordt veroorzaakt door het oorstukje dat de gehoorgang goed moet afsluiten. Doordat je dit oorstukje steeds moet aanbrengen, gebruiken en verwijderen, zet je (ongewild) de talg- en oorsmeerklieren aan tot grotere productie. Ook geeft het ander samengesteld oorsmeer. Voorts kan het oorstukje het oorsmeer terug de gehoorgang induwen, waardoor je een oorsmeerprop krijgt. Deze prop kan de werking van een hoorapparaat ongedaan maken en piepen/rondzingen veroorzaken.

Jeuk in de oren door oordopjes

Veelvuldig gebruik van oordopjes kunnen ook jeuk in de oor veroorzaken en wel om dezelfde redenen als bij een hoortoestel.

Zwemmen

Als je gaat zwemmen is de vochtigheidsgraad in de gehoorgang verhoogd. Deze wordt minder zuur, waardoor de kans op een ontsteking groter wordt. Zwemmers hebben in feite last van een ontoereikend aanbod van oorsmeer. Als je gaat zwemmen is het aan te raden om je oren droog te houden, bijvoorbeeld door een strakke badmuts die je over je oren trekt of door gebruik te maken van siliconen oordoppen.

Jeukende oren door een droge huid

Een droge huid zonder de bescherming van kwalitatief goede oorsmeer, de aanwezigheid van harde korstjes oorsmeer, losse afgestoten velletjes haren of huid, zijn factoren die jeuk in de gehoorgang kunnen veroorzaken.

Haar- of badproducten

Na het gebruik van shampoo, douchegel, badschuim, haargel, haarlak of haarverf dat in oren is terechtgekomen, kun je soms last krijgen van jeuk in het oor of de oren.

Jeuk in oor door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlinJeuk in oor door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlin

Jeukende oren door allergieën

Seizoensgebonden allergieën kunnen jeuk en irritatie in de oren veroorzaken als gevolg van het vrijkomen van histamine als reactie op blootstelling aan de gewraakte stoffen. Dit gaat vaak gepaard met tranende of jeukende ogen. Het blijkt dat ongeveer 15 tot 20 % van de mensen in meer of mindere mate last heeft van een allergie. In Nederland komt huisstofmijtallergie het meest voor, gevolgd door het seizoensgebonden hooikoorts. Hooikoortspatiënten kunnen de volgende klachten ervaren:
 • jeukende, rode en tranende ogen
 • niesbuien
 • neusverstopping (als gevolg van gezwollen neusslijmvliezen), wat een vol gevoel in het hoofd geeft en gepaard kan gaan met een zeurderige hoofdpijn
 • de jeuk kan ook voelbaar zijn in de oren en in de keel, wat leidt tot hoesten, stemklachten en het schrapen van de keel.
 • in ernstige gevallen kun je ook last krijgen van de diepere luchtwegen, zoals hoesten met het opgeven van slijm, piepen en kortademigheid
 • bestaand constitutioneel eczeem kan verergeren
 • gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid

Jeuk in oor door huidaandoeningen

Aandoeningen als psoriasis of eczeem kunnen zich ook in het oor manifesteren en aldaar jeuk veroorzaken.

Psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening, die gekenmerkt wordt door witte glinsterende schubvorming. De plekken verschijnen vaak op de knieën en ellebogen, maar ook de onderrug, hoofd, achter de oren en bij de haargrens zijn voorkeurslocaties.

Eczeem

Eczeem is een jeukende huiduitslag, welke gekenmerkt wordt door roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes.

Jeuk in oor door gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking (medische benaming: 'otitis externa') is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel een 'zwemmersoor'. De ontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie (vaak betreft het de bacterie Pseudomonas aeruginosa), maar een schimmelinfectie is ook mogelijk.

Pijn en jeuk in het oor
Acute gehoorgangontsteking kan jeuk en pijn veroorzaken, soms zo hevig dat je hierdoor niet kan slapen. Je kunt ook een vol gevoel in het oor krijgen en een iets verminderd gehoor. Bij een uitgebreide vorm van gehoorgangontsteking treden koorts en zwelling van de lymfeklieren op rondom het oor en in de hals. Als gevolg van de zwelling of afscheiding kan je tijdelijk minder goed horen.

Jeukende oren tijdens zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen klagen over jeuk in de oren tijdens de zwangerschap. Dat een vrouw meer last heeft van jeuk tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Bijna een kwart van alle zwangere vrouwen ervaart een toename van jeuk tijdens de zwangerschap. De jeuk komt vaak voor op de plekken waar de huid zich uitrekt; dat zijn de buik, billen en dijen. De huid kan ook jeuken onder invloed van hormonen en er kan tevens sprake zijn van jeuk door huidaandoeningen, waaronder eczeem. Bestaand eczeem kan tijdens de zwangerschap zowel verbeteren als verslechteren.

Behandeling

Hoewel een jeukende gehoorgang vanzelf kan overgaan, is het vaak een hardnekkig probleem dat steeds de kop opsteekt. Bij aanhoudende jeuk is het verstandig de huisarts in te schakelen. Deze kan bekijken waar de jeuk vandaan komt en een behandeling voorstellen. Zo nodig word je verwezen naar een KNO-arts.

Behandeling gehoorgangontsteking

Bij een acute gehoorgangontsteking reinigt de (KNO-)arts de gehoorgang goed zonder de huid te beschadigen. Dit wordt een 'oortoilet' genoemd. Daarna kunnen oordruppels worden toegepast, waarbij de keuze mede wordt bepaald door de uitkomst van kweekonderzoek (een uitstrijkje van de gehoorgang). Eventueel worden ook pijnstillers voorgeschreven krijgen (vaak zogenaamde NSAIDís).Soms is een antibioticumkuur nodig.

Behandeling huidaandoening

Bij psoriasis of eczeem, kan de arts een smeerseltje voorschrijven. Verder is het belangrijk om allergenen te vermijden.

Oorstukje na laten kijken door audicien

Bij aanhoudende klachten van gehoorgangontsteking en/of jeuk in de oren bij gebruik van een hoorapparaat, is het raadzaam om deze bij de audicien te laten controleren. er kan dan bekeken worden of het oorstukje goed past.

Voorkom dat er shampoo in je oren terechtkomt / Bron: Jackmac34, PixabayVoorkom dat er shampoo in je oren terechtkomt / Bron: Jackmac34, Pixabay

Preventieve maatregelen

preventieve maatregelen die je kunt nemen ter voorkoming van jeuk in de oren, zij onder meer:
 • De gehoorgang reinigt zich normaal gesproken vanzelf. Gebruik daarom geen wattenstaafjes en vermijdt peuteren in de oren.
 • Gebruik ook geen lucifers of haarspelden om de gehoorgang te reinigen.
 • Verwijder alleen zichtbaar oorsmeer.
 • Na het zwemmen of douchen kun je het beste het water uit de gehoorgang laten lopen door je hoofd scheef te houden en te schudden.
 • De oren kun je ook voorzichtig uitdrogen met een tissue of föhn.
 • Je kunt ook een hoofdband in het zwembad dragen, zodat er geen water in je oren loopt.
 • Vermijd eventuele allergenen.
 • Voorkom dat er zeep of andere reinigingsproducten in je oor terechtkomt.

Wat kun jezelf doen bij jeukende oren?

Bij stug en brokkelig oorsmeer wat jeuk veroorzaakt, kun je af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor doen. Door de olie wordt het oorsmeer dunner, waardoor het gemakkelijker naar buiten kan. Houd daarbij je hoofd opzij, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen en in te werken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in je oren, wat het kan zijn?Als je geregeld erg veel jeuk hebt in je oor, of aan allebei je oren, kan dat heel hinderlijk zijn. Door krabben en wrij…
Jeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken, variërend van allergieën tot infecties. Om jeuk, ook we…
Jeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingenJeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingenNet zoals andere lichaamsgebieden, zijn ook de oren onderhevig aan jeuk. En krabben brengt geen soelaas, want dit leidt…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…

Hypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingHypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingBij hypoglykemie, ook wel hypo genoemd, krijgen de cellen van het lichaam geen glucose. Dat geeft problemen omdat glucos…
Overzicht van ziekenhuizen in NederlandOp zoek naar een ziekenhuis bij jou in de buurt? Hoe vind je een overzicht van alle ziekenhuizen in Nederland, zowel aca…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0/bewerkt)
 • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
 • J.A.M. Baar, C.A. Bastiaansen, A.A.F. Jochems: Anatomie & fysiologie. Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk, 2007.
 • Patrice van Efferen. Mordern medisch woordenboek - Praktische snelzoekgids van A-Z. Elmar, Rijswijk, 5e druk 2009.
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Afbeelding bron 1: Bykst, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/mkrberlin
 • Afbeelding bron 3: Jackmac34, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.