Milt: raadselachtigste orgaan van de mens

De milt is het meest raadselachtige orgaan. Je milt zit onder de linkerlong, hoog achter in de buikholte en hij is een beetje paarsachtig van kleur. Hij is belangrijk voor het schoonhouden van het bloed.

De milt

De milt bevat twee soorten weefsel: de rode en de witte pulpa. Dit staat voor rood en wit vlees. De rode pulpa haalt afvalstoffen uit het bloed en de witte pulpa helpt met het doden van bacteriën en virussen. Het bloed komt via een slagader de milt binnen. De slagader vertakt zich weer in kleinere slagaders en die brengen het bloed naar het binnenste van de milt.

Eerst word het bloed schoongemaakt door de witte pulpa en daarna door de rode. De witte pulpa hoort bij ons afweersysteem. Hij beschermt ons tegen virussen, bacteriën en andere ondingen. De witte pulpa zit vol met witte bloedlichaampjes.

De rode pulpa is er op de oude en beschadigde rode bloed lichaampjes uit het bloed te halen. De rode pulpa kan deze beschadigde en dode bloedlichaampjes op een of andere manier weer hergebruiken.

Gescheurde milt

Als je milt scheurt kan er veel bloed in je buikholte komen. Dit loopt vaak slecht af. Dit komt vaak voor bij een ernstig auto ongeluk of bij sportletsel. Het komt ook wel eens voor bij mishandeling. Als je geluk hebt houd het kapsel van de milt het bloed nog even een tijdje tegen. Er moet dan alsnog heel snel geopereerd worden voordat het zich verspreid.

Zonder milt geboren

Het is best zeldzaam maar er zijn kinderen die zonder milt worden geboren. Hun afweersysteem is dan minder goed. Dit betekent dat ze antibiotica tegen bacteriën nodig hebben. Ook moeten ze ingeënt worden tegen pneumokokken (bacteriën die soms voor longontstekingen zorgen) en meningokokken (hier kun je hersenvliesontsteking van krijgen.
© 2007 - 2020 Donkertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Milt (opslagplaats voor bloedplaatjes)Milt (opslagplaats voor bloedplaatjes)De milt is een opslagplaats voor de bloedplaatjes in het menselijk lichaam. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat bij een verw…
Gescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingGescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingDe milt is een relatief klein orgaantje, gelegen aan de linkerzij onder de ribben. Als de milt door één of andere oorzaa…
Pijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnPijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnDie stekende pijn in de zij die optreedt bij sportieve inspanningen: we hebben allemaal wel eens last gehad van "de milt…
Waarom voel ik steken bij mijn milt?Waarom voel ik steken bij mijn milt?De milt is een multifunctioneel orgaan dat onderdeel is van het zogenaamde 'lymfesysteem' en bevindt zich aan je linkerz…

Het belang van slaapHet belang van slaapIn de laatste decennia is men in ons land steeds korter gaan slapen met alle gevolgen van dien. Slaapgebrek leidt tot ve…
Kerncentrale TsjernobylWat is er gebeurd op de nacht van 24 op 25 april 1986? wat ging er mis bij deze kerncentrale in de Sovjet Unie?
Bronnen en referenties
  • Quest

Reageer op het artikel "Milt: raadselachtigste orgaan van de mens"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marin van Schaik, 23-03-2020 11:27 #15
Hallo
Ik had een vraag, is het ook mogelijk dat na een gecrushte milt, door een fietsongeluk, er restanten overblijven die weer aangroeien en de functie weer krijgen van de milt?

Lidy, 29-05-2016 23:09 #14
Bij mij zijn er, ruim een jaar geleden, vlekjes op de milt gevonden. Twee maanden geleden bleken de vlekjes gegroeid, de milt opgezet, en tevens werden er 2 vlekjes op de lymfklieren in hals en naast borstbeen gevonden. Het vreemde is, dat ik behalve toenemende vermoeidheid en misselijkheid, me niet echt ziek voel. Punctie van de lymfklier in de hals is mislukt. De arts wil nu een punctie van de milt gaan doen. Mijn vraag, wie heeft er ervaring met deze klachten, en met milt punctie? Alvast bedankt voor de reactie

Bart, 14-02-2015 14:43 #13
HoI allemaal.
Ik ben mijn milt ook kwijt sinds een paar maanden. Het was een foutje van het ziekenhuis. Ze dachten een tumor te zien op de milt. Milt verwijdert, milt onderzocht. Uit slag kleine blauwe plek van eerdere val op werk. Balen als een stekker. Naar huis gestuurd, en dat was het. We zijn natuurlijk erg blij dat het geen kanker was. Maar toch zijn wij erg boos over de manier van doen van het ziekenhuis. Ik heb geen milt meer. Terwijl ik een gezonde jonge man was. Wat raden jullie mij aan te doen.

Annie, 10-04-2013 15:06 #12
Als je milt verwijdert is kan er dan een nieuwe milt groeien?

Van Dijk, 12-04-2012 11:17 #11
Ben 73 jaar jong. Leef vanaf mijn zevende jaar zonder milt die, door een ongeluk, was gescheurd. Hiervan heb ik nooit enig probleem ondervonden. Wel heb ik begrepen dat de funktie goeddeels worden overgenomen door het lymphestelsel (klieren). Van extra inentingen heb ik nog nooit gehoord. Ja, de griepprik, maar dan heb je het wel gehad. Ben nooit ziek en zit vol energie. Ik zou me over het moeten missen van je milt - door een scheuring- niet al te zenuwachtig maken. Over het verwijderen om andere oorzaken kan ik niet oordelen.

Maï, 20-12-2011 10:28 #10
@Hanneke
Bij ongeveer 10 procent van de bevolking worden twee milten gevonden: een grote en een kleine. Of die kleine operatief moet worden weggenomen weet ik niet. Misschien kun je zelf vertellen of je daar last van hebt.

Men haalt de milt eigenlijk pas uit het lichaam wanneer het echt niet anders kan. Dit doet men wanneer de milt zodanig groot is dat hij op andere organen duwt, te beschadigd is (gescheurd of afsterving door een tekort aan bloed) of wanneer de milt de bloedplaatjes en cellen voorraad zodanig uitput. Als je milt is weggehaald neemt geen enkel orgaan deze functie over. Je milt zuivert je bloed, dit doet je lever en je nieren ook. Je milt is echter ook een extra immuunsysteem, je andere immuunsysteem doet hierin echter het meeste werk. Wanneer je dus geen milt meer hebt, moet je een aantal inentingen krijgen, je ben vatbaarder voor o.a. longziektes.

Piet, 20-08-2010 22:40 #9
Bij een valpartij heb ik 6 ribben gebroken en mijn mild gescheurd, door mijn zelf diagnose en naar mijn gevoel vollopen van mijn buikholte wist ik dat mijn mild was gescheurd. Dat is toen met spoed via de lies geplakt. en dat koste mij een opname van 5 weken. Mijn vraag spreek je nou in de toekomst van een gezonde of een beschadigde mild.

Mariska, 27-03-2010 00:48 #8
Hallo allemaal, ik ontdek per toeval deze site. Ik heb vandaag tehoren gekregen dat mijn broer zijn milt heeft verscheurd tijdens het fitnessen (volgens men door te zware gewichten te heffen). Is dit mogelijk?
Hij is namelijk een geditineerde en ik krijg heel veel negatieve gedachten :( ze zeggen daar niet zo gauw wat er nou aan de hand is en kan ook op geen enkele manier hier achter komen. Kan iemand mij aub even een antwoord op mijn vraag geven? Heel erg bedank!

Sandra Willems, 28-06-2009 10:14 #7
Mijn vader heeft een miltinfarct gehad wanneer is er een reden om de milt uit het lichaam te halen?

Cassie, 27-05-2009 23:43 #6
Mijn vader heeft een vergrote milt. Ongeveer twee keer de grootte van normaal. De artsen zoeken al twee maanden hoe dit komt, maar kunnen niets vinden. Herkent iemand deze klacht? En heeft iemand raad?

Gebruers Leo, 27-12-2008 21:33 #5
Mijn milt is ook verwijderd na een sport ongeval, welk orgaan neemt die functie over?Heb daar nooit afdoend antwoord op gehad!

dank bij voorbaat!
gr leo Reactie infoteur, 02-01-2009
Leo,
Sorry maar op deze vraag kan ik geen antwoord geven. Heb het antwoord niet kunnen vinden. Vind het zelf ook wel een goeie vraag!

Groetjes

Alain den Hartog, 05-12-2008 15:31 #4
Ik leef zonder een milt. Welk orgaan neemt de functie over van de milt als deze er niet is?

H. C. van Breeden, 26-11-2008 13:23 #3
Bij mij is ontdekt dat de milt te groot is en deze veroorzaakt nogal wat buikklachten omdat hij tegen de ribben aan begint te drukken. Ik moet op korte termijn een beenmerg punctie ondergaan, waarna de Internist kan bepalen welke medicijnen hij moet geven. Mijn vraag is of met medicijnen de opgezette milt weer normale vormen aan gaat nemen of is de kans groot dat hij door blijft groeien. Sinds mei 2008 tot heden, is mijn milt met 4 cm gegroeid.
Graag uw reactie. Bij voorbaat dank.

Hanneke, 18-04-2008 15:24 #2
Er zijn bij mij twee milten gevonden een grote en een kleine.
Ik kan er helaas geen verdere informatie over vinden.
Zoals hoe komt dit en wat zijn de gevolgen hiervan?
Kunt u mij verder helpen?

R. Heide, 17-01-2008 20:57 #1
Mooi overzichtelijk en heldere uitleg. Bij mijn zwager zijn recent twee milten ontdekt.Dit omdat er bij bloedonderzoek is ontdekt dat hij chronische lymfatische leukemie heeft.Ok heeft hij een vergrote schildklier, wat verder onderzocht gaat worden. Hij heeft ook diabetes mellitus, wellicht kan die vergrote schildklier hier mee te maken hebben?
Informatie over twee milten kan ik niet terugvinden. Bijvoorbeeld over functie wel/niet, bijwerkingen, officiele benaming etc>l

Infoteur: Donkertje
Gepubliceerd: 03-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 15
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!