Milt: raadselachtigste orgaan van de mens

De milt is het meest raadselachtige orgaan. Je milt zit onder de linkerlong, hoog achter in de buikholte en hij is een beetje paarsachtig van kleur. Hij is belangrijk voor het schoonhouden van het bloed.

De milt

De milt bevat twee soorten weefsel: de rode en de witte pulpa. Dit staat voor rood en wit vlees. De rode pulpa haalt afvalstoffen uit het bloed en de witte pulpa helpt met het doden van bacteriën en virussen. Het bloed komt via een slagader de milt binnen. De slagader vertakt zich weer in kleinere slagaders en die brengen het bloed naar het binnenste van de milt.

Eerst word het bloed schoongemaakt door de witte pulpa en daarna door de rode. De witte pulpa hoort bij ons afweersysteem. Hij beschermt ons tegen virussen, bacteriën en andere ondingen. De witte pulpa zit vol met witte bloedlichaampjes.

De rode pulpa is er op de oude en beschadigde rode bloed lichaampjes uit het bloed te halen. De rode pulpa kan deze beschadigde en dode bloedlichaampjes op een of andere manier weer hergebruiken.

Gescheurde milt

Als je milt scheurt kan er veel bloed in je buikholte komen. Dit loopt vaak slecht af. Dit komt vaak voor bij een ernstig auto ongeluk of bij sportletsel. Het komt ook wel eens voor bij mishandeling. Als je geluk hebt houd het kapsel van de milt het bloed nog even een tijdje tegen. Er moet dan alsnog heel snel geopereerd worden voordat het zich verspreid.

Zonder milt geboren

Het is best zeldzaam maar er zijn kinderen die zonder milt worden geboren. Hun afweersysteem is dan minder goed. Dit betekent dat ze antibiotica tegen bacteriën nodig hebben. Ook moeten ze ingeënt worden tegen pneumokokken (bacteriën die soms voor longontstekingen zorgen) en meningokokken (hier kun je hersenvliesontsteking van krijgen.
© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Milt (opslagplaats voor bloedplaatjes)Milt (opslagplaats voor bloedplaatjes)De milt is een opslagplaats voor de bloedplaatjes in het menselijk lichaam. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat bij een verw…
Gescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingGescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingDe milt is een relatief klein orgaantje, gelegen aan de linkerzij onder de ribben. Als de milt door één of andere oorzaa…
Pijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnPijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnDie stekende pijn in de zij die optreedt bij sportieve inspanningen: we hebben allemaal wel eens last gehad van "de milt…
Waarom voel ik steken bij mijn milt?Waarom voel ik steken bij mijn milt?De milt is een multifunctioneel orgaan dat onderdeel is van het zogenaamde 'lymfesysteem' en bevindt zich aan je linkerz…

Het belang van slaapHet belang van slaapIn de laatste decennia is men in ons land steeds korter gaan slapen met alle gevolgen van dien. Slaapgebrek leidt tot ve…
Kerncentrale TsjernobylWat is er gebeurd op de nacht van 24 op 25 april 1986? wat ging er mis bij deze kerncentrale in de Sovjet Unie?
Bronnen en referenties
  • Quest
Reactie

Gebruers Leo, 27-12-2008
Mijn milt is ook verwijderd na een sport ongeval, welk orgaan neemt die functie over?Heb daar nooit afdoend antwoord op gehad!

dank bij voorbaat!
gr leo Reactie infoteur, 02-01-2009
Leo,
Sorry maar op deze vraag kan ik geen antwoord geven. Heb het antwoord niet kunnen vinden. Vind het zelf ook wel een goeie vraag!

Groetjes

Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.