Jeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Jeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingen Net zoals andere lichaamsdelen kunnen ook de oren jeuken. Krabben biedt geen oplossing en kan zelfs leiden tot verdere complicaties zoals infecties, roodheid en zwelling. Dit vervelende symptoom wijst vaak op een onderliggende aandoening of een probleem in of rond het oor. Met behulp van zelfzorgmaatregelen kunnen patiënten de jeuk vaak verlichten, maar als deze niet effectief zijn of als er ernstige symptomen optreden, is medische hulp noodzakelijk. De arts onderzoekt de oorzaak van de jeuk en stelt een passende behandeling voor. Als de oorzaak wordt behandeld, verdwijnt de jeuk doorgaans en voorkomt men verdere schade.

Oorzaken van jeukende oren

Allergieën

Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen) en andere allergische aandoeningen kunnen leiden tot jeuk in de oren. Deze allergische reactie kan optreden na contact met allergenen zoals graspollen. Het behandelen van allergieën kan vaak de oorjeuk verlichten.

Droge huid / Onvoldoende oorsmeer

Wanneer de oren onvoldoende oorsmeer produceren, kan de huid uitdrogen, wat jeuk veroorzaakt. Oorsmeer heeft een beschermende en smerende functie, en een tekort daaraan kan leiden tot jeuk en een schilferige huid in het oor. Babyolie of mineraalolie kan verlichting bieden bij deze aandoening.

Dermatitis in de gehoorgang

Oorkanaaldermatitis is een ontsteking van de huid rond de gehoorgang, vaak veroorzaakt door een allergische reactie op schoonheidsproducten of metalen in oorringen. Dit kan leiden tot dermatitis (huidontsteking). Een andere vorm is eczeemachtige dermatitis, waarvan de oorzaak niet altijd bekend is.

Haar- of badproducten

Na het gebruik van haarlak, shampoo, douchegel, badschuim, haargel of haarverf die in de oren terechtkomt, kan jeuk ontstaan.

Hoorapparaat

Een hoorapparaat kan vocht in de oren vasthouden, wat jeuk kan veroorzaken. Sommige patiënten zijn ook allergisch voor het materiaal van het hoortoestel zelf. Een slecht passend hoortoestel kan druk uitoefenen op delen van het oor, wat jeuk kan verergeren.

Otitis media (middenoorontsteking)

Een middenoorontsteking kan jeuk veroorzaken, naast pijn. Deze oorinfectie komt vaak voor bij kinderen. Bij zwemmers is vaak de uitwendige gehoorgang aangetast (zwemmersoor). Symptomen omvatten vaak zwelling en roodheid.

Psoriasis

Psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers) kan soms ook in of rond de oren voorkomen, wat leidt tot jeuk. Hoewel psoriasis meestal zichtbaar is op grotere lichaamsdelen zoals de armen of benen, kunnen de oren soms ook worden getroffen.

Schimmelinfecties

Een schimmelinfectie kan niet alleen de voeten of liesstreek aantasten, maar ook de gehoorgang. Dit kan leiden tot jeuk en andere symptomen.

Vocht

Langdurige blootstelling aan hoge vochtigheid kan het risico op oorontstekingen verhogen en daarmee jeuk veroorzaken. Dit geldt ook voor mensen die in een warm en vochtig klimaat leven, omdat schimmelinfecties gedijen in dergelijke omstandigheden.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van jeuk in de oren zijn:
  • bijwerkingen van medicijnen
  • een anafylactische shock (snel optredende allergische reactie met bloeddrukdaling en onvoldoende bloedstroom naar vitale organen, hetgeen levensbedreigend kan zijn)
  • extreme hitte of kou
  • stress

Symptomen van oorjeuk

Jeuk in de oren kan gepaard gaan met verschillende symptomen, zowel specifiek voor het oor als algemeen:

Oor

  • een huiduitslag in of rond het oor
  • een oorafscheiding
  • gevoeligheid of pijn
  • korstvorming of een schilferige huid
  • roodheid
  • warmte
  • zwelling

Algemeen

Jeukende oren kunnen ook samenhangen met algemene symptomen zoals:

Diagnose en onderzoeken

De arts begint met het inwinnen van de medische geschiedenis van de patiënt en vraagt naar de timing en aard van de jeuk, evenals eventuele bijkomende symptomen zoals koorts. Vervolgens onderzoekt de arts de oren op tekenen van huiduitslag, overtollig oorsmeer of oorsmeer dicht bij het trommelvlies.

Krabben helpt niet

Jeukende oren kunnen erg ongemakkelijk zijn, waardoor patiënten vaak gaan krabben met verschillende materialen. Dit kan echter de symptomen verergeren en leiden tot complicaties zoals infecties, koorts, zwelling en afscheiding uit het oor. Bovendien kan krabben schade aan de gehoorgang veroorzaken.

Behandelingen

Zelfzorgtips

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij jeukende oren:
  • Verwijder overtollig oorsmeer met waterperoxide.
  • Breng regelmatig een beetje warme olie in het oor aan.
  • Druppel een mengsel van alcohol en water in het oor.
  • Vermijd vocht, allergenen en zwemactiviteiten bij oorontsteking.
  • Gebruik geen oorbellen en vermijd schoonheidsproducten die de oren kunnen irriteren.
  • Neem pijnstillers bij pijn.
  • Behandel een oorontsteking volgens het advies van de arts.

Professionele medische zorg

Er zijn bepaalde symptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen, vooral als zelfzorgmaatregelen niet effectief zijn:

Prognose en Complicaties

Prognose

De prognose voor jeukende oren hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij veel gevallen kan jeuk effectief worden behandeld met zelfzorgmaatregelen en medische behandeling. Zodra de oorzaak wordt aangepakt, verdwijnen de symptomen doorgaans en voorkomt men verdere schade. Bij tijdige en juiste behandeling is de prognose vaak positief.

Complicaties

Indien jeukende oren onbehandeld blijven of niet adequaat worden aangepakt, kunnen de volgende complicaties optreden:
  • Infecties: Onvoldoende behandeling kan leiden tot oorinfecties die verergeren en gepaard gaan met koorts, zwelling, en pusvorming.
  • Chronische ontsteking: Langdurige irritatie kan leiden tot chronische ontsteking en mogelijke schade aan de gehoorgang.
  • Verminderde gehoorfunctie: Aanhoudende irritatie en ontsteking kunnen het gehoor beïnvloeden en leiden tot tijdelijke of permanente gehoorverlies.
  • Huidbeschadiging: Herhaaldelijk krabben kan leiden tot schade aan de huid van de gehoorgang, wat kan resulteren in littekens of andere huidproblemen.

Preventie van jeuk in het oor

Om jeukende oren te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:
  • Vermijd allergenen en andere irriterende stoffen.
  • Draag een hoofdband in het zwembad om te voorkomen dat water in de oren komt.
  • Gebruik geen wattenstaafjes in de oren, aangezien dit het oorsmeer dieper kan duwen en irritatie kan veroorzaken.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van gehoorapparaten en oordopjes, en zorg ervoor dat ze goed passen.
  • Voorkom overmatige ophoping van vocht in de oren door het drooghouden van de oren na het zwemmen of douchen.
  • Breng regelmatig olijfolie in de oren aan om een gezonde hoeveelheid oorsmeer te behouden en uitdroging te voorkomen.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in oor: oorzaken van jeukende oren of oorjeukJeuk in oor: oorzaken van jeukende oren of oorjeukWat zijn de mogelijke oorzaken van jeuk in oor of jeukende oren? Een jeukend binnenoor komt vrij vaak voor en is zelden…
Droge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenDroge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenHet hebben van droge oren is een veelvoorkomend en vervelend probleem. Vaak is een ophoping van droge, dode huidschilfer…
Oorsmeer: Oorzaken van gewijzigde kleur, geur en textuurOorsmeer: Oorzaken van gewijzigde kleur, geur en textuurOorsmeer (cerumen) bestaat uit talg (een vetachtige afscheiding van het lichaam), huidcellen, zweet en vuil. Oorsmeer be…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…

Jeukende hoofdhuid: symptomen en oorzaken jeuk op het hoofdJeukende hoofdhuid: symptomen en oorzaken jeuk op het hoofdJeuk op het hoofd of een jeukende hoofdhuid is een klacht waar je 'gek' van kan worden. Iedereen heeft wel eens last van…
Jeukende voeten: oorzaken en symptomen jeuk aan de voetenJeukende voeten: oorzaken en symptomen jeuk aan de voetenJeukende voeten is een courante klacht onder mensen van alle leeftijden. Jeukende voeten kunnen komen door warmte en hui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • How to Treat an Itchy Ear Canal, https://healdove.com/disease-illness/Itchy-Ear-Canal, geraadpleegd op 3 oktober 2016
  • Itchy ears causes, symptoms, and treatment, http://www.belmarrahealth.com/itchy-ears-causes-symptoms-treatment/, geraadpleegd op 3 oktober 2016
  • Itchy ears: Some approaches to dealing with a common problem, Hearing Journal:, April 2005 - Volume 58 - Issue 4 - p 64–66, doi: 10.1097/01.HJ.0000286609.14847.08, Nuts & Bolts, http://journals.lww.com/thehearingjournal/fulltext/2005/04000/Itchy_ears__Some_approaches_to_dealing_with_a.10.aspx, geraadpleegd op 3 oktober 2016
  • Online Ear Disease Photo Book, https://med.uth.edu/orl/online-ear-disease/chapter-15-miscellaneous/itchy-ears/, geraadpleegd op 3 oktober 2016
  • What causes itchy ear ? 5 possible conditions, http://www.healthline.com/symptom/itchy-ear, geraadpleegd op 3 oktober 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.