Jeukende hoofdhuid: symptomen en oorzaken jeuk op het hoofd

Jeukende hoofdhuid: symptomen en oorzaken jeuk op het hoofd Jeuk op het hoofd of een jeukende hoofdhuid is een klacht waar je 'gek' van kan worden. Iedereen heeft wel eens last van een jeukende hoofdhuid, maar als de jeuk aanhoudt of zelfs uitstraalt van de hoofdhuid naar andere plekken, zoals de nek, oren, hals, wangen, voorhoofd, ogen of hele gezicht, dan is het een zeer vervelende klacht. Jeuk op het hoofd komt vaak door warmte (bijvoorbeeld van de zon), droge hoofdhuid of roos. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Onder invloed van stress kan jeuk op het hoofd en jeuk in het algemeen verergeren. Als de symptomen niet snel verdwijnen of verergeren, is het verstandig om je huisarts te raadplegen teneinde de onderliggende oorzaak van de jeuk op te sporen en een behandelplan op te stellen om een einde te maken aan een jeukende hoofdhuid.
Een jeukende hoofdhuid / Bron: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock.comEen jeukende hoofdhuid / Bron: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock.com

Symptomen jeukende hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • droge hoofdhuid
 • schilfering
 • korstjes
 • bultjes
 • krabeffecten
 • roodheid
 • irriratie

Schimmel

Hoofdschimmel, ook wel ringworm genoemd, is een schimmelinfectie van de behaarde hoofdhuid. Het is een onschuldige huidaandoening, die wel heel vervelend kan zijn. Er ontstaan bij hoofdschimmel ronde, rode en schilferende plekken. Ook kunnen er kale plekken ontstaan doordat de haren afbreken. Hoodfschimmel gaat verder gepaard met jeuk.

Hoofdroos als oorzaak van jeuk / Bron: Istock.com/DeanDrobotHoofdroos als oorzaak van jeuk / Bron: Istock.com/DeanDrobot

Roos

Hoofdroos is een aandoening waarbij de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel als normaal vernieuwen. Dit veroorzaakt veel huidschilfers die vaak los in het haar zitten en op je schouder dwarrelen. Vaak zie je dat ook de kliertjes in de huid sneller werken. Het gevolg is een verhoogde talgproductie, waardoor er meer talg en vet op de hoofdhuid komt wat voor jeuk en irritatie kan zorgen. Vaak biedt een goede antiroosshampoo uitkomst.

Jeuk op het hoofd door eczeem

Seborroïsch eczeem

Als je huid is geïrriteerd en rood is, dan kan het zijn dat je seborroïsch eczeem hebt. Deze vorm van eczeem veroorzaakt schilfering van de huid en rode en jeukende plekken. Het komt vooral voor op de hoofdhuid, het gezicht, de oren en de borst. De oorzaak is een andere samenstelling van het huidsmeer of talg. Seborroïsch eczeem kan opflakkeren in tijden van stress en spanning, bij kou en droogte, of als je veel zeep gebruikt bij het wassen van je haar of huid of veelvuldig hoofddeksels draagt.

Contacteczeem

Allergisch contacteczeem wordt gekenmerkt door een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfering van de huid. De jeukende eczeemplekken steken op die plekken de kop op waar een allergeen in contact is gekomen met de huid. Een stof waar je allergisch voor bent kan aanwezig zijn in shampoo, haarverf of andere producten die op de hoofdhuid terechtkomen.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte, welke wordt gekenmerkt door een versnelde deling en verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid. Het is te herkennen aan de karakteristieke plaques op de huid: dikke, rode, schilferige plekken die overal op de huid kunnen voorkomen. Voorkeursplekken voor psoriasis zijn op de knieën, ellebogen, hoofdhuid (achter de orden en langs de haarlijn), romp en nagels.

Jeukende hoofdhuid door hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Jeukende hoofdhuid door hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine, vleugelloze, parasitaire insecten die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd en zich voeden met mensenbloed. Hoofdluis is vooral een probleem onder kinderen. Het is daarom belangrijk om kinderen regelmatig op hoofdluis te controleren, bijvoorbeeld maandelijks. Als je hoofdluis constateert is het raadzaam zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen, bij voorkeur dezelfde dag nog.

Jeukende hoofdhuid door stress en angst

Er zijn grofweg drie factoren die ertoe kunnen leiden dat je last krijgt van een jeukende hoofdhuid als gevolg van stress en angst.

Overgevoeligheid

Degenen die kampen met angst of depressie, zijn vatbaar voor een probleem dat bekend staat als overgevoeligheid; het gevoel meer te 'voelen' dan andere mensen. Aanhoudende stress en angst (alsook een depressie) kan bestaande jeuk (op de hoofdhuid) sterk verergeren. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij stress de jeuk verergert, die jeuk zorgt weer voor meer stress, die op zijn beurt de jeuk doet verergeren, etc.

Huidgevoeligheid

Stress verhoogt de gevoeligheid van de huid en de hoofdhuid heeft veel contact met bacteriën, schimmels, ziektekiemen en chemicaliën. Wanneer je angst ervaart, vergroot je de de kans dat de huid (sterker of of anders) reageert op die externe prikkels.

Onbekende stressreacties

Ten slotte zijn sommige van de reacties van angst niet bekend. Tijdens een angstaanval bijvoorbeeld, ervaart je lichaam diepgaande stress die invloed heeft op onder meer de hormoonspiegels, vitaminesuppletie en de spijsvertering en dit is bij ieder persoon weer anders. Het is mogelijk dat een van deze problemen verantwoordelijk is voor jeuk op je hoofdhuid.

Vermijd het gebruik van een agressieve shampoo / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.comVermijd het gebruik van een agressieve shampoo / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.com

Droge hoofdhuid

Een droge hoofdhuid is niet hetzelfde als roos, ook al kunnen er door te krabben allemaal kleine witte schilfers neerdwarrelen op je schouders. Een droge en jeukende hoofdhuid kan te maken hebben met veroudering. Dit komt door de afname van de werking van de talgklieren. Een droge hoofdhuid kan knap irritant zijn. Het is niet bewezen dat natuurlijke middelen zoals oliën effectief een droge hoofdhuid behandelen. Toch voelen veel mensen verlichting van de klachten als zij de hoofdhuid hiermee onderhouden. Vermijd in ieder geval het wassen van je haar met agressieve shampoos.

Hooikoorts

Hooikoorts kan aanleiding geven tot een scala aan klachten zoals jeukende neus en veelvuldig niezen, een verstopte neus of een 'loopneus', jeukende, tranende of branderige ogen en rode ogen. Daarnaast kan je keel kan droog en branderig aanvoelen, waarbij je moet hoesten (kriebelhoest en je kunt last hebben van keelpijn. Ook jeuk op de hoofdhuid kan voorkomen bij hooikoorts.

Jeuk op het hoofd en haaruitval

Als je last hebt van een brandend gevoel, oppervlakkige pijn of jeuk aan de hoofdhuid en tegelijk last hebt van haaruitval, dan kun je last hebben van zogeheten haarpijn. De medische benaming van haarpijn is 'trichodynia'.

Pityrosporon folliculitis

Pityrosporum folliculitis is een gistinfectie welke gekenmerkt wordt door zeer kleine pusteltjes en puistjes. Het kan op de rug voorkomen, maar ook elders op het lichaam zoals de hoofdhuid.

Folliculitis decalvans

De haarziekte folliculitis decalvans kenmerkt zich door ontstoken haarzakjes en het leidt tot permanent haarverlies, kaalheid en littekenvorming. De aandoening komt vooral voor op de kruin en zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Bij mannen manifesteert het zich vaak op jongere leeftijd (vanaf de puberteit) dan bij vrouwen (circa dertig jaar of ouder).

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Jeukende hoofdhuid na het fietsen of sportenJeukende hoofdhuid na het fietsen of sportenSporten en beweging is uitermate goed voor de gezondheid. Het bevordert de aanmaak van actieve spieren, waarnaast het ad…
Oorzaken van jeukOorzaken van jeukJeuk kent verschillende oorzaken. Soms is de oorzaak direct te achterhalen en makkelijk weg te nemen, maar soms ook onts…
Jeuk in je oren, wat het kan zijn?Als je geregeld erg veel jeuk hebt in je oor, of aan allebei je oren, kan dat heel hinderlijk zijn. Door krabben en wrij…

Jeukende ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingenJeukende ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingenHaast iedereen is ooit wel eens in aanraking geweest met jeukende ogen, in medische termen gekend als “oculaire pruritus…
Jeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingenJeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingenNet zoals andere lichaamsgebieden, zijn ook de oren onderhevig aan jeuk. En krabben brengt geen soelaas, want dit leidt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/szefei
 • Calm Clinic. Itchy Scalp and Anxiety. https://www.calmclinic.com/anxiety/signs/itchy-scalp (ingezien op 24-9-2018)
 • http://www.xovain.com/hair/most-common-causes-of-itchy-scalp
 • http://www.healthline.com/symptom/itchy-scalp
 • https://www.thuisarts.nl/hoofdschimmel/ik-heb-hoofdschimmel
 • https://www.thuisarts.nl/roos/ik-heb-last-van-roos
 • https://www.thuisarts.nl/seborrho%C3%AFsch-eczeem/ik-heb-seborrho%C3%AFsch-eczeem
 • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoofdluis
 • Slingeland Ziekenhuis. Folliculitis decalvans. https://dermatologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekten-aandoeningen/Haaruitval/Folliculitis-decalvans/1054/1174/1211 (ingezien op 23-11-2019)
 • Afbeelding bron 1: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/DeanDrobot
 • Afbeelding bron 3: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Lakov Filimonov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.