Antimycotica: Medicatie tegen schimmels (schimmelinfecties)

Antimycotica: Medicatie tegen schimmels (schimmelinfecties) Antimycotica zijn geneesmiddelen met een schimmelwerende of een schimmeldodende functie. Geneesmiddelen tegen schimmels doden schimmelcellen, of ze voorkomen dat de schimmelcellen groeien en zich reproduceren. De patiënt neemt deze in bij een schimmelinfectie, die het vaakst plaatsvindt op de huid, de haar en de nagels. Maar ook breidt een schimmelinfectie zich soms uit in het lichaam naar de hersenen en de longen. Antischimmelmiddelen zijn beschikbaar in diverse vormen, afhankelijk van het aangetaste lichaamsdeel. Antimycotica geeft vaak milde bijwerkingen, al zijn enkele ernstige complicaties mogelijk. Een aantal antischimmelmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheker, anderen zijn enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift.

Informatie over schimmelinfecties

Schimmels zijn microscopische organismen die zich voeden door het afbreken van levend of dood weefsel. De schimmels die vaak infecties veroorzaken, hebben een voorkeur voor keratine, een taai, waterdicht type weefsel dat voorkomt in de huid, het haar en de nagels. Deze schimmelparasieten staan bekend als dermatofyten. Schimmels kunnen zich soms ook naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Indicatie antimycotica: Schimmels in of op het lichaam

Antimycotica zijn effectief voor het behandelen van zowel oppervlakkige als systemische schimmelinfecties.

Schimmelinfecties op of nabij het oppervlak van het lichaam

Antimycotica worden vaak gebruikt bij de behandeling van de volgende aandoeningen:

Schimmels in het lichaam

Invasieve schimmelinfecties, die minder vaak voorkomen maar ernstiger zijn, bevinden zich diep in het lichaamsweefsel of in inwendige organen. Voorbeelden zijn:
  • Hersenen: Bij fungale [ARTIKEL=180055]meningitis (hersenvliesontsteking) infecteert een schimmel de beschermende membranen rond de hersenen en het ruggenmerg, zoals bij cryptokokkose.
  • Longen: Aspergillose, veroorzaakt door de schimmel Aspergillus, kan de bekleding van de longen infecteren. Histoplasmose is een andere schimmelinfectie die zich naar de longen kan verspreiden.

Risicofactoren voor schimmelinfecties

Patiënten met een verzwakt immuunsysteem lopen een verhoogd risico op inwendige schimmelinfecties. Dit omvat:

Indicatie antimycotica: Geneesmiddelen tegen schimmels

Bij bepaalde groepen patiënten, zoals zwangere vrouwen, mensen met ernstige leverziekten of nieraandoeningen, en kinderen, worden orale antimycotica meestal vermeden. Orale antischimmelmiddelen kunnen in interactie treden met andere medicatie, wat kan leiden tot verminderde effectiviteit of ernstige reacties. Het is cruciaal dat patiënten hun arts informeren over alle medicijnen, vitaminen, en kruidensupplementen die ze gebruiken.

Soorten antimycotica

Antimycotica zijn beschikbaar in verschillende toedieningsvormen, afhankelijk van de aard van de infectie:
  • Intravaginale schimmelwerende pessaria: Kleine, zachte tabletten of crèmes die in de vagina worden ingebracht om vaginale schimmelinfecties te behandelen.
  • Intraveneuze antischimmelmiddelen: Deze medicijnen worden via een ader toegediend. Ze zijn vaak nodig bij ernstige infecties, ondanks een hoger risico op bijwerkingen.
  • Orale antischimmelmiddelen: Deze middelen worden ingenomen via een capsule, pil of vloeibare vorm. Dit wordt "oraal" genoemd, wat betekent dat ze via de mond worden ingenomen.
  • Topische antischimmelmiddelen: Deze "lokale" antimycotica worden direct op de huid, het haar of de nagels aangebracht. Ze zijn beschikbaar in de vorm van sprays, oplossingen of shampoos. ()

Dosering en behandelduur van antimycotica

De arts bepaalt de dosis en de duur van de behandeling. De bijsluiter van het geneesmiddel biedt aanvullende richtlijnen. Bij kinderen en baby's is de dosis vaak verschillend van die voor volwassenen. De behandelingsduur varieert afhankelijk van de aard van de infectie, de ernst van de symptomen en eventuele bijkomende gezondheidsproblemen. Behandeling kan variëren van enkele dagen tot acht weken, zoals bij ringworminfecties van de hoofdhuid.

Bijwerkingen van antimycotica

Milde bijwerkingen

Veelvoorkomende milde bijwerkingen van topische antimycotica zijn jeuk, een licht [ARTIKEL=191009]branderig gevoel
, en roodheid. Orale antimycotica kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, huiduitslag, hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn, rillingen, koorts, winderigheid, diarree, buikpijn, en malaise. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur.

Ernstige bijwerkingen

Ernstige bijwerkingen van antimycotica kunnen omvatten:

Antimycotica en interacties met andere geneesmiddelen

Antimycotica kunnen interacties hebben met andere geneesmiddelen, wat de effectiviteit kan beïnvloeden of bijwerkingen kan veroorzaken. Het is belangrijk om alle gebruikte medicijnen met een arts te bespreken.

Medicatie-interacties

Sommige antimycotica kunnen de afbraak van andere medicijnen versnellen of vertragen, wat kan leiden tot verhoogde bijwerkingen of verminderde effectiviteit van de andere geneesmiddelen. Bijvoorbeeld, bepaalde antimycotica kunnen de werking van anticoagulantia beïnvloeden.

Impact op leverfunctie

Veel antimycotica worden gemetaboliseerd door de lever, wat de kans op leverproblemen vergroot bij gelijktijdig gebruik van andere levermetabolieten. Dit maakt monitoring van de leverfunctie essentieel bij langdurig gebruik van antimycotica.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antimycotica: behandeling van schimmelinfectiesAntimycotica: behandeling van schimmelinfectiesAntimycotica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van schimmelinfecties. Schimmelinfecties zijn va…
Schimmels en schimmelziektenSchimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schi…
Waarom zijn schimmelinfecties zo hardnekkig?Waarom zijn schimmelinfecties zo hardnekkig?Veel mensen worden door schimmelinfecties getroffen. En hoewel een uiterlijk optredende schimmelinfectie meestal snel on…
Schimmelinfecties bij paardenSchimmelinfecties bij paardenBij huidproblemen bij paarden is vaak een langdurige en zorgvuldige behandeling nodig. Het herstellen en vervangen van d…

Botdichtheidsmeting bij osteoporose (onderzoek: DXA-scan)Botdichtheidsmeting bij osteoporose (onderzoek: DXA-scan)Een DXA-scan is een speciaal radiografisch onderzoek waarbij de arts de botdichtheid meet met lage doses röntgenstraling…
Bètablokkers: Medicatie die hartslag en bloeddruk verlaagtBètablokkers: Medicatie die hartslag en bloeddruk verlaagtBètablokkers zijn enkel op doktersvoorschrift verkrijgbare geneesmiddelen die heel wat functies bieden. Zo verlagen ze d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Antifungal medicines, http://patient.info/health/antifungal-medicines, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Antifungal medicines, http://www.nhs.uk/conditions/Antifungal-drugs/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Fungal Infections: Risks of Oral Antifungals - Topic Overview, http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/fungal-infections-risks-of-oral-antifungals-topic-overview, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Oral antifungal drugs, http://www.dermnetnz.org/doctors/fungal-infections/antifungal.html, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Side effects of antifungal medicines and interactions with other medicines, https://www.healthexchange.org.uk/body-parts/side-effects-of-antifungal-medicines-and-interactions-with-other-medicines/, geraadpleegd op 6 juni 2016
Reactie

Jan Burgers, 17-10-2017
Ik kreeg sinds gisteren van mijn huisarts KETOCONAZOL J - C créme 20 mg/g 30 g (schimmel-infectie?). Dit m.b.t. al dagen lang jeuk op én rond mijn "zitvlak"! Hoe kan dit ontstaan… en is dit gevaarlijk?
Dit is de eerste keer dat ik dit geneesmiddel gebruik (ik ben 81 jaar) en vraag mij af of dit iets te maken heeft met "aambeien" daar ik wel 'ns ooit last van heb?
Graag uw informatie s.v.p.
Bij voorbaat hartelijk dank! Reactie infoteur, 17-10-2017
Hallo Jan

Het lijkt me verstandig om deze vragen met je huisarts te bespreken. Beterschap!

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.