Blaascysten: Cysten in blaas met plasproblemen en pijn

Blaascysten: Cysten in blaas met plasproblemen en pijn Cysten zijn abnormaal gevormde zakvormige holtes die zich op verschillende plaatsen in of op het lichaam kunnen ontwikkelen. Ze kunnen zich ook in, op of rond de urineblaas vormen. Blaascysten ontstaan vaak als gevolg van andere urinewegproblemen en worden meestal niet opgemerkt omdat ze vaak geen symptomen veroorzaken. Wanneer blaascysten wel symptomen vertonen, worden ze vaak aangezien voor een blaasontsteking, wat kan leiden tot klachten zoals pijn bij het plassen of frequente urinelozingen. Hoewel blaascysten meestal goedaardig zijn en zelden problemen veroorzaken, kunnen complicaties optreden, zoals het barsten of infecteren van de cysten. Tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal om complicaties te voorkomen en de patiënt gerust te stellen.

Oorzaken van blaascysten

Cysten zijn abnormaal gevormde zakken gevuld met lucht, pus of andere vloeistoffen en kunnen overal in of op het lichaam voorkomen. Bij blaascysten ontwikkelen deze zich meestal in de bekleding van de blaas. De precieze oorzaak van blaascysten is niet altijd duidelijk, maar vaak spelen urinewegproblemen een rol. Blaascysten komen zelden voor bij mensen zonder urinewegproblemen.

Risicofactoren

De volgende factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van blaascysten:
  • Cystitis cystica: Een aanhoudende ontsteking van de urinewegen, vaak veroorzaakt door irritatie of bacteriële infecties in de blaas.
  • Chirurgische ingrepen: Eerdere operaties in de buurt van de blaas kunnen het risico verhogen.
  • Nierstenen of blaasstenen: Een geschiedenis van nier- of blaasstenen kan het risico verhogen.
  • Polycystische nierziekte: Een genetische aandoening waarbij meerdere cysten in de nieren aanwezig zijn.
  • Hoge bloeddruk: Kan bijdragen aan urinewegproblemen.
  • Frequente urineweginfecties: Herhaalde infecties kunnen bijdragen aan de vorming van cysten.
  • Kathetergebruik: Langdurig gebruik van een katheter kan het risico verhogen.
  • Hormonale veranderingen: Hormonale fluctuaties kunnen ook bijdragen aan cystevorming.

Symptomen

De meeste blaascysten zijn klein en veroorzaken geen symptomen. Wanneer cysten groter worden, barsten of geïnfecteerd raken, kunnen de volgende symptomen optreden, vooral als gevolg van de onderliggende oorzaak (zoals een urineweginfectie):

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van blaascysten begint met een gedetailleerde medische geschiedenis en vragen over recente symptomen. De arts voert een urineonderzoek uit om infecties uit te sluiten. Vaak worden blaascysten ontdekt tijdens beeldvormende onderzoeken van het bekkengebied om andere redenen.

Diagnostisch onderzoek

Hoewel blaascysten meestal goedaardig zijn, moet een arts ervoor zorgen dat er geen sprake is van een kwaadaardige aandoening zoals blaaskanker. Verdere onderzoeken kunnen omvatten:

Differentiële diagnose

De symptomen van blaascysten kunnen lijken op die van:

Behandeling

De behandeling van blaascysten hangt af van de grootte en symptomen:
  • Kleine, asymptomatische cysten: Meestal is geen behandeling nodig. Regelmatige controle kan voldoende zijn.
  • Symptomatische cysten: Bij klachten kan de arts besluiten de cyste te verwijderen. Kleine cysten kunnen worden afgevoerd door middel van drainage.
  • Grote, gescheurde of geïnfecteerde cysten: Vereisen vaak een operatieve verwijdering en behandeling van eventuele infecties.

Complicaties

Hoewel de meeste blaascysten geen complicaties veroorzaken, kunnen de volgende problemen optreden:
  • Breuk: Een openbarsting van de cyste kan leiden tot symptomen zoals pijn en infectie.
  • Infectie: Geïnfecteerde cysten kunnen zich uitbreiden naar andere delen van de urinewegen en vereisen onmiddellijke behandeling.
  • Obstructie: Een cyste kan de blaasopening blokkeren, wat de urinestroom belemmert en vaak een operatie vereist.

Preventie

Hoewel het niet altijd mogelijk is om blaascysten volledig te voorkomen, kunnen bepaalde maatregelen helpen om het risico te verminderen:
  • Goede hygiëne: Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne om infecties te voorkomen, zoals regelmatig handen wassen en het schoonhouden van het genitale gebied.
  • Vermijd irriterende stoffen: Minimaliseer blootstelling aan irriterende stoffen zoals bepaalde schoonmaakmiddelen of chemische producten die de blaas kunnen irriteren.
  • Hydratatie: Drink voldoende water om de urinewegen goed door te spoelen en de kans op infecties te verkleinen.
  • Regelmatige controle: Laat regelmatig urinewegonderzoeken uitvoeren, vooral als je risico loopt door factoren zoals een geschiedenis van urineweginfecties of kathetergebruik.
  • Gezonde levensstijl: Ondersteun een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om algemene gezondheid te bevorderen en urinewegproblemen te voorkomen.
  • Beheer van chronische aandoeningen: Houd chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk onder controle, aangezien deze kunnen bijdragen aan urinewegproblemen.
  • Vermijd onnodig kathetergebruik: Beperk het gebruik van katheters tot een absoluut minimum om het risico op infecties en cystevorming te verkleinen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergrote blaas: Oorzaken van blaasvergrotingVergrote blaas: Oorzaken van blaasvergrotingBij een vergrote blaas (blaashypertrofie) is de blaas groter dan normaal. Door de uitrekking van de blaaswand verdikken…
Gezwollen nieren: Oorzaken & symptomen van niervergrotingGezwollen nieren: Oorzaken & symptomen van niervergrotingNieren vervullen essentiële taken in het lichaam, waaronder het filteren van giftig afval, het reguleren van het vochtge…
Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen is een probleem waar een heleboel vrouwen regelmatig last van hebben. Plasklachten bij de vrouw bes…
Cystocele: Verzakking van blaas in vagina (blaasverzakking)Cystocele: Verzakking van blaas in vagina (blaasverzakking)Een cystocele is een met huid bedekte uitpuiling van de urineblaas. Hierbij verzwakken de bekkenbodemspieren en weefsels…

Plantaire fasciitis: Peesplaatontsteking met hielpijnPlantaire fasciitis: Peesplaatontsteking met hielpijnDe plantaire fascia (fascia plantaris, peesplaat) is een weefselband die langs de onderkant van de voet loopt. Deze zit…
Angiolipoom: Goedaardig vetgezwelletje met veel bloedvatenAngiolipoom: Goedaardig vetgezwelletje met veel bloedvatenEen angiolipoom is een type lipoom (goedaardig vetgezwel) dat zich meestal op de onderarm van een patiënt bevindt. Angio…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 mei 2018:
  • Bladder Cyst Symptoms: Cyst On Urinary Bladder Treatment, http://www.tandurust.com/health-faq-8/bladder-cyst-symptoms-treatment.html
  • Bladder cysts, http://www.instah.com/miscellaneous-problems/bladder-cysts/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Treating Bladder Cysts Effectively: Causes, Symptoms and Natural Treatment, https://naturopathy-homeopathy.knoji.com/treating-bladder-cysts-effectively-causes-symptoms-and-natural-treatment/
  • What to know about bladder cysts, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321822.php
  • What You Should Know About (Urinary) Bladder Cysts, https://www.healthline.com/health/bladder-cysts
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.