Angiolipoom: Goedaardig vetgezwelletje met veel bloedvaten

Angiolipoom: Goedaardig vetgezwelletje met veel bloedvaten Een angiolipoom is een type lipoom (goedaardig vetgezwel) dat zich meestal op de onderarm van een patiënt bevindt. Angiolipomen verschillen van gewone lipomen doordat ze bijzonder vaatrijk zijn en vaak meer pijn veroorzaken. Dit goedaardige gezwel behoeft niet altijd medische behandeling. Omwille van functionele of cosmetische redenen kan echter een eenvoudige chirurgische verwijdering van het knobbeltje overwogen worden. De prognose voor deze vaatrijke vetgezwelletjes is over het algemeen zeer goed.

Epidemiologie van angiolipomen

Angiolipomen komen relatief vaak voor en vormen naar schatting 5 tot 17 procent van alle lipomen. Deze knobbels ontstaan meestal na de puberteit en komen vaker voor bij patiënten van twintig tot dertig jaar oud. Kinderen en ouderen zijn zelden getroffen door de vaatrijke vetgezwelletjes.

Prevalentie van angiolipomen

Angiolipomen zijn zeldzame tumoren die vaak worden aangetroffen in de subcutane weefsels. De prevalentie is moeilijk vast te stellen vanwege de variabiliteit in de presentatie van de aandoening, maar ze komen vaker voor bij volwassenen, met een piek bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Ze worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. De tumor kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, maar wordt vaak aangetroffen op de armen, benen en de buik.

Hereditair voorkomen van angiolipomen

Hoewel de meeste angiolipomen sporadisch voorkomen, zijn er gevallen waarin een erfelijke component een rol speelt. Sommige mensen met het familiaire syndroom van multiple lipomen kunnen ook angiolipomen ontwikkelen. Dit komt vaker voor bij mensen die een genetische aanleg hebben voor de vorming van vetweefselgroei in het lichaam.

Mechanisme

Vorming van vetweefsel en bloedvaten

Angiolipomen ontstaan uit een abnormale proliferatie van vetcellen en bloedvaten. De tumoren bevatten een combinatie van vetweefsel en een overmatige hoeveelheid bloedvaten, die hun karakteristieke eigenschappen bepalen. Het mechanisme van de ontwikkeling van angiolipomen is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat afwijkingen in de bloedvatvorming en vetcelgroei bijdragen aan hun ontstaan.

Groei en lokalisatie van angiolipomen

Angiolipomen kunnen groeien in verschillende maten en vormen. Ze kunnen langzaam toenemen in omvang en vaak pijnloos zijn, hoewel sommige tumoren gevoelig kunnen zijn door de druk op omliggende weefsels en zenuwen. Ze komen meestal voor in het onderhuidse weefsel, maar kunnen ook diepere weefsels aantasten. De locatie van de tumor kan invloed hebben op de ernst van de symptomen, afhankelijk van de druk op omliggende structuren.

Oorzaken en risicofactoren van vaatrijke gezwelletjes

Angiolipomen zijn goed doorbloed; ze bevatten namelijk veel bloedvaten en veroorzaken hierdoor meer pijn. Sommige angiolipomen hebben geen bekende oorzaak. In andere gevallen zijn ze het resultaat van een aantal risicofactoren.
  • diabetes mellitus: Een patiënt met diabetes mellitus (suikerziekte) heeft meer kans op het ontwikkelen van angiolipomen.
  • familiale multiple angiolipomatose
  • genetica: Als een ouder of broer of zus een angiolipoom heeft, verhoogt dit de kans op het ontwikkelen van een angiolipoom.
  • het Bannayan-Riley-Ruvalcaba syndroom: Genetische aandoening met macrocefalie (groot hoofd), tumoren en neurologische symptomen
  • medicatie:
  • antiretrovirale therapieën: Angiolipomen verschijnen vaker bij patiënten die antiretrovirale therapieën krijgen. Dit zijn medicijnen die de arts inzet om de incidentie van virussen te verminderen, zoals bij een hiv-infectie.
  • het langdurig gebruik van corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers)
  • schade: Angiolipomen kunnen soms ontstaan na een stomp trauma, zoals een auto-ongeluk.

Symptomen van vetgezwelletjes met veel bloedvaten

Huid

Angiolipomen zijn stevige, gevoelige of pijnlijke knobbeltjes die zich onder de huid bevinden en meestal in veelvouden optreden. De huid boven het angiolipoom is meestal gezond. De vaatrijke vetgezwelletjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar verschijnen meestal op de bovenarmen, de onderarmen of de romp. Af en toe zijn de lipomen te vinden op de benen, het hoofd, het gezicht, de nek en/of de handen. Deze kleine, meestal voelbare gezwelletjes zijn in de meeste gevallen minder dan vier centimeter breed. De ronde of bolvormige knobbeltjes zijn moeilijk te onderscheiden van lipomen op het zicht, tenzij ze zichtbare bloedvaten bevatten. Angiolipomen hebben een deegachtige of rubberachtige structuur bij aanraking en zijn gemakkelijk te verplaatsen.

Diepere weefsels

In zeer zeldzame gevallen kunnen diepere weefsels getroffen zijn. Artsen bestempelen deze goedaardige gezwelletjes dan als ‘intramusculaire hemangiomen’. Spinale angiolipomen kunnen pijn, moeite met lopen of plasproblemen veroorzaken. Grote gastro-intestinale lipomen (goedaardige gezwelletjes in het maagdarmkanaal) kunnen leiden tot maagpijn, bloedingen of een darmobstructie (verstopping in de darm met buikpijn en braken).

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Het is voor de arts niet mogelijk om op het zicht te bepalen of de patiënt een lipoom of een angiolipoom heeft. Wanneer de patiënt pijn ervaart, wijst dit vaak op de aanwezigheid van een angiolipoom in plaats van een lipoom. Angiolipomen bevatten meer bloedvaten dan lipomen. Angiolipomen komen vaker voor bij twintig- tot dertigjarigen, terwijl lipomen vaker voorkomen bij ouderen tussen vijftig en zeventig jaar oud. Meestal moet een arts een biopsie nemen om vast te stellen of het gezwelletje bloedvaten bevat. Dit onthult dat het bultje bestaat uit volwassen adipocyten (vetcellen), dunwandige bloedvaten en fibrinetrombus.

Differentiële diagnose

Angiolipomen zijn goedaardig, maar kunnen soms lijken op liposarcoom, een soort kanker die de vetcellen aantast. Als een arts vermoedt dat een nieuw knobbeltje mogelijk kankerachtig is, is een biopsie (een stukje van het verdachte bultje wegnemen en microscopisch laten onderzoeken) of een MRI-scan geïndiceerd. Een liposarcoom komt zeer zelden voor bij patiënten jonger dan dertig jaar. Kwaadaardige lipomen komen vaker voor achter de buikwand, op schouders en aan de onderste ledematen. Angiolipomen kunnen soms ook lijken op de zeldzame ziekte van Dercum, waarbij meerdere pijnlijke knobbeltjes verschijnen in combinatie met andere symptomen, zoals gewichtstoename, depressie en lethargie.

Andere huidaandoeningen die vergelijkbaar zijn met een angiolipoom zijn:

Behandeling van knobbeltjes

Een angiolipoom veroorzaakt bij veruit de meeste patiënten geen symptomen of andere problemen en daarom is behandeling niet nodig. Krijgt de patiënt echter problemen door de aanwezigheid van de goedaardige doorbloede vetgezwelletjes, of ervaart hij cosmetische problemen, dan is het mogelijk om de angiolipomen via een eenvoudige chirurgische ingreep te laten verwijderen. Als een operatie niet nodig is, kan de arts soms corticosteroïdinjecties inzetten die de gezwelletjes doen krimpen of afsterven. Soms moeten meerdere injecties worden toegediend. Een verwijderd angiolipoom komt zelden op dezelfde plaats terug.

Prognose van een goedaardig angiolipoom

Angiolipomen zijn goedaardige vetgezwelletjes die gevoelig zijn bij aanraking, maar ze veroorzaken geen verdere gezondheidsproblemen. De prognose is over het algemeen zeer goed; de meeste patiënten herstellen snel en volledig na behandeling, en de kans op terugkeer van het gezwelletje is minimaal.

Complicaties van angiolipomen

Angiolipomen zijn over het algemeen goedaardig en veroorzaken zelden ernstige complicaties. De meest voorkomende complicaties zijn:
  • Pijn en ongemak: Door de vaatrijke aard van angiolipomen kunnen ze pijnlijk zijn, vooral bij druk of beweging. Dit ongemak kan leiden tot functionele beperkingen, vooral als de angiolipomen zich op strategische locaties bevinden.
  • Infectie: Hoewel zeldzaam, kan een angiolipoom na een chirurgische ingreep geïnfecteerd raken, wat kan leiden tot roodheid, zwelling en pusvorming op de operatiewond.
  • Terugkeer van het gezwelletje: In enkele gevallen kan een angiolipoom na verwijdering terugkeren, vooral als de chirurgische ingreep niet volledig is geweest.
  • Hematoma of bloeding: Na een operatie kan er soms een hematoma (bloeduitstorting) ontstaan op de plaats van de ingreep, wat kan leiden tot extra pijn en zwelling.

Preventie van angiolipomen

Aangezien angiolipomen vaak ontstaan zonder een duidelijke oorzaak, is directe preventie moeilijk te realiseren. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die kunnen helpen:
  • Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl, inclusief een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kan helpen om de algehele gezondheid te bevorderen en mogelijke risicofactoren te verminderen.
  • Regelmatige medische controles: Voor mensen met een familiegeschiedenis van angiolipomen of gerelateerde aandoeningen, kan regelmatige controle bij een arts helpen bij vroegtijdige detectie en behandeling.
  • Vermijden van trauma: Bescherming tegen lichamelijk trauma kan helpen om het risico op het ontstaan van angiolipomen als gevolg van blessures te verkleinen.
  • Beheersing van risicofactoren: Indien van toepassing, is het belangrijk om aandoeningen zoals diabetes mellitus goed onder controle te houden, aangezien deze een risicofactor kunnen zijn voor het ontwikkelen van angiolipomen.

Praktische tips voor het omgaan met angiolipoom

Een angiolipoom is een goedaardige tumor die uit vetweefsel en bloedvaten bestaat. Deze tumoren komen vaak voor in de huid of onderhuidse weefsels en kunnen variëren in grootte. Hoewel ze meestal geen ernstige gezondheidsrisico’s vormen, kunnen ze ongemak veroorzaken, vooral als ze in omvang toenemen of zich op een gevoelige plaats bevinden. Hier volgen enkele praktische tips om om te gaan met angiolipomen en het welzijn van de patiënt te bevorderen.

Houd de huid goed in de gaten

Bij een angiolipoom is het belangrijk om de tumor goed in de gaten te houden. Controleer regelmatig op veranderingen in grootte, kleur of vorm van de knobbel. Hoewel angiolipomen over het algemeen goedaardig zijn, kunnen veranderingen in de kenmerken van de tumor soms wijzen op andere gezondheidsproblemen. Als je merkt dat de tumor snel in grootte toeneemt of zich verhardt, neem dan contact op met je arts voor verder onderzoek.

Raadpleeg je arts voor eventuele ingrepen

Als het angiolipoom pijn of ongemak veroorzaakt, kan een medische ingreep nodig zijn. Soms kan een arts besluiten om de tumor chirurgisch te verwijderen, vooral als deze de huid of andere weefsels irriteert. Bespreek met je arts of het verwijderen van de tumor noodzakelijk is, vooral als je merkt dat het angiolipoom problemen veroorzaakt bij dagelijkse activiteiten of fysieke bewegingen.

Beperk druk op de aangetaste gebieden

Als het angiolipoom zich op een plek bevindt waar druk wordt uitgeoefend, zoals in de buurt van de taille, rug of andere drukpunten, kan dit ongemak veroorzaken. Het vermijden van langdurige druk op de aangetaste gebieden kan helpen om het ongemak te verminderen. Draag bijvoorbeeld comfortabele kleding die de tumor niet irriteert of druk uitoefent op de tumor.

Hanteer een evenwichtig voedingspatroon

Hoewel er geen direct bewijs is dat een specifiek dieet angiolipomen kan beïnvloeden, kan een evenwichtig voedingspatroon helpen om je algehele gezondheid te verbeteren en je immuunsysteem te ondersteunen. Kies voor een dieet dat rijk is aan antioxidanten, vezels, groenten en fruit. Vermijd overmatig vet- of suikerconsumptie, omdat een gezonde voeding kan bijdragen aan je algehele welzijn.

Bespreek genetisch advies bij herhaaldelijke angiolipomen

In sommige gevallen kunnen angiolipomen vaker optreden, vooral bij mensen die een genetische aanleg hebben voor deze tumoren. Als je meerdere angiolipomen hebt of een familiegeschiedenis van dergelijke tumoren, kan het nuttig zijn om genetisch advies in te winnen. Dit kan je helpen om beter te begrijpen of er een erfelijke component aanwezig is en wat de mogelijke risico’s voor je gezondheid kunnen zijn.

Zorg voor regelmatige medische controles

Hoewel angiolipomen vaak goedaardig zijn, is het belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan. Je arts kan periodiek de grootte en het gedrag van de tumoren controleren, vooral als ze zich op gevoelige of pijnlijke plekken bevinden. Door een controle op regelmatige basis uit te voeren, kunnen artsen snel ingrijpen als er veranderingen optreden.

Beperk stress en zorg voor voldoende rust

Hoewel angiolipomen meestal geen directe link hebben met stress, kan stress wel bijdragen aan lichamelijke spanningen die het ongemak kunnen verergeren. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende rust en ontspanning, wat niet alleen helpt bij het verlichten van lichamelijke klachten, maar ook bij het versterken van je algehele gezondheid. Overweeg ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga om het stressniveau te verlagen.

Ondersteuning bij zorgen over het uiterlijk

Als het angiolipoom zichtbaar is en je je zorgen maakt over het cosmetische aspect, overweeg dan om hierover met je arts te praten. Er kunnen opties zijn voor het verminderen van de zichtbaarheid van de tumor, zoals het verwijderen van de tumor of andere cosmetische behandelingen. Een therapeut kan ook ondersteuning bieden om met de psychologische impact van het uiterlijk van de tumor om te gaan, mocht dat nodig zijn.

Pas je activiteiten aan op basis van je symptomen

Als het angiolipoom pijn veroorzaakt of in de weg zit tijdens fysieke activiteiten, is het belangrijk om je activiteiten aan te passen om verdere belasting of letsel te voorkomen. Vermijd overmatige belasting of intensieve lichamelijke activiteiten die het ongemak kunnen verergeren. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te forceren, vooral als de tumor zich op een plaats bevindt die gevoelig is voor druk of beweging.

Raadpleeg je arts bij onverwachte symptomen

In de meeste gevallen veroorzaken angiolipomen geen ernstige gezondheidsproblemen. Als je echter symptomen ervaart zoals ernstige pijn, bloeding, of infectie rondom de tumor, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. Deze symptomen kunnen wijzen op complicaties die medische aandacht vereisen. Het tijdig aanpakken van dergelijke symptomen kan helpen om ernstigere gevolgen te voorkomen.

Misvattingen rond angiolipoom

Angiolipoom is een goedaardige gezwulst die meestal wordt aangetroffen onder de huid. Deze tumoren bestaan uit vetweefsel en bloedvaten en worden vaak verward met andere huidaandoeningen of tumoren. Ondanks dat angiolipomen meestal onschadelijk zijn, ontstaan er verschillende misvattingen over deze aandoening die het voor mensen moeilijk maken om de juiste zorg en behandeling te krijgen.

Angiolipomen zijn altijd pijnlijk

Een veelvoorkomende misvatting over angiolipomen is dat ze altijd pijn veroorzaken. Hoewel sommige mensen last kunnen hebben van pijnlijke angiolipomen, zijn de meeste gevallen pijnloos. De grootte en locatie van de gezwellen kunnen bepalen of ze ongemak of pijn veroorzaken, maar in veel gevallen zullen mensen zonder symptomen blijven. Het is belangrijk te begrijpen dat, hoewel sommige angiolipomen gevoelig kunnen zijn, ze meestal geen pijn veroorzaken, vooral als ze geen druk uitoefenen op omliggende structuren.

Angiolipomen zijn altijd gevaarlijk en moeten meteen verwijderd worden

Veel mensen denken dat angiolipomen altijd gevaarlijk zijn en onmiddellijk moeten worden verwijderd. Dit is niet het geval. Angiolipomen zijn over het algemeen goedaardig en hoeven meestal niet te worden verwijderd, tenzij ze pijn veroorzaken of cosmetisch storend zijn. In de meeste gevallen is het veilig om ze te laten zitten, zolang ze geen complicaties veroorzaken. Geneesmiddelen kunnen soms worden gebruikt om de groei van angiolipomen te beheersen, maar chirurgie is meestal niet noodzakelijk, tenzij er gezondheidsproblemen optreden.

Angiolipomen kunnen alleen voorkomen bij oudere mensen

Er bestaat een misvatting dat angiolipomen alleen voorkomen bij oudere mensen. Hoewel de kans op het ontwikkelen van angiolipomen toeneemt met de leeftijd, kunnen ze zich op elke leeftijd ontwikkelen. Mensen van alle leeftijden kunnen angiolipomen krijgen, hoewel het vaker voorkomt bij volwassenen. Het is belangrijk om deze tumoren niet alleen te associëren met ouderen, aangezien jongere mensen ook aangetast kunnen worden.

Angiolipomen zijn altijd het resultaat van een onderliggende ziekte

Angiolipomen worden vaak ten onrechte geassocieerd met een onderliggende medische aandoening. Terwijl sommige mensen angiolipomen kunnen ontwikkelen als onderdeel van een genetische aandoening, zoals het Bannayan-Riley-Ruvalcaba syndroom, komen ze in veel gevallen voor zonder dat er een andere ziekte aan ten grondslag ligt. De meeste angiolipomen ontstaan op zichzelf, zonder dat er een andere aandoening aanwezig is.

Angiolipomen moeten altijd operatief verwijderd worden

Een andere misvatting is dat angiolipomen altijd operatief verwijderd moeten worden. Dit is niet waar. Hoewel chirurgie een optie kan zijn voor patiënten met grote of pijnlijke angiolipomen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. In veel gevallen kunnen angiolipomen zonder operatie worden behandeld, bijvoorbeeld door middel van medicatie om de groei te remmen. Beeldvormende onderzoeken kunnen worden gebruikt om te bepalen of een angiolipoom zich snel uitbreidt, wat kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de behandeling.

Angiolipomen komen alleen voor op de huid

Er wordt vaak gedacht dat angiolipomen alleen op de huid voorkomen, maar ze kunnen zich ook in andere delen van het lichaam ontwikkelen. Hoewel ze het vaakst onder de huid worden aangetroffen, kunnen angiolipomen zich ook in organen zoals de lever of de nieren bevinden. Deze interne angiolipomen kunnen moeilijker te detecteren zijn, wat de noodzaak van regelmatige beeldvormende onderzoeken benadrukt, vooral bij mensen die een verhoogd risico op deze tumoren hebben.

Angiolipomen veroorzaken altijd ernstige complicaties

Een andere misvatting is dat angiolipomen altijd ernstige complicaties veroorzaken. In werkelijkheid zijn de meeste angiolipomen onschadelijk en veroorzaken ze geen langdurige gezondheidsproblemen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs spontaan verdwijnen zonder behandeling. Het is belangrijk te weten dat angiolipomen in de meeste gevallen geen levensbedreigende complicaties met zich meebrengen, hoewel ze wel gevolgd moeten worden om te controleren op veranderingen.

Angiolipomen kunnen worden genezen met alternatieve behandelingen

Sommige mensen geloven dat alternatieve behandelingen, zoals kruiden of bepaalde diëten, angiolipomen kunnen genezen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze behandelingen effectief zijn. De meeste angiolipomen vereisen geen alternatieve therapieën, maar eerder conventionele medische zorg zoals regelmatige controle en, indien nodig, medicatie. Het is belangrijk om medische behandelingen te raadplegen en niet te vertrouwen op onbewezen alternatieven.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenFibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenEen fibroma pendulans staat ook wel bekend als steelwratje. Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje, dat…
Wat is een lipoom?Wat is een lipoom?Een lipoom is een goedaardig gezwel, ook wel vetbobbel genoemd. Het komt vrij vaak voor, ook bij kinderen. Het is in pri…
Goedaardige huidgezwellenEen goedaardig huidgezwel is een ophoping van bepaalde cellen die er anders uitziet dan de rest van de huid. Er zijn vee…
Knobbel of bult in nek, hals, rug, schouder of borstKnobbel of bult in nek, hals, rug, schouder of borstEen onderhuidse knobbel of bult in nek, hals, rug, schouder, borst? Dit kan een lipoom zijn. Een lipoom is een vetgezwel…

Blaascysten: Cysten in blaas met plasproblemen en pijnBlaascysten: Cysten in blaas met plasproblemen en pijnCysten zijn abnormaal gevormde zakvormige holtes die zich op verschillende plaatsen in of op het lichaam kunnen ontwikke…
Tintelingen in linkerarm: oorzaken, symptomen en behandelingTintelingen in linkerarm: oorzaken, symptomen en behandelingTintelingen in de linkerarm kunnen door veel verschillende oorzaken worden veroorzaakt. Sommige oorzaken van tintelingen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 mei 2018:
  • Angiolipoma, http://www.pathologyoutlines.com/topic/softtissueadiposeangiolipoma.html
  • Angiolipoma, https://radiopaedia.org/articles/angiolipoma
  • Angiolipoma, https://www.dermnetnz.org/topics/angiolipoma/
  • Angiolipoma, https://www.healthline.com/health/angiolipoma
  • Angiolipoma, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/angiolipoma
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What to know about angiolipoma, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321824.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.