Tintelingen in linkerarm: oorzaken, symptomen en behandeling

Tintelingen in linkerarm: oorzaken, symptomen en behandeling Tintelingen in de linkerarm kunnen door veel verschillende oorzaken worden veroorzaakt. Sommige oorzaken van tintelingen in de linkerarm of een doof gevoel in de linkerarm zijn ernstiger dan andere. Het is belangrijk om aan deze klacht aandacht te besteden en te bekijken of het gepaard gaat met andere symptomen om de oorzaak te achterhalen. Een prikkend, verdoofd gevoel in je voet of arm is heel normaal wanneer de doorbloeding wordt afgekneld van het betreffende lichaamsdeel. Deze wordt dan slap en lam en gaat tintelen; je hebt dan last van een slapende arm of slapende voet. Soms kunnen tintelingen of gevoelloosheid van een ledemaat echter duiden op een al dan niet ernstige onderliggende aandoening. Een raar gevoel in je linkerarm kan ook komen door stress of hyperventilatie. Raadpleeg bij aanhoudende of terugkerende klachten van tintelingen in de linkerarm je huisarts, zeker als het gepaard gaat met andere symptomen zoals benauwdheid of pijn op de borst.

Oorzaken van tintelingen in de linkerarm

Veel oorzaken die tintelingen in de linkerarm veroorzaken, kunnen ook van toepassing zijn op de rechterarm. Tintelingen in de arm kunnen verscheidene oorzaken hebben, soms onschuldig en soms levensbedreigend.

Slechte bloedcirculatie of druk

Een slechte bloedsomloop naar de linkerarm kan resulteren in een tintelend gevoel. Bijvoorbeeld als je slaapt op je arm in een ongemakkelijke houding of als je strakke sieraden aan de linkerarm draagt.

Vitaminetekort

Vitaminen zijn een integraal onderdeel voor het goed functioneren van de zenuwen, dus een vitaminetekort kan soms leiden tot een tintelend gevoel in de linkerarm, omdat de zenuwen hun functie niet goed kunnen vervullen. Aan de andere kant kan te veel van een bepaalde vitamine ook het tintelende gevoel veroorzaken. Een vitamine B12-tekort kan een waaier aan klachten veroorzaken, waaronder tintelingen in de armen en benen of een branderig gevoel (bijvoorbeeld een branderig gevoel in de voeten).

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot tintelingen in de linkerarm / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comOvermatig alcoholgebruik kan leiden tot tintelingen in de linkerarm / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcoholisme

Vitamine-deficiëntie komt vrij vaak voor bij alcoholisten omdat zij er vaak slechte voedingsgewoonten op nahouden. Alcohol heeft een negatieve invloed op de zenuwen, wat kan leiden tot alcoholische neuropathie, die zenuwbeschadiging veroorzaakt. Neuropathie is het niet goed functioneren van een of meer zenuwen.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan zenuwbeschadiging, maar dit evenwel een bijwerking die niet vaak voorkomt. Zenuwschade veroorzaakt door medicijnen is omkeerbaar en zodra je stopt met het gebruik van dat specifieke medicijn, zal de klacht weggaan. Het kan door verschillende groepen geneesmiddelen worden veroorzaakt, zoals bepaalde geneesmiddelen tegen kanker (chemotherapie), antivirale middelen en antimicrobiële middelen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus in de carpale tunnel in de hand. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm.

Thoracaal radiculair pijnsyndroom

Het thoracaal radiculair pijnsyndroom treedt op als gevolg van een slechte houding als gevolg van obesitas, zwangerschap of zelfs trauma. De zenuwen in de nek, armen en oksels worden hierbij samengedrukt.

Hartaanval

Tintelingen van de linkerarm samen met pijn in de schouder of kaak kunnen symptomen zijn van een hartaanval. Tijdens een hartaanval krijgt het hart te weinig zuurstof doordat de bloedtoevoer naar dat deel is afsloten en hierdoor raakt het beschadigd. Pijn op de borst is een bekend symptoom, maar tintelingen in de linkerarm kunnen ook voorkomen. Het risico op een hartaanval neemt toe wanneer een man ouder is dan 45 en een vrouw ouder dan 55 jaar. Roken en overgewicht zijn risicofactoren.

Beroerte

Tintelingen in de linkerarm kunnen een teken zijn van een beroerte, vooral als ze vergezeld zijn van en scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Dit zijn de drie kenmerkende signalen van een beroerte.

Systemische ziekten

Systemische ziekten zijn aandoeningen die een aantal organen en weefsels, of het hele lichaam beïnvloedt, zoals leverziekten, nierziekten, vaatziekten en bloedziekten. Tintelingen in de linkerarm kunnen een van de symptomen zijn, vooral als er sprake is van een slechte bloedsomloop of zenuwbeschadiging.

Gifstoffen

Wanneer gifstoffen in het lichaam terechtkomen, kunnen zware metalen zoals lood, arseen, kwik en thallium zenuwbeschadiging veroorzaken, wat kan leiden tot tintelingen in de linkerarm.

infecties

De ziekte van Lyme, herpes simplex, hiv/aids en andere infecties kunnen leiden tot tintelingen in de linkerarm.

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten zijn ziekten van de afweer (het afweersysteem). Deze ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en gaat aanvallen, wat leidt tot ontsteking en schade.

Aangeboren aandoeningen

Sommige aandoeningen zoals de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) kunnen leiden tot tintelingen in de linkerarm. Dit is de frequente vorm van erfelijke neuropathie. Bij CMT zijn zowel de motorische als gevoelszenuwen aangetast.

Letsel

Elk letsel of trauma dat de bloedsomloop vermindert of de zenuwen samendrukt, kan leiden tot tintelingen in de linkerarm.

Tintelingen tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayTintelingen tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap en overgang

Veel vrouwen ind e overgang hebben van tijd tot tijd last van tintelingen, gevoelloosheid of brandende pijn langs één of beide armen, helemaal tot aan hun polsen, handen en vingers. De sensatie gaat vaak gepaard met kleine aanvallen van duizeligheid en hartkloppingen. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen, vooral vrouwen die tijdens het eerste deel van hun zwangerschap normale hormonale schommelingen ervaren.

Zelfzorgtips voor tintelingen in de linkerarm

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen, afhankelijk van wat de tintelingen in je linkerarm veroorzaakt. Dit kan het doen van bepaalde oefeningen zijn, het nemen van vitaminesupplementen, het bespreken met je de arts of medicijnen die je voorgeschreven krijgt deze tintelingen mogelijk veroorzaakt, je bloedglucose onder controle brengen als je diabetes hebt en jezelf beschermen tegen verwonding, vooral als je slechts ter been bent (valpreventie).

Effectieve huismiddeltjes voor tintelingen en gevoelloosheid in de linkerarm

Er zijn verschillende huismiddeltjes voor tintelingen in de linkerarm.

Warm kompres

Plaats een warme doek of warm kompres direct op het getroffen gebied om de bloedstroom te bevorderen door spieren en zenuwen te ontspannen. Enkele minuten aanbrengen en herhalen totdat het tintelend gevoel verdwenen is.

Kurkuma / Bron: Ajale, PixabayKurkuma / Bron: Ajale, Pixabay

Kurkuma

Kurkuma bevordert de bloedsomloop en wordt daarom gebruikt bij het bevorderen van een goede bloedcirculatie in het lichaam. Maak een pasta van kurkumapoeder en water en breng deze rechtstreeks aan op het gebied waar je de tintelende sensatie voelt. Masseer enkele minuten totdat het gevoel verdwenen is. Dit is een effectieve behandeling van tintelingen in de linkerarm. Kijk wel uit met je kleding, want kurkuma of geelwortel kan vervelende vlekken maken.

Massage

Verbetering van de bloedsomloop middels een stevige massage van het gebied, kan het tintelende gevoel laten verdwijnen. Je kunt verwarmde olijfolie, kokosnootolie of mosterdolie gebruiken terwijl je de plek vijf minuten masseert. Blijf dit herhaaldelijk doen totdat het gevoel verdwijnt.

Arm hooghouden

Voor onmiddellijke verlichting, kun je je linkerarm enkele minuten optillen. Dit zal helpen om je bloedsomloop te verbeteren en het getroffen gebied opnieuw te laten 'ontwaken'. Je kunt ook kussens of boeken gebruiken om je arm te ondersteunen.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Andere tips

Er zijn wat zelfzorgtips om terugkerende tintelingen in de linkerarm te voorkomen:
 • Blijf gehydrateerd door dagelijks voldoende water te drinken.
 • Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne om een ​​slechte bloedcirculatie te voorkomen.
 • Eet voldoende fruit en groenten terwijl je bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen vermijdt.
 • Vermijd tabaksproducten die de zenuwen kunnen beschadigen.
 • Voeg ginkgo biloba en kaneel toe aan je dagelijkse voeding om de bloedsomloop te bevorderen.
 • Dagelijks bewegen.

Bij welke symptomen een arts raadplegen?

Als je slechts sporadisch of eenmalig last hebt van tintelingen in de linkerarm, dan is er niet direct reden tot paniek. Tref de juiste maatregelen om de bloedsomloop te herstellen. Je moet altijd direct een arts raadplegen als je last hebt van tintelend gevoel in de linkerarm wat gepaard gaat met een of meer van de volgende klachten:
 • Zwakte, verlies van bewustzijn, verwarde spraak of verwardheid.
 • Verminderd gezichtsvermogen of wazig zien.
 • Tintelend gevoel na nek-, rug- of hoofdletsel
 • Het gevoel van speldenprikken na een val.
 • Je ontlasting niet meer kunnen ophouden (ontlastingsincontinentie).
 • Je plas laten lopen (urine-incontinentie).
 • Beweging van arm of lopen maakt tintelingen erger.
 • Lamme arm.
 • Scheve mond.
 • Duizeligheid, verhoogde mate van angst of een algemeen gevoel van onbehagen
 • Vaak plassen.
 • Pijn in de borststreek.
 • Kortademigheid.

Dit zijn symptomen van een ernstiger gezondheidstoestand die onmiddellijke medische kunnen vereisen.

Behandeling van doof gevoel in linkerarm

Afhankelijk van de specifieke oorzaak kunnen tintelingen in de linkerarm worden behandeld met medische procedures en medicijnen, of met veranderingen in levensstijl en huismiddeltjes.

Vitaminetekort

Bij klachten vanwege een gebrek aan vitaminen en mineralen, kun je je inname verhogen met supplementen en de juiste voedingskeuze (gezond en gevarieerd eten).

Carpaal tunnel syndroom

Verlicht de symptomen door oneigenlijk gebruik van de hand en pols bij repetitieve activiteiten te voorkomen. Eventueel kan CTS behandeld worden met een spalk, een injectie met medicijnen of een operatie.

Medicatie bij zenuwschade / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij zenuwschade / Bron: Stevepb, Pixabay

Zenuwschade

Zenuwpijn kan behandeld worden met medicijnen. De twee groepen medicijnen die specifiek voorgeschreven kunnen worden bij neuropatische pijn zijn:

Bij diabetes is het belangrijk is het belangrijk om niet te roken, goed en gezond te eten, veel te bewegen en een gezond gewicht te handhaven. Ook kunnen medicijnen nodig zijn.

Letsel

Als je last hebt van tintelingen als gevolg van een armletsel, kan de arts je aanraden om het gebruik van de linkerarm te vermijden. Gebruik eventueel een mitella en houdt het aangedane lichaamsdeel hoog.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenPrikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenEen prikkelend en tintelend gevoel in je armen is erg vervelend. Men kan zich afvragen wat er aan de hand is. Vaak komt…
Mijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamMijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamEen tintelend gevoel in je lichaam kan erg vervelend zijn. Je kunt je moe en slap voelen als je het gevoel overkomt van…
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…
Doof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorDoof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorAls je oor verdoofd aanvoelt of als je een tintelend gevoel in een of beide oren ervaart, kan dit een symptoom zijn van…

Angiolipoom: Goedaardig vetgezwelletje met veel bloedvatenAngiolipoom: Goedaardig vetgezwelletje met veel bloedvatenEen angiolipoom is een vorm van een lipoom (goedaardig vetgezwel) dat zich meestal op de onderarm van een patiënt bevind…
Spontane en niet-spontane klaplongSpontane en niet-spontane klaplongBij een klaplong ontstaat er een opening in één van de longen waardoor lucht kan ontsnappen. Er komt dan vrije lucht in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aila Images/Shutterstock.com
 • https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/tingling-in-the-left-arm-causes-treatments/
 • https://www.belmarrahealth.com/tingling-left-arm-common-causes-prevention-tips/
 • https://www.34-menopause-symptoms.com/tingling-extremities/articles/tingling-in-left-arm-or-hand-should-i-be-worried.htm
 • https://encyclopedie.medicinfo.nl/zenuwschade-door-medicijnen-straling-en-toxische-stoffen
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/151444.php
 • Afbeelding bron 1: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Ajale, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.